Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Alátétek, rezgéscsillapítás

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3602

Re: Alátétek, rezgéscsillapítás

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
2024.10.30., szer. 08:47
istvan01 írta:
2024.10.30., szer. 08:14

Ha jobban megnézed, az alsó vastagabb rész az egy homorú lencse, kb 10cm sugarú gömb felület...
Ok, kösz ! :smile53:
Megtaláltam közbe egy régi cikket/tesztet róla, részletes leírással - nem is tudtam, hogy magyar gyártmány.

Érdekes, hogy a Daruma - valami spéci kemény aluötvözetből készült - fordítva gondolta a dolgot, náluk a felső csésze belseje homorú, valamivel kisebb rádiusszal - ha lehet, még macerásabb installálással.
Gyárilag nem adnak és nem is ajánlanak a japcsik kétoldalas ragacsot a készülékoldali csésze rögzítésére.
Én persze megpróbáltam, hogy könnyítsek az életemen, de hallhatóan ront kicsit a produkción - tompább, gumisabb hang - úgy hogy két órámba telt, míg leimátkoztam a ragacsmaradványokat mindenhonnan...
Daruma és az üveg testű Libra között nagy eltérés, hogy a Daruma sokkal kisebb sugarú kehelyben billeg, tehát csak nagyobb erő képes mozdítani, ha egyáltalán megmozdul. Másik pedig az, hogy az alu legyen akármilyen félkemény, kemény, a golyó abba jobban benyomódik, ha azonos felületen érintkezik mint a Libra. Ez a benyomódás viszont lehet rugalmas, még akkor is ha szemmel ez nem látható, mint az edzett üvegnél. A benyomódás rugalmasságából kell kimozdulni, amikor kell. Ez a rugalmas benyomódás enyhe csillapító és fékező hatású, lengés csillapító. Aztán ez lehet jó is akár.
Nálam a forrás készülék két szintű Librán fekszik, úgy, hogy alul Libra, azon egy vastag kemény fa test. A keményfa felső lapján a második Libra szint. DAC és csöves erősítőm alatt is Libra van, azok persze egy szintűek.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1472

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

istvan01 írta:
2024.10.30., szer. 08:14

Ha jobban megnézed, az alsó vastagabb rész az egy homorú lencse, kb 10cm sugarú gömb felület...
Ok, kösz ! :smile53:
Megtaláltam közbe egy régi cikket/tesztet róla, részletes leírással - nem is tudtam, hogy magyar gyártmány.

Érdekes, hogy a Daruma - valami spéci kemény aluötvözetből készült - fordítva gondolta a dolgot, náluk a felső csésze belseje homorú, valamivel kisebb rádiusszal - ha lehet, még macerásabb installálással.
Gyárilag nem adnak és nem is ajánlanak a japcsik kétoldalas ragacsot a készülékoldali csésze rögzítésére.
Én persze megpróbáltam, hogy könnyítsek az életemen, de hallhatóan ront kicsit a produkción - tompább, gumisabb hang - úgy hogy két órámba telt, míg leimátkoztam a ragacsmaradványokat mindenhonnan...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.10.30., szer. 07:30
fülelek írta:
2024.10.29., kedd 20:14

Ez való ide!!

Ellenjavaslatot csak konkrétan szíveskedjék... Ja, analóg lemezjátszó alá is kitűnő, de használatához némi kézügyesség nem árt...
Nincsen ellenjavallat. :ohnoohnoohno: Ígéretesnek tűnik. :smile29:

Hasonló a felépítése a Final Labs Daruma II - höz, ami a dacom alatt varázslatosan működik. / Azt sem egyszerű installálni, utána meg aztán óvatosan a kábel ki-be húzgálással... /
A Daruma-nál a felső csészében van egy, a golyó görbületénél nagyobb ív, amibe a golyót a ránehezedő súly középre tessékeli. Az alsó csésze belseje sík.

Itt a fotón nem látszik - vagy én nem látom - hogy a golyót mi segíti a középre pozicionálásban ?
Ha jobban megnézed, az alsó vastagabb rész az egy homorú lencse, kb 10cm sugarú gömb felület. Az acél golyó nyugalomba kerül a legmélyebb pontján. Az üveg információ szerint edzett üveg, de szerény 20 éves tapasztalatom szerint lehetne edzettebb is, mert nehezebb 15kg feletti készülékek a golyóval az üveget mángorolják, és ez enyhe mikrosérüléseket okoz a lencse alsó, golyó alatti pontján. Ettől persze észrevehető fékeződése nincs a könnyű kimozdulásnak, mert ennek pontosan ez a lényege. A legkisebb külső (Libra alól érkező) vagy belső, felette készülék felől érkező rezgésre a golyó+görbület+készülék súlyából adódó "rugó" állandóval tud kimozdulni izolálni, majd nyugalomba kerülni. Minél nagyobb az alsó lencse görbületi sugara, annál érzékenyebb és annál kisebb külső erőhatásra tud elmozdulni, ezáltal X-Y irányban izolálni.
Időnként kb fél-egy évente, tanácsos az üveglencsét puha törlővel portalanítani, mert a levegőből kevés por lencse-golyó érintkezése pontja alá kerül, enyhén gátolja a szabad gördülést, illetve a golyó maga alá préseli a mikro méretű porszemeket.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fülelek írta:
2024.10.29., kedd 20:14

Ez való ide!!

Ellenjavaslatot csak konkrétan szíveskedjék... Ja, analóg lemezjátszó alá is kitűnő, de használatához némi kézügyesség nem árt...
Nincsen ellenjavallat. :ohnoohnoohno: Ígéretesnek tűnik. :smile29:

Hasonló a felépítése a Final Labs Daruma II - höz, ami a dacom alatt varázslatosan működik. / Azt sem egyszerű installálni, utána meg aztán óvatosan a kábel ki-be húzgálással... /
A Daruma-nál a felső csészében van egy, a golyó görbületénél nagyobb ív, amibe a golyót a ránehezedő súly középre tessékeli. Az alsó csésze belseje sík.

Itt a fotón nem látszik - vagy én nem látom - hogy a golyót mi segíti a középre pozicionálásban ?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5288

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ez való ide!!
Aki azt mondja, hogy ez sem elég jó, az hazudik, vagy sose hallotta, vagy pusztán fityiszes :D
Csatolmányok
libra.png
libra.png (112.49 KiB) Megtekintve 1601 alkalommal

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2610

Hozzászólás Szerző: mishow »

Srácok, ezt tényleg ne ide már ... :ohnoohnoohno:

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2970

Hozzászólás Szerző: earforce »

Rock60 írta:
2024.10.28., hétf. 12:22
Az más... :smile53:
Az is le van írva a füzetbe, hogy hogyan került a kutyus a bal vállam fölé ?
Pl. egy ilyennel. Ilyenkor csak a hangok fázisával játszanak.
Kép
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

Redguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Redguy »

Rock60 írta:
2024.10.29., kedd 10:29
Robici írta:
2024.10.28., hétf. 14:44

... Amúgy a Roger Waters albumban a kutya csak egy apró részlet, egyébként az egész album tele van ilyen effektekkel.
Hifizgetésem hajnalán volt egy ilyen lemezem, ahol a különböző effektek megszólalásának módja hifi komponensek megítélésében segített.
Vollenweider Caverna Magica
Fontos volt, hogy merről merre csoszognak a barlangba, a fiatalok hangja hogy visszhangzik, merre repül a denevér és milyen magasan, stb...
Ma is érdekes visszahallgatni, de azért másra is érdemes figyelni, nem ehhez a lemezhez kell a rendszert hangolni, nem ennek a lemeznek kell a "legjobban" szólni, nem az effektek "valóságosabb" megszólalása dönti el, hogy melyik készüléken lesz jobb zenét hallgatni.

Persze, hogy kikerült a tesztlemezek sorából, attól még ma is szeretem - a többi Vollenweiderrel együtt - este meg is hallgatom, hogy jó irányba repül-e még mindig a denevér... :D
Nem teljesen értem, miért írod, amit írsz. Olyat nem írtam - és úgy láttam, senki más sem - , hogy ennek kéne a "legjobban szólni", sőt egyáltalán nem írtam arról hogy hogyan kéne szólnia.
Csak annyit mondtam, hogy honnan kellene hallani, ami egy dologra lehet jó, hogy az ember felmérje, hogy a rendszere ebből a szempontból rendben van-e.
(Nálam pl. mikor a hangsugárzók "lesúlyozva" voltak, a kutya nem hátulról ugatott, ha ez a hang nem jó helyen van, vélhetőleg a többivel is lehetnek gondok.)
Amúgy Vollenweider-től a Behind the Gardens albumot szeretem.
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - Parabox Tempesta mkII

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Robici írta:
2024.10.28., hétf. 14:44

... Amúgy a Roger Waters albumban a kutya csak egy apró részlet, egyébként az egész album tele van ilyen effektekkel.
Hifizgetésem hajnalán volt egy ilyen lemezem, ahol a különböző effektek megszólalásának módja hifi komponensek megítélésében segített.
Vollenweider Caverna Magica
Fontos volt, hogy merről merre csoszognak a barlangba, a fiatalok hangja hogy visszhangzik, merre repül a denevér és milyen magasan, stb...
Ma is érdekes visszahallgatni, de azért másra is érdemes figyelni, nem ehhez a lemezhez kell a rendszert hangolni, nem ennek a lemeznek kell a "legjobban" szólni, nem az effektek "valóságosabb" megszólalása dönti el, hogy melyik készüléken lesz jobb zenét hallgatni.

Persze, hogy kikerült a tesztlemezek sorából, attól még ma is szeretem - a többi Vollenweiderrel együtt - este meg is hallgatom, hogy jó irányba repül-e még mindig a denevér... :D

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6488

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Akkor még egyszer megkérek mindenkit, hogy maradjon a topik témájánál. :smile30:
A hangsugárzókat érintő eszmecsere itt:
viewtopic.php?f=5&t=92
folytatódhat is...
Köszi.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2141

Hozzászólás Szerző: Voyager »

fülelek írta:
2024.10.26., szomb. 15:25
El tudom fogadni, hogy a helioszféra határán túl esetleg másképp van...
Igen, szegényke valóban rohan arrafelé, a heliopauzán túl, ~18 km/s sebességgel – nem is reméltem, hogy a profilom aláírásából merítesz ötletet a hozzászólósod megfogalmazásához. (megtisztelő)

Én azért vonok párhuzamot egy hangsugárzó és egy hangszer között, mert mindkettő a rezgések által hallatja a hangját.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1223
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Rock60 írta:
2024.10.28., hétf. 12:22
Le van írva a CD kísérőfüzetében.
Ennyi van róla: "This recording was mixed in QSound, a new audio technology producing a wider, more natural sound field"
Úgy tudom még egy Madonna album volt amit ezzel a technikával csináltak. Illetve a youtube-on van valami régi 80as évekbeli angol ismeretterjesztő videó egy ilyen technikáról ahol vidójátékokhoz mutatják be a lehetőségeit, az is tartalmaz ilyen meglepő térhatású effekteket. Amúgy a Roger Waters albumban a kutya csak egy apró részlet, egyébként az egész album tele van ilyen effektekkel.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Az jutott még eszembe, legyen egy "Rezgés nem csillapítás" topic is, mert lényegében kezd kiderülni sokak vélekedéséből, csillapítani már pedig nem kell, sem hangsugárzót, sem lemezjátszót, sem forrás készüléket, CD játszót, sztrímert, kébeleket végképp felesleges akármivel csillapítani. Talán kimaradt, sokan a virtuális földeket is rezgésmentesítik, na az már gyalázat.
Rajta, lehet ott is érvelni végtelenségig.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Szép kis hitvita keveredik már ebből is. Senki nem képes elvonatkoztatni a saját preferenciájától, amit más másképp vél, tapasztal, tud és kedvel, az csak sárba tiprás lehet? Úgy egyébként a szubjektivitás mindent felülírhat, sőt, volt már arra is példa, bírósággal fenyegetőztek hifi fórum másként gondolkozói egymás ellen.
:quetionmark: :quetionmark: :quetionmark:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Robici írta:
2024.10.28., hétf. 11:51
Rock60 írta:
2024.10.25., pén. 15:13

Honnan tudod, honnan kell szólnia a kutyának :quetionmark:

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1223
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Rock60 írta:
2024.10.25., pén. 15:13
Már előbb is akartam kérdezni...
Honnan tudod, honnan kell szólnia a kutyának :quetionmark:

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 2914

Hozzászólás Szerző: trane »

tonee73 írta:
2024.10.27., vas. 19:43
Szerintem meg innentől érdemes lenne a csöves erősítős témát átvinni a helyére (mármint ha folytatásra kerül a dolog). gondolkodik.gif
persze, részemről o.k. leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6488

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Szerintem meg innentől érdemes lenne a csöves erősítős témát átvinni a helyére (mármint ha folytatásra kerül a dolog). gondolkodik.gif
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 2914

Hozzászólás Szerző: trane »

fülelek írta:
2024.10.27., vas. 09:51
Nekem sose sikerült igazán jó hangot hallanom AN hangszóróból, ezt alátámasztja az egyik legelőkelőbb darab tesztje https://www.stereophile.com/content/aud ... asurements 12e dollárért (2008) több, mint gyalázatos. Az Innovation erősítőkben legfeljebb az áruk volt innovatív meg a markecing. Persze attól még lehet valakinek szép emléke, de hájpot végképp nem érdemel ez a cég.
Zoli, lehet, neked nem jön be az AN/AI vonal - ezzel nincs is semmi gond :ohnoohnoohno: -, azonban ez az irány másnak még tetszhet :yingyang: . az AI-t illető sommás kijelentéseddel viszont nem értek egyet gondolkodik.gif , s mivel a készülékeiket és a hasonló árú palettát is elég jól ismerem, megkérlek, lécci 1., fejtsd ezt a lesújtó véleményed ki kocka.gif ; 2., mutass nekem olyan csöves erősítőt, ami adott AI készülék árkategóriájában jobb annál :rolleyes: - s mert a csöveseid biza' elég távol estek az AI vonaltól anno... :sleeping: illetve lécci prezentáld azt/azokat a saját elektroniká(i)dat (tehát nem a korábbi, Szentgyörgyi László által tervezettet és/vagy építettet), ami szintén meghaladja az AI-kat :smile49: . várom - köszi leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fülelek írta:
2024.10.27., vas. 13:34

"A K is elég muzikális, egy kisebb szobában egy Audio Innovációval tökéletes páros"
A tökéletes az audióban nehezen értelmezhető.
Majd biztos jól megmagyarázod, hogy azt nem is úgy kell értelmezni...de már nem érdekel tovább
Ok, akkor nem tökéletes. :ohnoohnoohno:
Egy AN K egy AI 300 - al vagy 500 - al, ha nem hifizni, hanem zenét hallgatni kell, zseniális kombó ennyiért. SZERINTEM.
A zseniális talán értelmezhető... gondolkodik.gif

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.10.27., vas. 10:54
fülelek írta:
Nekem sose sikerült igazán jó hangot hallanom AN hangszóróból, ezt alátámasztja az egyik legelőkelőbb darab tesztje https://www.stereophile.com/content/aud ... asurements 12e dollárért (2008) több, mint gyalázatos. Az Innovation erősítőkben legfeljebb az áruk volt innovatív meg a markecing. Persze attól még lehet valakinek szép emléke, de hájpot végképp nem érdemel ez a cég.
Nyilván mindenre lehet kotorni valami negatívumot, csak akarni kell.
Amik nekem tetszettek AN dobozok, azokat bőven 2008 előtt hallottam és nem kerültek 12 e dollárba, megközelítőleg sem.
Egy szóval sem hájpoltam az Innovation erősítőket, pedig kellett volna...
Akkor ez mi a bánatos manó? gondolkodik.gif
"A K is elég muzikális, egy kisebb szobában egy Audio Innovációval tökéletes páros"
A tökéletes az audióban nehezen értelmezhető.
Majd biztos jól megmagyarázod, hogy azt nem is úgy kell értelmezni...de már nem érdekel tovább

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Akkor legyen még egy nehezen értelmezhető és magasan árazott Voxativ Ampeggio 2024 (mert sok mindent újítottak rajta 2024-ben) hangsugárzó dobozának rezgés mérése. Egyutas szélessávúakkal képtelenség egyenletes SPL átvitelt megoldani. Szinte mindig emelkedik frekvenciában felfelé és láthatóan színezett is. De, ami még erre jön, a vízszintes diszperziója is szanaszét bomlik. Lehet szeretni az egyutas szélessávúak hangját, de el kell fogadni azok erősen színezett hangját. Nekem még nem sikerült.
https://www.stereophile.com/content/vox ... asurements
Csatolmányok
0624-Voxafig2-600.jpg
0624-Voxafig2-600.jpg (42.8 KiB) Megtekintve 1947 alkalommal
0624-Voxafig3-spl.jpg
0624-Voxafig3-spl.jpg (52.92 KiB) Megtekintve 1947 alkalommal
0624-Voxafig4-disp.jpg
0624-Voxafig4-disp.jpg (53.71 KiB) Megtekintve 1947 alkalommal

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fülelek írta:
Nyilván mindenre lehet kotorni valami negatívumot, csak akarni kell.
Amik nekem tetszettek AN dobozok, azokat bőven 2008 előtt hallottam és nem kerültek 12 e dollárba, megközelítőleg sem.
Egy szóval sem hájpoltam az Innovation erősítőket, pedig kellett volna...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Csatolmányok
AN-E lexus Signature1.jpg
AN-E lexus Signature1.jpg (28.36 KiB) Megtekintve 1885 alkalommal

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2024.10.27., vas. 05:34

Elég lett volna meghallgatnod egy olcsó ANJ dobozt és hallottad volna mennyivel élőbb, természetesebb, valóságosabb. Vagy egy akár olcsó régi Triangle-t!
Szeretem a J - t is, de a legjobb hangot az E - ből hallottam a Merlinben.
Nyilván az ezüstös verziót, és szemben a gyári ajánlással !! nem a falra tolva kell installálni.
A K is elég muzikális, egy kisebb szobában egy Audio Innovációval tökéletes páros...
Szerintem, nekem, persze...

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”