Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Alátétek, rezgéscsillapítás

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2169

Re: Alátétek, rezgéscsillapítás

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Rock60 írta:
2024.10.25., pén. 15:13
Redguy írta:
2024.10.24., csüt. 18:32
Nem arról beszéltem, hogy mennyire "valódi akusztikus térben készült", hanem hogy honnan kell(ene) szólnia...
Már előbb is akartam kérdezni...
Honnan tudod, honnan kell szólnia a kutyának :quetionmark:
Ezzel a kérdéssel most tényleg jól kifogtál szegényen.

Gondolom előtte magad is jól átgondoltad, hogy a kérdésedre adott válasz, majd kellően konstruktív lesz és tovább lendít majd a téma színvonalán. Vagy további értelmét ne is keressük a szálnak?

Szerintem nagy kár az időt cseverészésre pazarolni.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1564

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Redguy írta:
2024.10.24., csüt. 18:32

Nem arról beszéltem, hogy mennyire "valódi akusztikus térben készült", hanem hogy honnan kell(ene) szólnia...
Már előbb is akartam kérdezni...
Honnan tudod, honnan kell szólnia a kutyának :quetionmark:

Redguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 121

Hozzászólás Szerző: Redguy »

istvan01 írta:
2024.10.24., csüt. 17:45
Redguy írta:
2024.10.24., csüt. 15:13

A kutyaugatást a jobb vállad mögül kell hallanod, ha nem onnan hallod, akkor valami nincs rendben a rendszerrel.
Nagy baj van azzal a rendszerrel, aminél a kutya nem ugat onnan körbe. Ez nagyon nem valódi akusztikus effekt, mesterséges stúdió munkával került a felvételre. Hifiseknek jó kis mézes madzag, hogy lám-lám ezzel milyen jó a hang.
De ezt már pár éve kibeszéltük.
Valódi akusztikus térben rögzített, kevés vagy két mikrofonos zenével tessék jól rendszer tér és fázis leképzést minősíteni.
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - Parabox Tempesta mkII

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3722

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Redguy írta:

A kutyaugatást a jobb vállad mögül kell hallanod, ha nem onnan hallod, akkor valami nincs rendben a rendszerrel.
Nagy baj van azzal a rendszerrel, aminél a kutya nem ugat onnan körbe. Ez nagyon nem valódi akusztikus effekt, mesterséges stúdió munkával került a felvételre. Hifiseknek jó kis mézes madzag, hogy lám-lám ezzel milyen jó a hang.
De ezt már pár éve kibeszéltük.
Valódi akusztikus térben rögzített, kevés vagy két mikrofonos zenével tessék jól rendszer tér és fázis leképzést minősíteni.

Redguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Jogos, összekavartam...
roger-waters-robert-plant-v0-e8t5umrvvyvb1.jpg
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - Parabox Tempesta mkII

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2875

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Redguy írta:
Redguy írta:
2024.10.18., pén. 18:54
Nekem kb 1, 5 évig volt a hangfalaimon 6-6 kg liszt, szintén rezgéscsillapítási szándékkal.
A súlyát úgy lőttem be, hogy a Jumbo méretű Entreq patkány is 6 kg, amit ekkora tömegű készülékre javasol a gyártó.
Amikor rátettem, egyértelműen jobbnak hallottam a hangot vele, mint nélküle.
Az eltelt idő során csiszolgattam rendszeremet, sok finomítás történt, amik által nőtt a tisztaság, csökkentek a torzítások.
Nemrégiben gondoltam egyet, levettem a "rezgéscsillapítást". Meglepődve tapasztaltam, hogy a hangok sokkal légiesebben szólnak, jobban szállnak, és a szinpad felemelkedett vagy fél métert, talán érted mire gondolok.
A lényeg, hogy az én esetemben lekerült róla, és hogy korábban tényleg úgy hallottam jobbnak, most meg így.
Még kiegészítésként annyit megjegyeznék, hogy nagyon jó "teszt" lehet, ha az ember meghallgatja Robert Plant: Amused to death albumának elsőszámának első 30 másodpercét. A kutyaugatást a jobb vállad mögül kell hallanod, ha nem onnan hallod, akkor valami nincs rendben a rendszerrel.
Nálam pl ez is igazolta, hogy a súlynak le kellett kerülnie a hangsugárzóról.
Robert Plant ? nem Roger Waters az véletlenül ? :D
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Redguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Redguy írta:
2024.10.18., pén. 18:54
Nekem kb 1, 5 évig volt a hangfalaimon 6-6 kg liszt, szintén rezgéscsillapítási szándékkal.
A súlyát úgy lőttem be, hogy a Jumbo méretű Entreq patkány is 6 kg, amit ekkora tömegű készülékre javasol a gyártó.
Amikor rátettem, egyértelműen jobbnak hallottam a hangot vele, mint nélküle.
Az eltelt idő során csiszolgattam rendszeremet, sok finomítás történt, amik által nőtt a tisztaság, csökkentek a torzítások.
Nemrégiben gondoltam egyet, levettem a "rezgéscsillapítást". Meglepődve tapasztaltam, hogy a hangok sokkal légiesebben szólnak, jobban szállnak, és a szinpad felemelkedett vagy fél métert, talán érted mire gondolok.
A lényeg, hogy az én esetemben lekerült róla, és hogy korábban tényleg úgy hallottam jobbnak, most meg így.
Még kiegészítésként annyit megjegyeznék, hogy nagyon jó "teszt" lehet, ha az ember meghallgatja Robert Plant: Amused to death albumának elsőszámának első 30 másodpercét. A kutyaugatást a jobb vállad mögül kell hallanod, ha nem onnan hallod, akkor valami nincs rendben a rendszerrel.
Nálam pl ez is igazolta, hogy a súlynak le kellett kerülnie a hangsugárzóról.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2024.10.20., vas. 18:51

A hangsugárzó - hangszer megfeleltetés teljesen téves. Marketing szövegnek jól hangzik, semmi több.
Természetesen.
Egy pillanatig sem gondoltam - nem is mondtam - funkcionalítás szempontból hangszer-hangfal párhuzamot vonni, csak azt mondtam, hogy ugyan olyan művészi teljesítménynek tartom a rezonáns kabinetű dobozok gyártását, mint pl. egy jobb hegedűét.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3427

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 18:16
Két tökéletesen egymásnak ellentmondó iskola gyakorlatának lehetűnk tanúi.
A " mindenáron mindent csillapítani " elv a könnyebben magyarázható és érthető szerintem, és a látszat ellenére talán azt egyszerűbb kivitelezni is.
A dobozrezonanciával operáló márkák nagyobb fába vágják a fejszélüket. Az ő megközelítésük szerint a rezonanciák nem megszüntethetőek, maximum elhangolhatóak, ezért inkább kihasználják azt.
" Ha nem tudod legyőzni erősebbnek vélt ellenfeledet, próbáld szövetségeseddé tenni. "
Xilop felsorolását kiegészíteném a Harbet-tel és az AN - tal és ami még nem jut eszembe, szóval nem kütyaütő márkák használják ezt a receptet.
Az én megítélésem szerint, ez a megközelítés már inkább a művészet kategóriába esik, egy olyan teljesítmény, mint egy nívós akusztikus hangszer előállítása.

István01 - el abban egyetértek, hogy ezen konstrukciós elv szerint készült dobozok kényesebbek, érzékenyebbek lehetnek sok szempontból.
/ Párba válogatás, állvány választás, elhelyezés, korral változó önrezonancia, felületkezelés rezonanciára gyakorolt hatása, stb.../
Jó az eszmefuttatás, de például a lentebb említett Bösendorfer valójában egyik táborba sem sorolható, az inkább egy harmadik út. Azoknál a kabinet merev, merevített, viszont az oldalaikra speciálisan rögzített, fa bordák segítenek a hangolásban, rezegnek együtt a mélysugárzóval, növelve annak hatékonyságát.
Ez sem könnyebb út, mint a másik kettő, sőt, de egy ilyen tapasztalt gyártó, biztosan tudja, hogy ezt hogyan kell csinálni.
Azért azt leszögezhetjük, hogy bár vannak gyártók akik "hangszerként" tekintenek a kabinetre, hozzá hangolják a hangképhez, de a gyártók döntő többsége, a minél inkább csillapított hangdoboz mellett tette le a voksát.
De jvaslom ne vigyük el a témát a hangsugárzók, és azok tervezési filozófiája felé, mert az nem témája a topicnak. Köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 206

Hozzászólás Szerző: xilop »

Ezek alapján az ilyen, a dobozrezgéseket hasznosító konstrukciók nem alkalmasak valósághű hangvisszaadásra,ellenben a csillapított
konstrukciókkal. A valóság nem ezt mutatja, persze van ellenpélda is, B&W mátrix széria
Ez asszem döntetlen, döntse el mindenki neki mi a jobb.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 18:16

Az én megítélésem szerint, ez a megközelítés már inkább a művészet kategóriába esik, egy olyan teljesítmény, mint egy nívós akusztikus hangszer előállítása.

István01 - el abban egyetértek, hogy ezen konstrukciós elv szerint készült dobozok kényesebbek, érzékenyebbek lehetnek sok szempontból.
A hangsugárzó - hangszer megfeleltetés teljesen téves. Marketing szövegnek jól hangzik, semmi több. Bármilyen hangszer, pl templomi orgona, vonósok, fém és fafúvósok stb, mind a saját hangkarakterüket mutatják, az összes harmonikus, nem harmonikus felhangjaival. Ezekkel együtt karakteresek, egyéniek.

Ezzel szemben egy hangsugárzó feladata a valahol, valamikor, valamilyen akusztikus környezetben, mindenféle hangszerek, énekhangok. zenekarok rögzített hangzását kellene minél kevesebb módosulással visszaadni. Ebbe a hangzásba minél kevésbe zenéljen bele a hangsugárzó saját doboz "zengése", ami mindig azonos tónusú, spektrumú. Az csak nehezen védhető, szerintem megvalósíthatatlan, hogy ez a doboz zengés éppen ott, akkor és annyira szólaljon meg, adódjon hozzá a gerjesztett hangszórók eredő hangzásához, ahol a hangszórók gyengélkednek.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

xilop írta:
2024.10.20., vas. 16:25

Biztos, hogy jó úton jártok ezzel a fajta rezonanciacsökkentéssel?
Ez a módszer olyan mint amikor kifújom az akusztikus gitárt púrhabbal.😁
:fekverohog:
Mié' ? Mi avval a baj ? gondolkodik.gif :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Két tökéletesen egymásnak ellentmondó iskola gyakorlatának lehetűnk tanúi.
A " mindenáron mindent csillapítani " elv a könnyebben magyarázható és érthető szerintem, és a látszat ellenére talán azt egyszerűbb kivitelezni is.
A dobozrezonanciával operáló márkák nagyobb fába vágják a fejszélüket. Az ő megközelítésük szerint a rezonanciák nem megszüntethetőek, maximum elhangolhatóak, ezért inkább kihasználják azt.
" Ha nem tudod legyőzni erősebbnek vélt ellenfeledet, próbáld szövetségeseddé tenni. "
Xilop felsorolását kiegészíteném a Harbet-tel és az AN - tal és ami még nem jut eszembe, szóval nem kütyaütő márkák használják ezt a receptet.

/ Párba válogatás, állvány választás, elhelyezés, korral változó önrezonancia, felületkezelés rezonanciára gyakorolt hatása, stb.../

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

xilop írta:
Általában a hangsugárzó konstrukciók része a doboz rezonancia, pl. Spendor BC1,
Bozendorfer VC1, VC2, VC7.
Amikor a tervező igyekszik belekalkulálni hangsugárzó doboz anyag rezgéseit (számolni, szimulálni nem lehet) akkor bevisz a hangsugárzó viselkedésbe még egy eléggé bizonytalan és valamekkora szórással bíró tényezőt. Egy jót tervezett és széria gyártásba vitt hangsugárzó minden alkatrésze, hangszórók, hangváltó elemek, belső csillapító anyagok és maga doboz anyaga is műszaki tulajdonságai, paraméterei szórnak egy tartományban. Tehát a gyártósor egyes példányai sem teljesen egyformák. Ehhez jön majd a használati hely környezeti és bejáratási hatása, amik tovább szélesítik az egyformának gondolt hangsugárzók mérhető és szubjektív érzékelhető tulajdonságait. Ok, ezen lehet lamentálni, sok ez vagy kevés? De ebben a képletben a sugárzó doboz anyaga is kellemetlen változó. Jobb azt inkább redukálni.

Javaslom a stereophile.com hangsugárzó méréseit megtekinteni, ahol mindig mérnek dobozfal rezonanciákat, milyen borzalmas spektrumok azok. Ezeket bele lehet képzelni, mit segít, inkább ront az eredő hangzáson.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

xilop írta:
Általában nem, csak amiket felsoroltál(és még néhány), azoknál része a hangképzésnek. A legtöbb hangsugárzó gyártó, szinte minden eszközzel küzd a dobozrezonancia ellen.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 206

Hozzászólás Szerző: xilop »

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2024.10.20., vas. 08:11

Még jó, hogy neked ezen nem kell törnöd magad, mert nincs olyan hangsugárzód, aminek a tetejére lehetne tenni valamit.
Utólagos engedelmedért esedezem, hogy így kéretlenül hozzá merészeltem szólni a kérdéshez. :smile53: :D

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2024.10.20., vas. 08:11
Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 05:36
zoli73 írta:
2024.10.19., szomb. 18:41

Mivel nem túl esztétikus ez a két acél henger, így valószínüleg István példáját követve, bevonom őket filccel. Lehet az is változtat majd a hangra gyakorolt hatásán?
A filccel bebugyolált vasdarab az olyan szép ? gondolkodik.gif

A jelenlegi állapotánál szebb. Le is festhetném, de amennyi szabadidőm van, ez nálam kb. 2 hétig tartana.
Ahhoz, hogy elfogadhatóan esztétikus legyen, először autogittel át kellene húzni, azt száradás után lecsiszolni, alapozni, majd két rétegben lefújni feketére. Hogy ezek a rétegek szakszerűen fel legyenek hordva, ahhoz sok idő kell, ami nekem nincs. Ha kivárom a kellő száradási időket, akkor ez nálam kb. 2 hétig készülni.
Ellenben a filccel bevonásukat kb. 1 óra alatt megoldom. Nem beszélve a filccel bevont felület, jótékony hatásáról, amire István is utalt.
Még jó, hogy neked ezen nem kell törnöd magad, mert nincs olyan hangsugárzód, aminek a tetejére lehetne tenni valamit.
Annak idején a hangsugárzó tetőn tömeg hatást először 40x40cm-es beton járdalappal kezdtem. Annak tömege kb 2/3-ada volt mint ennek a vas tömbnek, amit a kísérletezés után vágattam. Ez plazma-lángvágott szénacél, lézerrel ezt már nem lehetett, gépi fűrésszel sem sokkal egyszerűbb. Ezt csinos fémtisztára leköszörülni megint csak nagy gépi munka lett volna. A filc borítás sokkal egyszerűbb és lehet azt esztétikusan is elkövetni. Azonban ennek használatához kell egy közel vízszintes és sík hangdoboz tető.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 05:36
zoli73 írta:

Mivel nem túl esztétikus ez a két acél henger, így valószínüleg István példáját követve, bevonom őket filccel. Lehet az is változtat majd a hangra gyakorolt hatásán?

A jelenlegi állapotánál szebb. Le is festhetném, de amennyi szabadidőm van, ez nálam kb. 2 hétig tartana.
Ahhoz, hogy elfogadhatóan esztétikus legyen, először autogittel át kellene húzni, azt száradás után lecsiszolni, alapozni, majd két rétegben lefújni feketére. Hogy ezek a rétegek szakszerűen fel legyenek hordva, ahhoz sok idő kell, ami nekem nincs. Ha kivárom a kellő száradási időket, akkor ez nálam kb. 2 hétig készülni.
Ellenben a filccel bevonásukat kb. 1 óra alatt megoldom. Nem beszélve a filccel bevont felület, jótékony hatásáról, amire István is utalt.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:

Én egy fékszervízből kaptam két méret alatti féktárcsát - ami kukában végezte volna - amit felszabályoztattam és mindenhol letisztítattam velük.
Fém színűben sem néznek ki rosszul - van egy technokrata megjelenésük - de végül kaptak egy szép szatén fekete fényezést.
Vékony BlueTech rétegbe lett a helyére nyomva, fontos a jó fizikai kontaktus.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2024.10.19., szomb. 19:57
Nálam ez így néz ki.

[/quote]

DIY - nél elfogadható és biztosan hatékony is, de egy gyári dobozra ilyen kabátot biztosan nem húznék.

A porfogás egy külön történet.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2024.10.19., szomb. 19:57
istvan01 írta:
2024.10.19., szomb. 19:53
Hangsugárzó doboz külső rezonancia csillapítás 2.
Nálam ez így néz ki
A kabát nálam is levehető, tépőzáras rögzítésű.
Tetőn ott van a 28kg hengerelt acél nehezék filc borítással.
A Focallal megegyeztél már a jogdíjakról? :D
Amúgy nagyon ötletes, gratulálok!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2024.10.19., szomb. 19:53
Nálam ez így néz ki
A kabát nálam is levehető, tépőzáras rögzítésű.
Tetőn ott van a 28kg hengerelt acél nehezék filc borítással.
Csatolmányok
IMG_20240101_155617.jpg

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Nem régen jelentette meg Focal a Diva Utopia aktív hangsugárzóját. Ezen látható egy érdekes, vagy furcsa újdonság, amit én még gyári hangfalon nem láttam. Egy vastag filckabát vesz majdnem teljesen körbe, a dómsugárzó körül és hátul sem teljesen zárt, ahol az AB osztályú analóg erősítők hűtőbordái is vannak.
https://www.focal.com/products/diva-utopia

Ezt azért is mutatom, mert ezt a módszert, filckabát a doboz külső felületén a saját DIY hangdobozomon már elkövettem kb 5évvel ezelőtt. Nálam elöl, oldalt teljes felülten zárt a borítás, hátul 50%-ban. Három rétegből áll, egy vastagabb ipari (kárpitos filc, PP szőnyegalátét és külső esztétikusabb szürke pamut filc. Össz vastagsága 15mm.
Lehet kísérletezni, aki ebben lát fantáziát.
Csatolmányok
focal diva utópia.jpg

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6674

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Redguy írta:
2024.10.19., szomb. 19:08
Az a kerek "izé" az Artesania Damper.
https://artesaniaaudio.com/producto/accesories/

https://onahighernote.com/accessories/d ... a-dampers/

artesaniaaudio-cesarlloreda-432.jpg
artesania-dampers3.jpg
artesania-dampers3.jpg (57.43 KiB) Megtekintve 1477 alkalommal
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”