Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2035

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: wittao »

cables írta:
2024.07.28., vas. 11:57
kaef2 írta:
2024.07.28., vas. 08:13

A vevő számára az adatok megadása azt sugallhatja, hogy a "gyártó" tisztában van vele mit ad el, esetleg tudja a gyártás során milyen paramétereket kell ellenőriznie a minőség betartásához (egyáltalán ellenőrzi a minőséget!), és azt is sugallhatja, hogy a gyártó képes lesz az árút ebben a formában, ezzel a minőséggel gyártani hosszú távon.

Így, hogy összefoglaltad tényleg nagyon fontos egy ilyen adatlap. A Beégetés > 100 óra, így tömören mit jelenthet?

Ők égettek be 100 órát, vagy 100 óra után fog igazán jól szólni?

Drága kábel specko.jpeg
A "Drága kábel specko" legalább van. Legalább olyan alap műszaki dolgok benne vannak, amit segítségképp adtam meg olyan hazai gyártóknak, akik csomagtartóból/szatyorból való elővételt követően egy zsírpapírban csúsztatják át a vevő kezébe egy meleg kézfogás kíséretében a kábelt, majd rendezik a cehhet "Készpénz.Mindig." jeligére.

Szóval a gyártók meg szoktak adni beégetési időt elektronikáknál, de a kábelezés világában sem annyira világtól távol álló dolog ilyet állítani/tapasztalni. Ennek a kábelnek a kapcsán ilyen változásokról nem tudok beszámolni, mert beraktam és használtam, nem figyelgettem ilyen mélységekben. DAC-nál már tapasztaltam, hogy 100 óra a kerámia kondik miatt jelentőset változtatott a dac hangján pozitiv irányba. Kábeleknél is hagytam, hogy úgy "összeérjen a rendszer".

Ha a te kábeleidről nincsen ilyenről szó, akkor a specifikációdban egy hatalmas piros pont lenne a "Beégetés: 0 óra", hiszen azonnal azt hallja, amit 1000 óra múlva fog. Döntsd el szerintem, hogy beírod-e a többi adat mellé a specifikációdba. Az USB-kábeledét beteszed ide? Kíváncsi lennék mik a közös és az eltérő pontok...
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2282

Hozzászólás Szerző: cables »

kaef2 írta:
2024.07.28., vas. 08:13

A vevő számára az adatok megadása azt sugallhatja, hogy a "gyártó" tisztában van vele mit ad el, esetleg tudja a gyártás során milyen paramétereket kell ellenőriznie a minőség betartásához (egyáltalán ellenőrzi a minőséget!), és azt is sugallhatja, hogy a gyártó képes lesz az árút ebben a formában, ezzel a minőséggel gyártani hosszú távon.

Így, hogy összefoglaltad tényleg nagyon fontos egy ilyen adatlap. A Beégetés > 100 óra, így tömören mit jelenthet?

Ők égettek be 100 órát, vagy 100 óra után fog igazán jól szólni?

Drága kábel specko.jpeg
Drága kábel specko.jpeg (177.28 KiB) Megtekintve 1696 alkalommal

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3589

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

cables írta:
2024.07.27., szomb. 20:26
wittao írta:
2024.07.27., szomb. 18:37

Szerintem ezt azert annyira nem nagy kaland igy megadni, mint gyarto, ha egy picit is erzunk a vevoink fele valamit.
Én azt gondolom egy vevő számára semmi hasznos információ nincs ebben az adatsorban.

Egy vevő azzal ér valamit, ha megkapta a kábelt utána a saját rendszerében meghallgathatja a hangját.
Ha netán nem tetszik amit hall egy héten belül visszaviheti és a pénzét az utolsó fillérig visszakapja.

Ez működik ezzel a kábellel?

Jogi értelemben is van jelentősége, hiszen, ha van specifikáció, akkor reklamáció esetén van mit számonkérni. Itt az eszköz által esetleg okozott kárra is gondolok (például tápkábel és érintés-, tűzvédelem, stb), nem csak arra, hogy nem tetszett és visszavitte.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.07.27., szomb. 20:26
wittao írta:

Szerintem ezt azert annyira nem nagy kaland igy megadni, mint gyarto, ha egy picit is erzunk a vevoink fele valamit.
Én azt gondolom egy vevő számára semmi hasznos információ nincs ebben az adatsorban.

Egy vevő azzal ér valamit, ha megkapta a kábelt utána a saját rendszerében meghallgathatja a hangját.
Ha netán nem tetszik amit hall egy héten belül visszaviheti és a pénzét az utolsó fillérig visszakapja.

Termeszetesen egyik gyartot sem tartja senki, hogy egy ures papir lapot se adjon a vevojenek (megnehezitve ezzel a vevoje dolgat, ha esetleg 1-2-5 ev mulva szeretne tuladni rajta es megkerdezi tole az uj vevoje mi a csuda is ez valojaban).

Igen, termszetesen probaido ebben az arszegmensben is mukodik. Miert ne mukodne?
(Nalam volt, aki 15MFt letetet rakott le szerzodessel a kabelek kiprobalasa erdekeben… ha valaki 50.000 Ft-ert akar venni vmit, akkor velhetoen megvan az 50.000 Ft-ja ra. Ugyanez a helyzet, ha 1MFt-ert akar venni egy kabelt).

wittao
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2024.07.27., szomb. 19:34
Egyedül az impedancia értéke hiányzik a leírásból, amúgy igazán korrekt, bár "a köpeny az biztos ront rajta" :smile29:
Mondjuk 2190€-ba belefér a korrekt körítés...
Valoszinunek tartom, hogy kabelkapacitastol kezdve nagyon sok infot meg lehetne kerdezni a
gyartotol, ha valos vasarlasi szabdek all mogotte.
Magam reszerol inkabb kiprobaltam, aztan maradt :)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2282

Hozzászólás Szerző: cables »

wittao írta:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5140

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Egyedül az impedancia értéke hiányzik a leírásból, amúgy igazán korrekt, bár "a köpeny az biztos ront rajta" :smile29:
Mondjuk 2190€-ba belefér a korrekt körítés...

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Egyik kedvenc kabelgyartom (kitakartam a kontakt es markaadatokat, nem a reklam helye) ilyen infokat mellekel egy USB kabel melle.

Szerintem ezt azert annyira nem nagy kaland igy megadni, mint gyarto, ha egy picit is erzunk a vevoink fele valamit. Bar van, aki szerint egy telefonszam eleg es majd elmondja kerdes eseten. Mindenki mas “taktikat” gondol/tart celravezetonek. Magam reszerol ezt a misztifikalast inkabb idegesitonek tartom, de nem az en dolgom.

Szoval itt ez a kis karton lapocska a kabel melle pakolva nagyon izlesesen talalva, ezt a hazai gyartok is csinalhatnak akar igy is. Ha meg a leirasban leirjak ok miert rakjak a sajatjukat ugy, ahogy, az meg aztan hab lenne a tortan.
A legrosszabb a verzio es jeloles-nelkuli, beazonosithatatlan kabelkupac, korabbi arak letakarasaval. Azt meg inkqbb hagyjuk is…
IMG_3106.jpeg

wittao
V.I.P.
V.I.P.

"Drágám, hát jobban hiszel a saját szemednek, mint nekem???!???!?"

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 437

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Nyilván vannak olyan paraméterek amit a felhasználónak tudnia kell, a megfelelő használathoz. A többire igazából semmi szüksége. Főleg mert ezen paraméterek nagy részéből nem lehet következtetni sem a végső hangra.
Legjobb példák az elektronikák. A dac-nál megadják a chipet, amire igazán semmi szüksége a felhasználónak, de esetenként ezzel adják el az egyébként átlagos, vagy az alatti készüléket. Mert a vevő azt gondolja, ha egy 100e Ft-os kínai dacban AKM4499 van akkor az egy "óriásölő" hiszen a drágábbakban is ezt használják. A hihetetlen torzítási és dinamikai paraméterekről már nem is beszélve. Na most erre még rásegítenek az olyanok, mint Amir, aki szemkápráztató mérési adatokkal igazolja is ezt. Szemben a sokmilliós készülékek "kiábrándító" eredményeivel. Azt csak mellékesen említem, hogy normális csatlakozókra sok esetben természetesen már nem futja.
Nyilván az itt felszólaló és jelenlévő szakmai egyéneket érdekelheti a teljes recept, és, mint itt írta is valaki, lehet azért, hogy akár ötleteket merítsenek a saját produktumaikhoz. De arra hivatkozni, hogy az összetevők értéke alapján ítéljünk meg egy végterméket, az szerintem nem igazán helyes és esetenként teljesen félrevezető is lehet. Direkt nem írok márkát, mert nem vagyok olyan, de a SILVER varázsszó sok embert bevitt már az erdőbe. Persze annyi pénzért amennyibe a kábel került akár több kiló ezüstöt is vehetne magának. Nyilván mindenki a saját hitvallását terjeszti, na meg amihez érdeke fűződik.
Egy biztos, sajnos az emberek többsége jóhiszemű és megbízik azokban akikről úgy gondolja jobban értenek hozzá. Talán még a saját fülének sem hisz annyira. :rolleyes:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára MrCollector 2024.07.27., szomb. 16:48-kor.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Szerintem azért a kábelek, elfogadva azt, hogy hangolják is a rendszereket, de a minőség extrém esetektől eltekintve mindenféle cuccon megmutatkozik.
Egy barátommal közel negyven éve hifizgetünk, kezdtük a kábelvarázslást a HFM mindenféle kísérleteivel, aztán hosszú ideig elváltak útjaink. Az elmúlt két évben többet járunk össze, és többször "teszteltünk" kábeleket. A rendszereink és ízlésünk szinte egymásra mutogatnak: klasszikus zene -rock, blues, prog rock, komoly CD futómű -univerzális BluRay lejátszó, olasz hibrid erősítő - magyar gyártó belépő erősítője, kis angol monitor- "vintage" korú háromutas földönálló nagydoboz.
Ha kábeleket hasonlítottunk össze, akkor soha nem fordult az elő, hogy a két rerndszerben eltérő eredményt hallottunk volna.
Ehhez mondjuk -és ez nagy tanulság- néha elő kellett venni egy nagyzenekari felvételt, és ez helyretette a dolgokat.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Igenis meg lehet adni olyan specifikációt akár hangsugárzóra, akár elektronikára, (kábelekre nehezebb), amely alapján a hozzáértők annyit el tudnak dönteni, hogy adott cucc hallgatás nélkül is bizonyára kiváló. Csakhogy ilyen paramétereket nem ad meg egyik gyártó sem, még az sem, akinek nagyon jó holmijai vannak. Valószínűleg azért, mert a vállaltan laikusoknak, meg az büszke egytollú műszaki indiánoknak ezek az adatok éppúgy nem mondanak semmit.
Chord következtetése egyrészt helyes, mert a megadott adatok alapján éppúgy lehet vacak meg igen jó egy audio cucc, másrészt helytelen, mert igenis van korreláció a mérések és a hangminőség között, nagyobb, mint két, magát tapasztaltnak hitt/mondott hallgató ízlése/véleménye között.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

pjm írta:
2024.07.27., szomb. 08:22
dixie-chicken írta:
2024.07.27., szomb. 07:59
MrCollector írta:
2024.07.26., pén. 20:01
Szervezzen már valaki egy szűkkörű kábeltesztelő bulit! 🙂
minek ?...volt ilyen vagy 20 éve Nordost,Siltech top kábelei voltak teritéken akkor,semmilyen érdemleges,hasznos következménye nem volt az egésznek...hetekig ment a vita,melyik "oldalnak van igaza" és egy fikarcnyi előrelépést én azóta sem látok ezen a fronton,mindenki ragaszkodik a saját "igazához/éleményéhez".. :D

:cheers1:
1. a hifistának mindig - is - igaza van.
2. Győző, Bigi és társai...na ők pont arról híresek, hogy mondják amit gondolnak.
3. erre van a hifis fórum, ha nem lennénk ilyen okosak bedöglene az egész. :rolleyes:
Ez egy komolynak mondhato osszehasonlito teszt leirasa, erdemes elolvasni meg, ha angolul is van.

https://www.thescreeningroomav.com/sing ... r-shootout

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2128

Hozzászólás Szerző: Shimano »

kaef2 írta:
2024.07.26., pén. 18:28

A műszaki adatok (legalább alapszintű) NEM megadása (például egy kábel szálainak vastagsága és darabszáma) egyszerű tiszteletlenség a potenciális vásárlókkal szemben. Biztosan van közöttük számos, akinek ez érdekes információ. Még ha ebből nem is tudja meg, hogy a rendszerében az adott konstrukció hogyan teljesít majd.
Azért nem kapsz műszaki adatokat,mert ezek nagyrészét a "gyártó" sem tudja,másrészt meg attól retteg a "mester",hogy ha megadja legalább az alapszintű adatokat,(kábelszál,és méret)akkor esetleg még valaki ezen felbuzdulva beszállna az oldalvonalról a bizniszébe,felvásárolná a még fellelhető I.d.számításunk elött kovácsolt tekercselő drótokat,és elkezdene "gyártani".Még a hálózati csatik fedélcsavarjai is be vannak öntve,nehogymá valaki belekukkantson,azért ez is milyen már. :D
Gyerekes,és szánalmas ez így,és persze valóban tiszteletlen is,mert semmibe veszi azokat,akik nem privátban érdeklődnek mail-en keresztül.
Aki akarja,az úgy is megnézi hogy mi és hogyan is van benne,nem is értem miért kell ez ellen annyira védekezni,hogy semmi,de szó szerint semmi nem tudható a drótok alapszintű műszaki adatairól a nyilvánosság számára.
Még az árak sem publikusak.És mindezt 2024-ben.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Shimano 2024.07.27., szomb. 10:51-kor.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Sütitől idézve: "De! A legrövidebb a legjobb. És pont ebből derül ki, hogy igazán romhalmaz egy rendszer, ha igényli a hosszú kábelt bármelyik pozicioban."
A készülékekben levő belső kábelek és nyomtatott áramköri jelvezetések még az audiofilnek becézett készülékek esetében is nagyrészt gyenge minőségűek, hosszuk 0,2-1m között van általában. Ez nem látszik, ezen lehet spórolni, illetve ugyanazon márka jóval drágább készülékeit könnyű feljavítani (újmagyarul ápgrédelni :D ). Az előkelőnek titulált Malac (gyengébbek
kedvéért Marantz) erősítőknek is ez a fő baja, az áramkörök már igen jók, csak a körítés ront el mindent. (Nem vállalok semmilyen erősítő tuningot :smile29: )

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10997
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:
2024.07.26., pén. 20:23
De mit tisztelünk a vásárlókban azzal, hogy nyomatjuk azt a specifikáció-sort, amiről te is írod, hogy 'nem ezen fog múlni, hogy milyen hang lesz a rendszerben', vagyis, az égvilágon semmi köze nincs az elvárt 'jó hanghoz' ?? Paramétersor, semmi több. Mintha betűk esetlen halmazát adnád annak, aki egy 'Tiszta szívvel' kategóriás verset vár.
Bár a néha túltengő pátosz és szubjektivitás hullámai között lebegve elfelejtjük, de azért itt műszaki berendezésekről beszélünk, amiknél minimum illendő megadni legalább az alapszintű technikai paramétereket. Mondanám, hogy kötelező is, de ezzel nyilván célkeresztet rajzolnék a homlokomra, amihez egy ilyen békés olimpiai szombat délelőtt nincs kedvem. Az elmúlt hetekben egy értékesítő hálózattal és két hangstúdióval is tárgyaltam, akik érdeklődtek a termékeink iránt. Mindannyian az összes létező (és korábban nem létező) adatot, paramétert bekérték, anélkül nem is álltak volna szóba velünk. Van, ahol még jut szerep és jelentőség az objektivitásnak is.

Látva, hogy a beépített chipek, kondenzátorok, kábelek, csatlakozók, tápellátó megoldások, erősítő osztályok körül micsoda hitviták zajlanak, nekem nem úgy tűnik, hogy a hifistákat ne érdekelnék a műszaki részletek. Sokszor pont ezekkel próbálják megmagyarázni azt, amit hallanak, aztán vagy sikerül, vagy nem. (Rosszabb esetben meg pont ezek miatt hallanak valamit úgy.) Nyilván itt is vannak túlkapások, mint annál a kollégánál, aki egyszer nálam a rendszeremet hosszasan hallgatva és elemezve a homlokára csapott, mikor meglátott egy - akkoriban nagyon divatos - hálózati csatlakozót az egyik kábelem végén és felkiáltott: "Ááááá, így már értem, miért hallottam úgy!" Utána jó pár napig nem olvastam semmilyen hifista tartalmat.

Én minden esetben leírok minden adatot, a készülékeinkről belső fotókat is közlünk. Akit ezek nem érdekelnek, az egyszerűen nem olvassa el, átugorja a technikai infókat, de a többieknek kötelességtudóan megadom a lehetőséget a tájékozódásra.

juliush írta:
2024.07.26., pén. 20:19
Kíváncsi lennék, hányan vettek részt ilyen tesztelésen, termékbemutatón úgy, hogy egyáltalán nem (azt) hallották, amiről körülötte az eladó(k), feketeöves hifisták csillogó szemmel, össze-összebólogatva áradoztak, s mivel nem akartak dilettáns amatőrnek tünni, inkább csendben maradtak, sőt "úsztak az árral"!
Pár évvel ezelőtt e csapatból is többen ott voltunk azon a bemutatón, ahol közel száz ember hallgathatta meg az egyik hazai gyártó akkor debütáló rendszerét. Jutott rá időt bőven, színes zenei műsort hallhattunk, még egy kiadós tájékoztató előadás is belefért, így sokféle alapot kaptunk a véleményünk kialakításához.

Kedves fórumtársunkkal egymás mellett ülve halkan diskuráltunk a bemutató végén, hogy nem sértődnénk meg, ha haza kellene vinnünk a cuccot, mert bár hallottuk néhány hibáját, simán szerethetőnek éreztük. De nem volt bennünk késztetés, hogy ezt fennhangon is közzétegyük, csak egymás között beszéltük meg. És ekkor nagy lendülettel és hangerővel felállt egy hobbitársunk kérdőre vonva a bemutató személyt, hogy ellenőrizte-e a rendszert, nincs-e fázishiba, kontakthiba, egyéb tévedés, mert szerinte bizony vállalhatatlan, amit hallhattunk, az ő otthoni házimozija SOKKAL JOBBAN SZÓL. Olyan erős meggyőződéssel adta elő azt a néhány mondatot, hogy rögtön lett is 2-3 követője, akik hasonló csalódásukat öntötték szavakba, míg a többi, nagyjából 30 fő csendben (és a pillantásuk alapján úgy tűnt, erősen megrökönyödve) figyelte az eseményeket. Tökéletes példa és nagyszerű tanulság volt.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2024.07.27., szomb. 10:35-kor.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 297

Hozzászólás Szerző: pjm »

dixie-chicken írta:
MrCollector írta:
minek ?...volt ilyen vagy 20 éve Nordost,Siltech top kábelei voltak teritéken akkor,semmilyen érdemleges,hasznos következménye nem volt az egésznek...hetekig ment a vita,melyik "oldalnak van igaza" és egy fikarcnyi előrelépést én azóta sem látok ezen a fronton,mindenki ragaszkodik a saját "igazához/éleményéhez".. :D

1. a hifistának mindig - is - igaza van.
2. Győző, Bigi és társai...na ők pont arról híresek, hogy mondják amit gondolnak.
3. erre van a hifis fórum, ha nem lennénk ilyen okosak bedöglene az egész. :rolleyes:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

dixie-chicken írta:
MrCollector írta:

Sok esetben csak prekoncepciók igazolásáról szólnak az ilyen tesztek sajnos. Technikai értelemben, mondhatni tudományos igényességgel megcsinálni meg szinte lehetetlen. Nagyon sok buktatója van.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2669

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

MrCollector írta:

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Rock60 írta:
2024.07.26., pén. 23:34
sutemenyx írta:
2024.07.26., pén. 20:29
chord_ írta:
2024.07.26., pén. 20:05
hogy akkor de miért nem a legrövidebb kábel a legjobb??', ha annyira működne ez a nem-kábel/nullakábel dogma?
De! A legrövidebb a legjobb. És pont ebből derül ki, hogy igazán romhalmaz egy rendszer, ha igényli a hosszú kábelt bármelyik pozicioban.

Mondtam, ismerni kéne rendesen mindenkinek a saját rendszerét, és a készülékekből normálisat használni. Nem a kábellel kell “megjavítani” a hangot, annak nem ez a dolga.
Nem tudom, szerinted honnantól nem számít " romhalmaznak " egy rendszer, és hol kezdődnek a " normális " készülékek ?
Vass A. Gyuri bácsitól kérdeztem egy alkalommal, hogy az 1 méteres AN Vz - t, ha elhatároztam magam, kettévágná és feldugózná - e nekem a Tőle megszokott szakszerűséggel ?
Azt is megkérdeztem, hogy előre láthatólag a kábel hangbéli kvalitásai hogy fognak változni ?
/ Akkor úgy gondoltam, hogy elég lenne nekem az ötven centis darab és így két pár kábelem lehetne az egy helyett./
Szó szerint ezt válaszolta:
- " Szívesen megcsinálom neked, ha szeretnéd, nem fog sokkal rosszabbul szólni kettévágva."
- Rosszabbul ? Azt gondoltam, hogy a rövidebbnek jobb lesz a hangja.
- " Dehogy is! Próbáltam már, sajnos kicsit rosszabb kettévágva. Nem véletlenűl akkora, amekkora."
Mint tudjuk nem igazán romhalmaz cuccok között szóltak ezek a drótok Nála.
Köszöntem szépen, maradt egyben a Vz.
Pl onnantól, hogy nem kell hozzá hosszú kábel.
Hogy mi volt ott, abba ne menjunk bele. Mindenestre ha ennyit javít a kábel, akkor meg kéne próbálni azt, hogy betenni mégtöbbet. Vagy mondjuk szétberhelni egy erősítőt, és megcsinálni, hogy minden kötés között legyen legalább 1m kábel még pluszban.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1335

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

sutemenyx írta:
chord_ írta:
hogy akkor de miért nem a legrövidebb kábel a legjobb??', ha annyira működne ez a nem-kábel/nullakábel dogma?
De! A legrövidebb a legjobb. És pont ebből derül ki, hogy igazán romhalmaz egy rendszer, ha igényli a hosszú kábelt bármelyik pozicioban.

Mondtam, ismerni kéne rendesen mindenkinek a saját rendszerét, és a készülékekből normálisat használni. Nem a kábellel kell “megjavítani” a hangot, annak nem ez a dolga.
Nem tudom, szerinted honnantól nem számít " romhalmaznak " egy rendszer, és hol kezdődnek a " normális " készülékek ?
Vass A. Gyuri bácsitól kérdeztem egy alkalommal, hogy az 1 méteres AN Vz - t, ha elhatároztam magam, kettévágná és feldugózná - e nekem a Tőle megszokott szakszerűséggel ?
Azt is megkérdeztem, hogy előre láthatólag a kábel hangbéli kvalitásai hogy fognak változni ?
/ Akkor úgy gondoltam, hogy elég lenne nekem az ötven centis darab és így két pár kábelem lehetne az egy helyett./
Szó szerint ezt válaszolta:
- " Szívesen megcsinálom neked, ha szeretnéd, nem fog sokkal rosszabbul szólni kettévágva."
- Rosszabbul ? Azt gondoltam, hogy a rövidebbnek jobb lesz a hangja.
- " Dehogy is! Próbáltam már, sajnos kicsit rosszabb kettévágva. Nem véletlenűl akkora, amekkora."
Mint tudjuk nem igazán romhalmaz cuccok között szóltak ezek a drótok Nála.
Köszöntem szépen, maradt egyben a Vz.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
Sajnos nagyon nem egyszerű dolog több emberrel bármilyen audio tesztet csinálni.
Ha nagyon jó a hardver meg az akusztika, akkor bár hallatszik a különbség, de mindegyik hallgatható, ki-ki másképp ítél a jó/kevésbé jó/kicsit rossz/nagyon rossz ízlésének megfelelően. Ha nem megfelelő a hardver no meg az akusztika, akkor meg csak azt lehet eldönteni, melyik a kevésbé fájdalmas. A két véglet között sok szint van, de ez egyén függő, kinek mi a megfelelő szint.
Aztán ott van az optimális hallgatási hely, ami gyakorlatilag egy embernek ad lehetőséget a helyeshez közelítő ítéletre. Mert a sztereo tér igenis nagyon más, ha nem középről hallgatunk, a mindenfelé sugárzó omni és kvázi omni rendszer sem jó megoldás, hiszen ott még középről hallgatva se szól jól, legalábbis ami a sztereo teret illeti. Nem véletlen, hogy felvételek készítésekor semmilyen stúdióban nem használnak ilyen hangsugárzót.
A durva különbségek persze jól hallhatóak, de az már nem érdekel senkit, marad az otthoni tesztelés, amiben még mindig marad épp elég buktató.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2024.07.26., pén. 20:23
kaef2 írta:
2024.07.26., pén. 12:09

A pro audio kábeleknél nem ritka a részletes specifikáció, itt ha jól emlékszem pár napja egy kérdésre még azt sem válaszolta meg a "gyártó", hogy milyen vastag egy szál, azt hogy milyen anyagból van, meg teljesen reménytelen megtudni, hitelesen.

...
Hány kábelhez kapunk, a meg kell hallgatni mellé, legalább hasonló specifikációt, leírást?
Egyáltalán tudja, maga a gyártó ezeket az értékeket?

Nem ezen fog múlni, hogy milyen lesz a hang tőle a rendszerben, hogy mit fog leverni, de a vásárló tájékoztatásához ez is hozzá kellene, hogy tartozzon. Már persze ha tiszteljük megfelelőképpen az érdeklődő potenciális vásárlót.

Ezt nem csak a hazai kábelekre értem, hanem általában az audiofil kábelek többségére.
De mit tisztelünk a vásárlókban azzal, hogy nyomatjuk azt a specifikáció-sort, amiről te is írod, hogy 'nem ezen fog múlni, hogy milyen hang lesz a rendszerben', vagyis, az égvilágon semmi köze nincs az elvárt 'jó hanghoz' ?? Paramétersor, semmi több. Mintha betűk esetlen halmazát adnád annak, aki egy 'Tiszta szívvel' kategóriás verset vár.
Én például biztosan nem veszek olyan kábelt (vagy bármilyen eszközt) amiről nem állnak rendelkezésre legalább alapadatok, arról például, hogy miből készült, mik a fizikai méretei, mik a lehetséges (szabványos) max terhelési értékek, stb. Tápkábelekre ez fokozottan vonatkozik például már csak életvédelmi és előírási okok miatt is. Biztos vagyok abban is, hogy nincs olyan döntéshozó a stúdiókban sem, aki nem akarna látni minél részletesebb specifikációt bármilyen általa megvásárolni kívánt eszközről. Nem a specifikáción múlik a jó hang, de az már igen, hogy alapvető kompatibilitást eszközök között előzetesen, még mielőtt hazavinném kipróbálni vagy megvenném, meg tudjam itélni. Vérre menő viták vannak annak kapcsán, hogy milyen csip van egy DAC-ban, vagy milyen műveleti erősítőt használjak, ha csak annyit adnék meg a gyártójaként, hogy DAC, ami jól szól, hamar csődbe mennék valószínűleg.

Amikor hangfelvételt adunk ki, akkor is nagyon részletesen megadjuk, hogy a felvétel hogyan készült, milyen eszközökkel, volt-e utómunka, milyen kábeleket használtunk, fotóval is dokumentálva, sőt még azt is hogy milyen hangos volt a zene élőben és hogy hogyan, milyen hangerőn érdemes hallgatni. Ez biztosan nem fontos mindenkinek, és ettől nem fog jobban szólni a lemez, de sokakat mégis csak érdekelnek ezek a dolgok is, a zeneé s a felvétel milyensége mellett is.

Nem megadni a specifikációt, nem csak hogy tiszteletlenség (szerintem), de azt is jelentheti, hogy a gyártó maga sincs tisztában ezzel - ami legalábbis nem bizalomgerjesztő hosszú távon.

Nem elolvasni viszont a megadott specifikációt, egyéni szociális probléma, bárkinek a saját szabad választása.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

chord_ írta:
2024.07.26., pén. 21:01
sutemenyx írta:
2024.07.26., pén. 20:58

De ezért, csak emellett van a realitás. Ha az 1M nagycápát kiütötte, de félmillioert veszed és amugy egy hama kábel átkígyóbőrözve, azt senki másnak nem fogod tudni eladni. Egyrészt azért is, mert értéktelen, másrészt mert másnál egyaltalan nembiztos, hogy az olyan jo lesz. A szerkezeti és anyagleírás egyfajta biztositek, hogy nem csesznek át irdatlanul próba-szerencse alapon.
Ha kalmárkodni akarsz a kábeleiddel, ez teljesen érthető és jogos stratégia.
Ha a jó hangot keresed, ez a prioritás, akkor nem.
Nézd szerintem még egyetlen kábelekkel kapcsolatos beírásom nem született abból a célból, hogy itt eladásokat produkáljak vele. Sőt konkrétan majdnem teljes technikai leírást adtam arról, hogy mit miert csinalok. Ha valaki nagyon lelkes lenne és nagyon meg akaená csinálni, az kb azokbol az infókból meg tudná maga is csinálni. Szóval igen, fogok gyártani kábelt, de ez itt most teljesen mindegy.

És de, konkretan a jo hang kereseshez kell az, amit leirtam - az elozo hozzaszolasomban. Azt kell keresni, hogy minel kulonbozobben szoljanak a felvetelek. Nem csak kabelnel, minden komponensnel.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

chord_ írta:
2024.07.26., pén. 20:57
sutemenyx írta:
chord_ írta:

Darvas annó megcsinálta, hogy összeforrasztotta egymásnak háttal a készülékek ki/bemeneteit. Várta a nagy csodát. Nó kábel, nó problem.
És nem értette, hogy miért nem lett jó a hang.

Attól tartok, ez a rövidebb-jobb, ez szimplán nem így van.
Tudom, olvastam a cikket. Úgy indult a dolog, hogy kipróbált vékony, tömör egyeres madzagot és az nagyon tetszett neki, hogy mindent nagyon hall és precizen, de az meg nem tetszett, hogy tul steril lett. Aztan vegul kiprobalta, hogy mi van, ha nincs kabel, es az is ugyanezt hozta, csak még egyel jobban.
Ebbol nem az a tanulsag, hogy marhara kell egy hosszu szar kábel a jo hanghoz, hanem az, hogy a rendszerének volt az a nem tetsző steril hangja, azzal kellett volna foglalkozni.
Ideális esetben itt kellett volna bennhagynia a kábelmentességhez legjobban hasonlító madzagot, és a rendszerének másik elemét fejleszteni, hogy ne legyen steril. Az össz eredemèny úgy sokkal jobb lehetett volna.
Az a baj, ha a kábel csinálta meg az ízes hangot neki, akkor az mindenre rátelepedett Pink Floydtol-Schubertig. Tehat mindet egyiranyba huzta.
A cel pedig epp az lenne, hogy a kulonbozo felvetelek minel kulonbozobben szoljanak a visszajatszo rendszeren. Ez a különbözőség minél erősebb egy rendszerben, annál inkább a felvételt hallgatjuk és nem a rendszer sajáthangját.
És szerintem a lejatszorendszernek ez a celja, hogy a felvételt mutassa minel jobban.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”