Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3206

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

wasiliy888 írta:
2024.11.20., szer. 18:28
Én is bedobok egy elméletet, ha szabad Zoli "kárára" (bocs, remélem nem bántódsz meg):

Tételezzük fel, hogy Zoli beszerez egy Bármilyen gyártó tápkábelét 500e forintért, ami egész valószínűtlen, hogy a 400e forintos előfokát azzal etetné, de tegyük fel. Meg azt is, hogy pont ugyanúgy tetszik neki a produkció, mint a mostanival. Ennél a Bármilyen gyártónál nagyon valószínű, hogy lesz még mondjuk egy 1,5M forintos, meg mondjuk egy 5 és egy 10M forintos tápkábel is a palettában. Zoli ezeket is kipróbálja, az előfok és vele a teljes rendszer mind jobban szól, mert elég jó ahhoz, hogy meglegyen az az áteresztőképesség, ami kell.

Akkor most a tápkábelek csak annyit tettek, hogy egyre kevesebbet vettek el az előfok amúgy is meglévő képességéből? (Az utolsó tápkábel ára vélhetően több, mibt az egész rendszer együtt.)
Dehogy bántódom meg! Viccelsz?
Amit vázolsz, csak elméleti síkon lehetséges(mármint velem kapcsolatban), de én azt tapasztaltam, hogy a kábelgyártók kényesen ügyelnek a hierarhiára. Ahogy haladunk feljebb, egyre többet mutatnak, de egyre kisebbek a lépcsőfokok, és egyre nagyobbak az árcédulák.
Ahogy délelőtt is kifejtettem igen, szerintem az egyre jobb(drágább?) kábel, egyre többet enged át a készülék tudásából, de a szinergiát sem szabad figyemen kívül hagyni. Ez utóbbi miatt, nem feltétlen biztos, hogy a drágább kábel egyértelműen jobb, de azért sanszos.
Amúgy több okból sem vetemedem ilyen kábelek beszerzésére. ;) :D
Illetve továbbra is tartom magam ahhoz az elvemhez, hogy nem próbálok ki saját rendszerben olyan eszközt, készüléket, stb., amit nem tudok megfizetni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 122

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Én is bedobok egy elméletet, ha szabad Zoli "kárára" (bocs, remélem nem bántódsz meg):

Tételezzük fel, hogy Zoli beszerez egy Bármilyen gyártó tápkábelét 500e forintért, ami egész valószínűtlen, hogy a 400e forintos előfokát azzal etetné, de tegyük fel. Meg azt is, hogy pont ugyanúgy tetszik neki a produkció, mint a mostanival. Ennél a Bármilyen gyártónál nagyon valószínű, hogy lesz még mondjuk egy 1,5M forintos, meg mondjuk egy 5 és egy 10M forintos tápkábel is a palettában. Zoli ezeket is kipróbálja, az előfok és vele a teljes rendszer mind jobban szól, mert elég jó ahhoz, hogy meglegyen az az áteresztőképesség, ami kell.

Akkor most a tápkábelek csak annyit tettek, hogy egyre kevesebbet vettek el az előfok amúgy is meglévő képességéből? (Az utolsó tápkábel ára vélhetően több, mibt az egész rendszer együtt.)
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1017

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Meg ennek az egész beszélgetésnek egyetlen dolog miatt lesz mindig és mindig 'körbenjárás' íze.
Az adott (koordináta)rendszeren belül én ezeket elhiszem, és elhiszem pl. SM véleményét a horror drága kábelek szereplését. Őnála. Meg még xy-nál is. Vagy azoknál, akik beleerőltetődtek a drágadrót-jódrót szektába.
De ha hátrébb lépünk, vagyis kilépünk ezekből a rendszerekből, és megnézzük a sajátunkat, vagy akarnánk valami általánosíthatót kiszorítani az 'össz' rendszerekre, feltétlen káosz lesz, vagy a hamis próféta verzió jön be.

Ugyanez, egy szinonim verzióban: ha csak pár embernek nem tetszik pl. SM-nél a hang, akkor az összes kábel-megállapítása kérdéses lehet.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1017

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Rock60 írta:
2024.11.20., szer. 16:37

Tételezzük fel, hogy van egy olyan drót, amivel a legjobban szól egy cucc.
Mindent kihoz a rendszerből és közmegegyezésünk szerint nem is színez.
Ezt vegyük 0 pontnak.
Van egy másik drót, ami az előzőhöz képest csapnivalóan szól.

Két lehetőség van.
1. Az előző "csinált valamit", hozzátett.
2. Az utóbbi elvett.
Számomra nem kérdés, hogy a második állítás az igaz.
Aztán, elvisszük egy hifis baráthoz ezt a két drótot, (legyen ez két ic), aki hasonló ízlésű, és pl. a forráskészülék őnála tökugyanaz, és szintúgy BBC dobozt hallgat.
És a két drót szerepet cserél. Az, ami csapnivaló volt amott, itt virít, a másik meg konkrétan sz@rul szól.

Sok lehetőség van.
1. A kábelek valami brutál módon jelkondícionálók. Másképp fogalmazva, ide-oda színeznek. Az egyik színes-szőttes ide illik, a másik meg amoda.
2. A kábelek hangi viselkedése eddig tisztázatlan paraméterhalmaz szerint formálódik
3. A két erősítő bemeneti fokozata eltér, és ez okozza a kalamajkát
4. A két helyszín áramellátása eltérő. Extrém esetben az eltérő tápkábelek is okozhatják ezt a szerepcserét.
5. Más az akusztikai környezet.
stb... stb...
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.11.20., szer. 16:21
zoli73 írta:
2024.11.20., szer. 11:20

A jelenlegi előerősítőmet 400e-ért vettem és hozzá, a saját készítésű, kb. 40-45e Forint értékű tápkábelt használtam.
Kölcsönkaptam egy tápkábelt is, máshonnan(ez szintén nem volt eladó), aminek a piaci értéke olyan 150-160e körűl mozog. Összehallgatva, ezzel a kábellel a saját előfokom jobban tetszett, mint a nálam vendégeskedő, jobb előfok, a saját készítésű tápkábellel.
Gondolom, a saját gyártmány a Neotech fonat.
Ha nem titok, melyik az a gyári 150 ezres drót, ami annyival jobb ?
Igen, az a Neotech fonat.
Persze, hogy nem titok, ValhallA AgPt-RXF V2. Ez egy más világ, el is engedtem a barkács vonalat.
Sajnos, vagy nem, de igazat kell adjak Soundmania kollégának, mikor azt mondta, hogy "amíg nem hallottad a rendszered ilyen szintű kábelekkel, addig nem is tudod, hogy mit tud a rendszered."
Ez bizony igaz. Eddig három darabot szereztem be, de még 1db tervben van a közeljövőben, és bátran állíthatom, hogy más dimenzióba került tőlük a rendszerem.
Most megint hivatkozhatnék SM-ra, hogy ez alatt nem érdemes kezdeni, mert nincs értelme, de nem teszem, mert nyilván egy(vagy több) ilyen kábel beszerzése, nem csak szándék kérdése.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1392

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

wasiliy888 írta:
2024.11.20., szer. 12:29
hodyka írta:
2024.11.20., szer. 11:36
A drótok soha nem javítanak a hangon, az a lényeg, az a drót jó amelyik kevesebbet ront
Hogy a "drót" csak elvehet többet vagy kevesebbet, azért nem elfogadható számomra, mert nincs olyan állapot, hogy nincs "drót".
Tételezzük fel, hogy van egy olyan drót, amivel a legjobban szól egy cucc.
Mindent kihoz a rendszerből és közmegegyezésünk szerint nem is színez.
Ezt vegyük 0 pontnak.
Van egy másik drót, ami az előzőhöz képest csapnivalóan szól.

Két lehetőség van.
1. Az előző "csinált valamit", hozzátett.
2. Az utóbbi elvett.
Számomra nem kérdés, hogy a második állítás az igaz.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1392

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

zoli73 írta:

A jelenlegi előerősítőmet 400e-ért vettem és hozzá, a saját készítésű, kb. 40-45e Forint értékű tápkábelt használtam.
Kölcsönkaptam egy tápkábelt is, máshonnan(ez szintén nem volt eladó), aminek a piaci értéke olyan 150-160e körűl mozog. Összehallgatva, ezzel a kábellel a saját előfokom jobban tetszett, mint a nálam vendégeskedő, jobb előfok, a saját készítésű tápkábellel.
Gondolom, a saját gyártmány a Neotech fonat.
Ha nem titok, melyik az a gyári 150 ezres drót, ami annyival jobb ?

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

hodyka írta:
2024.11.20., szer. 11:36

Látom nagyon vágod a drótokat.

A drótok soha nem javítanak a hangon, az a lényeg, az a drót jó amelyik kevesebbet ront

És nagyon fontos a kimenő és bemenő impedancia illesztése,és azt nem a drót fogja, pl. CDjátszó, DAC kimeneti impedanciája és erősítő bemenő impedanciája illeszkedik akkor akár " vizes bálamadzaggal " is jól fog szólni.

Valamikor szabványosítva volt, ma már nem ...........
Hát én nagyon nem vágom ezt egyébként, csak olvasgatok, és vannak elképzeléseim, amik lehet, hogy részben vagy egészében hibásak. De tök jó, hogy itt ennyien kifejtették a véleményüket és tapasztalataikat, mert ezáltal formálódik az enyém is. Nyilván mindenkinek magának kell otthon kikísérleteznie számára mi a jó és az elegendően jó. Viszont ha már van némi sorvezető ez könnyebb és költséghatékonyabb lehet.
Tudom, hogy te készítesz kábeleket - az elmondások alapján úgy hallottam -, méghozzá elég jókat. Én sajnos, nem tudok, így maradt a vásárlás.
Volt egy másfél éves időszak, amikor usb kábelt kerestem, és nagyon nem tudtam mi lenne jó, csak azt, hogy az akkor meglévőnél jobb kellene. És nem találtam olyan hiteles forrásból származó leírást, ahol több típust összehasonlítanak, végül kikötöttem a mostaninál, és elégedett vagyok. De ez majdnem a véletlen műve volt.

Hogy a "drót" csak elvehet többet vagy kevesebbet, azért nem elfogadható számomra, mert nincs olyan állapot, hogy nincs "drót". (A wifi, BT és egyéb hasonló megoldásokat hagyjuk.) Ha az A eszköz kimenetét összeforrasztod a B eszköz bemenetével, akkor is van ott már valami plusz anyag. Így a nincs drót csak filozófiai síkon létezik. Ha meg van akár a vizes madzag, ahhoz képest a száraz már más lesz. Vagy jobb, vagy rosszabb, de ugyanaz nem lehet.
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4392
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

zoli73 írta:
2024.11.20., szer. 12:07
revox írta:
2024.11.20., szer. 11:34
zoli73 írta:
Viszont leírnám, hogy mi győzött meg a jobb minőségű(drágább) tápkábelek mellet, mert ennek én is sokáig ellenáltam.
és ezt de be akartam írni, hogy még emlékszem rá, amikor nem ezt "vallottad", de gondoltam, nem személyeskedek ilyenekkel (meg elbulvárosodik a téma), bár ez pozitív "beszólás" lett volna. De megtetted helyettem ;peace;
Azért abban ugye megegyezhetünk, hogy a drágább(ez is relatív) kábel megvétele/használata, nem csak szándék, elhatározás kérdése?
Ezért is írtam, hogy mindenki döntsön belátása szerint.
nyilván nem, de ez nem befolyásolja annak auditív megítélését :smile53:
de jót láss benne :smile53: teljesen jó, hogy volt a "történted" és megosztottad :napsut:

de, ha előkerült az ára... én pl sose mondtam, hogy nem lehet olcsón, jó kábelrendszert összerakni (sőt,komplett hifit is lehet). amire szerintem figyelni kell, az a már említett homogenitás.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

revox írta:
2024.11.20., szer. 11:34
zoli73 írta:
Viszont leírnám, hogy mi győzött meg a jobb minőségű(drágább) tápkábelek mellet, mert ennek én is sokáig ellenáltam.
és ezt de be akartam írni, hogy még emlékszem rá, amikor nem ezt "vallottad", de gondoltam, nem személyeskedek ilyenekkel (meg elbulvárosodik a téma), bár ez pozitív "beszólás" lett volna. De megtetted helyettem ;peace;
Azért abban ugye megegyezhetünk, hogy a drágább(ez is relatív) kábel megvétele/használata, nem csak szándék, elhatározás kérdése?
Ezért is írtam, hogy mindenki döntsön belátása szerint.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

wasiliy888 írta:
2024.11.20., szer. 10:20
Öreghifis írta:
2024.11.20., szer. 09:50

Talán volt már itt szó róla, de ismétlés a tudás anyja: egy kábel semmit nem tesz hozzá a készülék hangjához, legfeljebb segít kihozni azt, amire képes. Egy futottak még kategóriájú, gyenge hangú cucchoz hiába veszünk méregdrága kábelt, attól a hangja egy dekával sem lesz jobb, legfeljebb más. Ezt is figyelembe kell venni. De még a jó készülék-jó kábel esetében is ott van az a bizonyos szinergia, ami vagy működik, vagy nem - de ez már a hitvilág témaköre.... :rolleyes: :rolleyes:
Ez nem ilyen egyszerű, szerintem a kábeleknek igenis van saját hangja. Már ha pusztán olyan egyszerű dolgot nézünk, hogy egy funkcióját, szerkezetét, stb tekintve azonos ezüst kábel egy rézhez képest a magastartományban mondjuk kiemel, az utóbbi pedig esetleg épp mélyben testesebb, több.
De amit te mondasz, hogy nem tesz hozzá a kábel a rendszer hangjához, csak kihozza belőle, amit az tud, az nincs ellentmondásban azzal, hogy egy jó kábellel máshogyan szól, vagy létezik a szinergia?
Arról nem beszélve, hogy a kábeleknek van mérhető induktivitása, kapacitása és impedanciája, mindegyik változó a frekvencia függvényeben. Ezen kívül biztosan vannak olyan tulajdonságaik, amelyek mérésékkel nem, vagy nehezen meghatározhatóak, leírhatóak, mégis jól hallható különbségeket okoznak.
Ráadásul az ún. aktív elemei egy rendszernek, olyan alkatrészekből épülnek fel nagyrészt, amelyekre ugyanez igaz, csak még pluszban bejöhetnek áram, hő és egyéb változók. Szóval, hogy szinte minden "kábel".
Látom nagyon vágod a drótokat.

És nagyon fontos a kimenő és bemenő impedancia illesztése,és azt nem a drót fogja, pl. CDjátszó, DAC kimeneti impedanciája és erősítő bemenő impedanciája illeszkedik akkor akár " vizes bálamadzaggal " is jól fog szólni.

Valamikor szabványosítva volt, ma már nem ...........
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

zoli73 írta:

az egyel ezelőttimhez (mindet drót) egy gondolat: Senki ne szedje azt darabokra. nyilván kell egy jó kapcsolás és minden egyéb, hogy egy jó hangú készülék az is legyen, ami. Több nívós készüléket láttam még deszkamodell állapotban (pl Avantgarde Acoustic erősítők), melyek az első verziókban csak filléres alkatrészekkel készültek el (és tényleg egy "vágódeszkára" szerelve) , hogy egyáltalán az irány jó e. Aztán ha jónak mutatkozott, jöhetett a kísérletezgetés a jobb alkatrészekkel (és, persze, a jó készülékházzal, ami szintén fontos). De ezt látom a TMP Audionál is. Tompi rengeteg időt tölt el azzal, ha már kész van egy termék, azt milyen alkatrészcserével lehet még tovább hegyezni. Amit látok, nincs egyértelmű recept. Ha betesz mindenből -elvileg- jobbat, a végeredmény nem mindig lesz jobb :smile53:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2024.11.20., szer. 10:25
Nálam a teljes (kábelekkel együtt értendő) rendszer használt piaci értékének kb. 15%-a a kábelek ára. Ettől sokkal többet nem is gondolnék jelenleg költeni rá.
Én továbbra is tartom, hogy készülék árával vetekedő kábel ára helyett inkább az annyival drágább készülék hozhat többet a hangon még ruhaszárítő kötéllel is. Azaz pl. egy 500e Ft-os erősítő mögé felesleges az 500e Ft-os tápkábel, szinte biztos, hogy jobb hangot kapunk az 1 milliós erősítő esetén a gyári tápkábellel (foleg adott márkán belül).
Persze, ha már reálisan nincs hova felfelé haladni a komponensekkel, akkor nyilván lehet "játszani", és kell is a tisztességes kábelezés, vagy legalább is érdemes számolni vele.
Tehát nem a kábelezés ellen vagyok, csak túlzásokba nem érdemes esni szerintem.
A készülék árával megegyező, vagy azt meghaladó értékű hálózati kábelt én is túlzónak, elrugaszkodottnak tartom. Akkor tényleg inkább a dupla árú készülék.
Viszont leírnám, hogy mi győzött meg a jobb minőségű(drágább) tápkábelek mellet, mert ennek én is sokáig ellenáltam. El voltam a saját készítésű vackokkal, mondván minek ennél jobb, drágább?
Történt ugyanis. A jelenlegi előerősítőmet 400e-ért vettem és hozzá, a saját készítésű, kb. 40-45e Forint értékű tápkábelt használtam. Aztán volt lehetőségem meghallgatni egy márkán belüli, némileg magasabb kategóriájú előfokot, aminek a piaci ára jelenleg olyann 550-600e körül mozog(ez nem volt eladó).
Tetszett a hangja, ha eladó lett volna, talán meg is lépem, de közbejött egy másik körülmény.
Kölcsönkaptam egy tápkábelt is, máshonnan(ez szintén nem volt eladó), aminek a piaci értéke olyan 150-160e körűl mozog. Összehallgatva, ezzel a kábellel a saját előfokom jobban tetszett, mint a nálam vendégeskedő, jobb előfok, a saját készítésű tápkábellel. Ezen felbuzdulva beszereztem egy ilyen tápkábelt(sőt, azóta további kettőt), és matek úgy jön ki, hogy a 150e-ért vett tápkábellel nagyobbat tudtam feljebb lépni, mintha megvettem volna a drágább erősítőt(ami ismétlem, nem volt eladó), plusz 150-200 ezerért.
Arról már nem is beszélve, hogy arra semmi biztositék nincs, hogy a jelenlegi előfokból ki tudtam volna szállni 400e-el.
Ezt csak azért írtam le, hogy bizonyítsam, hogy a jó kábeleknek bizony van létjogosultsága, és nem csak úri huncutság, netán lehúzás. Ennek ellenére, senkit nem szeretnék semmire rábeszélni, tegyen mindenki belátása szerint.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

wasiliy888 írta:
2024.11.20., szer. 10:20

Ráadásul az ún. aktív elemei egy rendszernek, olyan alkatrészekből épülnek fel nagyrészt, amelyekre ugyanez igaz, csak még pluszban bejöhetnek áram, hő és egyéb változók. Szóval, hogy szinte minden "kábel".
gratulálok, kb 25 éve ezt szajkózom :smile53: (előtte csattogós lepkét tologattam) De jó látni, hogy más is eljut ide :smile53:

aki nem érti, pl: ezüst kondik, ezüst ellenállások ,ezüst trafók, belső vezetékelés,... és gondoljuk át,ezek hogyan is épülnek fel

egyébként az ezüst nem húz magasba,ahogy valaki említette. Lehet, egy szem ezüst betéve valahova ezt csinálta, de alapvetően a tonális balansza nem mozdul sehova, de a sávszélei jobbak. biztos van köze a vezetéshez és holtbitztos, hogy a nagyon magas ferekvenciákat jobban vezeti, mert egy réz kábelrendszer ezüstre cserélése kb olyasmi hatást fejt ki, mint egy supertweeter bekalapálása a rendszerbe. Persze. ez fordítva is igaz: aki nem akar ezüstbe ruházni, de szeretne ebből valamit kapni, vesz egy supertweetert, és ha nem is ezt kapja teljesen, hasonlót visz haza :rolleyes:
halfnote.hu

Öreghifis
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: Öreghifis »

Barátaim, én itt most kiszállok. :rolleyes:

A témaindító kérdésemre tökéletes választ kaptam Fülelek mestertől - ami azt illeti, szaván is fogom majd! :D -, és Hodykától. A kábelezés rejtelmeiről szóló vitában már kifejtettem az álláspontomat, amit fenntatok, és részemről itt be is fejezném azzal, hogy megtiszteltetésnek vettem és veszek továbbra is minden hozzászólást, amiket figyelmesen el is fogok olvasni. Mert tanulni sohasem késő, még 74 évesen se..... :D

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 36

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

wasiliy888 írta:
2024.11.20., szer. 08:55
Ezek szerint az én rendszerem erősen alulkábelezett, mert nálam a kábelek összértéke nem éri el a teljes rendszer (kábelek is benne) értékének a negyedét. Valamivel több, mint 20%-át teszi ki.
Az is érdekes, hogy ezt miképpen érdemes számolni. A végfokomnak van egy tápkábele, ami csak az övé. Az előfokból felé tartó ic, és a hangsugárzóhoz jelet továbbító kábelek fele számítandó még az erősítőhöz? Mi számít az erősítő értékének, amennyiért vettem használtan, vagy amennyibe egykoron került újként, esetleg amennyiért úgy gondolom, hogy most tudnék venni egy hasonlót, vagy jobbat?
gondolkodik.gif
Mielőtt kábeleket kezdesz keresni ajánlok egy egyszerű tesztet. Tisztítsd meg a kábelek, forrás eszköz és erősítő csatlakozóit alkohollal. Ha hallod a különbséget, akkor érdemes kábelt cserélni, mert biztosan lesz eredménye.

Hogy melyik jobb/rosszabb, én úgy veszem észre, hogy fiatal korában az ember jobbnak hallja az újat, lelkesen keresi, kutatja. Idősebb korában, meg "már megtalálta" az igazit és kivételes esetekben lesz jobb az új :rolleyes:

Mennyire van kedved vele foglalkozni? Mennyire találtad meg az igazit? :D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Öreghifis írta:
Nem gondoltam volna, hogy az a 10 százalékos szöveg igy meglódítja a fantáziákat.... :rolleyes:

Barátaim, a helyzet az, hogy a hazai hifi őskorában a ma már kommersznek számító Technics, Pioneer, Akai és hasonlók uralták a piacot, és három-négy féle kábel. Az akkori választék és árviszonyok alapján az a 10 százalék nagyjából reálisnak számított. Aztán megjelentek a komolyabb gépek, és velük együtt a komolyabb kábelek, és ez az arány LASSAN felborult, de szerény véleményem szerint, ha elvonatkoztatunk egyes készülékek és kábelek irreálisan magas árától, ez az arány nagyjából ma is igaz.

Talán volt már itt szó róla, de ismétlés a tudás anyja: egy kábel semmit nem tesz hozzá a készülék hangjához, legfeljebb segít kihozni azt, amire képes. Egy futottak még kategóriájú, gyenge hangú cucchoz hiába veszünk méregdrága kábelt, attól a hangja egy dekával sem lesz jobb, legfeljebb más. Ezt is figyelembe kell venni. De még a jó készülék-jó kábel esetében is ott van az a bizonyos szinergia, ami vagy működik, vagy nem - de ez már a hitvilág témaköre.... :rolleyes: :rolleyes:
Nekem az a bizonyos hőskor, koromnal fogva(51), a 80' évek második felében volt, akkor kezdtem az "ipart". Az akkori rendszerem egy Tesla NZC 420 lemezjátszóból, annak hangfalaiból, és egy Pioneer CT-506-os magnóból állt. A kábelezés? A Tesla hangfal beépített, fehér "lámpazsinórja", összekötő pedig az a bizonyos, Keravillban kapható, DIN csatlakozós, fekete "tyúkbél" volt. Nem ismertünk mást, el sem tudtuk képzelni akkor, hogy a kábeleknek is lehet jelentősége.
Nyugaton már akkor is biztosan léteztek, kimondottan audio célra készült kábelek, de ezeknek hozzank még a híre sem jutott el. A néhai Hifi Magazinban már lehetett volna ezekről tájékozódni, de hozzánk, faluhelyre, csak jelentő fáziskéséssel(évek múlva) jutott el.
Viszont az a világ, a maga korlátozott lehetőségeivel már elmúlt, és szerencsére nem kell leragadni az akkor berögződéseknél.

Igen, már sokszor volt, hogy a kábel semmit nem tud a hangzáshoz hozzátenni. Ellenben elvenni igen, és az a nem mindegy, hogy mennyit! A minél jobb(rendszerbe illő, szinergikus) kábel, egyre kevesebbet vesz el, egyre kevésbé szól bele a rendszer hangjába, hagyja a készülékeket érvényesülni.
Nyilván egy alapkategóriás, szerény képességű készüléket, nincs sok értelme, drága kábelekkel megtámogatni, de azért az is profitálhat belőle.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

szerintem ne készülék+ kábelben gondolkodjatok, hanem rendszer + kábel rendszer.

ha adott egy rendszer és abba bekerül egy olcsóbb komponens, hogy tartsuk a kábelrendszer egyensúlyát, azt is olyan madzaggal kell bekötni,ami a rendszerbe(kábel) illik. sajna, a rendszerbe bekötött összes kábel hat egymásra és egy gyengébb madzag jelenléte nagyban befolyásolja a teljes kábelrendszer hangját, ha épp nem a gyengébb madzag "szól", akkor is.

ha valaki hifit tervez összerakni, már az elején érdemes átgondolni a kábelezést is, ne később érjen kellemetlen meglepetés. A kábeleknek nem a készülékekkel kell elsősorban arányban lenni, hanem egyik kábelnek a másikkal. Persze, az se baj, ha nívósabb készülékparkhoz, nívósabb kábelrendszer tartozik. Azt is érdemes figyelembe venni egy kábelrendszernél, hogy az ne csak árban legyen homogén, hanem lehetőleg egy gyártótól vásároljunk be, vagy olyan gyártóktól, akik cserekompatibilisek :smile53:

készülék szinten van egy elég jó arányom (és látható, miért lenne hiba csak készülék szinten gondolkodni):
7 ezres DVD játszó, Kondo SPc-ből készített tápdróttal (használtpiaci értéke kb 120ezer. korábban AN ezüst összekötővel, most Hitachi SAX). de előtte a 800EUR Tiglon táppal volt bekötve, de annak jobb helye van a valamikor-volt 150ezres (azóta 280e) erősítőben :rolleyes: De ebben a rendszerben a hangfaldrót is Kondo SPc és a hangfalon belül is az van. Itt a Tiglon és a Hitcahi drótok megléte nem okoz gondot, mert jól illeszthetők a Kondo kábelekhez. Ezek használatának két egyszerű oka van:
1- a hangsugárzó igényli ezt a szintet
2- volt otthon, már nem kellett megvenni :rolleyes:
halfnote.hu

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3330

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nálam a teljes (kábelekkel együtt értendő) rendszer használt piaci értékének kb. 15%-a a kábelek ára. Ettől sokkal többet nem is gondolnék jelenleg költeni rá.
Én továbbra is tartom, hogy készülék árával vetekedő kábel ára helyett inkább az annyival drágább készülék hozhat többet a hangon még ruhaszárítő kötéllel is. Azaz pl. egy 500e Ft-os erősítő mögé felesleges az 500e Ft-os tápkábel, szinte biztos, hogy jobb hangot kapunk az 1 milliós erősítő esetén a gyári tápkábellel (foleg adott márkán belül).
Persze, ha már reálisan nincs hova felfelé haladni a komponensekkel, akkor nyilván lehet "játszani", és kell is a tisztességes kábelezés, vagy legalább is érdemes számolni vele.
Tehát nem a kábelezés ellen vagyok, csak túlzásokba nem érdemes esni szerintem.
Csak a Marantz! :-D

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Öreghifis írta:

Ez nem ilyen egyszerű, szerintem a kábeleknek igenis van saját hangja. Már ha pusztán olyan egyszerű dolgot nézünk, hogy egy funkcióját, szerkezetét, stb tekintve azonos ezüst kábel egy rézhez képest a magastartományban mondjuk kiemel, az utóbbi pedig esetleg épp mélyben testesebb, több.
De amit te mondasz, hogy nem tesz hozzá a kábel a rendszer hangjához, csak kihozza belőle, amit az tud, az nincs ellentmondásban azzal, hogy egy jó kábellel máshogyan szól, vagy létezik a szinergia?
Arról nem beszélve, hogy a kábeleknek van mérhető induktivitása, kapacitása és impedanciája, mindegyik változó a frekvencia függvényeben. Ezen kívül biztosan vannak olyan tulajdonságaik, amelyek mérésékkel nem, vagy nehezen meghatározhatóak, leírhatóak, mégis jól hallható különbségeket okoznak.
Dynavox X4000

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 36

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Öreghifis írta:
"egy dekával sem lesz jobb, legfeljebb más"
Én simán jobbnak tudok hallani más hangot.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 864

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Mindig is kivancsi voltam mennyi nalam a kabelezes de sosem volt kedvem osszeszamolni.
Ahogy szamolgattam kb majdnem 50% nalam a kabelozas, ezek ujonnan vasarolt arak.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2024.11.20., szer. 08:55
Ezek szerint az én rendszerem erősen alulkábelezett, mert nálam a kábelek összértéke nem éri el a teljes rendszer (kábelek is benne) értékének a negyedét. Valamivel több, mint 20%-át teszi ki.
Az is érdekes, hogy ezt miképpen érdemes számolni. A végfokomnak van egy tápkábele, ami csak az övé. Az előfokból felé tartó ic, és a hangsugárzóhoz jelet továbbító kábelek fele számítandó még az erősítőhöz? Mi számít az erősítő értékének, amennyiért vettem használtan, vagy amennyibe egykoron került újként, esetleg amennyiért úgy gondolom, hogy most tudnék venni egy hasonlót, vagy jobbat?
gondolkodik.gif
Szerintem nincs alulkábelezve a rendszered, ez mindenkinek a saját döntése, hogy mennyire tartja fontosnak. Ahogy írtam is, nézőpont kérdése.
Hogyan érdemes számolni? Mit, mennyiért vettél. Szerintem az nem releváns, hogy valami mennyibe került új korában, ha már több kézen ment keresztül, vagy az utódmodell mennyibe kerül.
Én az elő és végerősítő közötti kábelt, az előfokhoz számoltam, a végfokhoz pedig a hangfalkábelt.
De számolhatod úgy is, hogy a teljes rendszer bekerülési árából kiveszed a kábeleket, és kiszámolod a százalékos arányát. Teljesen mindegy, ígyis-úgyis kijön a matek.
Ideális arány szerintem nincs, ezen kár is vitatkozni.
Ahogy H. Zs. mondta, mindenki úgy élvez, ahogy tud.

Öreghifis
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: Öreghifis »

Nem gondoltam volna, hogy az a 10 százalékos szöveg igy meglódítja a fantáziákat.... :rolleyes:

Barátaim, a helyzet az, hogy a hazai hifi őskorában a ma már kommersznek számító Technics, Pioneer, Akai és hasonlók uralták a piacot, és három-négy féle kábel. Az akkori választék és árviszonyok alapján az a 10 százalék nagyjából reálisnak számított. Aztán megjelentek a komolyabb gépek, és velük együtt a komolyabb kábelek, és ez az arány LASSAN felborult, de szerény véleményem szerint, ha elvonatkoztatunk egyes készülékek és kábelek irreálisan magas árától, ez az arány nagyjából ma is igaz.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

gondolkodik.gif
Dynavox X4000

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”