chord_ írta: ↑2024.07.26., pén. 20:23
De mit tisztelünk a vásárlókban azzal, hogy nyomatjuk azt a specifikáció-sort, amiről te is írod, hogy 'nem ezen fog múlni, hogy milyen hang lesz a rendszerben', vagyis, az égvilágon semmi köze nincs az elvárt 'jó hanghoz' ?? Paramétersor, semmi több. Mintha betűk esetlen halmazát adnád annak, aki egy 'Tiszta szívvel' kategóriás verset vár.
Bár a néha túltengő pátosz és szubjektivitás hullámai között lebegve elfelejtjük, de azért itt műszaki berendezésekről beszélünk, amiknél minimum illendő megadni legalább az alapszintű technikai paramétereket. Mondanám, hogy kötelező is, de ezzel nyilván célkeresztet rajzolnék a homlokomra, amihez egy ilyen békés olimpiai szombat délelőtt nincs kedvem. Az elmúlt hetekben egy értékesítő hálózattal és két hangstúdióval is tárgyaltam, akik érdeklődtek a termékeink iránt. Mindannyian az összes létező (és korábban nem létező) adatot, paramétert bekérték, anélkül nem is álltak volna szóba velünk. Van, ahol még jut szerep és jelentőség az objektivitásnak is.
Látva, hogy a beépített chipek, kondenzátorok, kábelek, csatlakozók, tápellátó megoldások, erősítő osztályok körül micsoda hitviták zajlanak, nekem nem úgy tűnik, hogy a hifistákat ne érdekelnék a műszaki részletek. Sokszor pont ezekkel próbálják megmagyarázni azt, amit hallanak, aztán vagy sikerül, vagy nem. (Rosszabb esetben meg pont ezek miatt hallanak valamit úgy.) Nyilván itt is vannak túlkapások, mint annál a kollégánál, aki egyszer nálam a rendszeremet hosszasan hallgatva és elemezve a homlokára csapott, mikor meglátott egy - akkoriban nagyon divatos - hálózati csatlakozót az egyik kábelem végén és felkiáltott:
"Ááááá, így már értem, miért hallottam úgy!" Utána jó pár napig nem olvastam semmilyen hifista tartalmat.
Én minden esetben leírok minden adatot, a készülékeinkről belső fotókat is közlünk. Akit ezek nem érdekelnek, az egyszerűen nem olvassa el, átugorja a technikai infókat, de a többieknek kötelességtudóan megadom a lehetőséget a tájékozódásra.
juliush írta: ↑2024.07.26., pén. 20:19
Kíváncsi lennék, hányan vettek részt ilyen tesztelésen, termékbemutatón úgy, hogy egyáltalán nem (azt) hallották, amiről körülötte az eladó(k), feketeöves hifisták csillogó szemmel, össze-összebólogatva áradoztak, s mivel nem akartak dilettáns amatőrnek tünni, inkább csendben maradtak, sőt "úsztak az árral"!
Pár évvel ezelőtt e csapatból is többen ott voltunk azon a bemutatón, ahol közel száz ember hallgathatta meg az egyik hazai gyártó akkor debütáló rendszerét. Jutott rá időt bőven, színes zenei műsort hallhattunk, még egy kiadós tájékoztató előadás is belefért, így sokféle alapot kaptunk a véleményünk kialakításához.
Kedves fórumtársunkkal egymás mellett ülve halkan diskuráltunk a bemutató végén, hogy nem sértődnénk meg, ha haza kellene vinnünk a cuccot, mert bár hallottuk néhány hibáját, simán szerethetőnek éreztük. De nem volt bennünk késztetés, hogy ezt fennhangon is közzétegyük, csak egymás között beszéltük meg. És ekkor nagy lendülettel és hangerővel felállt egy hobbitársunk kérdőre vonva a bemutató személyt, hogy ellenőrizte-e a rendszert, nincs-e fázishiba, kontakthiba, egyéb tévedés, mert szerinte bizony vállalhatatlan, amit hallhattunk, az ő otthoni házimozija SOKKAL JOBBAN SZÓL. Olyan erős meggyőződéssel adta elő azt a néhány mondatot, hogy rögtön lett is 2-3 követője, akik hasonló csalódásukat öntötték szavakba, míg a többi, nagyjából 30 fő csendben (és a pillantásuk alapján úgy tűnt, erősen megrökönyödve) figyelte az eseményeket. Tökéletes példa és nagyszerű tanulság volt.