Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Alátétek, rezgéscsillapítás

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Re: Alátétek, rezgéscsillapítás

Hozzászólás Szerző: Voyager »

fülelek írta:
2024.10.26., szomb. 15:25
El tudom fogadni, hogy a helioszféra határán túl esetleg másképp van...
Igen, szegényke valóban rohan arrafelé, a heliopauzán túl, ~18 km/s sebességgel – nem is reméltem, hogy a profilom aláírásából merítesz ötletet a hozzászólósod megfogalmazásához. (megtisztelő)

Én azért vonok párhuzamot egy hangsugárzó és egy hangszer között, mert mindkettő a rezgések által hallatja a hangját.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Rock60 írta:
2024.10.28., hétf. 12:22
Le van írva a CD kísérőfüzetében.
Az más... :smile53:
Az is le van írva a füzetbe, hogy hogyan került a kutyus a bal vállam fölé ?
Ennyi van róla: "This recording was mixed in QSound, a new audio technology producing a wider, more natural sound field"
Úgy tudom még egy Madonna album volt amit ezzel a technikával csináltak. Illetve a youtube-on van valami régi 80as évekbeli angol ismeretterjesztő videó egy ilyen technikáról ahol vidójátékokhoz mutatják be a lehetőségeit, az is tartalmaz ilyen meglepő térhatású effekteket. Amúgy a Roger Waters albumban a kutya csak egy apró részlet, egyébként az egész album tele van ilyen effektekkel.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3459

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Az jutott még eszembe, legyen egy "Rezgés nem csillapítás" topic is, mert lényegében kezd kiderülni sokak vélekedéséből, csillapítani már pedig nem kell, sem hangsugárzót, sem lemezjátszót, sem forrás készüléket, CD játszót, sztrímert, kébeleket végképp felesleges akármivel csillapítani. Talán kimaradt, sokan a virtuális földeket is rezgésmentesítik, na az már gyalázat.
Rajta, lehet ott is érvelni végtelenségig.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Szép kis hitvita keveredik már ebből is. Senki nem képes elvonatkoztatni a saját preferenciájától, amit más másképp vél, tapasztal, tud és kedvel, az csak sárba tiprás lehet? Úgy egyébként a szubjektivitás mindent felülírhat, sőt, volt már arra is példa, bírósággal fenyegetőztek hifi fórum másként gondolkozói egymás ellen.
:quetionmark: :quetionmark: :quetionmark:

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Robici írta:
2024.10.28., hétf. 11:51
Rock60 írta:
2024.10.25., pén. 15:13

Honnan tudod, honnan kell szólnia a kutyának :quetionmark:
Az más... :smile53:
Az is le van írva a füzetbe, hogy hogyan került a kutyus a bal vállam fölé ?

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Rock60 írta:
2024.10.25., pén. 15:13
Már előbb is akartam kérdezni...
Honnan tudod, honnan kell szólnia a kutyának :quetionmark:

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Hozzászólás Szerző: trane »

tonee73 írta:
2024.10.27., vas. 19:43
Szerintem meg innentől érdemes lenne a csöves erősítős témát átvinni a helyére (mármint ha folytatásra kerül a dolog). gondolkodik.gif
persze, részemről o.k. leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6183

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Szerintem meg innentől érdemes lenne a csöves erősítős témát átvinni a helyére (mármint ha folytatásra kerül a dolog). gondolkodik.gif
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Hozzászólás Szerző: trane »

fülelek írta:
2024.10.27., vas. 09:51
Nekem sose sikerült igazán jó hangot hallanom AN hangszóróból, ezt alátámasztja az egyik legelőkelőbb darab tesztje https://www.stereophile.com/content/aud ... asurements 12e dollárért (2008) több, mint gyalázatos. Az Innovation erősítőkben legfeljebb az áruk volt innovatív meg a markecing. Persze attól még lehet valakinek szép emléke, de hájpot végképp nem érdemel ez a cég.
Zoli, lehet, neked nem jön be az AN/AI vonal - ezzel nincs is semmi gond :ohnoohnoohno: -, azonban ez az irány másnak még tetszhet :yingyang: . az AI-t illető sommás kijelentéseddel viszont nem értek egyet gondolkodik.gif , s mivel a készülékeiket és a hasonló árú palettát is elég jól ismerem, megkérlek, lécci 1., fejtsd ezt a lesújtó véleményed ki kocka.gif ; 2., mutass nekem olyan csöves erősítőt, ami adott AI készülék árkategóriájában jobb annál :rolleyes: - s mert a csöveseid biza' elég távol estek az AI vonaltól anno... :sleeping: illetve lécci prezentáld azt/azokat a saját elektroniká(i)dat (tehát nem a korábbi, Szentgyörgyi László által tervezettet és/vagy építettet), ami szintén meghaladja az AI-kat :smile49: . várom - köszi leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Rock60
Őslakos
Őslakos

fülelek írta:
2024.10.27., vas. 13:34

"A K is elég muzikális, egy kisebb szobában egy Audio Innovációval tökéletes páros"
A tökéletes az audióban nehezen értelmezhető.
Majd biztos jól megmagyarázod, hogy azt nem is úgy kell értelmezni...de már nem érdekel tovább
Ok, akkor nem tökéletes. :ohnoohnoohno:
Egy AN K egy AI 300 - al vagy 500 - al, ha nem hifizni, hanem zenét hallgatni kell, zseniális kombó ennyiért. SZERINTEM.
A zseniális talán értelmezhető... gondolkodik.gif

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Rock60 írta:
2024.10.27., vas. 10:54
fülelek írta:
Nekem sose sikerült igazán jó hangot hallanom AN hangszóróból, ezt alátámasztja az egyik legelőkelőbb darab tesztje https://www.stereophile.com/content/aud ... asurements 12e dollárért (2008) több, mint gyalázatos. Az Innovation erősítőkben legfeljebb az áruk volt innovatív meg a markecing. Persze attól még lehet valakinek szép emléke, de hájpot végképp nem érdemel ez a cég.
Nyilván mindenre lehet kotorni valami negatívumot, csak akarni kell.
Amik nekem tetszettek AN dobozok, azokat bőven 2008 előtt hallottam és nem kerültek 12 e dollárba, megközelítőleg sem.
Egy szóval sem hájpoltam az Innovation erősítőket, pedig kellett volna...
Akkor ez mi a bánatos manó? gondolkodik.gif
"A K is elég muzikális, egy kisebb szobában egy Audio Innovációval tökéletes páros"
A tökéletes az audióban nehezen értelmezhető.
Majd biztos jól megmagyarázod, hogy azt nem is úgy kell értelmezni...de már nem érdekel tovább

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Akkor legyen még egy nehezen értelmezhető és magasan árazott Voxativ Ampeggio 2024 (mert sok mindent újítottak rajta 2024-ben) hangsugárzó dobozának rezgés mérése. Egyutas szélessávúakkal képtelenség egyenletes SPL átvitelt megoldani. Szinte mindig emelkedik frekvenciában felfelé és láthatóan színezett is. De, ami még erre jön, a vízszintes diszperziója is szanaszét bomlik. Lehet szeretni az egyutas szélessávúak hangját, de el kell fogadni azok erősen színezett hangját. Nekem még nem sikerült.
https://www.stereophile.com/content/vox ... asurements
Csatolmányok
0624-Voxafig2-600.jpg
0624-Voxafig2-600.jpg (42.8 KiB) Megtekintve 1577 alkalommal
0624-Voxafig3-spl.jpg
0624-Voxafig3-spl.jpg (52.92 KiB) Megtekintve 1577 alkalommal
0624-Voxafig4-disp.jpg
0624-Voxafig4-disp.jpg (53.71 KiB) Megtekintve 1577 alkalommal

Rock60
Őslakos
Őslakos

fülelek írta:
Nyilván mindenre lehet kotorni valami negatívumot, csak akarni kell.
Amik nekem tetszettek AN dobozok, azokat bőven 2008 előtt hallottam és nem kerültek 12 e dollárba, megközelítőleg sem.
Egy szóval sem hájpoltam az Innovation erősítőket, pedig kellett volna...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Csatolmányok
AN-E lexus Signature1.jpg
AN-E lexus Signature1.jpg (28.36 KiB) Megtekintve 1515 alkalommal

Rock60
Őslakos
Őslakos

SoundMania írta:
2024.10.27., vas. 05:34

Elég lett volna meghallgatnod egy olcsó ANJ dobozt és hallottad volna mennyivel élőbb, természetesebb, valóságosabb. Vagy egy akár olcsó régi Triangle-t!
Szeretem a J - t is, de a legjobb hangot az E - ből hallottam a Merlinben.
Nyilván az ezüstös verziót, és szemben a gyári ajánlással !! nem a falra tolva kell installálni.
A K is elég muzikális, egy kisebb szobában egy Audio Innovációval tökéletes páros...
Szerintem, nekem, persze...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8899

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Voyager írta:
2024.10.26., szomb. 17:01
Tctronic írta:
2024.10.26., szomb. 16:32
Voyager kolléga esetleg nem a régebbi angol (BBC, Spendor ) féle hangfal konstrukciókra gondolt, ami vékonyabb hangdoboz fala révén maga a doboz is részt vesz a hangképzésben?
Én ezt úgy gondoltam, hogy a hangsugárzók is képesek a hangszerekhez hasonló élményt nyújtani – nemcsak közvetítőként, hanem a zenei élmény részeseiként.

Elfogadom, ha más nem így gondolja. Nincs ezzel semmi bajom.
Ez így már más kontextusba helyezi a dolgot.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Rock60
Őslakos
Őslakos

SoundMania írta:
2024.10.27., vas. 05:34
Rock60 írta:
2024.10.27., vas. 05:13

Nincsen sem Spendorom, sem Harbethem, a régi olcsóbb darabok nagyon csúnyák, ami már tetszik azt nem tudom kifizetni, de ha megajándékoznának egy frissebb darabbal, hát nem tiltakoznék. :kiss:
Milyen Spendorod van hogy jelen időben beszélsz róla? Elég lett volna meghallgatnod egy olcsó ANJ dobozt és hallottad volna mennyivel élőbb, természetesebb, valóságosabb. Vagy egy akár olcsó régi Triangle-t!
Hol írtam olyat, hogy Spendorom van ? gondolkodik.gif Azt írtam, hogy nincsen. :D
AN dobozt rengeteget hallgattam, / Merlin Audio / az a márka is hasonló építési filozófiát követ, mint a téma főszereplője.
Nincsen azokkal semmi bajom, sőt kifejezetten szeretem Őket hallgatni.

Volt múltkor a Fórumon egy régi papírmembrános Triangle eladó, Rád gondoltam, hogy ajánlottad múltkor. Láttad ?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.10.27., vas. 08:31-kor.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Így néz ki a B&W Nautilus 801 alig mérhető vastag, íves és merevített dobozának spektruma.
Csatolmányok
Nautilus 801 commulativ.jpg
Nautilus 801 commulativ.jpg (12.03 KiB) Megtekintve 1365 alkalommal

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1187

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

istvan01 írta:
2024.10.27., vas. 07:02
Az említett néhány dobozával is hozzá zenélő, valójában saját hangjával "színező" hangsugárzó oldalán mért spektrum a stereophile méréseiből. Csak kérdezem. Ez a fajta sajáthang-színezés mértékében hogy is viszonyul a kábelek, csatlakozók, RLC elemek a lánc minden pontján sajáthangjához amik külön-külön szinte mérhetetlenek a mérő eszközök felbontási képességeivel?
Audio Note AN-E Lexus /-12dB,64ms
Spendor Classic SP100R /-24dB,64ms
Harbeth Audio M40.1 /-24dB,64ms

Az Audio Note N-E spektruma valószínű -24dB-ig beterítené a teljes tartományt, ezért csak -12dB-ig mutatják. Az, hogy a vékony és rezonáns dobozfal a kevésbé zavaró basszus tartományban színez és torzít, ez mérés alapján cáfolható. A Harbeth Audio M40.1 ami 400Hz felet alig rezonál, Spendor Classic SP100R viszont gyalázatos. Note N-E?? nem mutatják. Lehet ezt szeretni? Van aki kedveli az ilyen saját hangon zenélést.
De az átfogás E-nél is 24dB attól még.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Az említett néhány dobozával is hozzá zenélő, valójában saját hangjával "színező" hangsugárzó oldalán mért spektrum a stereophile méréseiből. Csak kérdezem. Ez a fajta sajáthang-színezés mértékében hogy is viszonyul a kábelek, csatlakozók, RLC elemek a lánc minden pontján sajáthangjához amik külön-külön szinte mérhetetlenek a mérő eszközök felbontási képességeivel?
Audio Note AN-E Lexus /-12dB,64ms
Spendor Classic SP100R /-24dB,64ms
Harbeth Audio M40.1 /-24dB,64ms

Az Audio Note N-E spektruma valószínű -24dB-ig beterítené a teljes tartományt, ezért csak -12dB-ig mutatják. Az, hogy a vékony és rezonáns dobozfal a kevésbé zavaró basszus tartományban színez és torzít, ez mérés alapján cáfolható. A Harbeth Audio M40.1 ami 400Hz felet alig rezonál, Spendor Classic SP100R viszont gyalázatos. Note N-E?? nem mutatják. Lehet ezt szeretni? Van aki kedveli az ilyen saját hangon zenélést.
Csatolmányok
1008harH40fig2.jpg
1008harH40fig2.jpg (32.73 KiB) Megtekintve 1287 alkalommal
506ANEfig2.jpg
506ANEfig2.jpg (30.35 KiB) Megtekintve 1287 alkalommal
113SP100fig2.jpg
113SP100fig2.jpg (50.95 KiB) Megtekintve 1287 alkalommal

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.10.27., vas. 05:13
SoundMania írta:
2024.10.26., szomb. 21:33

Nekem csak Spendor SP1 volt, haveromnak meg Prelude, de soha többé nem vennénk.
Focalt még nem hallottam ami tetszett volna. B&W-t is csak egyet, az igazi tekercses nautilust....
Ne haragudj, de Te kb. mindenről el tudnád mondani, hogy " soha többet nem vennék " , így ez most nem annyira releváns.
Értem mit mondasz a felharmonikusokról, lehet benne valami, aztán vagy úgy van, vagy nem...
Amit én hallok ezekben a dobozokban - és ez kb összecseng az előbb idézett filozófiával - hogy a középtartományuk nagyon élőnek, valóságosnak, természetesnek tűnik, finom magasakkal és kis kompromisszumokkal a mély tartományban.
Ez egy út. Lehet választani a másikat is, persze.
A berillíum, alumínium, titán magassugárzók csilingelését, nagyon pontos, feszes basszust, és az előzőekhez képest kissé gépies középtartományt.
Nem minden merev falú doboz ilyen, de kb. ez van a mérleg másik serpenyőjében - legalább is az én fülemnek.
Nincsen sem Spendorom, sem Harbethem, a régi olcsóbb darabok nagyon csúnyák, ami már tetszik azt nem tudom kifizetni, de ha megajándékoznának egy frissebb darabbal, hát nem tiltakoznék. :kiss:
Milyen Spendorod van hogy jelen időben beszélsz róla? Elég lett volna meghallgatnod egy olcsó ANJ dobozt és hallottad volna mennyivel élőbb, természetesebb, valóságosabb. Vagy egy akár olcsó régi Triangle-t!

Rock60
Őslakos
Őslakos

SoundMania írta:
2024.10.26., szomb. 21:33

Focalt még nem hallottam ami tetszett volna. B&W-t is csak egyet, az igazi tekercses nautilust....
Ne haragudj, de Te kb. mindenről el tudnád mondani, hogy " soha többet nem vennék " , így ez most nem annyira releváns.
Értem mit mondasz a felharmonikusokról, lehet benne valami, aztán vagy úgy van, vagy nem...
Amit én hallok ezekben a dobozokban - és ez kb összecseng az előbb idézett filozófiával - hogy a középtartományuk nagyon élőnek, valóságosnak, természetesnek tűnik, finom magasakkal és kis kompromisszumokkal a mély tartományban.
Ez egy út. Lehet választani a másikat is, persze.
A berillíum, alumínium, titán magassugárzók csilingelését, nagyon pontos, feszes basszust, és az előzőhöz képest kissé gépies középtartományt.
Nem minden merev falú doboz ilyen, de kb. ez van a mérleg másik serpenyőjében - legalább is az én fülemnek.
Nincsen sem Spendorom, sem Harbethem, a régi olcsóbb darabok nagyon csúnyák, ami már tetszik azt nem tudom kifizetni, de ha megajándékoznának egy frissebb darabbal, hát nem tiltakoznék. :ohnoohnoohno:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.10.26., szomb. 20:32
Vinkler írta:
2024.10.26., szomb. 15:28
Rock60 írta:
2024.10.26., szomb. 06:57

Kemény vagy, mint a vídia... :yingyang:
Az hagyján, de teljesen igazuk van! A lehallgató láncban nincs szükség hangszerekre, azt a hangfelvételhez szokás használni.
Az a baj hogy teljesen bele vagytok gabalyodva ebbe a hangszer - analógiába.
SENKI nem állított olyat, hogy a doboznak - legyen az bármilyen konstrukciójú - hangszerként kellene funkcionálni.
Aki silánynak tartja a BBC technológia alkalmazását a hifiben, javaslok egy demót egy nívós rendszerben pl. a Spendor 100 R2 - vel vagy a 200 - al.
Nyilván mindenki hülye, vagy süket, aki ezeket a dobozokat hallgatja szívesebben, mint egy halál merev Dínót, Focalt, vagy Bóvervilkinst.
Jártam egy ismert vidéki kereskedőnél, aki nagyon sok gyártó termékét tartja.
Van nála többek között Dínó, Nemmondommegmelyik sztatikus, még vagy két gyártó dobozai és a Spendor. Nagyjából hasonló árkategória képviselői.
A hangszóró kábelemért mentem el, de ha már ott voltam - a házigazda szíves invitálásának engedve - meghallgattam kb. mindent, elsősorban a sztatikra voltam kiváncsi, az a gyengém.
A hosszú fülelés végén megkérdezi a főnők, hogy a Spendorra nem vagyok kíváncsi ?
Ha nem gond, dehogynem, szívesen.
Átmentünk egy másik terembe, ahol a többihez hasonló komoly rendszer végén ott fityegett egy nagy Spendor. Mondja a Gazda, ezt hallgasd meg, mikor egyedül vagyok itt, mindig ide húzódok vissza, ezt hallgatom.
Ilyen bensőséges énekhangot, valóságos hangszerhangokat, ritmikát, betekintést a zene mélységébe minden más valós erényük ellenére nem hallottam a többi hangsugárzónál.
Frekvenciafüggő dobozrezgések ide, silányság oda.
Ezek a konstrukciók véleményem szerint nem a dolgos iparos, hanem a tervezés művészi szintjén állnak.
A művészetet pedig nem kell sem megmagyarázni, sem megindokolni.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.10.26., szomb. 20:54
Persze, ez nem mágia, itt egy pár gondolat a filozófiáról.

" A legtöbb jelenlegi hangszóró-kialakítás a lehető legmerevebb ház kialakítását tűzte ki célul, és azon az elgondoláson alapul, hogy ha a ház szuperszilárd, akkor nem remeg, és nem torzítja a meghajtóegységek kimenetét.Ez azonban nem egészen így történik.
A szekrény merevvé tétele egyszerűen megnöveli a rezgés frekvenciáját, növelve annak esélyét, hogy ez a rezonancia magasra esik a középtartományba, ahol a hallásunk a legérzékenyebb.
A BBC módszere az, hogy erősen csillapított, vékony falú szerkezetet használ, amely elfogadja, hogy a szekrény kicsit rezonáljon, és megpróbálja ezt a rezgést a basszus tartományba mozgatni, ahol kevésbé zavarja a fülünket."
És legalább esélyes hogy a felharmónikusok miatt az egész sávban majd zavart okoz.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Persze, ez nem mágia, itt egy pár gondolat a filozófiáról.

" A legtöbb jelenlegi hangszóró-kialakítás a lehető legmerevebb ház kialakítását tűzte ki célul, és azon az elgondoláson alapul, hogy ha a ház szuperszilárd, akkor nem remeg, és nem torzítja a meghajtóegységek kimenetét.Ez azonban nem egészen így történik.
A szekrény merevvé tétele egyszerűen megnöveli a rezgés frekvenciáját, növelve annak esélyét, hogy ez a rezonancia magasra esik a középtartományba, ahol a hallásunk a legérzékenyebb.
A BBC módszere az, hogy erősen csillapított, vékony falú szerkezetet használ, amely elfogadja, hogy a szekrény kicsit rezonáljon, és megpróbálja ezt a rezgést a basszus tartományba mozgatni, ahol kevésbé zavarja a fülünket."

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”