Jó kis írás! Magam is tömör drótokat használok, még tápkábelnek is.akvapark írta: ↑2024.07.25., csüt. 14:34http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2303.HTMjuliush írta: ↑2024.07.25., csüt. 08:25A "csupasz" kábelről először nekem is a teljesen szigeteletlen kábel ugrott be. Rémlik, mintha sok-sok évvel ezelőtt olvastam volna ilyen próbálkozásokról is, valamiféle távtartókkal fizikailag elkülönített kábelekkel, de már az olvasatára is kirázott a hideg. De nyilván mindig vannak elkötelezett hobbisták, megfelelő kitartással.
(Remélem, most nem Pandora szelencéjét nyitottam ki!)
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1211
Re: Kábelezzünk
Ennél többen nem is kell mondanod. A kábelek ára ugyanis köszönő viszonyban sincs a minőségükkel.
Ennek némileg ellentmond, hogy nem szeretek tesztelgetni, kiváncsiságból soha nem hozok haza kábelt, ilyen tesztelgetésekkel nem pazarlom az időmet. Ennél fogva nincs is széleskörű tapasztalatom a kábelekről, inkább keveset, de azt nagyon jól ismerem.
Ha kábelvásárlásra adom a fejem, csak akkor tesztelgetek, mert muszáj, de akkor sem sokat.
A választási praktikáim a következők.
- Minden esetben "nagyot lépek". Ez azt jelenti, hogy a leváltani készült kábelnél sokkal drágább(mondjuk dupla árú) kategóriát célzok meg.
- Ezek közűl úgy szűkítek, hogy olyan típusokat keresek meghallgatásra, amik jóhírűek, ritkán hírdetik, és hamar gazdára talál.
Eddig ezzel a taktikával még csak jó döntést sikerült hoznom.
Ritkán szánom rá magam kábelfejlesztésre, és szerencsére mellényúlásaim nem igazán voltak.
Három azonos, vagy közel azonos árú kábel tesztelésére nem szivesen vállalkoznék, mert talán csak azt mutatja meg, hogy az adott háromból melyik illik a legjobban a rendszerembe. Ezzel az infoval más, akinek másmilyen rendszere van, nem sokat tud kezdeni, nála sanszos, hogy más eredmény születne.
A három nagyon eltérő árkategóriájú(pl. 1X-es, 5X-es, 10X-es arú) kábel tesztelésének sem látom sok értelmét, nyilván mindenkinél a legdrágább lenne a befutó, de ár/érték arányban már nem biztos, hogy kiemelkedő az adott kábel. Aztán az anyagi tényezők úgyis mindent felülírnak, hiába a legdrágább kábel tetszik a legjobban, a választás úgyis az egyén által maximálisan megfizethetőre esik.
Szerintem.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3189
A magam részéről én sohasem úgy tekintettem a kábelekre, vagy választottam őket, hogy a rendszerem esetleges hibáit, kilengéseit kompenzáljam vele(ezt amúgy is zsákutcának tartom), hanem inkább úgy, hogy a segítségükkel a maximumot hozzam ki a rendszerből.MrCollector írta: ↑2024.07.25., csüt. 09:51Itt 3 kábel közül kell kiválasztani a legjobbat. Nem a világ összes kábele közül.zoli73 írta: ↑2024.07.25., csüt. 08:34Abszolút értelemben szerintem nincs olyan, hogy "legjobb" kábel. Legjobban rendszerbe illőt tudok elképzelni.MrCollector írta: ↑2024.07.25., csüt. 07:49A három kábel közül melyik lehet a legjobb?![]()
Szakértők ezt ránézésre is meg tudják állapítani.![]()
Egyébként elég jó mind a három és, hogy minden tiszta legyen analóg összekötők.
_DSC0509.jpg
Egy jó rendszerbe betéve, simán kijön melyik a legjobb.
A legnagyobb problémát abban látom, amikor valaki a rendszere hibáit próbálja kábelekkel korrigálni. Nyilván egy rosszat csak egy másik, ellentétesen rossz tud korrigálni, ha a hangtónust nézzük.
Azonban a dinamika, a térérzet, a hangok (hangszerek) szétválasztása, a részletek tolakodásmentes megmutatása ettől teljesen független.
A szubjektív ízlésről már ne is beszéljünk. Sajnos az egyéni ízlésficamok eléggé eltérő vélemények kialakulásához vezetnek. És sajnos mikor egy véleményt elolvasunk, nem igazán tudjuk, az illető milyen szinten is áll ezen a téren.
Ennek némileg ellentmond, hogy nem szeretek tesztelgetni, kiváncsiságból soha nem hozok haza kábelt, ilyen tesztelgetésekkel nem pazarlom az időmet. Ennél fogva nincs is széleskörű tapasztalatom a kábelekről, inkább keveset, de azt nagyon jól ismerem.
Ha kábelvásárlásra adom a fejem, csak akkor tesztelgetek, mert muszáj, de akkor sem sokat.
A választási praktikáim a következők.
- Minden esetben "nagyot lépek". Ez azt jelenti, hogy a leváltani készült kábelnél sokkal drágább(mondjuk dupla árú) kategóriát célzok meg.
- Ezek közűl úgy szűkítek, hogy olyan típusokat keresek meghallgatásra, amik jóhírűek, ritkán hírdetik, és hamar gazdára talál.
Eddig ezzel a taktikával még csak jó döntést sikerült hoznom.
Ritkán szánom rá magam kábelfejlesztésre, és szerencsére mellényúlásaim nem igazán voltak.
Három azonos, vagy közel azonos árú kábel tesztelésére nem szivesen vállalkoznék, mert talán csak azt mutatja meg, hogy az adott háromból melyik illik a legjobban a rendszerembe. Ezzel az infoval más, akinek másmilyen rendszere van, nem sokat tud kezdeni, nála sanszos, hogy más eredmény születne.
A három nagyon eltérő árkategóriájú(pl. 1X-es, 5X-es, 10X-es arú) kábel tesztelésének sem látom sok értelmét, nyilván mindenkinél a legdrágább lenne a befutó, de ár/érték arányban már nem biztos, hogy kiemelkedő az adott kábel. Aztán az anyagi tényezők úgyis mindent felülírnak, hiába a legdrágább kábel tetszik a legjobban, a választás úgyis az egyén által maximálisan megfizethetőre esik.
Szerintem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2719
Jómagam is azt vallom, hogy minden rendszerbe van egy kábel ami a legjobban (értsd legjobban tetszik valakinek) passzol. Nyilván lehet valaki másnak meg lehet egy másik, de most ezzel ne bonyolítsuk az életünket...

De ennek ellenére, az évek folyamán csak-csak kialakult egy szűk elit kör a kábelek között amik -minden árkategóriában - nagyon sok ember tetszését elnyerték. Tehát csak fel lehet fedezni valamiféle korrelácót pár kábel esetében. Ezeket lehet szintén "legjobb" kábeleknek nevezni szerintem. Ezek miatt én a megfogalmazásodat annyiban módosítanám:
A "legjobb" kábel fogalma talán lehetne ez:
1. Ami egy adott rendszerben a legjobb.
2. Ami a legtöbb (nagyon sok) rendszerben a legjobb.
A két dolog lehet ugyanaz de természetesen eltérő is. (Ez inkább csak egy elvi dolog, ehhez nyilván az összes, de minimum nagyon sok kábelt ki kellene próbálni)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2303.HTMjuliush írta: ↑2024.07.25., csüt. 08:25A "csupasz" kábelről először nekem is a teljesen szigeteletlen kábel ugrott be. Rémlik, mintha sok-sok évvel ezelőtt olvastam volna ilyen próbálkozásokról is, valamiféle távtartókkal fizikailag elkülönített kábelekkel, de már az olvasatára is kirázott a hideg. De nyilván mindig vannak elkötelezett hobbisták, megfelelő kitartással.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
-
- Beköltözött
- Értékelés: 437
Szerintem neked nem jött le a lényeg (vagy csak úgy teszel?).chord_ írta: ↑2024.07.25., csüt. 12:48A kábel a szisztéma része.MrCollector írta: ↑2024.07.25., csüt. 07:49A három kábel közül melyik lehet a legjobb?![]()
Ha megpróbálod elképzelni ezt szó szerint, és lejönni erről a 'a kábel az csak vezeti az elektronokat, és ezért az ideális kábel a szupravezető / nincs kábel / stb' meg 'a jó kábelnek nincs saját hangja, engedi a komponenseket zenélni', akkor színesebb lesz a világ, sok furcsaság érthetőbb lesz, és fenti, a három közüli kiválasztás a rendszer nélkül egy értelmezhetetlen dolog lesz.
P.S.
Nyilván, ahogy Barabási mondja, ha a három közül van egy, amelyik aránytalanul sokkal jobb minőségű a többinél, az ki fog jönni, gyakorlatilag a rendszerek 99%-ában.
Mindhárom kábel elég jó a maga nemében. Ezeket bármilyen rendszerbe beteszed, nem fogják elvinni a tonalitást nagymértékben semmilyen irányba.
A kábel a szisztéma része.MrCollector írta: ↑2024.07.25., csüt. 07:49A három kábel közül melyik lehet a legjobb?![]()
Ha megpróbálod elképzelni ezt szó szerint, és lejönni erről a 'a kábel az csak vezeti az elektronokat, és ezért az ideális kábel a szupravezető / nincs kábel / stb' meg 'a jó kábelnek nincs saját hangja, engedi a komponenseket zenélni', akkor színesebb lesz a világ, sok furcsaság érthetőbb lesz, és fenti, a három közüli kiválasztás a rendszer nélkül egy értelmezhetetlen dolog lesz.
P.S.
Nyilván, ahogy Barabási mondja, ha a három közül van egy, amelyik aránytalanul sokkal jobb minőségű a többinél, az ki fog jönni, gyakorlatilag a rendszerek 99%-ában.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
-
- Beköltözött
Itt 3 kábel közül kell kiválasztani a legjobbat. Nem a világ összes kábele közül.zoli73 írta: ↑2024.07.25., csüt. 08:34Abszolút értelemben szerintem nincs olyan, hogy "legjobb" kábel. Legjobban rendszerbe illőt tudok elképzelni.MrCollector írta: ↑2024.07.25., csüt. 07:49A három kábel közül melyik lehet a legjobb?![]()
_DSC0509.jpg
Egy jó rendszerbe betéve, simán kijön melyik a legjobb.
A legnagyobb problémát abban látom, amikor valaki a rendszere hibáit próbálja kábelekkel korrigálni. Nyilván egy rosszat csak egy másik, ellentétesen rossz tud korrigálni, ha a hangtónust nézzük.
Azonban a dinamika, a térérzet, a hangok (hangszerek) szétválasztása, a részletek tolakodásmentes megmutatása ettől teljesen független.
A szubjektív ízlésről már ne is beszéljünk. Sajnos az egyéni ízlésficamok eléggé eltérő vélemények kialakulásához vezetnek. És sajnos mikor egy véleményt elolvasunk, nem igazán tudjuk, az illető milyen szinten is áll ezen a téren.
Pandora egyik megoldása, amit én leteszteltem a csöves erősítővel és diy hangfalammal a valóban csupasz egyeres 99.99%-os ezüst, rajta dupla, de én még húztam rá harmadik pamut bevonatot. A pamut nagyon nagyon közel semleges dielektrikum.Bizony ez a megoldás nagyon jó hangzást mutat. Hangfalon belül is és kívül is.juliush írta: ↑2024.07.25., csüt. 08:25A "csupasz" kábelről először nekem is a teljesen szigeteletlen kábel ugrott be. Rémlik, mintha sok-sok évvel ezelőtt olvastam volna ilyen próbálkozásokról is, valamiféle távtartókkal fizikailag elkülönített kábelekkel, de már az olvasatára is kirázott a hideg. De nyilván mindig vannak elkötelezett hobbisták, megfelelő kitartással.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára istvan01 2024.07.25., csüt. 09:52-kor.
Valahogy a többség hajlamos arról elfelejtkezni, hogy amikor egy rendszer egy elemét cserélem ki akkor is a rendszer egészét hallom. Ebből aztán sok minden következik, de az már nem ennek a topiknak az illetékessége ezért nem is írok róla.
Ugye "rendszer" nélkül nem tudunk kábelt meghallgatni (meg semmilyen eszközt, vagy alkatrészt sem).zoli73 írta: ↑2024.07.25., csüt. 08:34Abszolút értelemben szerintem nincs olyan, hogy "legjobb" kábel. Legjobban rendszerbe illőt tudok elképzelni.MrCollector írta: ↑2024.07.25., csüt. 07:49A három kábel közül melyik lehet a legjobb?![]()
_DSC0509.jpg
Valahogy a többség hajlamos arról elfelejtkezni, hogy amikor egy rendszer egy elemét cserélem ki akkor is a rendszer egészét hallom. Ebből aztán sok minden következik, de az már nem ennek a topiknak az illetékessége ezért nem is írok róla.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3189
Abszolút értelemben szerintem nincs olyan, hogy "legjobb" kábel. Legjobban rendszerbe illőt tudok elképzelni.MrCollector írta: ↑2024.07.25., csüt. 07:49A három kábel közül melyik lehet a legjobb?![]()
_DSC0509.jpg
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
A "csupasz" kábelről először nekem is a teljesen szigeteletlen kábel ugrott be. Rémlik, mintha sok-sok évvel ezelőtt olvastam volna ilyen próbálkozásokról is, valamiféle távtartókkal fizikailag elkülönített kábelekkel, de már az olvasatára is kirázott a hideg. De nyilván mindig vannak elkötelezett hobbisták, megfelelő kitartással.
(Remélem, most nem Pandora szelencéjét nyitottam ki!
)
(Remélem, most nem Pandora szelencéjét nyitottam ki!

Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
-
- Beköltözött
A három kábel közül melyik lehet a legjobb?
Szakértők ezt ránézésre is meg tudják állapítani.

Szakértők ezt ránézésre is meg tudják állapítani.

Ettől függetlenül a 'csupasz' kábelek nagyon szép köröket futnak a honi audió közösségben, aránylag nagy port felvernek a 'lehetetlenségükkel', de leginkább az okozott hang-élménnyel; egy érdekes színfolt; és nem kell mellre szívni, marad még rengeteg-rengeteg rendszer, amelyet másmilyen kábelekkel még fel lehet javítani.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Kedves Fórum Társak!
A hagyományos árnyékolt kábeleimet lecseréltem "csupasz" kábelre. Azóta megjöttek a mély hangok, a dinamika és tere van a zenének. Ez a lényeg azt hiszem!!
A hagyományos árnyékolt kábeleimet lecseréltem "csupasz" kábelre. Azóta megjöttek a mély hangok, a dinamika és tere van a zenének. Ez a lényeg azt hiszem!!
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5992
gomolalaci írta: ↑2024.07.24., szer. 20:57amikor még pl. nem lehetett érvelni a nem létező ,,mesterséges intelligencia" védelmében![]()
![]()
![]()

(segíts értelmezni ezt a mondatrészt, kérlek)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 362
És megint, és megint!
Vajon lesz-e vége ennek a parttalan, műszakilag ,,alátámasztott" fingreszeszelésnek, gumicsont rágásnak?
Szerintem mindenki aki részt vesz ebben írja le hogy neki mi a legjobban tetsző drót az ő rendszerében és ezzel hátha segít a többieknek! Talán ez is volt valamikor egy fórum célja, amikor még pl. nem lehetett érvelni a nem létező ,,mesterséges intelligencia" védelmében

Vajon lesz-e vége ennek a parttalan, műszakilag ,,alátámasztott" fingreszeszelésnek, gumicsont rágásnak?
Szerintem mindenki aki részt vesz ebben írja le hogy neki mi a legjobban tetsző drót az ő rendszerében és ezzel hátha segít a többieknek! Talán ez is volt valamikor egy fórum célja, amikor még pl. nem lehetett érvelni a nem létező ,,mesterséges intelligencia" védelmében

A gondolkodás nem megerőltető...
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5149
És mi az a leggyorsabb változás, amit szükséges átvinni analóg jeltovábbítás esetén?cables írta: ↑2024.07.24., szer. 09:37Kedves Gábor!ELEX írta: ↑2024.07.24., szer. 09:04Attól még nem keletkezik a jelben olyan összetevő, ami nem volt az eredeti jelben.
Nem keletkeznek harmonikus torzítási komponensek, intermodulációs torzítási komponensek és semmi egyéb olyan torzítási komponens nem jelenik meg a jelben, amit az aktív elektronikák okoznak, amikor a jel áthalad rajtuk (mindegyik elektronika kisebb nagyobb mértékben nemlineáris, azaz torzítási komponenseket gyárt különböző mértékben).
Én azt hiszem, hogy a a kábelek elosztott paraméterként ható kapacitása a legnagyobb frekvenciájú jelösszetevőkre bizony hat. Ahogy halad jel a kábelen az elosztott kapacitás folyamatosan változó feszültségre töltődik, ha van ideje rá. Leggyorsabb változásoknál ez nem teljesül, tehát eltorzul az időfüggvény.
A gyakorlatban ez úgy érhető tetten, hogy a legkisebb kapacitású (köpeny nélküli, csupasz) IC és hangfal kábelek rendkívül tiszta, torzítás mentes hangzást produkálnak. Persze mint minden ez is SZVSZ
Amúgy meg mi az a rendkívül tiszta hangzás??
És akkor hogy van az, hogy ha valaki nem a te elveidnek megfelelően készít kábelt, és a kábele mégis jól hallhatóan tisztábban szól, mint a te ……?
A minimális tiszteletet adjuk meg minden felhasználónak kérlek. Admin.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5992
Bonyolultabb ez a szabvány-dolog, mint ahogy azt mi laikusok elképzeljük.
Magyarországon (és általában szinte mindenhol) a (nemzeti és nemzetközi) szabványok csak akkor kötelező jellegűek, ha ezt valamely jogszabály kifejezetten (konkrét hivatkozással) kötelezővé teszi, egyébként a jogszabályok a mérvadóak. A szabványok betartása minden gyártó elemi érdeke (a nem kötelezőké is!), de van aki jogi következmények nélkül hagy figyelmen kívül egy-egy szabványt, amennyiben nincs őt annak betartására kötelező jogszabály. A nemzeti szabványok nem ütközhetnek a jogszabályokba, a nemzetközi szabványokat pedig "beelőzik" a jogszabályi előírások (magyarán ha egy dolgot egy szabvány és egy jogszabály is szabályoz, akkor arra a dologra/területre nézve a jogszabályi előírások felüülírhatják a nemzetközi szabvány bizonyos részeit).
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Kedves Gábor!ELEX írta: ↑2024.07.24., szer. 09:04Attól még nem keletkezik a jelben olyan összetevő, ami nem volt az eredeti jelben.
Nem keletkeznek harmonikus torzítási komponensek, intermodulációs torzítási komponensek és semmi egyéb olyan torzítási komponens nem jelenik meg a jelben, amit az aktív elektronikák okoznak, amikor a jel áthalad rajtuk (mindegyik elektronika kisebb nagyobb mértékben nemlineáris, azaz torzítási komponenseket gyárt különböző mértékben).
Én azt hiszem, hogy a a kábelek elosztott paraméterként ható kapacitása a legnagyobb frekvenciájú jelösszetevőkre bizony hat. Ahogy halad jel a kábelen az elosztott kapacitás folyamatosan változó feszültségre töltődik, ha van ideje rá. Leggyorsabb változásoknál ez nem teljesül, tehát eltorzul az időfüggvény.
A gyakorlatban ez úgy érhető tetten, hogy a legkisebb kapacitású (köpeny nélküli, csupasz) IC és hangfal kábelek rendkívül tiszta, torzítás mentes hangzást produkálnak. Persze mint minden ez is SZVSZ
Egyébként a kapacitás önmagában nem változtatja meg a "frekvencia átvitelt", csak a generátor és a lezáróimpedancia függvényében okoz frekvenciafüggő amplitúdó átvitelt. Ha mindkettő alacsony, netán még illesztett is, akkor semmiféle változást nem okoz még jóval a hallható tartomány felett sem.
Frekvencia függő amplitúdó átvitelhez még csak kábel kapacitás sem kell.
Tegyük fel, hogy van egy nulla kapacitású kábelünk, aminek a soros ohmikus ellenállása nagy (pl szénkábel). Azzal kötünk össze egy olyan erősítőt, aminek a bemenetén erőteljes nagyfrekis szűrés található (10 nF a földdel párhuzamosan), már akkor nem beszélhetünk lineáris frekvenciafüggő amplitúdó átvitelről.
Nekem volt már olyan előfok és végfok párom, amik nagyon nem illettek egymáshoz, mivel az előfok passzív hangerő szabályozója változó és elég jelentős kimeneti ellenállást produkált, a végfok bemenetén viszont 10 nF párhuzamos kapacitás volt. Így a frekvenciamenet válotása már becsúszott a hallható tartományba magasabb hangerő állásoknál, ahol az előfok kimeneti ellenállása már elég magas volt. Kis kimeneti impedanciás előfokkal semmi átviteli egyenetlenség nincs.
A kábelek önmagukban a maguk induktivitásával, kapacitásával, ellenállásával nem produkálnak mérhető torzítást, mivel ezek passzív lineáris elemek. A jelben nem lévő torzítási komponenseket csak nemlineáris aktív elemek képesek produkálni.
Most tekintsünk el az elektroakusztikai átalakítókról (hangszórók, hangszedők, mikrofonok), mert ők termelik a legnagyobb mértékű torzítást az elektroakusztikában. Nagyságrendekkel nagyobbat, mint az elektronikák és nagyon sok nagyságrenddel nagyobbat, mint a kábelek nem ideális anyagszerkezete következtében a kábelek.
Ennek ellenére az emberi fül eléggé érzékeny a kábelek okozta változására is.
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 753
Attól még nem keletkezik a jelben olyan összetevő, ami nem volt az eredeti jelben.
Egyébként a kapacitás önmagában nem változtatja meg a "frekvencia átvitelt", csak a generátor és a lezáróimpedancia függvényében okoz frekvenciafüggő amplitúdó átvitelt. Ha mindkettő alacsony, netán még illesztett is, akkor semmiféle változást nem okoz még jóval a hallható tartomány felett sem.
Frekvencia függő amplitúdó átvitelhez még csak kábel kapacitás sem kell.
Tegyük fel, hogy van egy nulla kapacitású kábelünk, aminek a soros ohmikus ellenállása nagy (pl szénkábel). Azzal kötünk össze egy olyan erősítőt, aminek a bemenetén erőteljes nagyfrekis szűrés található (10 nF a földdel párhuzamosan), már akkor nem beszélhetünk lineáris frekvenciafüggő amplitúdó átvitelről.
Nekem volt már olyan előfok és végfok párom, amik nagyon nem illettek egymáshoz, mivel az előfok passzív hangerő szabályozója változó és elég jelentős kimeneti ellenállást produkált, a végfok bemenetén viszont 10 nF párhuzamos kapacitás volt. Így a frekvenciamenet válotása már becsúszott a hallható tartományba magasabb hangerő állásoknál, ahol az előfok kimeneti ellenállása már elég magas volt. Kis kimeneti impedanciás előfokkal semmi átviteli egyenetlenség nincs.
A kábelek önmagukban a maguk induktivitásával, kapacitásával, ellenállásával nem produkálnak mérhető torzítást, mivel ezek passzív lineáris elemek. A jelben nem lévő torzítási komponenseket csak nemlineáris aktív elemek képesek produkálni.
Most tekintsünk el az elektroakusztikai átalakítókról (hangszórók, hangszedők, mikrofonok), mert ők termelik a legnagyobb mértékű torzítást az elektroakusztikában. Nagyságrendekkel nagyobbat, mint az elektronikák és nagyon sok nagyságrenddel nagyobbat, mint a kábelek nem ideális anyagszerkezete következtében a kábelek.
Ennek ellenére az emberi fül eléggé érzékeny a kábelek okozta változására is.
Így lehetne azt a következtetést is levonni, hogy a készülékhez csomagolt, mindenplecsniveljogosanellátott kábel ja jó hangú. Vagy pont ellenkezőleg? A nemmegfelelés a jó hang ára?
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 878
De ezek alkalmazása nem a készülékhez csomagolt- és pro audio kábelekre jellemzőek inkább? Valamire való hifi kábel ezekre fittyet hány, jó részük meg sem felel ezeknek (vagy eleve alapvető biztonsági előírásoknak sem).Voyager írta: ↑2024.07.24., szer. 08:18
A kábelek, vezetékek hangjával kapcsolatosan nincsenek közvetlen szabványok, mivel a hangzás szubjektív élmény, és az egyéni preferenciák és a környezeti tényezők nagyban befolyásolják.
Azonban a kábelek gyártásánál figyelembe vett szabványok és specifikációk közvetetten befolyásolhatják a hangminőséget, mint például az anyaghasználat, az árnyékolás, a vezető geometria és a csatlakozók minősége.
IEC (International Electrotechnical Commission)
IEC 60228: Vezetőanyagok és szerkezetük.
IEC 60332: Tűzállósági vizsgálatok elektromos kábelek és vezetékek esetében.
IEC 60754: Korrozív gázok vizsgálata égés közben.
UL (Underwriters Laboratories)
UL 1581: Elektromos kábelek és vezetékek vizsgálati eljárásai.
UL 444: Hangsugárzó kábelek és egyéb kommunikációs kábelek.
AES (Audio Engineering Society)
AES48-2005: Szimmetrikus csatlakozások földelési és árnyékolási eljárásai.
AES14-1992 (r2009): Hangtechnikai vezetékek és csatlakozók színezési kódjai és jelölési eljárásai.
ANSI (American National Standards Institute) Szabványok:
ANSI/EIA-568: Telekommunikációs kábelek és vezetékek szabványai, amelyek részben érintik az audio kábeleket is.
Specifikus Előírások
RoHS (Restriction of Hazardous Substances Directive):
Az EU által előírt direktíva, amely korlátozza bizonyos veszélyes anyagok (például ólom, higany, kadmium) használatát az elektromos és elektronikus berendezésekben, beleértve az audio kábeleket is.
REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals):
Az EU vegyi anyagokra vonatkozó szabályozása, amely szintén érinti az audio kábeleket gyártókat.
FCC (Federal Communications Commission)
Az elektromágneses interferencia (EMI) szabályozása az Egyesült Államokban.
IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Szabványok:
IEEE 1180: Digitális audio jelfeldolgozás.
Egyéb Fontos Szabványok és Előírások
TIA/EIA-568: Telecommunication Cabling Standards, amely magában foglalja az audio és adatkommunikációs kábeleket is.
HDBaseT Specifikáció: HDBaseT Alliance által kiadott specifikáció, amely a HDMI jelek és más jelek továbbítását szabályozza ethernet kábelen keresztül.
Így lehetne azt a következtetést is levonni, hogy a készülékhez csomagolt, mindenplecsniveljogosanellátott kábel ja jó hangú. Vagy pont ellenkezőleg? A nemmegfelelés a jó hang ára?

Nem szotkam hibázni.
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2104
A kábelek, vezetékek hangjával kapcsolatosan nincsenek közvetlen szabványok, mivel a hangzás szubjektív élmény, és az egyéni preferenciák és a környezeti tényezők nagyban befolyásolják.chord_ írta: ↑2024.07.23., kedd 21:48Audio kábelek esetében szabványok és előírások?Voyager írta: ↑2024.07.23., kedd 16:52
Az állításoddal ellentétben, a fejlesztők pontosan tudják, miért szólnak másképp a különböző kábelek. Az anyagok tisztasága, a vezető struktúrája, az árnyékolás módja és sok más tényező mind hozzájárulnak a hangzásbeli különbségekhez. Ezeket a tulajdonságokat nemcsak mérni tudják, hanem tudományos alapokra építve optimalizálják is.
Az az állítás, hogy a hifi kábelek esetében az "átverve" fogalom nincs definiálva, egyszerűen nem igaz. Az audioiparban a hitelesség és a minőség kritikus tényezők, és a cégek nagy hangsúlyt fektetnek ezekre. Az általad említett villanyszerelő drótok és CAT6 kábelek esetében is megvannak a szabványok és előírások, ahogy az audio kábelek esetében is.
Érdemes tehát elismerni és tiszteletben tartani a mérnökök munkáját, akik a legjobb hangélményt igyekeznek nyújtani a vásárlóknak.
Viccelsz?
Azonban a kábelek gyártásánál figyelembe vett szabványok és specifikációk közvetetten befolyásolhatják a hangminőséget, mint például az anyaghasználat, az árnyékolás, a vezető geometria és a csatlakozók minősége.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2104
Éppen ezért csatoltam a linket.fülelek írta: ↑2024.07.23., kedd 22:01Sajnos mindkét oldalról borzasztó műszaki melléfogásokat lehet olvasni, nem célszerű semmilyen tanulságot levonni a cikkből a túl sok műszaki és logikai bukfenc miatt.Voyager írta: ↑2024.07.23., kedd 19:46Szeretnék megosztani egy érdekes olvasmányt a témában. (csak egy példa)
https://www.audioholics.com/audio-video ... le-science
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”
Mert a kapacitás megváltoztatja, azaz eltorzítja pl a frekvenciátvitelt.