chord_ írta: ↑2024.07.26., pén. 20:23
kaef2 írta: ↑2024.07.26., pén. 12:09
A pro audio kábeleknél nem ritka a részletes specifikáció, itt ha jól emlékszem pár napja egy kérdésre még azt sem válaszolta meg a "gyártó", hogy milyen vastag egy szál, azt hogy milyen anyagból van, meg teljesen reménytelen megtudni, hitelesen.
...
Hány kábelhez kapunk, a meg kell hallgatni mellé, legalább hasonló specifikációt, leírást?
Egyáltalán tudja, maga a gyártó ezeket az értékeket?
Nem ezen fog múlni, hogy milyen lesz a hang tőle a rendszerben, hogy mit fog leverni, de a vásárló tájékoztatásához ez is hozzá kellene, hogy tartozzon. Már persze ha tiszteljük megfelelőképpen az érdeklődő potenciális vásárlót.
Ezt nem csak a hazai kábelekre értem, hanem általában az audiofil kábelek többségére.
De mit tisztelünk a vásárlókban azzal, hogy nyomatjuk azt a specifikáció-sort, amiről te is írod, hogy 'nem ezen fog múlni, hogy milyen hang lesz a rendszerben', vagyis, az égvilágon semmi köze nincs az elvárt 'jó hanghoz' ?? Paramétersor, semmi több. Mintha betűk esetlen halmazát adnád annak, aki egy 'Tiszta szívvel' kategóriás verset vár.
Én például biztosan nem veszek olyan kábelt (vagy bármilyen eszközt) amiről nem állnak rendelkezésre legalább alapadatok, arról például, hogy miből készült, mik a fizikai méretei, mik a lehetséges (szabványos) max terhelési értékek, stb. Tápkábelekre ez fokozottan vonatkozik például már csak életvédelmi és előírási okok miatt is. Biztos vagyok abban is, hogy nincs olyan döntéshozó a stúdiókban sem, aki nem akarna látni minél részletesebb specifikációt bármilyen általa megvásárolni kívánt eszközről. Nem a specifikáción múlik a jó hang, de az már igen, hogy alapvető kompatibilitást eszközök között előzetesen, még mielőtt hazavinném kipróbálni vagy megvenném, meg tudjam itélni. Vérre menő viták vannak annak kapcsán, hogy milyen csip van egy DAC-ban, vagy milyen műveleti erősítőt használjak, ha csak annyit adnék meg a gyártójaként, hogy DAC, ami jól szól, hamar csődbe mennék valószínűleg.
Amikor hangfelvételt adunk ki, akkor is nagyon részletesen megadjuk, hogy a felvétel hogyan készült, milyen eszközökkel, volt-e utómunka, milyen kábeleket használtunk, fotóval is dokumentálva, sőt még azt is hogy milyen hangos volt a zene élőben és hogy hogyan, milyen hangerőn érdemes hallgatni. Ez biztosan nem fontos mindenkinek, és ettől nem fog jobban szólni a lemez, de sokakat mégis csak érdekelnek ezek a dolgok is, a zeneé s a felvétel milyensége mellett is.
Nem megadni a specifikációt, nem csak hogy tiszteletlenség (szerintem), de azt is jelentheti, hogy a gyártó maga sincs tisztában ezzel - ami legalábbis nem bizalomgerjesztő hosszú távon.
Nem elolvasni viszont a megadott specifikációt, egyéni szociális probléma, bárkinek a saját szabad választása.