Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Class D amp (tapasztalatok-vélemények)
- turho
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 64
Re: Class D amp (tapasztalatok-vélemények)
Köszi, kíváncsivá tettél, elgondolkodom a hestore-sen. Mondjuk néztem az so8 dip átalakító panelkájukat. Azt nem tudom, hogy lesz annak lába, főleg foglalatba illeszkedő lábai :) (biztos láma vagyok, de nem tiszta....)
https://www.hestore.hu/prod_10037910.html
https://www.hestore.hu/prod_10037910.html
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
"tisztább, szárazabb érzés"
semmilyen irányban nem színez, ha valaki úgy hallja, akkor ott másutt van a probléma, vagy nem megfelelő a viszonyítási alap. Ha mondjuk 4 buffer fokozatot ebből az opából egymás után kötnénk, akkor sem hallod meg, hogy ott van, persze el lehet intézni úgy, hogy legyen differencia, de az a nem megfelelő kiszolgálás táp, földelés és egyéb alkatrészeken múlik.
Mellesleg a világ összes utóbbi 35 év felvételein egészen biztosan keresztülment a jel legalább 5-10db NE55xx áramkörön...
semmilyen irányban nem színez, ha valaki úgy hallja, akkor ott másutt van a probléma, vagy nem megfelelő a viszonyítási alap. Ha mondjuk 4 buffer fokozatot ebből az opából egymás után kötnénk, akkor sem hallod meg, hogy ott van, persze el lehet intézni úgy, hogy legyen differencia, de az a nem megfelelő kiszolgálás táp, földelés és egyéb alkatrészeken múlik.
Mellesleg a világ összes utóbbi 35 év felvételein egészen biztosan keresztülment a jel legalább 5-10db NE55xx áramkörön...
- turho
- Kezdő Fórumlakó
Ez milyen irányban "színez", vagy hogy fogalmazzak? :) tudnád jellemezni ne5532-khöz képest?
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.
- fülelek
- V.I.P.
Van olyan dual opa, ami kb. ugyanannyit, vagy többet tud, mint a diszkrét Sparkos (ami amúgy tényleg elég jónak tekinthető, bár néhány fontos görbe lemaradt az adatlapjáról), csak sokkal olcsóbban beszerezthető, igaz kell hozzá egy SO8-DIP8 átalakító, mert csak smd kivitelben gyártják.
https://www.hestore.hu/search.php?q=OPA1656
https://www.hestore.hu/search.php?q=OPA1656
- Jozef76
- Törzsvendég
- Értékelés: 287
Nekem egy poppulse MD A2 digitális integrált erősítőm van amit dragonweed ajánlott és tuningolt. Az előfok részébe sparkos duál opa van és nagyon beváltak, annyira hogy az xlr bemenetre is kapott ilyen opákat. Nem olcsó viszont nagyon jól muzsikál.
- turho
- Kezdő Fórumlakó
Szerintem a tpa3255 már egy igen jó termék. (Kategóriájában). Én pl. nem játszadozni szeretnék vég nélkül, csak a silányabbnak sejtett? 2 db Ne5532 opa helyére bedobni valamit, ami garantáltan eredeti, de biztosan nem szól rosszabbul. Igen, olvasgatasok közepette találtam ezeket az opamp csere szálakat. Csupán felkeltette a figyelmemet a dolog. A Wiim Pro Plus-t is meggyaláztam, a kineneti SMD OPA-kat cseréltem ajánlás szerint. Ott nem bántam meg. Az ne5532-k cseréjéhez megalapozott véleményt, ajánlást szeretnék, ezért is írtam ide. Azt tudom, hogy nem lehet odatenni bármit, ész nélkül, csak műszakilag is kompatibiliset.fülelek írta: ↑2024.07.24., szer. 08:23Bármelyik műveleti erősítő a TPA-hoz képest legalább egy, némelyik akár 4 nagyságrenddel kisebb torzítású, nem csak a thd, hanem más torzítás fajtában is. Soha nem lesz egyikkel sem univerzálisan jó az erősítő, legfeljebb bizonyos zenéken tetszik a tulajnak. Persze tudjuk, a hifi nem feltétlen a minél több és többféle zene hallgatásáról szól, a cserebere, apró tuning, alátétek, kábelek, tápok jó játék terep, hát tessék, ki lehet próbálni a külföldi játékosok (nekem némileg elmebetegnek tűnő) tapasztalatait, jó kérdés, hogy kell-e itt ilyen jellegű homokozó? Ha igen, akkor hajrá.![]()
- fülelek
- V.I.P.
Bármelyik műveleti erősítő a TPA-hoz képest legalább egy, némelyik akár 4 nagyságrenddel kisebb torzítású, nem csak a thd, hanem más torzítás fajtában is. Soha nem lesz egyikkel sem univerzálisan jó az erősítő, legfeljebb bizonyos zenéken tetszik a tulajnak. Persze tudjuk, a hifi nem feltétlen a minél több és többféle zene hallgatásáról szól, a cserebere, apró tuning, alátétek, kábelek, tápok jó játék terep, hát tessék, ki lehet próbálni a külföldi játékosok (nekem némileg elmebetegnek tűnő) tapasztalatait, jó kérdés, hogy kell-e itt ilyen jellegű homokozó? Ha igen, akkor hajrá. 

- turho
- Kezdő Fórumlakó
Egynek ezt az ajánlás sorozatot találtam, de még kutakodok. Engem is ez motivál, hogy minőségibb 5532, vagy jobb. A magasa és szellőssége, tisztasága, amin javítanék...
https://www.aiyima.com/blogs/aiyima-aud ... ma-a04-a07
https://www.aiyima.com/blogs/aiyima-aud ... ma-a04-a07
Én természetesen nem állítottam, hogy ez a műveleti erősítő ebben az alkalmazásban a non plus ultra, sokak szemében a TPA3255, vagy úgy ánblokk az egész D osztály a zene megcsúfolása, stb, de azt gondoltam, hogy a két JRC4580D az 1,75 eurós árával talán nem egy nagy költség, és mivel tökéletesen működik, számomra már ez megérte, plusz ott van a kísérletezés öröme is.
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000
- fülelek
- V.I.P.
Csöbörből vödörbe.
Az egyik 19, a másik eb.
Hogy miért?
A különféle műveleti erősítőknek nem ugyanaz a kompenzálás kell adott erősítésnél, tehát ha csak puszta csere van, akkor előfordulhat, hogy a csere ic nem a megfelelő kompenzálást kapja, és nem úgy fog szólni, mint amúgy szólhatna. A táp ellátás se biztos, hogy ugyanaz lesz, mert 2-10mA a csatornánkénti áramfelvétel a különféle műveleti erősítőknél. A fő baj, az, hogy ha valakinek jobban tetszik egy csere, akkor teli szájjal hirdeti a megvilágosodást a zinterneten, és bizony a pórnép meg hallgat rá, elvégre sokat ismétli, hangosan, biztos igaza van, ugye?
Hát lóf@ßt
Az egyik 19, a másik eb.
Hogy miért?
A különféle műveleti erősítőknek nem ugyanaz a kompenzálás kell adott erősítésnél, tehát ha csak puszta csere van, akkor előfordulhat, hogy a csere ic nem a megfelelő kompenzálást kapja, és nem úgy fog szólni, mint amúgy szólhatna. A táp ellátás se biztos, hogy ugyanaz lesz, mert 2-10mA a csatornánkénti áramfelvétel a különféle műveleti erősítőknél. A fő baj, az, hogy ha valakinek jobban tetszik egy csere, akkor teli szájjal hirdeti a megvilágosodást a zinterneten, és bizony a pórnép meg hallgat rá, elvégre sokat ismétli, hangosan, biztos igaza van, ugye?
Hát lóf@ßt

Én JRC4580D-re cseréltem, de mivel botfülem van túl sok előnyét nem hallom, a cél, hogy a gyárilag beszerelt ki tudja mennyire eredeti helyett egy megbízható helyről származó (banzaimusic), üzembiztos alkatrész kerüljön bele, ugyanezen okból cseréltem ki az összes elkót is benne.turho írta: ↑2024.07.23., kedd 19:20Tpa3255 gyári műveleti erősítőt cseréltetek már? (5532). Mivel érdemes kiváltani? Cél egy picit még szellősebb, tisztább magastartományú hang. Olcsó verzió, nem ilyen Burson meg Park csodák. Mezei.
(És ha valakinek van is elfekvőben 2 db, szívesen átvenném).
Amúgy A70 az alany. Szuper a hang, de szerintem még többet tudna.
Idézet egy másik fórumról, egy hozzáértőbb kolléga tollából: "A 4580 a „rejtett kincs”, filléres holmi, de simán leszólja az 5-10-szeres árú aktuális liblingeket. Amúgy tudni kell róla (egy japán agyament weboldalról derült ki nekem is) hogy ez a OPA 90%-ban megegyezik a nem-is-tudom hányszoros árú és hírű Muses 02-vel. Az alap ugyanaz a lapka -azonos architektúra- , csak a Muses válogatva van zajra és torzításra"
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000
- turho
- Kezdő Fórumlakó
Tpa3255 gyári műveleti erősítőt cseréltetek már? (5532). Mivel érdemes kiváltani? Cél egy picit még szellősebb, tisztább magastartományú hang. Olcsó verzió, nem ilyen Burson meg Park csodák. Mezei.
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
Ez egy nagyon jó ár ezért a cuccért, ha valakit érdekel
https://www.parts-express.com/Dayton-Au ... quantity=1
https://www.parts-express.com/Dayton-Au ... quantity=1
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
Nem tudom milyen feszültségre kell, de itt lehet választani, tudom ebből kettő db kéne a +/- táphoz, de talán jó lenne így isfülelek írta: ↑2024.07.04., csüt. 19:35Ez így igaz, viszont +/-10mF segít ezen, és nagyfrekis zaj meg egyáltalán nincs. A Meanwell UHP sorozat igen megbízható, de muszáj spéci alacsonyfrekis ferritet használni a nagyfreki szűréséhez. És sokkal drágább. Te mit ajánlasz optimális megoldásnak 3-400watt (nem folyamatos) terheléshez +/- táphoz?
https://fr.aliexpress.com/i/10050018238 ... pt=glo2fra
Szerintem pont erre való egy fórum. Nem ..szogatjuk egymást, hanem ötleteket adunk. Köszönöm.
Szóval összeraktam, 10000uF (vagy 10mF) szűréssel is. A háromszög jel amplitúdója a 10-edére csökkent, frekvenciája a 4-edére. De még mindig ott van, nagyjából 100mV amlitúdóval.
Mit ajánlanék? Nagyon jók a rezonáns tápok, mert nincs felharmonikus tartalom, lévén szinuszjellel működnek, nem négyszöggel. Léteznek olyan vezérlők, amelyekben nincs ez a Green-Burst vakítás. Sajnos ilyen vezérlővel szereltet nem láttam készen kaphatót, mindenhol az újabb verziókat árulják. Ennek az általad ajánlott tápnak a vezérlője az L6699, ami egy nagyon intelligens jószág, de sajna túl okos. Volt az IR21531, ami tökéletes volt a célra, nem tudom lehet-e még egyáltalán kapni.
A PWM vezérlésű tápok is nagyon jók a célra, ott viszont a 10000uF mellett a nagyfrekvenciás szűrésre is oda kell figyelni.
pl:
https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... ry_from%3A
Szóval összeraktam, 10000uF (vagy 10mF) szűréssel is. A háromszög jel amplitúdója a 10-edére csökkent, frekvenciája a 4-edére. De még mindig ott van, nagyjából 100mV amlitúdóval.
Mit ajánlanék? Nagyon jók a rezonáns tápok, mert nincs felharmonikus tartalom, lévén szinuszjellel működnek, nem négyszöggel. Léteznek olyan vezérlők, amelyekben nincs ez a Green-Burst vakítás. Sajnos ilyen vezérlővel szereltet nem láttam készen kaphatót, mindenhol az újabb verziókat árulják. Ennek az általad ajánlott tápnak a vezérlője az L6699, ami egy nagyon intelligens jószág, de sajna túl okos. Volt az IR21531, ami tökéletes volt a célra, nem tudom lehet-e még egyáltalán kapni.
A PWM vezérlésű tápok is nagyon jók a célra, ott viszont a 10000uF mellett a nagyfrekvenciás szűrésre is oda kell figyelni.
pl:
- fülelek
- V.I.P.
Ez így igaz, viszont +/-10mF segít ezen, és nagyfrekis zaj meg egyáltalán nincs. A Meanwell UHP sorozat igen megbízható, de muszáj spéci alacsonyfrekis ferritet használni a nagyfreki szűréséhez. És sokkal drágább. Te mit ajánlasz optimális megoldásnak 3-400watt (nem folyamatos) terheléshez +/- táphoz?
2-3 A terhelés felett teljesen kisimul. Csak ahhoz ki kell venni 2-3 A áramot a tápból.

Igen, mert ez nem rezonáns táp, hanem PWM modulált.hodyka írta: ↑2024.07.04., csüt. 17:11Mi ilyet használunk a TPA3255-höz többen is, nagyon jó
https://n9.cl/dtrhr9
Azért az LLC rezonáns tápokkal én egy kicsit óvatos lennék. Nagyon jók persze, de sajnos a mindenen átívelő power saving mizéria ide is betette a lábát. Konkrétan az a baj, hogy a legtöbb vezérlőjébe beleépítettek egy Burst módot, ami úgy csökkenti a disszipációt és javítja a hatásfokot, hogy alacsony teljesítményen ki-be kapcsolgatja a tápot. Ez a kimeneti feszültségben impulzuscsomagokat hoz létre és belehallatszik az erősítő hangjába.fülelek írta: ↑2024.07.04., csüt. 16:44https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... ry_from%3Aturho írta: ↑2024.07.04., csüt. 14:33Sziasztok! Itt mennyire off, ha megkérdezem, valamelyikőtöknek nincs egy fölös, eladö TPA3255 (vagy esetleg eggyel kisebb) modul+táp szetjje eladó? Kísérletezni, kipróbálni kellene, 30 V vagy nagyobb táp. 2x100W lenne az ideális. Ha esetleg van, akkor PM.
Amúgy kérdezném, az üresjárati alapzaja mennyire kicsi ezeknek? Ismert problémák? Köszi
táp, ami olcsóbb és jobb, mint egy trafó+ diódák+ kondenzátorok, egészen minimális nagyfrekvenciás zaj, stabil feszültség, nem zúg, kicsi és könnyű
Hogy mennyire zajos? 100uV alatti a zaj, ami >100dB jel/zaj viszony 50W-ra számolva, de 1W-nál is megvan 66dB. Igaz A súlyozott, azaz inkább csak 46dB szélessávban, de ha a hangszóród érzékenysége 90dB alatti, akkor megfelelő lesz.
Igaz D-class erősítőhöz nem próbáltam, de A, A-B osztályúnál zavaró. Ezért én is kíváncsian várom a fejleményeket, ha összerakod.

Mi ilyet használunk a TPA3255-höz többen is, nagyon jó
https://www.ebay.com/itm/353413541116?i ... R4agl96PZA
https://www.ebay.com/itm/353413541116?i ... R4agl96PZA
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára hodyka 2024.07.04., csüt. 17:13-kor.
- fülelek
- V.I.P.
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... ry_from%3Aturho írta: ↑2024.07.04., csüt. 14:33Sziasztok! Itt mennyire off, ha megkérdezem, valamelyikőtöknek nincs egy fölös, eladö TPA3255 (vagy esetleg eggyel kisebb) modul+táp szetjje eladó? Kísérletezni, kipróbálni kellene, 30 V vagy nagyobb táp. 2x100W lenne az ideális. Ha esetleg van, akkor PM.
Amúgy kérdezném, az üresjárati alapzaja mennyire kicsi ezeknek? Ismert problémák? Köszi
táp, ami olcsóbb és jobb, mint egy trafó+ diódák+ kondenzátorok, egészen minimális nagyfrekvenciás zaj, stabil feszültség, nem zúg, kicsi és könnyű
Hogy mennyire zajos? 100uV alatti a zaj, ami >100dB jel/zaj viszony 50W-ra számolva, de 1W-nál is megvan 66dB. Igaz A súlyozott, azaz inkább csak 46dB szélessávban, de ha a hangszóród érzékenysége 90dB alatti, akkor megfelelő lesz.
- turho
- Kezdő Fórumlakó
Sziasztok! Itt mennyire off, ha megkérdezem, valamelyikőtöknek nincs egy fölös, eladö TPA3255 (vagy esetleg eggyel kisebb) modul+táp szetjje eladó? Kísérletezni, kipróbálni kellene, 30 V vagy nagyobb táp. 2x100W lenne az ideális. Ha esetleg van, akkor PM.
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 364
A gondolkodás nem megerőltető...