Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5130

Re: Sztereó erősítők

Hozzászólás Szerző: fülelek »

severance írta:
2024.10.23., szer. 20:50
dixie-chicken írta:
2024.10.23., szer. 17:09
ez az NE 5532,ha nem tévedek,megtalálható pl. a (Mission) Cyrus 1,Cyrus 2,Musical Fidelity A1-ben is(az ererdetiben)...egy páran befizetnének még ma is ezekre,ha találnának,esztétikailag megkimélt,és nem buherált példányokat.. és romba dönthetnek egy pár mai "audifil" terméket ;)
Sőt, a helyzet még ennél is rosszabb. Villamosmérnök kollégám, aki aktív zenész is egyben, azt mondta nekem, hogy az NE5532 egy kvázi stúdiótechnikai szabvány, még a keverőpultok is tele vannak vele, és ha valami drágább típussal helyettesítenék, az az árukon is erősen meglátszódna. Én magam Heed Canamp fejhallgató erősítőn teszteltem sokat a műveleti erősítőket, és az NE5532 erős középmezőnynek bizonyult, viszonylag semleges a hangkaraktere. A TI Burr-Brown OPA2132PA, OPA2134PA, OPA2604AP típusok számomra hallgathatatlanok, pedig relatíve drágák. A kedvencem az LME49720NA.
A lényeg viszont, hogy ezek rányomják a bélyegüket a hangzásra annyira, hogy audiofilnek nevezni ne lehessen, és indokolt lenne elhagyni őket.
Jobb belenyugodni abba, hogy a felvételek 99%-ban legalább 10-50db NE553X icén átmegy a jel...
De ez nem jelenti azt, hogy lejátszáskor is ezt kell használni.
Ma már egy rakás sok minden szempontból ennél jobb műveleti erősítő létezik, de még mindig az NE a favorit, elsősorban az ára miatt.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Rock60 írta:
2024.10.23., szer. 17:26
sutemenyx írta:
2024.10.23., szer. 16:39
Mondjuk én 300-ért megpróbálnék egy TMP-t, valami nagyobbat.
Melyikre gondolsz ?
Az ANT nagyon kis teljesítményű, a Triton nem igen van 350 - 380 alatt használtan...
De, úgy tűnik, muszáj rá áldozni annyit.
400 körül sokkal jobb darabok között lehet válogatni, mint 300 - ért.
Inkabb a Tritonra
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 102

Hozzászólás Szerző: severance »

GTomi írta:
2024.10.23., szer. 17:22
Amit tudok, hogy a hfalaim 8 ohmosak, minimum impedancia 6,5 ohm, 86 dB. Azt bőven és simán meghajtja egy 25nm szobában és van benne tartalék.
Van egy eladó Rega IO 120 ezerért, de ami feltűnt, hogy nem földelt. Én már szívtam olyannal, hogy USB földhurok: a Primare A20 gyárilag nem földelt, és az USB DAC (Heed Dactilus III) csatlakoztatása brummot okozott. Végül egy USB leválasztó segített, de ez azért erősen kényszermegoldás.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

József1960 írta:
2024.10.23., szer. 20:22
Valahol azt olvastam, hogy az igazán jó erősítő nem táplálja, hanem hajtja a hangfalakat. Ezt eddig csak az MF erősítőivel éreztem, hallottam.A1, A100, E20/E30, M2Si.
Nekem is volt több MF erősítőm, A1 és egy Rainbow-2xTyphoon hídkapcsolású elő-végfokom. Utóbbit bánom már nagyon, hogy megváltam tőle :smile51:

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Szóval, semmi konkrét. Amit mégis megállapíthatunk:
-Minimum xFt (0,5-1mFt?) kell legyen az ára, kivéve, ha "kommersz" gyártó, akkor többször iksz.
-Egy bizonyos, belépő audiofil szint felett nincs eq. Kivéve a "nem kommersz" gyártók magasabb szintű termékeit és a WinAmp-ot.
-30+ éves erősítők (általánosságban) messze elmaradnak hangban a maiaktól (amik közül a valamire valók 30+ éves technológiát alkalmaznak).
-Stb.
:smile53:
Nem szotkam hibázni.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

vazze írta:
2024.10.23., szer. 20:49
McIntosh-Accophase-Luxman
Mindhárom igencsak drága integrált erősítőket gyárt,hangszínszabályzással…
Naja, marketing osztály ott is biztos van. Az átlag japán hifista akkor boldog, ha kismillió gombot nyomogathat meg potikat tekergethet, és közben színes ledek villódznak. Sokat tudnék mesélni olyanokról, hogy hogyan vérzik el a normalitás a piaci/jogi elvárásokon sad.gif

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

dixie-chicken írta:
2024.10.23., szer. 17:09
ez az NE 5532,ha nem tévedek,megtalálható pl. a (Mission) Cyrus 1,Cyrus 2,Musical Fidelity A1-ben is(az ererdetiben)...egy páran befizetnének még ma is ezekre,ha találnának,esztétikailag megkimélt,és nem buherált példányokat.. és romba dönthetnek egy pár mai "audifil" terméket ;)
Sőt, a helyzet még ennél is rosszabb. Villamosmérnök kollégám, aki aktív zenész is egyben, azt mondta nekem, hogy az NE5532 egy kvázi stúdiótechnikai szabvány, még a keverőpultok is tele vannak vele, és ha valami drágább típussal helyettesítenék, az az árukon is erősen meglátszódna. Én magam Heed Canamp fejhallgató erősítőn teszteltem sokat a műveleti erősítőket, és az NE5532 erős középmezőnynek bizonyult, viszonylag semleges a hangkaraktere. A TI Burr-Brown OPA2132PA, OPA2134PA, OPA2604AP típusok számomra hallgathatatlanok, pedig relatíve drágák. A kedvencem az LME49720NA.
A lényeg viszont, hogy ezek rányomják a bélyegüket a hangzásra annyira, hogy audiofilnek nevezni ne lehessen, és indokolt lenne elhagyni őket.

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1404

Hozzászólás Szerző: vazze »

Rock60 írta:
2024.10.23., szer. 20:42
severance írta:
2024.10.23., szer. 19:59

Aki az erősítőn található hangszínszabályzóval próbál meg javítani a gyenge hangon, az nemcsak szimplán dilettáns a hangtechnikához, de a hallásával (sőt, az ízlésével is) komoly baj van.
Azért nem fogalmaznék ilyen sarkosan.
Vélelmezhetően az olcsóbb erősítőhöz olcsóbb dobozokat, kábeleket, forrást vásárol a delikvens és ebbe a kissé sávhatárolt, levegőtlenebb, fojtottabb hangzásba egy kis hangszínszabályzással lehet lelket verni. Ez kb. a Hi-Fi szint.

McIntosh-Accophase-Luxman
Mindhárom igencsak drága integrált erősítőket gyárt,hangszínszabályzással…
 Munkaidőben vagyok, ráérek :-]

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1325

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

József1960 írta:
2024.10.23., szer. 20:31

Ez volt a DIN 45500-as szabvány. Többször javítottak rajta, pl. a magnók "nyávogását" 0,15-ről felengedték 0,2-re, hogy a kazettás magnók is beleférjenek.
Erre mondják, hogy " ügyes ". :D :napsut:
És még a zajuk is belefért... gondolkodik.gif

Rock60
Őslakos
Őslakos

severance írta:
2024.10.23., szer. 19:59

Aki az erősítőn található hangszínszabályzóval próbál meg javítani a gyenge hangon, az nemcsak szimplán dilettáns a hangtechnikához, de a hallásával (sőt, az ízlésével is) komoly baj van.
Azért nem fogalmaznék ilyen sarkosan.
Vélelmezhetően az olcsóbb erősítőhöz olcsóbb dobozokat, kábeleket, forrást vásárol a delikvens és ebbe a kissé sávhatárolt, levegőtlenebb, fojtottabb hangzásba egy kis hangszínszabályzással lehet lelket verni. Ez kb. a Hi-Fi szint.

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 123

Hozzászólás Szerző: József1960 »

Rock60 írta:
2024.10.23., szer. 20:25
GTomi írta:
2024.10.23., szer. 18:20

szvsz nem beszélve arról, hogy a hifinek (már ha a high_fidelity-t értjük alatta), bőven audiophile-nek kellene lennie.
Nem egészen.
A Hi-Fi - nek vannak Din szabványban kifejezhető mérőszámai - fene sem emlékszik már rájuk - amiket teljesíteniük kell. Ami ezeket teljesítette, az Hi-Fi volt, arra régen egyes - főleg Német - gyártók még büszkén rá is nyomták a plecsnit.
Ezt kb. tudta az ősrégi Orion torony és a Videoton készülékei is, meg persze a kommersz Japán és Német, stb. hifi tornyok. Ezekre még a maguk korában sem, hát még mostanság sem mondanánk, hogy audiophil termékek lettek volna.
Míg a 60 - 80 - es években a Hi - Fi még egy minőségi szintet jelentett, az azt következő időszakban már egyre inkább peoratív jelzőként volt használatban.
Ettől persze még a saját cuccunkat megszokásból hifinek hívjuk, meg mondhatjuk, hogy hifi-show, de ha egy hang megítélésénél azt halljuk, hogy, " hát ez olyan hifi " , na az semmi jót nem jelent...
Ez volt a DIN 45500-as szabvány. Többször javítottak rajta, pl. a magnók "nyávogását" 0,15-ről felengedték 0,2-re, hogy a kazettás magnók is beleférjenek.

Rock60
Őslakos
Őslakos

GTomi írta:

szvsz nem beszélve arról, hogy a hifinek (már ha a high_fidelity-t értjük alatta), bőven audiophile-nek kellene lennie.
Nem egészen.
A Hi-Fi - nek vannak Din szabványban kifejezhető mérőszámai - fene sem emlékszik már rájuk - amiket teljesíteniük kell. Ami ezeket teljesítette, az Hi-Fi volt, arra régen egyes - főleg Német - gyártók még büszkén rá is nyomták a plecsnit.
Ezt kb. tudta az ősrégi Orion torony és a Videoton készülékei is, meg persze a kommersz Japán és Német, stb. hifi tornyok. Ezekre még a maguk korában sem, hát még mostanság sem mondanánk, hogy audiophil termékek lettek volna.
Míg a 60 - 80 - es években a Hi - Fi még egy minőségi szintet jelentett, az azt következő időszakban már egyre inkább peoratív jelzőként volt használatban.
Ettől persze még a saját cuccunkat megszokásból hifinek hívjuk, meg mondhatjuk, hogy hifi-show, de ha egy hang megítélésénél azt halljuk, hogy, " hát ez olyan hifi " , na az semmi jót nem jelent...

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 123

Hozzászólás Szerző: József1960 »

Valahol azt olvastam, hogy az igazán jó erősítő nem táplálja, hanem hajtja a hangfalakat. Ezt eddig csak az MF erősítőivel éreztem, hallottam.A1, A100, E20/E30, M2Si.

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1404

Hozzászólás Szerző: vazze »

Oké!
Kicsit bogarásztam és végülis igazatok van.
Lehet 300 körül jó hangú, hovatovább audiofil erősítőt venni :smile53:
Igényel némi kutakodást, de van.
Itt is van hirdetve egy Luxman M200. Igaz csak végfok, de a hangja nagyon ott van.
Nem ismerem az eladót!
 Munkaidőben vagyok, ráérek :-]

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Alex_Aston írta:
2024.10.23., szer. 15:46
severance írta:
2024.10.23., szer. 14:30
... Marantz-os kálváriákról meg ismeretségi körben hallottam. Egyébként a hangszínszabályzós erősítő számomra nem audiofil...
Nekem volt több Malacom is, és nem valami hallomásból alapján tapasztaltam.
Lehet bármit mondani rájuk, de azt biztos nem, hogy ne lennének megbízhatóak, még 20-25 évesen sem.

Hangszín szabályozó pedig majd minden erősítőn van. De erre van egyébként a source direkt kapcsoló. Persze tudom, az is egy kapcsoló pluszban.
Audiofil hangzást pedig ne keress mai új áron 300e Ft-os vasakon. Többszörös áron vannak azok, amire esetleg gondolsz.

Jobban jársz 300e Ft-ért használt eszközzel. Erősítő esetében még mozgó alkatrész sincs, ami korosodna.
Nagyjából egyetértek, de!
"Hangszín szabályzó pedig majd minden erősítőn van". Ezt a kijelentést azért én átgondolnám. Én inkább úgy fogalmaznám, hogy a legtöbb erősítőn nincs.
Az audiofil irányultságú gyártók, szinte kivétel nélkül elhagyják, a kevesebb néha több elv alapján. Hangszínszabályzókat a kommersz hifiben találunk(ma létezik még ilyen?), illetve a csúcshifit is gyártók némelyikénél, egészen magas szintig. Ilyen például a Marantz is, neked ezért is megszokott, de a legtöbb gyártó azon az ár/minőség szinten, amilyen Marantz erősítőket Te bírtokoltál, már elhagyja a hangszínszabályzókat.
Nekem az utolsó hangszínszabályzós erősítőm egy Sony TA-FA 3 ES volt, 20+ éve. Az óta volt 7 erősítőm, de hangszínszabályzó már egyikben sem volt, és egy percig sem hiányoltam.
A másik, hogy egy erősítőben nincs mozgó alkatrész, ezért nincs is mi elromoljon. Javaslom ezt is újragondolni! Csak lásdd kicsit lentebb a Rotel hangszínszabályzó kikapcsoló gombját, de mozgó alkatrészek a potméterek, és a bemenetválasztó kapcsolók is, ez utóbbiak sajnos sok erősítőnek az achilesinjai. Szerencsésnek mondhatod magad(amúgy én is), hogy még nem volt ilyen jellegű problémád, de sajnos sok erősítő vált már javíthatatlanná, az elromlott, de beszerezhetetlen bemenetválasztó kapcsoló miatt.
Tehát én is azt vallom már elég régóta, hogy a kevesebb néha több, és szerintem is, egy jó erősítőnek semmi szüksége hangszínszabályozóra.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

GTomi írta:
Ez inkább már a hifis topikba lenne való, de számomra pl. az audiophile az a szint, ahol a zenehallgatásra alkalmas berendezésben meg van az többlet, amire már úgy érzem, hogy többet ad hangzásban, részletben etc. mint egy sokol rádió és ha meghallok máshol egyrendszert, nem úgy megyek haza, az otthoni rendszert legszívesebben kidobnám a francba :D
Én ezt szimplán úgy definiálom, hogy a jó készülék alap ismertető jegye, hogy a hangerőt legszívesebben minél inkább felfelé és nem lefelé állítanám rajta.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Rock60 írta:
2024.10.23., szer. 16:36
Egyet értünk, a belépőszintű daraboknak viszont szüksége van egy kis csalásra.
Magasabb szinten már nem indokolható, hiszen az áramkör bekapcsolásának is hallható már a káros hatása a potik 0 állásánál is.
Annakidején (2000 környékén) a WinAMP 10 sávon equalizerével magam is használtam némi korrekciót, azt nem tartom annyira katasztrofálisnak, mint a Bass/Treble szabályzókat, de aztán szerencsére lett olyan hangfalam, aminél nem kellett már kimenni a szobából a 2kHz környéki fülhasogató magashangoktól.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 667

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Rock60 írta:
2024.10.23., szer. 18:03
fererencz írta:
2024.10.23., szer. 17:48
Mitől "audiofil" egy erősítő, vagy a hangzás maga? gondolkodik.gif
Mondjuk audiophil az, ami már több, vagyis jobb hang, mint a hifi.
Nem mindenkinek ugyanott van ez a választóvíz, ezért erre nehéz válaszolni.
Ez inkább már a hifis topikba lenne való, de számomra pl. az audiophile az a szint, ahol a zenehallgatásra alkalmas berendezésben meg van az többlet, amire már úgy érzem, hogy többet ad hangzásban, részletben etc. mint egy sokol rádió és ha meghallok máshol egyrendszert, nem úgy megyek haza, az otthoni rendszert legszívesebben kidobnám a francba :D

és teszem hozzá: megint: szvsz
Rega Io / amp4you / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Rock60
Őslakos
Őslakos

fererencz írta:
2024.10.23., szer. 17:48
Mondjuk audiophil az, ami már több, vagyis jobb hang, mint a hifi.
Nem mindenkinek ugyanott van ez a választóvíz, ezért erre nehéz válaszolni.

Lehet, hogy túl leegyszerűsített a válasz és talán előítéletesnek is tekinthető és talán akadnak is kivételek, de ahogy severance is mondta, nálam is ott kezdődik az audiophil szint, ahol már nincsen hangszínszabályzó a készüléken.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Nem szotkam hibázni.

Rock60
Őslakos
Őslakos

sutemenyx írta:
2024.10.23., szer. 16:39
Melyikre gondolsz ?
Az ANT nagyon kis teljesítményű, a Triton nem igen van 350 - 380 alatt használtan...
De, úgy tűnik, muszáj rá áldozni annyit.
400 körül sokkal jobb darabok között lehet válogatni, mint 300 - ért.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 667

Hozzászólás Szerző: GTomi »

severance írta:
Alex_Aston írta:
2024.10.23., szer. 11:56

A Rega IO tényleg korrekt áron van, de a 2x30W-ot csak valami nagyon érzékeny hangfalhoz tudom elképzelni és kis térben.
Amit tudok, hogy a hfalaim 8 ohmosak, minimum impedancia 6,5 ohm, 86 dB. Azt bőven és simán meghajtja egy 25nm szobában és van benne tartalék.
Rega Io / amp4you / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2638

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

severance írta:
Alex_Aston írta:
2024.10.23., szer. 11:56
Ez mit takar? Bedöglik pár év alatt, vagy mi?
Cambridge erősítőm már volt, melegedett, búgott a trafója, és tele volt NE5532-es lecserélhetetlen (beforrasztott, tehát nem foglalatba szerelt) műveleti erősítővel, ami szerintem nem igazán audiofil. (A műveleti erősítő önmagában sem, csak szép lassan lenyomták a torkunkon.) És nem egy kiégett LED-es Cambridge DAC hirdetésbe is botlottam már. Konstrukciósan gyengének tartom, soha többet. Marantz-os kálváriákról meg ismeretségi körben hallottam. Egyébként a hangszínszabályzós erősítő számomra nem audiofil.

A Rega IO tényleg korrekt áron van, de a 2x30W-ot csak valami nagyon érzékeny hangfalhoz tudom elképzelni és kis térben.
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Rock60
Őslakos
Őslakos

Alex_Aston írta:
2024.10.23., szer. 15:46

Hangszín szabályozó pedig majd minden erősítőn van.
Igen ? gondolkodik.gif

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”