MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 17:05
kaef2 írta: ↑2024.07.28., vas. 14:42
MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 13:59
A bizalom kiépítéséhez a minőség és a teljesítmény a fontos.
Felejtsük már el a speciális felhasználási területeket amihez szükségesek lehetnek egyes adatok, ez a végfelhasználók többségét egyáltalán nem érinti. Milyen adat az ami a tartósságra utalhat?
A minőség és teljesítmény megitélése hogyan lehetséges adatok nélkül bármilyen objektív módon?
Akik semmilyen adatot nem adnak meg, megfosztják azokat, akiket érdekelnek az adatok is, attól, hogy utána nézhessenek amire kiváncsiak, számomra érthetetlen módon. Akiket nem érdekel ugysem nézik meg.
Ez miért is jó?
Egy audió kábelnél? Hogyan tudnád megítélni a hangra gyakorolt hatását az adatokból?
Minek lehet utánanézni egy audió kábel adataiból?
Azokat az adatokat kell megadni ami az adott kábel (eszköz) felhasználásához szükséges a vevő számára. A többit is meg lehet, nem mondta senki, hogy nem, csak nem releváns. Kivétel azoknak akik nem a használhatósági értékét nézik.
Tudod ez ugyan olyan, mint a lemezfelvétel. Attól, hogy te leírod mivel és hogyan készült, attól én nem fogom tudni miként is szól. Maximum elcsábulok a vételre, de a meghallgatáskor fog eldőlni számomra minden. Ha jól szól nem érdekel az sem, ha 44.1kHz/16bit. De ha rossz, akkor lényegtelen az is ha DSD 512.
Nyilván a hangzatos marketingszövegekkel bármit el lehet adni legalább egyszer.
Mintha kifejezetten azt mondtam volna többször is, hogy habár nem lehet megitélni az adatokból a hangot, de például az eszközökkel a kompatibilitást igen. Tipikus példa erre a Naim végfokok és a nagyon kapacitív, nem kifejezetten induktív hangfalkábelek kérdése. Lásd a Naim NACA5 kábelt. Számtalanszor leírtam már, hogy semmilyen eszköz nem tud önmagában megszólalni, csak egy rendszer részeként, ezért nem lényegtelen a kompatibilitás.
Abból, hogy ha leírom, hogyan készült egy felvétel, fotókkal is kiegészítve, azt biztosan nem lehet megtudni, hogy XY lakásában, hogy fog szólni a felvétel, de azt igen, hogy mit lehet elvárni tőle egy optimális rendszerben. Ha részletesen leírom milyen eszközökkel, milyen felbontásban, milyen mikrofon elhelyezéssel, milyen kábelekkel, hány másolással és milyen utómunkával készült a felvétel, és milyen hangos volt az élő előadás, nem nevezhető marketing szövegnek, mert hogy ezek a dolgok bizony tényszerűen láthatóak a képeken. Ebben nincs semmi marketing, hacsak az nem, hogy lehetővé teszem azoknak, akiket érdekel a felvétel technológiai háttere is, hogy megértsék mi történt és hogy készült anyag.
A hifizés technikai sport is, nemcsak a zenehallgatásról szól, hanem a tanulásról és a megértésről is szól, vannak, akik szerint szükséges lehet megpróbálni megérteni technológiákat. Az meg adatok (mérések?) nélkül nem megy.
Ha a hangsugárzóm érzékenysége 83 dB és a minimum impedanciája 1 ohm, akkor nem fogom megpróbálni meghajtani egy 1,5W-os, 45-ös triódával készült SE erősítővel, ha a kedvenc műfajom a progresszív metal és 50m2-es vagy nagyobb a szobám. Engem, például ismerve a magam izlését, kifejezetten érdekelnek azok az adatok is, amik az impulzus és tranziens viselkedésre utalnak, legyen szó bármiről, hangsugárzóról vagy erősítőről vagy akármiről is. Ha ez nincs megadva erősítő és hangsugárzó esetében, megkérdezem a gyártót és ha nem tudja, vagy nem érdekli, akkor nem beszélgetünk tovább, mert várhatóan nem hasonlít a hangzási ideálunk, ha ezt nem tartották fontosnak megtudni.
Felesleges azon rúgózni, hogy csak a meghallgatás számít. Van akinek igen és van akinek nem csak, vannak akik szeretik legalább megpróbálni megérteni mit miért hallanak... Szerintem ők vannak többségben. Legalábbis azok között, akik nem félnek maguk meghozni a döntéseiket, hificimbik és "influenszerek" hatása nélkül.