Persze, de az alap kérdés a "jobban működik-e" (Jobb hallható hangminőséget produkál-e)? Pl. hangfalkábelnél le tudtam tesztelni, ott a rövidebb egyértelműen jobb volt. Logikusan a kábel hosszt nem lehetne a végtelenségig növelni mert a jel nem menne át rajta hiba nélkül, ebből gondoltam, hogy itt is a rövidebb jobb érvényesül mint a hangfalkábel esetében.Aszpirin írta: ↑2024.07.30., kedd 21:41Az USB specifikáció max 5 m-t "enged", de ha rendesen meg van csinálva, miért is ne működne? Gyárilag 8m, de van belőle hosszabb is gyárilag, 10, 12 és 15 m-es gyári szerelés...Tctronic írta: ↑2024.07.30., kedd 21:25Ez talán kicsit "kényszer szülte" megoldás volt, mindenesetre akkor is érdekes, hogy 8m USB is jól tud működni. Én pl. féltem volna az ilyen hossztól, bár wittao írása alapján már én is elbizonytalanodtamAszpirin írta: ↑2024.07.30., kedd 21:17
Én 8m-es Suprát használtam, teljes megelégedéssel (azért a múlt idő, mert már etherneten "etetem" a "mindenest" /és nagyon jól elvagyok vele/, a külön DAC meg fejhallgató-erősítőként dolgozik, és ott van az iMac alatt rögtön, szóval a 8m egy picit túlzás lenne)
![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2719
Re: Kábelezzünk
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Lehet félreérthetően fogalmaztam :)Tctronic írta: ↑2024.07.30., kedd 21:25Ez talán kicsit "kényszer szülte" megoldás volt, mindenesetre akkor is érdekes, hogy 8m USB is jól tud működni. Én pl. féltem volna az ilyen hossztól, bár wittao írása alapján már én is elbizonytalanodtamAszpirin írta: ↑2024.07.30., kedd 21:17Én 8m-es Suprát használtam, teljes megelégedéssel (azért a múlt idő, mert már etherneten "etetem" a "mindenest" /és nagyon jól elvagyok vele/, a külön DAC meg fejhallgató-erősítőként dolgozik, és ott van az iMac alatt rögtön, szóval a 8m egy picit túlzás lenne)
![]()
Tápkábelből és analóg összekötőből használok jó hosszúakat.
Digitnél pedig nem szeretem, ha a készülékeim közötti kábelek mint a gitárhúr vannak kifeszítve + belekalkulálom egy jövőbeni lehetséges áthelyezést egymás feletti készülékek helyett egymás mellettire egy másik rack-ben, így ha lehet 1.5-2m digit összekötőket használok.
Ami még fura, hogy mióta coax kábelekről áttértem a BNC-BNC összeköttetésre az is sokkal tetszetősebb. Idehaza és a műhelyben is csak tesztelés miatt van digit RCA-RCA kábelem, kizárólag 75ohm BNC-BNC vagy 110ohm AES/EBU-t használok.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5979
Az USB specifikáció max 5 m-t "enged", de ha rendesen meg van csinálva, miért is ne működne? Gyárilag 8m, de van belőle hosszabb is gyárilag, 10, 12 és 15 m-es gyári szerelés...Tctronic írta: ↑2024.07.30., kedd 21:25Ez talán kicsit "kényszer szülte" megoldás volt, mindenesetre akkor is érdekes, hogy 8m USB is jól tud működni. Én pl. féltem volna az ilyen hossztól, bár wittao írása alapján már én is elbizonytalanodtamAszpirin írta: ↑2024.07.30., kedd 21:17Én 8m-es Suprát használtam, teljes megelégedéssel (azért a múlt idő, mert már etherneten "etetem" a "mindenest" /és nagyon jól elvagyok vele/, a külön DAC meg fejhallgató-erősítőként dolgozik, és ott van az iMac alatt rögtön, szóval a 8m egy picit túlzás lenne)
![]()
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Tctronic
- Beköltözött
Ez talán kicsit "kényszer szülte" megoldás volt, mindenesetre akkor is érdekes, hogy 8m USB is jól tud működni. Én pl. féltem volna az ilyen hossztól, bár wittao írása alapján már én is elbizonytalanodtamAszpirin írta: ↑2024.07.30., kedd 21:17Én 8m-es Suprát használtam, teljes megelégedéssel (azért a múlt idő, mert már etherneten "etetem" a "mindenest" /és nagyon jól elvagyok vele/, a külön DAC meg fejhallgató-erősítőként dolgozik, és ott van az iMac alatt rögtön, szóval a 8m egy picit túlzás lenne)

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Nálam pont fordítva működnek a dolgok.Tctronic írta: ↑2024.07.30., kedd 21:03Kösziwittao írta: ↑2024.07.30., kedd 20:59Volt egy olyan isoszakom, amikor torekedtem erre a rovidebb jelut dologra a kabelek kapcsan.
Neha azonban ugy alakult, hogy at kellett rendeznem a zeneszobamat, vagy a hifi ahol eppen tartozkodott, megvaltoztak a korulmenyek… es rajottem, a minel hosszabb osszekoto a hosszutavu baratom, ha mar megvan a kivalasztott.
Hangra gyakorolt hatas tekinteteben is fura, mert miota hosszabb peldanyok is vannak nalam (pl. egyazon kabel 1m es 5m valtozata), azota azt mondom a hosszabbak szamomra tetszetosebb produkciot nyujtanak., ez érdekes én a rövidebbre tippeltem volna, sajnos ilyen jellegű próbára nincs lehetőségem.
Minél rövidebb az usb vagy a lan kábel annál tetszetősebb a produkció...
Szóval erre varrjál gombot
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
)
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5979
Én 8m-es Suprát használtam, teljes megelégedéssel (azért a múlt idő, mert már etherneten "etetem" a "mindenest" /és nagyon jól elvagyok vele/, a külön DAC meg fejhallgató-erősítőként dolgozik, és ott van az iMac alatt rögtön, szóval a 8m egy picit túlzás lenne

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Tctronic
- Beköltözött
Kösziwittao írta: ↑2024.07.30., kedd 20:59Volt egy olyan isoszakom, amikor torekedtem erre a rovidebb jelut dologra a kabelek kapcsan.
Neha azonban ugy alakult, hogy at kellett rendeznem a zeneszobamat, vagy a hifi ahol eppen tartozkodott, megvaltoztak a korulmenyek… es rajottem, a minel hosszabb osszekoto a hosszutavu baratom, ha mar megvan a kivalasztott.
Hangra gyakorolt hatas tekinteteben is fura, mert miota hosszabb peldanyok is vannak nalam (pl. egyazon kabel 1m es 5m valtozata), azota azt mondom a hosszabbak szamomra tetszetosebb produkciot nyujtanak.

Volt egy olyan isoszakom, amikor torekedtem erre a rovidebb jelut dologra a kabelek kapcsan.
Hangra gyakorolt hatas tekinteteben is fura, mert miota hosszabb peldanyok is vannak nalam (pl. egyazon kabel 1m es 5m valtozata), azota azt mondom a hosszabbak szamomra tetszetosebb produkciot nyujtanak.
- Tctronic
- Beköltözött
Más. USB kábelek esetében létezik olyan, hogy optimális hossz? Vagy csak egyszerűen törekedni kell a legrövidebb kialakításra? Van-e, lehet-e hallható eltérés 0,75 m és 1,0 m hosszú verzió között pl?
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 863
En mint seemit hozza nem erte mar mint a kabelekhez talan fontos informaciok a hossza, mennyi ampert bir, persze ez nagy vegfokoknal lehet fontos, milyen anyagbol van mert lehet, hogy az ezust hallatan mar nem olyan nehez tobb ezer eurot kiperkalni egy kabelert, hirtelen igy ennyi jutott eszembe. Na meg azert tegyuk hozza, hogy ezek az informaciok kabeleknel lehetnek fontosak mert hangfal vagy arosito-nel azert joval tobb informacio kell meg nekem is. 29.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Ezt kb. 27-szer leírtuk, én beidéztem, ez a 28.
Kb. a falra hányt borsó...:)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Hamár fontoskodni tetszik, akkor: vezeték -> kábel
Kábelben egynél több, egymástól szigetelt vezeték fut.
Vezeték lehet egy tömör vezetővel, vagy több vékonyabb sodrottal.
Csupasz több vezető erősáram kategóriában sodrony.
Huzal néven leginkább tekercselő vezetéket jelölnek.
Ja. értem, ezzel helyben vagyunk.
Az egységes szóhasználat nem árt. Kábel≠Huzal
A kábelben van huzal, a huzalban nincs kábel.
A kábelben van huzal, a huzalban nincs kábel.
Abba már bele sem megyek, hogy esetleg a vezető anyaga, vagy felépítése változtat-e a szükséges bármely paraméterén. Ráadásul, ha már kábelekről beszélünk, alapvető információk nélkül, nem tudjuk, honnan is tudnánk, hogy melyik kábel az ami "szükséges"?
Szóval információk nélkül a kijelentés csak lóg a levegőben.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8930
Erre semmilyen szabvány, előírás vagy iránymutatás nincs. Ki dönti el, és ami a legfontosabb, mi alapján, hogy adott helyre, feladatra, milyen keresztmetszet a szükséges? (Itt most az audio felhasználásról beszélek, nem pedig a villamos hálózatok szabványairól, ami egzakt) De legfőképpen, mi alapján?

Abba már bele sem megyek, hogy esetleg a vezető anyaga, vagy felépítése változtat-e a szükséges bármely paraméterén. Ráadásul, ha már kábelekről beszélünk, alapvető információk nélkül, nem tudjuk, honnan is tudnánk, hogy melyik kábel az ami "szükséges"?
Szóval információk nélkül a kijelentés csak lóg a levegőben.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 875
Bennem nem volt semmiféle előítélet ezzel kapcsolatban, ott van a végén a smiley, annak van jelentése is.kasumi írta: ↑2024.07.30., kedd 08:27Feltételezem, erre a beírásra gondoltál:Számomra épp úgy tűnik, hogy fórumtárs a rendelkezésére álló technikai adatok alapján éppen egy helyes következtetést vont le és leszámolt korábbi előítéleteivel; nevezetesen azzal, hogy a vékony kábel nem képes tisztességes mélyátvitelre. Tehát csak korábbi véleménye volt az, amit Te írtál és azt képes volt megváltoztatni ismeretei (kábel paraméterei) és tapasztalatai ("még a mély hangok is...") birtokában.pali923 írta: ↑2024.07.29., hétf. 14:35Minden bizonnyal a legvékonyabb hangfalkábel a DNM (https://www.dnm.co.uk/cables.html). Volt ilyenem sok évig, bizony nagyon jól szól, és a kinézete és előítéletek dacára még a mély hangok is át tudnak rajta hatolni.![]()
![]()

Éppen azért volt ott, mert sok emberben viszont volt (van) ilyen előítélet annak idején, hogy ezen nem megy át minden hang. Kipróbáltam a Van Damme legvastagabb kábelét is hangfalhoz, az tényleg locsolócső vastagságú. Na azon átfért minden, az biztos, de valahogy mégsem volt az igazi. Nem biztos ám, hogy a vastagsága miatt.

Szerintem.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
De, tudhatja, miért is ne tudhatná, nyilván jó érzéssel tölti el az embert, ha megbízható, pontos információkat kap egy termékről. De nagyjából ennyi, végfalhasználói szinten kb semmilyen egyéb funkcionális haszna nincs az információnak.
Az ne zavarjon, hogy nem kábelről beszéltünk, hanem huzalról!
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3177
Akkor én szerencsére nem tartozom ezek a tévhitben lévő fórumtársak közé, mert tapasztalatom szerint, semmiféle összefüggés nincs a hangfalkábel keresztmetszete, és mélyátvitele között, de olyat sem tapasztaltam, hogy a vastagabb kábelnek törvényszerűen rossz lenne a magasátvitele.cables írta: ↑2024.07.30., kedd 07:43A "bármilyen következtetéssel" van a baj. Tegnap akkor hagytam abba a topik olvasását, amikor az adatok megadását legjobban igénylő topiktárs, valami ilyesmit írt be:
HALLOTTAM EGY VÉKONY HANGFAL KÁBELT, AMI MEGLEPŐEN JÓ MÉLYEKET PRODUKÁLT.
Tehát az ő - és talán sok más topiktárs - véleménye az, hogy a jó mélyhangokhoz vastag huzal kell. Hát ez pontosan a valóság fordítottja.
A jó mély hang a zenében nem egy 20 Hz-es brummogás, hanem egy bőgő, vagy basszus gitár hangjának megfogott dinamikus hangja jó lecsengésekkel. Ehhez pedig jó MAGAS átvitel kell. A vastag huzaloknál rossz a magas hangok átvitele, tehát tompa jellegtelen mélyeik vannak.
Más szóval az illetőt a megadott adat félreinformálja, rossz következtetés lesz a vége.
Még rosszabb a helyzet a huzal anyagoknál. A kábel gyártók többsége nem gyártja a huzalt, hanem rendeli. Egy amerikai ismert kábel gyártó vezetője mondta, amikor mérési bizonylatot kért a huzalgyáraktól a minőségről, akkor beszüntették vele az üzleti kapcsolatot. Szóval ami le van írva az sem jelent biztos támpontot.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1211
A műhelyben 2x14 méter 0.75 ös mezei villanydróttal van bekötve 2 kis hangfal. Nincs hiány semmiből.tunerman írta: ↑2024.07.30., kedd 09:09cables írta: ↑2024.07.30., kedd 07:43A "bármilyen következtetéssel" van a baj. Tegnap akkor hagytam abba a topik olvasását, amikor az adatok megadását legjobban igénylő topiktárs, valami ilyesmit írt be:
Tehát az ő - és talán sok más topiktárs - véleménye az, hogy a jó mélyhangokhoz vastag huzal kell. Hát ez pontosan a valóság fordítottja.
A jó mély hang a zenében nem egy 20 Hz-es brummogás, hanem egy bőgő, vagy basszus gitár hangjának megfogott dinamikus hangja jó lecsengésekkel. Ehhez pedig jó MAGAS átvitel kell. A vastag huzaloknál rossz a magas hangok átvitele, tehát tompa jellegtelen mélyeik vannak.
De jó lenne, ha csak ennyiből állna a hangfalkábelek problémaköre![]()
Azért ott van még a hangfalak névleges impedanciája, és az ahhoz tartozó teljesítményìgény, valamint az erősítő DF értékének az érvényesülése (vagy most éppen nem).
Szóval a " vékonyabb a jobb " kijelentés csak bizonyos helyzetekben, és a megfelelő körülmények esetén (van ilyen?) lehetséges.
TJ.
A “vekony” vs. “vastag” kabel kerdeskort siman lezarhatjuk. A vastag kabel ugyanis fizikai meretenel fogva mar eleve tartalmaz tobb vekonyat is. Szoval a vastag az vekony is. Vita lezarva
Szoljatok, ha a szigeteles is szoba kerul, pikk-pakk megoldom!

Szoljatok, ha a szigeteles is szoba kerul, pikk-pakk megoldom!
Ha már idézel próbálj meg pontosan idézni! Egy szóval sem írtam amit beidéztél. Ami biztos: a szükségesnél vastagabb huzal, rontja a mély hangokat.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2740
cables írta: ↑2024.07.30., kedd 07:43A "bármilyen következtetéssel" van a baj. Tegnap akkor hagytam abba a topik olvasását, amikor az adatok megadását legjobban igénylő topiktárs, valami ilyesmit írt be:
De jó lenne, ha csak ennyiből állna a hangfalkábelek problémaköre

Azért ott van még a hangfalak névleges impedanciája, és az ahhoz tartozó teljesítményìgény, valamint az erősítő DF értékének az érvényesülése (vagy most éppen nem

Szóval a " vékonyabb a jobb " kijelentés csak bizonyos helyzetekben, és a megfelelő körülmények esetén (van ilyen?) lehetséges.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
- kasumi
- V.I.P.
- Értékelés: 428
Feltételezem, erre a beírásra gondoltál:cables írta: ↑2024.07.30., kedd 07:43A "bármilyen következtetéssel" van a baj. Tegnap akkor hagytam abba a topik olvasását, amikor az adatok megadását legjobban igénylő topiktárs, valami ilyesmit írt be:
Más szóval az illetőt a megadott adat félreinformálja, rossz következtetés lesz a vége.
Számomra épp úgy tűnik, hogy fórumtárs a rendelkezésére álló technikai adatok alapján éppen egy helyes következtetést vont le és leszámolt korábbi előítéleteivel; nevezetesen azzal, hogy a vékony kábel nem képes tisztességes mélyátvitelre. Tehát csak korábbi véleménye volt az, amit Te írtál és azt képes volt megváltoztatni ismeretei (kábel paraméterei) és tapasztalatai ("még a mély hangok is...") birtokában.pali923 írta: ↑2024.07.29., hétf. 14:35Minden bizonnyal a legvékonyabb hangfalkábel a DNM (https://www.dnm.co.uk/cables.html). Volt ilyenem sok évig, bizony nagyon jól szól, és a kinézete és előítéletek dacára még a mély hangok is át tudnak rajta hatolni.![]()

Újratervezés