Értem a megközelítésedet, hogy egy hangsugárzónak elsősorban az eredeti hanganyagot kell minél kevesebb módosítással visszaadnia.istvan01 írta: ↑2024.10.20., vas. 18:51A hangsugárzó - hangszer megfeleltetés teljesen téves. Marketing szövegnek jól hangzik, semmi több. Bármilyen hangszer, pl templomi orgona, vonósok, fém és fafúvósok stb, mind a saját hangkarakterüket mutatják, az összes harmonikus, nem harmonikus felhangjaival. Ezekkel együtt karakteresek, egyéniek.Rock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 18:16Az én megítélésem szerint, ez a megközelítés már inkább a művészet kategóriába esik, egy olyan teljesítmény, mint egy nívós akusztikus hangszer előállítása.
István01 - el abban egyetértek, hogy ezen konstrukciós elv szerint készült dobozok kényesebbek, érzékenyebbek lehetnek sok szempontból.
Ezzel szemben egy hangsugárzó feladata a valahol, valamikor, valamilyen akusztikus környezetben, mindenféle hangszerek, énekhangok. zenekarok rögzített hangzását kellene minél kevesebb módosulással visszaadni. Ebbe a hangzásba minél kevésbe zenéljen bele a hangsugárzó saját doboz "zengése", ami mindig azonos tónusú, spektrumú. Az csak nehezen védhető, szerintem megvalósíthatatlan, hogy ez a doboz zengés éppen ott, akkor és annyira szólaljon meg, adódjon hozzá a gerjesztett hangszórók eredő hangzásához, ahol a hangszórók gyengélkednek.
Azonban én a hangsugárzókat mégis hangszernek tartom, mert egy jól megtervezett hangsugárzó képes hangszerként működő elemeket kisugározni, úgy mintha azok az élő zenéből származnának. Persze vitatható, hogy egy doboz ‘zengése’ mennyire kívánatos, de a valósághűség érdekében nem zárnám ki ezt teljesen – sok esetben épp ez teszi a hallgatási élményt gazdagabbá.