Szép estét mindenkinek!
Kalandozásaim a tunig biztosítékokkal, aktuális fejezete következik.
Nagyon nagy felhozatalt ne várjatok, átfogó teszttel nem szolgálhatok, mindössze két biztosítékról szeretném leírni a tapasztalataimat. Ráadásul ezek sem túl behatóak, mindössze 2 napja ismerkedem velük, de már ez alapján is kialakult róluk némi benyomás.
A két terítéken lévő biztosíték a Synergistic Research Purple, és a QSA Yello. A "Lilát" megvásároltam, azért esett rá a választás, mert az előerősítőmbe megfelelő értékűt kínáltak eladásra, a "sárgát" kölcsön kaptam egy nagyon kedves, és önzetlen fórutárstól(kvázi beetetés

), amit ez úton is köszönök!
Először a "Lila" került be az előerősítőbe(értéküknél fogva csak itt használom mindkettőt), a "sima" üvegbizti helyett. Előzőleg vártam, hogy majd koncentrálnom kell a különbségekre, de szerencsére nem így lett, elég markánsan jelentkeztek. Sokkal nyitottabb, levegősebb és transzparensebb, dinamikusabb, de e mellett valahogy olyan equalizált, kiemeli a magasat, de a mélyet különösen, ettől olyan dögös hatást kelt. Mégis van valamiféle hidegség-ridegség a hangjában, bár lehet ez változik a hosszabb használat alatt. A teret némileg megváltoztatja, mélységben növeli, de valahogy tőlem elfelé tágul a tér, amitől kicsit közömbösnek hat, kicsit kizár a zenéből.
Ezt így áttekintve, a mérleg nagyjából egyensúlyban van, nagyon más, mint az üvegbizti, sokkal jobb, de van egyfajta karaktere, nagyon részletező, nagyon analitikus, de némi természetesség nem ártana.
Van akinek ez nagyon bejön, másnak kevésbé, de a hangminőséget egyértelműen javítja.
És most jöjjön a "Sárga", ami maga a megtestesült természetesség!
Már az első hangok után kiderült, hogy ez teljesen más iskola, mint a "Lila", természetes, élettel teli, folyékony, bársonyosan símulékony, és olyan magától érthetődő! A tér minden irányban kiterjedt, de széltében különösen, szinte körülölel, és beszippant a zenébe, annyira magával ragad, hogy teljesen belefeledtezem a zenehallgatásba, már eszembe sem jut, hogy ez most egy teszt.
Hifis paraméterekben mindent hoz, amit a "Lila", de ez melegséget áraszt, élettel teli, és nekem zenél, mindent kiküszöböl, ami a másikban esetleg nem tetszene. Nagyon megnyerő, magával ragadó, érzelmes, izgalmas!
Mindössze egy baj van vele, hogy csak kölcsönbe érkezett, és előbb-utóbb vissza kell adjam.
Az áraknak mindenki utána tud nézni, így ezeket nem taglalnám, hogy kinek mi fér bele, és mit ér meg neki a fejlesztés, azt mindenki döntse el maga.
Én úgy gondolom, aki már odáig jutott a rendszerfejlesztésben, hogy ilyen értékű biztosítékok kerülnek nála képbe, ott már a kábelezéstől az állványokon keresztül az alátétekig, minden ki van maxolva. És például egy összekötő kábel is sokkal többe került, mint egy ilyen biztosíték, így ilyen értékben már semmit sem tud kicserélni a rendszerében, ami mégis ilyen javulást hozhatna. Sőt, talán lehet, hogy ezt a jellegű változást, kábelekkel nem is biztos, hogy el tudnánk érni, de ha mégis, az valószínüleg többe fájna, mint 1-1 ilyen bizti. Így szerintem határozottan van létjogosultsága ezeknek a biztosítékoknak.
Köszönöm a figyelmet!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech