Nálunk nem lehet a kerítés mellé fákat ültetni,de ez nem is életszerű és ésszerű,mert hát nem járhatunk át a szomszédba az átlógó ágakról leszedni a termést,arról nem is beszélve hogy minden fa szemetel,és ne a szomszéddal gerebjésztessük már fel azt ami a mi hülyeségünktől került oda.Ilyen esetben ha nem jutnék dűlőre a szomszéddal,én tuti levágnék minden átlógó ágat róla.PgSpa írta: ↑2024.08.24., szomb. 11:08Shimano nem teljesen jó, amit írsz: országos szabályozás már nincsen, a Ptk. általános szabályai szerint járnak el vitás esetben. Abban igazad van, hogy az önkormányzatok egy része (a kisebb) szabályozza a kerítés melleti telepítési távolságokat, de ez nem általános.
A régi, módszerváltás előtti jogszabály már nehezen lenne alkalmazható, hiszen a kerítésede mellé nem tudnál 2m-es sövényt sem telepíteni, hanem egy 2m-es sávot kellene hagynod a szomszédig.
Annyit még, hogy manapság az antropocentrikus gondolkodás helyett mindig mérlegelni kell azt is, hogy az adott fa önmagában értéket képvisel, mert élőlény. Az emberközpontú gondolkodás szerint is bevezettek egy mérhető paramétert, ezt ökölógiai szolgáltatásnak hívják, ami számbaveszi az előnyöket (Oxigén termelés, pormegkötés, árnyékolás, hűtés stb.) és mérlegre teszi a negatívumokkal szemben.
Most köröztetnek egy jogaszbálytervezetet, amely többek között pl. a nagyobb vállalatok, beruházások esetében kötelezővé tenné a zöldfelületek mennyiségi értékelését az asszmiláló felület számított értéke alapján. Úgy hírlik, hogy hosszú távon ezt magánházaknál is be fogják vezetni. Kb. olyan lesz, mint az energetikai tanúsítvány. Így végre vége lesz a babérmeggy sövény műfű, kavicsmező korszaknak.
A sövény más tészta,ez nem nől nagyra,nem foglal nagy helyet,és nem is szemetel,nekem is is van egy kerítés részen.Ezt a szomszéddal egyeztetve ültetttem,de azt én tartom rendben mindkét oldalon ha nyírni kell.Kerítés mellé pl tujákat,vagy hasonlókat két méteren belül sem nem lehet ültetni nálunk,de ez is az életszerű,mert ha ezek megnőnek,egyrészt gondozni is kell őket,nyírni,stb,tehát hozzá kell férni,és ekkor már elérik a szomszéd határát is.