Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Autós topik autósoknak

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 844

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: peterson »

mike-rame írta:
2024.09.02., hétf. 20:05

Pedig úgy néz ki már rövidtávon is tarthatatlan lesz az a fajta mentalitás, amikor élményszerzés céljából terhelem a környezetet. Egy gépjármű nemcsak az általa eregetett gázokkal, hanem fékporával, felvert porával, folyadékszivárgásaival, zajkibocsátásával(gördülési is), stb is "szennyez". A vezetési élményt célszerűbb kiélni az erre a célra igénybevehető helyszíneken vagy beülni szimulátorba, elmenni vidámparkba, stb. Talán az "élményszerzők" által okozott balesetek száma is csökkenne.
Akkor ezen az alapon senki ne utazzon el nyaralni, kirándulni repülőgéppel, óceánjáróval, mert élményszerzés céljából szennyezi a környezetet !? Valószínű sokkal jobban, mint az "élmény autók"! Nézzenek inkább uti műsorokat, fényképeket, mert az sokkal fenntarthatóbb?! Ja hogy az csak pótlék? Nem ugyan az, mint valójában átélni?
Remélem Te így cselekszel, ha már ezt "prédikálod"!

Szalon
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1615

Hozzászólás Szerző: Szalon »

mike-rame írta:
2024.09.02., hétf. 20:05
peterson írta:
2024.09.02., hétf. 11:46
KLajos írta:
2024.09.02., hétf. 05:17
...
Ha döntéshozó lehetnék (mert a józan ész nem segít), egy autó alapadatai kb. ilyenek lennének:
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni
- max 1200 kg-os össztömeg
...
Szerencsére nem vagy döntéshozó! :ohnoohnoohno:
Megértem, akinek elég a fenti kritériumoknak megfelelő autó, az vegyen olyat! Van bőven választék.
Aki élvezi a vezetést önmagáért, a gyorsulást (nem gyorsulási versenyt!), a kanyarokat (magasabb kanyarsebességet) az meg hadd vegyen olyat ami az ő igényeit kielégíti. ;peace;
Pedig úgy néz ki már rövidtávon is tarthatatlan lesz az a fajta mentalitás, amikor élményszerzés céljából terhelem a környezetet. Egy gépjármű nemcsak az általa eregetett gázokkal, hanem fékporával, felvert porával, folyadékszivárgásaival, zajkibocsátásával(gördülési is), stb is "szennyez". A vezetési élményt célszerűbb kiélni az erre a célra igénybevehető helyszíneken vagy beülni szimulátorba, elmenni vidámparkba, stb. Talán az "élményszerzők" által okozott balesetek száma is csökkenne.
Véleményed szerint nagyjából százalékos megoszlásban gépjárművek környezeti terhelésének szempontjából hogyan alakul a vezetési élmény okozta környezet terhelés vs. a lustaság/kényelem/rossz döntések meghozatala (pl lakóhely megválasztása) miatti környezet terhelés aránya egymáshoz viszonyítva?
Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech

mike-rame
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 710

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

peterson írta:
2024.09.02., hétf. 11:46
KLajos írta:
...
Ha döntéshozó lehetnék (mert a józan ész nem segít), egy autó alapadatai kb. ilyenek lennének:
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni
...
Megértem, akinek elég a fenti kritériumoknak megfelelő autó, az vegyen olyat! Van bőven választék.
Aki élvezi a vezetést önmagáért, a gyorsulást (nem gyorsulási versenyt!), a kanyarokat (magasabb kanyarsebességet) az meg hadd vegyen olyat ami az ő igényeit kielégíti. ;peace;
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2271

Re: Autós topik autósoknak

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Bocsi,a sújokkal,súlyokkal hadilábon állok, :D de próbálok ezen változtatni.
Ez legyen a legnagyobb problémám,de mentségemre legalább észreveszem a bakit,és ez már valami.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.09.02., hétf. 18:43
Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 18:21
Ez ez mi is ez?
Az USA-ban forgalomba hozott személyautók átlagtömege fontban kifejezve (2,2-vel kell osztani a kg-ra váltáshoz). Lényege, hogy jelenleg 2 tonna körül van az átlagos tömeg, ami 4 évtizeddel ezelőtt 1450 kg volt.
Ez ok,de 2.5t-ás suvokról beszélnek sokan,köztük te is erre tettél megjegyzést mint ellenérv,és hogy ez minek meg milyen dolog már,közben meg egyrészt a személyautók is híznak sújban,(de ez valamiért nem jelent gondot,és nem vált ki ellenszenvet sem),másrészt meg a suvok sem nehezebbek sok esetben egy hasonló kategóriás személyautótól.Az is ok hogy vannak 2.5t-ás nagy dög suvok is szép számmal,de azért mert ilyenek is vannak,nem kell bélyeget tolni az összesre,szerintem.
A miénk konkrétan 1350kg,és ez nem is a legkisebb vw suv,kb egy golf mérete hosszban,szélességben.Nem tudom hogy milyen sújú most egy vw golf,de sokkal nem lehet könnyebb,szerintem.
Amik baromi nehezek,azok az elektromos vasak,főleg ha még füstölő motor is van bennük,de valamiért ez sem vált ki ellenszenvet,csak a suvok. :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11477
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 18:21
Ez ez mi is ez?
Az USA-ban forgalomba hozott személyautók átlagtömege fontban kifejezve (2,2-vel kell osztani a kg-ra váltáshoz). Lényege, hogy jelenleg 2 tonna körül van az átlagos tömeg, ami 4 évtizeddel ezelőtt 1450 kg volt.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.09.02., hétf. 17:46
Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 17:20
Amit ott írtál és autós téma,ahhoz csak annyit,hogy nem csak 2.5 tonnás suvok vannak,(valamiért mindenki ezzel jön mint az egyik kifogás,ellenérv) mert a látszat néha csal.
Cars weight.jpg
Ez ez mi is ez?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 17:20
Amit ott írtál és autós téma,ahhoz csak annyit,hogy nem csak 2.5 tonnás suvok vannak,(valamiért mindenki ezzel jön mint az egyik kifogás,ellenérv) mert a látszat néha csal.
Cars weight.jpg

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.09.02., hétf. 14:16
A zöld topikban akartam reagálni, aztán valahogy átkeveredtem ide, bocsánat!
Amit ott írtál és autós téma,ahhoz csak annyit,hogy nem csak 2.5 tonnás suvok vannak,(valamiért mindenki ezzel jön mint az egyik kifogás,ellenérv) mert a látszat néha csal.A miénk pl vw golf méretű,és kb vw golf önsújú is.
A gumitémához.Mint említettem ma már mindenféle katyvasz adalékot kevernek a gumikba,többek közt műanyagot is,és ezért sem gumi a gumi már,tartósságban meg főleg nem.Én a négyévszakost ajánlom neked,mert mint a példád is mutatta,a külön szettekkel sem tudsz jobban kijönni sem km-ben,sem árban,+ a négyévszakosok minősége,tartóssága is közel van már a szezonális gumikhoz.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

A zöld topikban akartam reagálni, aztán valahogy átkeveredtem ide, bocsánat!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1570

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

wittao írta:
2024.09.02., hétf. 10:22

Az EV-k akkumulatorainak helyzete ugy hiszem 2028-2030-ra nagyban valtozni fog, most kezdodott el meglatjuk 5 ev alatt mire jutunk. Altalanossa valhat a szilardtest-akkuk felhasznalasa, ami 50-60%-os tomegcsokkenest jelent egyazon kapacitas mellett, igy a szemelyautoknal 200kg minusz biztosan osszejon. Vagy tartjak a terfogatot es 200kWh akkucsomaggal szerelt autok is elkepzelhetok, amelyek 1000km autopalyas tempora kepesek, es/vagy a csaladi hazak aramellatasaban (kozossegi aramellatas) is reszt vehetnek. Hatalmas kiaknazhato lehetosegek vannak ebben a technologiaban, a teljes energiaszaktort atalakithatja, decentralizalt vilag fele haladva.
Érzékelhető egy bizonyos ellenállás, útálat egy réteg részéről az elektromos autókkal kapcsolatban.
Nem tudom, mi a valódi ok - majd elmondják itt, vagy a Zöld topicban, megkeressük - de én látok bennük fantáziát hosszú távon is, bár sokak szerint ez csak egy állomás a hidrogén autók felé vezető úton.
Tetszik, hogy csendesek bent is és a környezetnek is. Tetszik a sokkal kisebb szervíz - igény. Tetszik, hogy nem kell mellettük megfulladni a városokban.
Az utolsó érv szerintem mindent visz.
Nem tetszik a nagyobb súly és a kisebb hatótáv, a töltési infrastruktúra, de ez csak a fejlesztés gyorsaságának a kérdése, ez a technológia még korántsem kiforrott.
Szerintem 10 év múlva nem is fogjuk érteni, mi is volt a baja vele egyeseknek, az akkori paraméterek köszönő viszonyban sem lesznek a maiakkal.
Olyan ez, mint az első kurblis csühögők alapján próbálnánk elhelyezni a technológiai alkalmasságát a benzin motornak, mutogatva a nem létező benzinkutakra, miközben a csűrben bezzeg mennyi széna van a lovaknak...

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 844

Hozzászólás Szerző: peterson »

KLajos írta:

...
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni
...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6532

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

greenbio írta:
2024.09.02., hétf. 10:02
és ez igy egy teljesen értelmetlen divat crossover/wannabe SUV 36_1_10.gif
Nem látom különösebben értelmetlennek, mint a "valódi" SUV-kat (amik 905%-a egyébként "wannabe offroader", és tényleg divatautó... )
Nekkem így képek alapján kifejezetten tetszik.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 10134

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Általános felhasználásra, főként városi, esetleg aglomerációs közlekedésre teljesen jók a ma kapható 4 évszakos abroncsok! A lényeg, hogy viszonylag márkásabb abroncsot kell választani. Nekem a Michelin, a Conti és a Yokohamákkal van leginkább tapasztalatom, bármelyiket ajánlom!
Michelin CrossClimat-tel olyan havazásban is felmentem Visegrádra, ahol pár téli abronccsal szerelt autó is elakadt.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 964

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 10:16
Ha évi kb 10000km-nél nem megyünk többet,nem kell használnunk az autót sűrűn hosszabb távon,ki tudjuk váltani,vagy nem muszály az esetlegesen keményen fagyos,jeges téli napokban autóba ülnünk,akkor egy átlagos autóra a négyévszakos gumi teljesen megfelelő választás.
Nálunk egyre többen kérik,és ugyan az is igaz hogy ezek gyorsabban kopnak,de ma már olyan sz@rok a nyári,téli gumik is,hogy azok is gyorsan a kukában végzik.Mindenféle katyvasz adalékokat raknak már a gumikba manapság,és ezért is a rövid élet,és a gyors kopás minden guminál.
Mi is mar evek ota negyevszakos gumit hasznalunk. kb. 50 kilometeren belul autozunk es telen ha egy napra lehull a ho ami delutanra elolvad az semmi ami azelott itt hullott ho. (30 cm) Nekunk valojaban egy elektromos auto idealis lenne de nekem nincs kedvem allandoan tolto allomast keresni es ott hagyni 4 orara.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2241

Hozzászólás Szerző: wittao »

4 evszakos gumirol ahogy a mondas tartja:
“Telen csuszik, nyaron uszik” . Annak jo, aki dontoen keso tavasztol kora oszig autozik, telen is csak -10-ig, alfoldi szakaszokon, homentes korulmenyek kozott. Nyaron sajnos ez is hajlamos elkenodni.

Az autok onsulyaval kapcsolatosan:
termszetesen azt is illene idevenni, hogy a vonatkozo EuroNCAP eloirasok es pontozasi rendszerek is valtozoban vannak. Mig regebben nagy autobol volt eselye az embernek kiszallni nagyobb serulesek nelkul, addig ma mar sokat javult a kisebb autok biztonsaga is (akar ugy is, hogy a kicsik nagyobbak lettek). Nagy szilardsagu acelok felhasznalasa noveli a tomeget es gyurodesi zonaknak meg hely kell.
Ne felejtsuk el, hogy az uj jarmuveknel sokszor meglepoen tapasztalt tomegnovekedes abbol is adodik, hogy mar kotelezo teletankolt allapotban megadniuk a jarmuvek tomeget, igy minimum 50, ritkabb esetben 80-90 kg-mal is novekedett minden auto onsulya.
Hozzatartozik a biztonsagos kozlekedeshez (szerintem) vagy egy rakat elektronikai rasegito vagy osszkerekhajtas, ami szinten 100-200kg-ot tol az onsulyon. EV-k eseten meg ha csokkent is a motorok sulya, terfogata, neha 3db is van egy autoban.

Az EV-k akkumulatorainak helyzete ugy hiszem 2028-2030-ra nagyban valtozni fog, most kezdodott el meglatjuk 5 ev alatt mire jutunk. Altalanossa valhat a szilardtest-akkuk felhasznalasa, ami 50-60%-os tomegcsokkenest jelent egyazon kapacitas mellett, igy a szemelyautoknal 200kg minusz biztosan osszejon. Vagy tartjak a terfogatot es 200kWh akkucsomaggal szerelt autok is elkepzelhetok, amelyek 1000km autopalyas tempora kepesek, es/vagy a csaladi hazak aramellatasaban (kozossegi aramellatas) is reszt vehetnek. Hatalmas kiaknazhato lehetosegek vannak ebben a technologiaban, a teljes energiaszaktort atalakithatja, decentralizalt vilag fele haladva. Persze van, akinek ez nem tetszik…

SUV-k kapcsan: nem vagyok nepszeru, de imadom oket. Van egy csaladi kombink, es utazunk vele ide-oda, de amikor nagyobb utrol van szo, sokszorosan praktikusabb es kenyelmesebb a SUV. Belvarosba nem jarok, ha meg igen, beallok egy parkolohazba.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Ha évi kb 10000km-nél nem megyünk többet,nem kell használnunk az autót sűrűn hosszabb távon,ki tudjuk váltani,vagy nem muszály az esetlegesen keményen fagyos,jeges téli napokban autóba ülnünk,akkor egy átlagos autóra a négyévszakos gumi teljesen megfelelő választás.
Nálunk egyre többen kérik,és ugyan az is igaz hogy ezek gyorsabban kopnak,de ma már olyan sz@rok a nyári,téli gumik is,hogy azok is gyorsan a kukában végzik.Mindenféle katyvasz adalékokat raknak már a gumikba manapság,és ezért is a rövid élet,és a gyors kopás minden guminál.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 444

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Alex_Aston írta:
2024.09.02., hétf. 07:21
Vagy itt van ez, kis gyösz autó, kb. Yaris térkínálattal, de közben 1600-1700kg. Régebben egy 7-es BMW nyomott ennyit.
https://totalcar.hu/tesztek/2024/09/02/ ... in-hibrid/

És mindezt majdnem egy garzon áráért.

De hajrá, ez a jó irány, nem a kisautók, utóbbiakat a szabályozások ellehetetlenítik, és megszűnnek, és jönnek (itt vannak) a 1500-2000kg-os átlag (belépő) autók...
és ez igy egy teljesen értelmetlen divat crossover/wannabe SUV 36_1_10.gif

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 444

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Rock60 írta:
2024.09.01., vas. 22:54
Luxor Audio írta:
2024.09.01., vas. 19:21

Igaz. Valójában most kellene téli és nyári gumit is vennem, de szerintem veszek egy garnitúra négyévszakost, a télire egyre kevésbé lesz szükség.
Nem ússzuk még meg sajnos a téli/nyári gumit.
Nem feltétlen a hó miatt, hanem elvileg 7 C alatt a téli jobban tapad.
Annak ellenére, hogy a négy évszakos télen rosszabb, mint a téli, nyáron rosszabb, mint a nyári, én is a felé hajlanék.
Viszont van egy másik aspektusa is a kérdésnek.
Amennyivel enyhébbek a telek, legalább annyival forróbak a nyarak, tehát a téli és nyári átlaghőmérséklet között különbség nem csökken, marad, vagy nő.
A négy évszakos gumikat terhelő, egymással szöges ellentétben álló kihívások nem kisebbek, a ma kaphatóak szinte elkenődnek az extrém hőségben.
A fejlesztéseknek azt az irányt kellene követni - így is van, csak lassabb a változás a kelleténél - hogy a nyári gumi tulajdonságai, képességei kerüljenek túlsúlyba a téliekkel szemben.
a 7 fok meséje:

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/201 ... gumi_7fok/

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Luxor Audio írta:
2024.09.02., hétf. 07:49

1. Köszönöm az infókat! Én úgy tudom, az új négyévszakos gumik már jóval fejlettebbek, mint a pár évvel ezelőttiek, ezért is játszottam el a kérdéssel. A töprengésem legfőbb oka, hogy nagyon ritkán használom az autót, így a költségeit is próbálom leszorítani. Mióta visszaköltöztem Budapestre, heti max 1x ülök kocsiba, mikor vidékre kell mennem; a városban nem szívatom magam vele.

2. Nyilván egyetértek azzal és meg kellene oldani, hogy mikor autóval közlekedünk, ne 2 - 2,5 tonnát mozgassunk.
3. ...és lesznek kistömegű, mozgékony, energiatakarékos autók (amiket megosztunk egymás között és nem parkolásra használjuk őket élettartamuk 97 %-ában).

1. Engem is foglalkoztatott a gondolat, egymástól függetlenúl két gumis műhelyben is, a nem kellő hőállóságra hívták fel a figyelmemet a sokévszakosoknál.
Azt is tudni kell, hogy ugyanannak a márkának ugyan az a modellje is több verzióban létezik. Mást gyárt pl. a Misi a skandináv országok, mást középeurópa, mást a déli országok számára. Nyilván, ez a kompromisszumos konstrukció más - más hőmérsékletre optimalizált.
Egy Olasz, vagy egy Spanyol út alkalmával kell ilyen gumit venni... :D
2. Igen.
3. Közös ló, túrós hát... Majd takarítok az előttem használó után, netán fertőtlenítem a teletüsszögött utasteret és pucolgatom a gyanús foltokat az ülés közepén ? Biztos nem, ahhoz nem vagyok elég modern... :ohnoohnoohno:
Azon túl, ha használaton kívül benn áll a garázsban a kocsi nem terheli a környezetet és közel nem amortizálódik annyit, mint a gazda nélküli mentalítás által.
Azzal együtt nem tartom teljesen kizártnak ezt a víziót, de én ebből már kimaradok hál'Isten.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

nemtomm írta:
2024.09.01., vas. 22:12
Az a baj, hogy a négy évszakost gumi nem megoldás sajnos…
Köszönöm az infókat! Én úgy tudom, az új négyévszakos gumik már jóval fejlettebbek, mint a pár évvel ezelőttiek, ezért is játszottam el a kérdéssel. A töprengésem legfőbb oka, hogy nagyon ritkán használom az autót, így a költségeit is próbálom leszorítani. Mióta visszaköltöztem Budapestre, heti max 1x ülök kocsiba, mikor vidékre kell mennem; a városban nem szívatom magam vele.

KLajos írta:
Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 140 lóerő?
Nyilván egyetértek azzal és meg kellene oldani, hogy mikor autóval közlekedünk, ne 2 - 2,5 tonnát mozgassunk. Az elektromos meghajtás és a fokozott biztonsági előírások sajnos több száz kg-os plusz tömeget hoztak, de biztosra veszem, hogy normalizálódni fog a helyzet és lesznek kistömegű, mozgékony, energiatakarékos autók (amiket megosztunk egymás között és nem parkolásra használjuk őket élettartamuk 97 %-ában). Idehaza ezek persze eleinte közmegvetésnek fognak örvendeni, de aztán idővel felülkerekedik a józan ész. A végső megoldás a személyautózás visszaszorulása, esetleg megszűnése lesz, az elektromos hajtás csak egy fejlődési lépés, a problémák többségére nem ad megoldást. De addig még lesz néhány marhaság, mint a jelenlegi SUV őrület.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4202

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vagy itt van ez, kis gyösz autó, kb. Yaris térkínálattal, de közben 1600-1700kg. Régebben egy 7-es BMW nyomott ennyit.
https://totalcar.hu/tesztek/2024/09/02/ ... in-hibrid/

És mindezt majdnem egy garzon áráért.

De hajrá, ez a jó irány, nem a kisautók, utóbbiakat a szabályozások ellehetetlenítik, és megszűnnek, és jönnek (itt vannak) a 1500-2000kg-os átlag (belépő) autók...
Csak a Marantz! :-D

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1310

Hozzászólás Szerző: pali923 »

KLajos írta:
Szóval sokallom a 140 lovat a mindennapokhoz, gumifüggetlenül. (Tudom, jönnek a „vészhelyzetben nagy gázzal csak 300+ lóval tudtam elkerülni a balesetet” megjegyzések.)
Norvégiában béreltem autót júniusban (baromi sok pénzért, mellesleg). Egy Toyota Yarist (vagy hasonlót) kértem, de elfogyott, ezért kaptam egy hatalmas Mazda CX60-at, ami 2500ccm plugin hibrid, olyan 2,5 tonnás autó, végsebessége 200km. Valószínűleg Norvégiában van a legtöbb elektromos autó Európában, ugyanakkor ott a legkisebbek a sebességhatárok is: országúton 80km, de autópályán is csak 90, néhol megengedett a 100km/h. Bennem is az a kérdés vetődött fel állandóan abban az autóban: minek? gondolkodik.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: KLajos »

nemtomm írta:
2024.09.01., vas. 22:11

Az a baj, hogy a négy évszakost gumi nem megoldás sajnos…főleg egy nagyobb teljesítményű autónál…kb 140-150 le húzzuk meg a határt vagy még lejjebb…
Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 140 lóerő?

Pont egy „zöld” topicban? :-o

- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni

Ezekkel roppant jól ellenne a felhasználók 90 (vagy több) százaléka, mint tényleges igényszint. Sajnos a legtöbb mai „fícsör” és fejlesztési irány rohadtul szembe megy a környezetvédelemmel. Én meg közben ne használjak műanyag szívószálat (sem). Aha ...
De egy pl. Skoda Octavia négy full műanyag ajtópaneljének súlyából kijön sok ezer műanyag pohár, flakon, kinek mi tetszik. Érdekes, hogy a '95-től gyártott Feliciában pl. még szövetkárpitos ajtópanelek voltak ...
Vagy pl. az egyébként rohadt vakító ledes förtelmek téves önbizalmat keltenek, a delikvens millióval (és padlógázzal) száguld, hiszen milyen messzire ellát, nem lehet itt baj ...

Szóval sokallom a 140 lovat a mindennapokhoz, gumifüggetlenül. (Tudom, jönnek a „vészhelyzetben nagy gázzal csak 300+ lóval tudtam elkerülni a balesetet” megjegyzések.)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

nemtomm írta:
2024.09.01., vas. 22:12
Luxor Audio írta:
2024.09.01., vas. 19:21

Igaz. Valójában most kellene téli és nyári gumit is vennem, de szerintem veszek egy garnitúra négyévszakost, a télire egyre kevésbé lesz szükség.
Az a baj, hogy a négy évszakost gumi nem megoldás sajnos…
Azok sem egyformák.
Nekem a 90 - es években volt egy Golf II - n Goodyear Vector II , az q jó gumi volt.
Feleségem járt vele szakmájából adódóan rendszeresen télen - nyáron a budai hegyekben, nagyon szerette, egyszer el nem akadt, meg nem csúszott, nyáron is úgy fordult vele a kocsi, mint egy gokart...
Most sem a tél a nagyobb gond, a nyár miatt nem vennék már sokévszakosat.

Válasz küldése

Vissza: “Autó Sport és szórakozás”