Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Nem erre gondoltam, de akkor lehet kettő van :D

Siltech-re gondoltam :rolleyes:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5992

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

hodyka írta:
2024.07.23., kedd 20:16
Hány gyártóról tudtok aki akik hifi vagy high-end drótokat gyárt, és maga is önti és húzza a drótokat

Szerintem nem sok van, Európában talán egy ha jól tudom összesen van három van ( Japán és USA )

ha többet tudtok írjátok meg köszi

A többi csak a kész drótokat faragja
Szerintem a Jenving (Svédország) maga is önti és húzza a Supra márkanevű kábeleket (esetleg pont rá gondoltál, mint az egyetlen európai gyártó?). De lehet, hogy tévedek.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Hány gyártóról tudtok aki akik hifi vagy high-end drótokat gyárt, és maga is önti és húzza a drótokat

Szerintem nem sok van, Európában talán egy ha jól tudom összesen van három van ( Japán és USA )

ha többet tudtok írjátok meg köszi

A többi csak a kész drótokat faragja
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Szeretnék megosztani egy érdekes olvasmányt a témában. (csak egy példa)

https://www.audioholics.com/audio-video ... le-science
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Tctronic írta:
2024.07.23., kedd 19:20
Mindenre van szimuláció, de olyat még nem hallottam ami a kapott hangot le tudta volna szimulálni.
Ez nyilvánvaló, mert a kábelnek nincs "hangja", csak annyit tudnak szimulálni (teljesen logikus módon), hogy a kábel egyik végére adott elektromos jelből mi lesz a másik végén, bizonyos előre meghatározott körülmények között és bizonyos paraméterű terhelés mellett. Azt nem tudhatják előre, hogy valakinél otthon ez milyen elektromágneses környezetbe kerül, s azt sem, hogy pontosan hová megy tovább a végfelhasználónál. Hangot hangsugárzók szoktak adni, nem kábelek, ezért feltételezem, hogy - ha egyáltalán van prediktív analízis paradigmára épülő szimulációs alapú tervezés az audio-kábelgyártóknál, amit természetesen még mindig nem tudok, és ezt szeretném itt is kihangsúlyozni - akkor valamilyen referencia rendszereken "hallgatják le" a másik kábelvégen kapott szimulált jelet, és innentől már teljesen szubjektív lesz az ő megítélésük arról, hogy milyen a "hang" a kábelük használatával.
De hogy minden lehetséges környezeti körülményt, be- és kimeneti terheléseket leszimuláljanak, az értelemszerűen - illetve SZERINTEM - fizikai képtelenség. A megcéljott mérhető fizikai paramétereket viszont egészen jól el tudják így érni, vagy előre meg tudják mondani, hogy mekkora az eltérés. - csak mint tudjuk a "hangot" nem csak ezek a mérhető fizikai paraméterek határozzák meg.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Voyager írta:
2024.07.23., kedd 19:19
......

Az ötvözetek és anyagok kiválasztása mögött komoly anyagtudományi kutatások állnak.

.....

Természetesen vannak olyan piaci szereplők, akik kihasználják a fogyasztók bizalmát, de ez nem jelenti azt, hogy az egész iparág ilyen lenne.
Anyagtudományi kutatások lehet vannak , de szerintem jóval valószínűbb:

1. Kezdő szint: nézzük meg milyen már legyártott kábelek vannak a piacon (amiket bármilyen egyéb célra már legyártottak), hallgassuk meg ami jó adjuk el drágábban.
2. Haladó szint: Nézzük meg amik jó kábelek, milyen fizikai, metallurgiai tulajdonságai vannak. Minél nagyobb minta alapján ebből próbáljunk meg valamiféle következtetést levonni. Ezek alapján gyártassunk kábelt. Hallgassuk meg, ha nem jó és van elég pénzünk változtassunk valamit és gyártassunk újra. Ezt mindaddig ismételjük amíg megy a szekér.

....

Nem írtam, hogy minden piaci szereplő rossz arc, de azért előfordul közöttük (is)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

Aszpirin írta:
2024.07.23., kedd 19:13
Tctronic írta:
2024.07.23., kedd 18:43
Nagyon sokszor előfordul hogy egy kábel több név alatt is fut. Meg olyan is volt már a történelemben hogy ismert gyártó filléres számítógép USB kábelt beburkolva nagyságrendekkel többért adta el.
Khm.... Entreq? :) Az bizony egy csúnya sztori volt (szerintem).

Én egyébként nem tudom, hogy hogyan tervezik a kábeleket az audio-világban, de saját szememmel láttam nagyon komoly kábel-szimulációkat (minden paraméter a vezetőkhöz, dielektrikumokhoz, geometria, stb. alapján a kábelben végbemenő fizikai folyamatok vizualizált szimulációit) Simcenter Amesim-ben, igaz, ipari (NEM audio) felhasználásra. Ott igen komoly tchnikákat vetnek be ma már egy-egy kábel megtervezésére. Mondom nem tudom, de a technika és a matek adott hozzá, szóval akár számítógépes szimulációval megtámogatott számítógépes tervezést ia alkalmazhatnak. Hogy ezt teszik vagy sem, azt nálam tájékozottabb megmondja.
Te mondtad :D (Én nem akartam leírni) Mindenre van szimuláció, de olyat még nem hallottam ami a kapott hangot le tudta volna szimulálni. Anno megvettem a Handbook for sound engineers c. könyvet a kábeles résznél szinte minden is le van írva, de a kábelek hangra gyokorolt hatásáról sajnos nem találtam semmit (igaz nem töviről hegyire olvastam az tény)
Szóval a sound engineers-ek között ez kicsit mintha tabu téma lenne...
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Tctronic írta:
Lehet én vagyok naiv, tudatlan, de nehezen tudom elképzelni hogy ül az asztalnál egy mérnök csapat és hosszas gondolkodás, számolás (??), fejvakargatás után azt mondják: legyen 90% ezüst 5,3% arany 4,7% platina ötvözetű kábelt rendeljünk (Azt se tudom hogy ezek ötvözhetőek-e, csak egy példát mondtam) meg a gyártótól mert ez lesz az óriás ölő. (Mert azt nagyon nagy valószínűséggel nem ők gyártják) Ja a gyárban csak 5000m rendelhető minimális mennyiség amit legyártanak. Legyártják. Phhh jó sz@r lett. Na mindegy majd elsózzuk valahova.

Ahogy már írtam az összes eddigi tapasztalat próbálkozások, kísérletezések után lett megszerezve.

Csak egy példa a sokat emlegetett VdH MCS1000. Ugye már nem gyártják. Igény lenne rá? Igen? Sokat fizetnének érte? Igen.
Akkor meg miért nem gyártják újra? Mert legyártottak egy adagot (1Km tök mindegy) de valószínűleg nem tudják megismételni. Az az alapanyag, tisztaság, összetétel, gyártás technológia stb lehet még egyszer már nem reprodukálható.

Szóval szvsz, a kábelek kellenek, a jó kábel nagyon kell, de túl van misztifikálva ez az egész. Nagyon sokszor kihasználják ezt a gyártók szemrebbenés nélkül.

Nagyon sokszor előfordul hogy egy kábel több név alatt is fut. Meg olyan is volt már a történelemben hogy ismert gyártó filléres számítógép USB kábelt beburkolva nagyságrendekkel többért adta el.

Peace :smile53:
Kísérletezések és próbálkozások valóban gyakoriak az audioiparban, és ezek eredményezik az új, innovatív termékeket. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a folyamat esetleges vagy véletlenszerű lenne. A mérnökök szisztematikusan dolgoznak azon, hogy a legjobb minőségű hangátvitelt biztosítsák, figyelembe véve a legújabb tudományos eredményeket és technológiai fejlesztéseket. Az ötvözetek és anyagok kiválasztása mögött komoly anyagtudományi kutatások állnak.

Természetesen vannak olyan piaci szereplők, akik kihasználják a fogyasztók bizalmát, de ez nem jelenti azt, hogy az egész iparág ilyen lenne.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Tctronic írta:
Khm.... Entreq? :) Az bizony egy csúnya sztori volt (szerintem).

Én egyébként nem tudom, hogy hogyan tervezik a kábeleket az audio-világban, de saját szememmel láttam nagyon komoly kábel-szimulációkat (minden paraméter a vezetőkhöz, dielektrikumokhoz, geometria, stb. alapján a kábelben végbemenő fizikai folyamatok vizualizált szimulációit) Simcenter Amesim-ben, igaz, ipari (NEM audio) felhasználásra. Ott igen komoly tchnikákat vetnek be ma már egy-egy kábel megtervezésére. Mondom nem tudom, de a technika és a matek adott hozzá, szóval akár számítógépes szimulációval megtámogatott számítógépes tervezést ia alkalmazhatnak. Hogy ezt teszik vagy sem, azt nálam tájékozottabb megmondja.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

Lehet én vagyok naiv, tudatlan, de nehezen tudom elképzelni hogy ül az asztalnál egy mérnök csapat és hosszas gondolkodás, számolás (??), fejvakargatás után azt mondják: legyen 90% ezüst 5,3% arany 4,7% platina ötvözetű kábelt rendeljünk (Azt se tudom hogy ezek ötvözhetőek-e, csak egy példát mondtam) meg a gyártótól mert ez lesz az óriás ölő. (Mert azt nagyon nagy valószínűséggel nem ők gyártják) Ja a gyárban csak 5000m rendelhető minimális mennyiség amit legyártanak. Legyártják. Phhh jó sz@r lett. Na mindegy majd elsózzuk valahova.

Ahogy már írtam az összes eddigi tapasztalat próbálkozások, kísérletezések után lett megszerezve.

Csak egy példa a sokat emlegetett VdH MCS1000. Ugye már nem gyártják. Igény lenne rá? Igen? Sokat fizetnének érte? Igen.
Akkor meg miért nem gyártják újra? Mert legyártottak egy adagot (1Km tök mindegy) de valószínűleg nem tudják megismételni. Az az alapanyag, tisztaság, összetétel, gyártás technológia stb lehet még egyszer már nem reprodukálható.

Szóval szvsz, a kábelek kellenek, a jó kábel nagyon kell, de túl van misztifikálva ez az egész. Nagyon sokszor kihasználják ezt a gyártók szemrebbenés nélkül.

Peace :smile53:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

chord_ írta:
2024.07.23., kedd 13:33
Nehogy elkezdjünk sírni már, ha a nagy kábelgyártóknak valaki beszól.
Hogy adóznak, meg fizetik a TB-t a takarítónőjüknek.
Óóóó, szegények. Pedig nekünk akarják a jó hangot.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Pedig ez lenne a normális és korrekt, de tudjuk, hogy nem mindenki tesz így. Ez pedig teljes mértékben tisztességtelen azokkal zemben, akik valós, működő vállalkozát üzemeltetnek.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.07.23., kedd 17:50
-CB- írta:
2024.07.23., kedd 17:32

Személyes tapasztalatom szerint sokszor nincs tisztában az ember, mik a rendszere gyengeségei. Aztán egyszerűbb kábeleket cserélgetni, és várni a csodát, mint az eszközöket cserélgetni.
Azért azt elmondanám neked, hogy Chord_ nál kevés tájékozottabb és audióban jobban gondolkodó ember van itt az AVX-en!
Én (is) nagyon szeretem a komolyzenei ajánlóit. :smile53:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2286

Hozzászólás Szerző: cables »

-CB- írta:
2024.07.23., kedd 17:32

Személyes tapasztalatom szerint sokszor nincs tisztában az ember, mik a rendszere gyengeségei. Aztán egyszerűbb kábeleket cserélgetni, és várni a csodát, mint az eszközöket cserélgetni.
Azért azt elmondanám neked, hogy Chord_ nál kevés tájékozottabb és audióban jobban gondolkodó ember van itt az AVX-en!

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: -CB- »

sutemenyx írta:
2024.07.23., kedd 17:20
chord_ írta:

Hát pedig nem.
A magánvéleményem az, hogy amit az audio iparban a kábelekkel művelnek, az a szimpla 'csalás' kategóriájához igen-igen közel van.
Hogy miért?, nem, nem az ár miatt. Ha 10M egy kábel, és veszik, akkor az ár OK. Jó a kereskedő, ennyi. Hanem azért, mert halovány, pótkiegészítő fogalmuk sincs arról, hogy miért is szólnak másképp pl. a tápkábelek. Vagy mitől szólnának jól. Valami fizikai / elektromos / anyagtechnikai / amit éppen tudnak mérni maszlaggal nyomják a népet, ügynököket tartanak, és hülyítenek titeket is, meg engem is. Kínában legyártatják a sz@r rézből, az ellenőrizhetetlen minőségű ezüstnek mondott akármiből, itt meg vetítik a tuttit , hogy fú-de-mennyire jó.

Ehhez képest a villanyszerelő drót az egy korrekt dolog. Ha 16A, akkor 16A-el megküldöd, és nem fog elolvadni meg forrósodni.
Ha egy hálózati kábel CAT6, és megküldöd 1000M/s alatt, és átviszi frankón, akkor ez korrekt, és senki sem lett átverve.

Ehhez képest a hifiben, drótilag, az 'átverve' fogalom nincs is definiálva. Ez pedig a nagy kábelgyártóknak örök védelmet fog adni, bármilyen megoldással is állnak elő.
Mivel felhasználó vagy, így nem lehet neked felróni, ha nem látsz bele mélyebben, hogy mi történik, milyen fejlesztési irányok vannak és azok mennyire helytállóak, így végsősoron azt sem lehet felróni, hogy az ismeretanyag hiányának okán ez a magánvéleményed alakult ki. Viszont helyén kell kezelni a dolgot, ebből kifolyólag hogy ez egy teljesen laikus véleménye, így pont annyit is számít a valódi fejlesztések tekintetében. Nagyjából olyan, mintha a negyedik generációs fluorokinolon antibiotikumok fejlesztéséhez szólnál hozzá. Könnyen lehet, hogy azok között is lenne, amit nehezen tolerálsz vagy kifejezetten rosszul leszel tőle, mégsem a szer hibája, hanem a te szervezeteddel nem igazán kompatibilis. Gondolom azert a gyogyszergyartokrol elhiszed, hogy valodi fejlesztest vegeznek. Ideje lenne elhinni, hogy a kábelgyártók is. A probléma viszont ugyanaz veluk, nem ugyanugy fog viselkedni az egyik rendszerben, mint a masikban. Ugyanis vannak mutatók, amik miatt egy kábel egyre jobbnak és jobbnak minősül, ám nem bármilyen rendszerben. Ahogy van antibiotikumbol is olyan, ami mondjuk a legjobb egy adott baktériummal szemben. Csaképp lehet, hogy pánikrohamot kapsz, idegelhalást okoz a végtagjaidban és májgyulladást is okoz egyben. De csak nálad, 100 másik embernél meg nem.
Egy audio kábel abban segít, hogy minél jobb legyen az elektromos jel továbbítása. Nade mi van, ha egy ótvar dac mögé kötöd be? Akkor csak azt fogod mégjobban hallani, hogy ótvar hangja van. De erről nem a kábel tehet, hanem a készülék. Tessék megismerni minél szintetikusabban, minél több környezetben a birtokolt készülékeket, és akkor könnyebb lesz elhelyezni őket a saját virtuális koordinátarendszerben. Úgy leegyszerűsödik a kábel választás is.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

chord_ írta:

Hát pedig nem.
A magánvéleményem az, hogy amit az audio iparban a kábelekkel művelnek, az a szimpla 'csalás' kategóriájához igen-igen közel van.
Hogy miért?, nem, nem az ár miatt. Ha 10M egy kábel, és veszik, akkor az ár OK. Jó a kereskedő, ennyi. Hanem azért, mert halovány, pótkiegészítő fogalmuk sincs arról, hogy miért is szólnak másképp pl. a tápkábelek. Vagy mitől szólnának jól. Valami fizikai / elektromos / anyagtechnikai / amit éppen tudnak mérni maszlaggal nyomják a népet, ügynököket tartanak, és hülyítenek titeket is, meg engem is. Kínában legyártatják a sz@r rézből, az ellenőrizhetetlen minőségű ezüstnek mondott akármiből, itt meg vetítik a tuttit , hogy fú-de-mennyire jó.

Ehhez képest a villanyszerelő drót az egy korrekt dolog. Ha 16A, akkor 16A-el megküldöd, és nem fog elolvadni meg forrósodni.
Ha egy hálózati kábel CAT6, és megküldöd 1000M/s alatt, és átviszi frankón, akkor ez korrekt, és senki sem lett átverve.

Ehhez képest a hifiben, drótilag, az 'átverve' fogalom nincs is definiálva. Ez pedig a nagy kábelgyártóknak örök védelmet fog adni, bármilyen megoldással is állnak elő.
Mivel felhasználó vagy, így nem lehet neked felróni, ha nem látsz bele mélyebben, hogy mi történik, milyen fejlesztési irányok vannak és azok mennyire helytállóak, így végsősoron azt sem lehet felróni, hogy az ismeretanyag hiányának okán ez a magánvéleményed alakult ki. Viszont helyén kell kezelni a dolgot, ebből kifolyólag hogy ez egy teljesen laikus véleménye, így pont annyit is számít a valódi fejlesztések tekintetében. Nagyjából olyan, mintha a negyedik generációs fluorokinolon antibiotikumok fejlesztéséhez szólnál hozzá. Könnyen lehet, hogy azok között is lenne, amit nehezen tolerálsz vagy kifejezetten rosszul leszel tőle, mégsem a szer hibája, hanem a te szervezeteddel nem igazán kompatibilis. Gondolom azert a gyogyszergyartokrol elhiszed, hogy valodi fejlesztest vegeznek. Ideje lenne elhinni, hogy a kábelgyártók is. A probléma viszont ugyanaz veluk, nem ugyanugy fog viselkedni az egyik rendszerben, mint a masikban. Ugyanis vannak mutatók, amik miatt egy kábel egyre jobbnak és jobbnak minősül, ám nem bármilyen rendszerben. Ahogy van antibiotikumbol is olyan, ami mondjuk a legjobb egy adott baktériummal szemben. Csaképp lehet, hogy pánikrohamot kapsz, idegelhalást okoz a végtagjaidban és májgyulladást is okoz egyben. De csak nálad, 100 másik embernél meg nem.
Egy audio kábel abban segít, hogy minél jobb legyen az elektromos jel továbbítása. Nade mi van, ha egy ótvar dac mögé kötöd be? Akkor csak azt fogod mégjobban hallani, hogy ótvar hangja van. De erről nem a kábel tehet, hanem a készülék. Tessék megismerni minél szintetikusabban, minél több környezetben a birtokolt készülékeket, és akkor könnyebb lesz elhelyezni őket a saját virtuális koordinátarendszerben. Úgy leegyszerűsödik a kábel választás is.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:

Hát pedig nem.

Bár megértem a szkepticizmusodat a nagy kábelgyártókkal szemben, szeretném kiemelni, hogy a kábelek gyártásában számos kiváló mérnök dolgozik, akik komoly szakértelemmel és elhivatottsággal fejlesztik termékeiket.

Az állításoddal ellentétben, a fejlesztők pontosan tudják, miért szólnak másképp a különböző kábelek. Az anyagok tisztasága, a vezető struktúrája, az árnyékolás módja és sok más tényező mind hozzájárulnak a hangzásbeli különbségekhez. Ezeket a tulajdonságokat nemcsak mérni tudják, hanem tudományos alapokra építve optimalizálják is.

Az az állítás, hogy a hifi kábelek esetében az "átverve" fogalom nincs definiálva, egyszerűen nem igaz. Az audioiparban a hitelesség és a minőség kritikus tényezők, és a cégek nagy hangsúlyt fektetnek ezekre. Az általad említett villanyszerelő drótok és CAT6 kábelek esetében is megvannak a szabványok és előírások, ahogy az audio kábelek esetében is.

Érdemes tehát elismerni és tiszteletben tartani a mérnökök munkáját, akik a legjobb hangélményt igyekeznek nyújtani a vásárlóknak.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 437

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Ez egy hobbi, azon belül pedig a drágább dolgok igazi luxuscikkek. Csakúgy, mint egy sportautó, egy luxusóra, jacht sorolhatnánk.
Egy rendszer elemeinek igazodni kell egymáshoz, mert akkor tudjuk kihasználni a bennük rejlő potenciált. El kell fogadni, bármennyire furcsa is, a kábelek szerves részei ennek az egésznek. Egy gyenge kábel is tönkreteheti egy sok milliós rendszer hangját. Meg persze egy olcsóbbét is. Ez esetben elégedetlen a tulajdonos a rendszere hangjával. És aki elégedetlen az vásárol jobbat, azért hogy elégedett legyen. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, természetesen a rendszere összességének figyelembevételével, hogy mennyit tud vagy hajlandó kábelekre áldozni. Egy valamiben azonban mindenki biztos lehet, egy jó kábel egy alapszintű rendszer hangján is tud javítani. Életszerűtlen persze arra gondolni, hogy valaki a 400ezres rendszeréhez 500ezres tápkábelből vásárol több darabot. Ugyan ez egy több 10 milliós rendszernél teljesen elfogadható.
Megint csak azt tudom mondani, hogy egy kábel (illetve bármi más) értékét nem kizárólag az előállításának költsége határozza meg. Hanem az "élvezeti" értéke. Persze attól, hogy valami drága még lehet rossz, és olcsón is találhatunk jó minőséget. Természetesen nem egy, hanem több gyártó termékeit összehasonlítva. Tehát ne ítéljünk ár illetve hangzatos marketingszövegek alapján!
Én a saját kábeleimet mindig összetesztelem más gyártók kábeleivel, lehetőleg többféle rendszerben. Ezek alapján próbálom őket pozícionálni egy-egy szinten. A kategóriákat, ezzel együtt az árakat, a gyártók (illetve a piac) alakítják, ebbe kell józanul elhelyezni a termékeket.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 997

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Hát pedig nem.

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

diagnet írta:
2024.07.23., kedd 10:39
sutemenyx írta:
2024.07.23., kedd 00:03
Nem szoktam hozzászólni ezekhez az agymenésekhez, mert mikroszkópikusan sem érdekel, de azért attól kinyilik a bicska a zsebemben, ha valaki ennyire fogalom nélkül elkezdi ekézni azokat a gyártókat, akik egyébként értik és tudják is, hogy mit csinálnak.
Ja és az legdurvább, hogy ezt önérdekből, anyagi haszonszerzés mellett teszik.
sutemenyx írta:
2020.12.10., csüt. 12:55
Szerintem meg elmehet a sunyiba az _összes_ gyártó. Hallgathatatlan kb minden gyári erősítő, ami nagyszériában készül. Úgy ahogy van a szeméttelepre lehetne vinni dobozostul, raklapostul az összeset.
Igen, mert igénytelen, hozzá nem értő módon készülnek. Adatlapra és a szemnek gyártják őket, nem arra, hogy jól is szóljon. Tisztelet a kivételeknek, amiből nagyon kevés van, és ezek a kivételek nem a nagyszériás termékek. Ezen véleményem továbbra is helytálló.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

sutemenyx írta:
2024.07.23., kedd 00:03
Nem szoktam hozzászólni ezekhez az agymenésekhez, mert mikroszkópikusan sem érdekel, de azért attól kinyilik a bicska a zsebemben, ha valaki ennyire fogalom nélkül elkezdi ekézni azokat a gyártókat, akik egyébként értik és tudják is, hogy mit csinálnak.
Ja és az legdurvább, hogy ezt önérdekből, anyagi haszonszerzés mellett teszik.
sutemenyx írta:
2020.12.10., csüt. 12:55
Szerintem meg elmehet a sunyiba az _összes_ gyártó. Hallgathatatlan kb minden gyári erősítő, ami nagyszériában készül. Úgy ahogy van a szeméttelepre lehetne vinni dobozostul, raklapostul az összeset.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Vinkler írta:
2024.07.23., kedd 09:53
sutemenyx írta:
2024.07.23., kedd 09:08
Másrészt ami még ennél is durvább, hogy nem kéne éppen az árképzésbe beleszállni, mert abban cables verhetetlen, magasan a gyártók feletti profitarányt realizál -legalábbis azzal az adott kábelével, amivel találkoztam-. Ugyanis azok a szemét gyártók, akik a draga kabeleket gyartjak, bizony töredékáron bocsájtják kereskedelembe a kábeleiket, csak mire eljut a végfelhasználóig, addigra nem az a töredék ár lesz a katalogusba írva. Ennek is megvan a miértje és mikéntje, nem feltetlen kell ezzel foglalkozni, de még ezen felül is van egy nagyrakás költség, ami egy rendes gyártót terhel. Szoval szerintem hagyjukmá ezt a szemét pénzéhes gyártók témakört, mer könnyen visszájára fordul az ilyesmi.
Az árképzés egy érdekes témakör, megérne egy külön fejezetet. Egyébként abban igaza van, hogy a drágább termékeken fajlagosan nagyobb (általában) a haszon. Nyilván visszájára fordulhat én csak azt kérem, hogy normális stílusban történjen a kommunikáció. Csak ennyit kérek.
Persze, hogy nagyobb. A gyártónak is kevesebb eladott termékből kell realizálnia a fejlesztési költségeit/hasznát, és a kereskedőknek is sokkal több tőkét kell beletenni egy drágább kábel raktáron tartásába úgy, hogy nemtudni meddig fog benne állni a pènz. Nem is ezzel van a baj, ezek egyértelmű dolgok. Viszont a tisztességtelen gyártózás előtt kéne ezeken a dolgokon morfondírozni egy kicsit. Hogy mennyibe kerülhet alkalmazottakkal, céges formában, minőségellenőrzéssel, folyamatosan biztosítandó alapanyagból, szabványoknak megfelelve úgy kábelt gyártani, hogy utána azt még át is kell préselni a nagy és kiskereskedelmi láncon. Ugye..
Szoval lehet reklamozni a sajat portekat, meg elmeleteket gyartani rá, csak nem úgy, hogy közben még nyilvánosan felrójuk a rendes, hivatalos gyártóknak azt, amit mi elsimliskedünk okosba.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

sutemenyx írta:
2024.07.23., kedd 09:08
Másrészt ami még ennél is durvább, hogy nem kéne éppen az árképzésbe beleszállni, mert abban cables verhetetlen, magasan a gyártók feletti profitarányt realizál -legalábbis azzal az adott kábelével, amivel találkoztam-. Ugyanis azok a szemét gyártók, akik a draga kabeleket gyartjak, bizony töredékáron bocsájtják kereskedelembe a kábeleiket, csak mire eljut a végfelhasználóig, addigra nem az a töredék ár lesz a katalogusba írva. Ennek is megvan a miértje és mikéntje, nem feltetlen kell ezzel foglalkozni, de még ezen felül is van egy nagyrakás költség, ami egy rendes gyártót terhel. Szoval szerintem hagyjukmá ezt a szemét pénzéhes gyártók témakört, mer könnyen visszájára fordul az ilyesmi.
Az árképzés egy érdekes témakör, megérne egy külön fejezetet. Egyébként abban igaza van, hogy a drágább termékeken fajlagosan nagyobb (általában) a haszon. Nyilván visszájára fordulhat én csak azt kérem, hogy normális stílusban történjen a kommunikáció. Csak ennyit kérek.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Vinkler írta:
2024.07.23., kedd 07:30

Ezt a stílust mellőzd itt a fórumon kérlek!
Elolvastam, szerintem teljesen korrekt. Nem személyeskedés, mert nem a témától eltérö szemèlyes tulajdonságait becsméreltem, hanem a témában kinyilvánított véleményét, és rávilágítottam arra, hogy gyártóként nem oké, hogy ennyire sem ért hozzá, miközben osztja az észt. És kénytelen vagyok neki írni, mert amúgy kinek írnám? Általánosra fogalmazva elég furcsán nézne ki.
És akkor nézzük meg azt is, hogy miért: az egész írásom nem született volna meg, ha nincs ez a burkolt rágalmazása a gyártók felé:

“Viszont ez olcsó, tehát a gyártóknak nem igazán kedvező.”

Ki szélt vet, vihart arat..
Lehet játszadozni a gondolatokkal meg meglátásokkal, de ha bele rúgsz valakibe, az lehet hogy vissza fog rúgni.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

hodyka írta:
2024.07.23., kedd 06:35
sutemenyx írta:
2024.07.22., hétf. 23:54
cables írta:
2024.07.22., hétf. 10:26

Picit kifejtenéd? Mi "nyírja" agyon az anyagot, amit jobb ha öntenek?
Ha már kábelek gyártásával foglalkozol, akkor legalább azzal az alapfogalommal tisztában kellene lenned, hogy hogyan készül a huzal. De most akkor felvilágosítalak: azért hívják huzalnak, mert megfogják az anyagot (rezet, ezustöt, vagy amit akarsz) és áthúzzák egy lyukon. Aztán egy kisebben, aztán egy mégkisebben, és addig folytatják, a végén olyan kis lyukon húzzák át, amilyen vastag huzalt gyártani akarnak.
Nem nagyon értek semmihez :rolleyes:

De szerintem hengerelik vagy hidegen vagy melegen

https://youtu.be/C7mjlx4iJ9o
Ez egy OCC gép, ami olvadékot húz. Ennek semmi köze a nagyipari huzalgyártáshoz, ezt lehet UP-OCC meg PCOCC néven megvenni drágán audio boltban.
Hengerelni kör keresztmetszetű dolgot nem lehet értelemszerűen, mert egy hengerelt dolog henger felőli oldala sík lesz. Görgők közt lehet vékonyítani, ahogy később a videóban, de az ugyanolyan kb mint a lyukon áthúzás, az anyag ugyanúgy végigtorlódik teljes hosszon.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”