venomer írta: ↑2024.08.25., vas. 11:42
Hm, érdekes ez, sokadszorra olvasom másoktól, hogy milyen mély nyomokat hagyott bennük közönségfilm.
Jól fogalmazol, mély nyomokat hagyott, ez a korrekt jellemzés. Az első epizódok bemutatása után 4 évtizeddel is mindenki agyában ott van a lézerkard, a jedik, "Az erő legyen veled!", "Luke, én vagyok az apád.", meg az idegen tojások és ezek rendre elő is jönnek beszélgetések során, vagy vizuális fixációként. Nem arról van szó, én sem arról akartam írni, hogy ezek mennyire JÓ filmek (amúgy is utálom ezt az egyszerűsítést), mert arra a listára nálam sem kerülnének fel az első 500-ba. Atmoszféra teremtésben, vizuális és hangeffektek terén a SW és az Alien is mérföldkőnek mondható, szakmailag kb ennyi babér jut nekik, de hogy kulturálisan meghatározók, az tagadhatatlan. Mint Kudlik Júlia frizurája a korabeli férfiak elméjében létező nőideálra, vagy a most elhunyt Alain Delon a nőknél.
Megjegyzés:
A közönségfilm és a művészfilm a múlt század derekán még nem vált határozottan külön sem az alkotóknál, sem a nézőknél, ez a későbbi modern, merev kategóriákban gondolkodó, címkézni imádó világ szüleménye. Az első Alien film talán pont az akkor még nem annyira vékony határvonalon mozgott, aztán a későbbi részek elmozogtak a pop felé.
Egy biblikus párhuzam és társai is jó kérdés, hogy mennyire beleerőltetettségek vagy sem. A készítők hagyják nyitva inkább a szabad értelmezés kapuját és szálljon szabadon a képzelet saját szájíz szerint mindenkinél vagy van helye egy stop táblának a rajongók felé, amit nem álmodtak bele eredetileg az ne is legyen ott alapon? Avagy mire és meddig való egy film?
Aktív zenész koromban adtam néhány interjút és nyilván rendre felmerült a kérdés, milyen gondolat áll a zenénk mögött. Ilyenkor nem tudtunk mit mondani, általában elpoénkodtuk a kérdést. Manapság fotósként ugyanígy. Valóban sok belemagyarázás történik a művészeti produktumoknál, de ez nem feltétlenül negatív. Hogy kiben milyen érzéseket kelt, gondolatokat szül egy mű, az nem feltétlenül a műről szól, sokkal inkább a nézőről, hallgatóról mesél. Verselemzésből sincs két egyforma, miként zenei, könyv-, vagy filmkritikából, de koncertbeszámolóból sincs. A vágyainkról, szimpátiánkról nem tehetünk, vagy ahogy a hifisták mondják, mindenki úgy élvez, ahogy tud.
Kezdve a megkerülhetetlen szubjektivitásával, a korszakos felhozatal számaival, a megszépüléssel, kibogozhatatlanok mára ezek a jóságok vagy szarságok. A Romulis Alien is jó vagy sem? Gyerekek játsszák vagy sem? Felnőtt szemmel persze igen, de az eredetiben sem volt nagy különbség a szereplőket illetően.
A Romulust még nem láttam, moziba nem megyek, kivárom, míg megjelenik valamilyen formátumban. Igencsak zavar a jelenlegi divat, hogy hősi szerepben tiniket szerepeltetnek és 17 évesen valaki tábornokot játszik egy filmben, de talán az új Alien részben ez nem ennyire szélsőséges. Remélem.