Nem látom különösebben értelmetlennek, mint a "valódi" SUV-kat (amik 905%-a egyébként "wannabe offroader", és tényleg divatautó... )
Nekkem így képek alapján kifejezetten tetszik.

Nem látom különösebben értelmetlennek, mint a "valódi" SUV-kat (amik 905%-a egyébként "wannabe offroader", és tényleg divatautó... )

Mi is mar evek ota negyevszakos gumit hasznalunk. kb. 50 kilometeren belul autozunk es telen ha egy napra lehull a ho ami delutanra elolvad az semmi ami azelott itt hullott ho. (30 cm) Nekunk valojaban egy elektromos auto idealis lenne de nekem nincs kedvem allandoan tolto allomast keresni es ott hagyni 4 orara.Shimano írta: ↑2024.09.02., hétf. 10:16Ha évi kb 10000km-nél nem megyünk többet,nem kell használnunk az autót sűrűn hosszabb távon,ki tudjuk váltani,vagy nem muszály az esetlegesen keményen fagyos,jeges téli napokban autóba ülnünk,akkor egy átlagos autóra a négyévszakos gumi teljesen megfelelő választás.
Nálunk egyre többen kérik,és ugyan az is igaz hogy ezek gyorsabban kopnak,de ma már olyan sz@rok a nyári,téli gumik is,hogy azok is gyorsan a kukában végzik.Mindenféle katyvasz adalékokat raknak már a gumikba manapság,és ezért is a rövid élet,és a gyors kopás minden guminál.
és ez igy egy teljesen értelmetlen divat crossover/wannabe SUVAlex_Aston írta: ↑2024.09.02., hétf. 07:21Vagy itt van ez, kis gyösz autó, kb. Yaris térkínálattal, de közben 1600-1700kg. Régebben egy 7-es BMW nyomott ennyit.
https://totalcar.hu/tesztek/2024/09/02/ ... in-hibrid/
És mindezt majdnem egy garzon áráért.
De hajrá, ez a jó irány, nem a kisautók, utóbbiakat a szabályozások ellehetetlenítik, és megszűnnek, és jönnek (itt vannak) a 1500-2000kg-os átlag (belépő) autók...

a 7 fok meséje:Rock60 írta: ↑2024.09.01., vas. 22:54Nem ússzuk még meg sajnos a téli/nyári gumit.Luxor Audio írta: ↑2024.09.01., vas. 19:21
Igaz. Valójában most kellene téli és nyári gumit is vennem, de szerintem veszek egy garnitúra négyévszakost, a télire egyre kevésbé lesz szükség.
Nem feltétlen a hó miatt, hanem elvileg 7 C alatt a téli jobban tapad.
Annak ellenére, hogy a négy évszakos télen rosszabb, mint a téli, nyáron rosszabb, mint a nyári, én is a felé hajlanék.
Viszont van egy másik aspektusa is a kérdésnek.
Amennyivel enyhébbek a telek, legalább annyival forróbak a nyarak, tehát a téli és nyári átlaghőmérséklet között különbség nem csökken, marad, vagy nő.
A négy évszakos gumikat terhelő, egymással szöges ellentétben álló kihívások nem kisebbek, a ma kaphatóak szinte elkenődnek az extrém hőségben.
A fejlesztéseknek azt az irányt kellene követni - így is van, csak lassabb a változás a kelleténél - hogy a nyári gumi tulajdonságai, képességei kerüljenek túlsúlyba a téliekkel szemben.
Luxor Audio írta: ↑2024.09.02., hétf. 07:49
1. Köszönöm az infókat! Én úgy tudom, az új négyévszakos gumik már jóval fejlettebbek, mint a pár évvel ezelőttiek, ezért is játszottam el a kérdéssel. A töprengésem legfőbb oka, hogy nagyon ritkán használom az autót, így a költségeit is próbálom leszorítani. Mióta visszaköltöztem Budapestre, heti max 1x ülök kocsiba, mikor vidékre kell mennem; a városban nem szívatom magam vele.
2. Nyilván egyetértek azzal és meg kellene oldani, hogy mikor autóval közlekedünk, ne 2 - 2,5 tonnát mozgassunk.
3. ...és lesznek kistömegű, mozgékony, energiatakarékos autók (amiket megosztunk egymás között és nem parkolásra használjuk őket élettartamuk 97 %-ában).

Köszönöm az infókat! Én úgy tudom, az új négyévszakos gumik már jóval fejlettebbek, mint a pár évvel ezelőttiek, ezért is játszottam el a kérdéssel. A töprengésem legfőbb oka, hogy nagyon ritkán használom az autót, így a költségeit is próbálom leszorítani. Mióta visszaköltöztem Budapestre, heti max 1x ülök kocsiba, mikor vidékre kell mennem; a városban nem szívatom magam vele.
Nyilván egyetértek azzal és meg kellene oldani, hogy mikor autóval közlekedünk, ne 2 - 2,5 tonnát mozgassunk. Az elektromos meghajtás és a fokozott biztonsági előírások sajnos több száz kg-os plusz tömeget hoztak, de biztosra veszem, hogy normalizálódni fog a helyzet és lesznek kistömegű, mozgékony, energiatakarékos autók (amiket megosztunk egymás között és nem parkolásra használjuk őket élettartamuk 97 %-ában). Idehaza ezek persze eleinte közmegvetésnek fognak örvendeni, de aztán idővel felülkerekedik a józan ész. A végső megoldás a személyautózás visszaszorulása, esetleg megszűnése lesz, az elektromos hajtás csak egy fejlődési lépés, a problémák többségére nem ad megoldást. De addig még lesz néhány marhaság, mint a jelenlegi SUV őrület.

Norvégiában béreltem autót júniusban (baromi sok pénzért, mellesleg). Egy Toyota Yarist (vagy hasonlót) kértem, de elfogyott, ezért kaptam egy hatalmas Mazda CX60-at, ami 2500ccm plugin hibrid, olyan 2,5 tonnás autó, végsebessége 200km. Valószínűleg Norvégiában van a legtöbb elektromos autó Európában, ugyanakkor ott a legkisebbek a sebességhatárok is: országúton 80km, de autópályán is csak 90, néhol megengedett a 100km/h. Bennem is az a kérdés vetődött fel állandóan abban az autóban: minek?

Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 140 lóerő?
Azok sem egyformák.nemtomm írta: ↑2024.09.01., vas. 22:12Az a baj, hogy a négy évszakost gumi nem megoldás sajnos…Luxor Audio írta: ↑2024.09.01., vas. 19:21
Igaz. Valójában most kellene téli és nyári gumit is vennem, de szerintem veszek egy garnitúra négyévszakost, a télire egyre kevésbé lesz szükség.
Nem ússzuk még meg sajnos a téli/nyári gumit.Luxor Audio írta: ↑2024.09.01., vas. 19:21
Az a baj, hogy a négy évszakost gumi nem megoldás sajnos…főleg egy nagyobb teljesítményű autónál…kb 140-150 le húzzuk meg a határt vagy még lejjebb….nyáron csúszik és nyúlik a gumi télen meg megkeményedik ès rettentően tud csúszni… és ráadásul nagyon hamar elkopik 3 év alatt utána meg csak korcsolyázni lehet vele…a gumi élettartama a 4 évszakosnál nagyon rövid… netán beüt egy hétig egy igazi -10 és nem tudsz megállni az utolsó 15 cm-ren akkorLuxor Audio írta: ↑2024.09.01., vas. 19:21Igaz. Valójában most kellene téli és nyári gumit is vennem, de szerintem veszek egy garnitúra négyévszakost, a télire egyre kevésbé lesz szükség.Alex_Aston írta: ↑2024.09.01., vas. 19:13A téli gumi elvileg nem megspórolható, mert ugye a nyári nem kopik, amikor a telített használod, azaz sűrűbben kell majd ezután új nyárit venni. Max a le és felszerelés spórolható meg, de a nyarit is időnként illene centírozni, és tengelyek között cserélni.
Az a baj, hogy a négy évszakost gumi nem megoldás sajnos…főleg egy nagyobb teljesítményű autónál…kb 140-150 le húzzuk meg a határt vagy még lejjebb….nyáron csúszik és nyúlik a gumi télen meg megkeményedik ès rettentően tud csúszni… és ráadásul nagyon hamar elkopik 3 év alatt utána meg csak korcsolyázni lehet vele…a gumi élettartama a 4 évszakosnál nagyon rövid… netán beüt egy hétig egy igazi -10 és nem tudsz megállni az utolsó 15 cm-ren akkorLuxor Audio írta: ↑2024.09.01., vas. 19:21Igaz. Valójában most kellene téli és nyári gumit is vennem, de szerintem veszek egy garnitúra négyévszakost, a télire egyre kevésbé lesz szükség.Alex_Aston írta: ↑2024.09.01., vas. 19:13A téli gumi elvileg nem megspórolható, mert ugye a nyári nem kopik, amikor a telített használod, azaz sűrűbben kell majd ezután új nyárit venni. Max a le és felszerelés spórolható meg, de a nyarit is időnként illene centírozni, és tengelyek között cserélni.

Igaz. Valójában most kellene téli és nyári gumit is vennem, de szerintem veszek egy garnitúra négyévszakost, a télire egyre kevésbé lesz szükség.Alex_Aston írta: ↑2024.09.01., vas. 19:13A téli gumi elvileg nem megspórolható, mert ugye a nyári nem kopik, amikor a telített használod, azaz sűrűbben kell majd ezután új nyárit venni. Max a le és felszerelés spórolható meg, de a nyarit is időnként illene centírozni, és tengelyek között cserélni.

A téli gumi elvileg nem megspórolható, mert ugye a nyári nem kopik, amikor a telített használod, azaz sűrűbben kell majd ezután új nyárit venni. Max a le és felszerelés spórolható meg, de a nyarit is időnként illene centírozni, és tengelyek között cserélni.Luxor Audio írta: ↑2024.09.01., vas. 13:48...enyhe telek várnak ránk. Ha igazuk lesz, megspórolhatjuk a téli autógumit és az alacsony fűtésszámla kicsit kompenzálja a nyáron hűtésre költött súlyos pénzeket és az ország energiagazdákodása is változni fog.

Egy hasonló típus nekem is van a birtokomban.

A Rolls-ok soha nem jöttek be (Hiába , nem vagyok kék vérű). A régiek elég megbízhatatlanok voltak, a BMW-s verziók már lényegesen jobbak, de valahogy megmaradtak a protokoll autó szintjén. Nekem biztos. Aki saját maga akar autót vezetni, szerintem soha nem venne ilyet. Szóval a Ford elcsépelte szerintem azt remek dizájnt, ezáltal a Ford menőbb lett (egy darabig) az Aston viszont "megkopott". IMO.Alex_Aston írta: ↑2024.08.30., pén. 17:12
És a Rolls kínai másolat miatt a Rolls is már csak a VW szintjén van nálad?
Nem gondolnám, hogy emiatt egy Ford jobb, egy Aston pedig rosszabb lenne. De nyilván ízlések, és pofonok.

És a Rolls kínai másolat miatt a Rolls is már csak a VW szintjén van nálad?