Siltech-re gondoltam

Szerintem a Jenving (Svédország) maga is önti és húzza a Supra márkanevű kábeleket (esetleg pont rá gondoltál, mint az egyetlen európai gyártó?). De lehet, hogy tévedek.hodyka írta: ↑2024.07.23., kedd 20:16Hány gyártóról tudtok aki akik hifi vagy high-end drótokat gyárt, és maga is önti és húzza a drótokat
Szerintem nem sok van, Európában talán egy ha jól tudom összesen van három van ( Japán és USA )
ha többet tudtok írjátok meg köszi
A többi csak a kész drótokat faragja
Ez nyilvánvaló, mert a kábelnek nincs "hangja", csak annyit tudnak szimulálni (teljesen logikus módon), hogy a kábel egyik végére adott elektromos jelből mi lesz a másik végén, bizonyos előre meghatározott körülmények között és bizonyos paraméterű terhelés mellett. Azt nem tudhatják előre, hogy valakinél otthon ez milyen elektromágneses környezetbe kerül, s azt sem, hogy pontosan hová megy tovább a végfelhasználónál. Hangot hangsugárzók szoktak adni, nem kábelek, ezért feltételezem, hogy - ha egyáltalán van prediktív analízis paradigmára épülő szimulációs alapú tervezés az audio-kábelgyártóknál, amit természetesen még mindig nem tudok, és ezt szeretném itt is kihangsúlyozni - akkor valamilyen referencia rendszereken "hallgatják le" a másik kábelvégen kapott szimulált jelet, és innentől már teljesen szubjektív lesz az ő megítélésük arról, hogy milyen a "hang" a kábelük használatával.
Anyagtudományi kutatások lehet vannak , de szerintem jóval valószínűbb:
Te mondtadAszpirin írta: ↑2024.07.23., kedd 19:13Khm.... Entreq? :) Az bizony egy csúnya sztori volt (szerintem).
Én egyébként nem tudom, hogy hogyan tervezik a kábeleket az audio-világban, de saját szememmel láttam nagyon komoly kábel-szimulációkat (minden paraméter a vezetőkhöz, dielektrikumokhoz, geometria, stb. alapján a kábelben végbemenő fizikai folyamatok vizualizált szimulációit) Simcenter Amesim-ben, igaz, ipari (NEM audio) felhasználásra. Ott igen komoly tchnikákat vetnek be ma már egy-egy kábel megtervezésére. Mondom nem tudom, de a technika és a matek adott hozzá, szóval akár számítógépes szimulációval megtámogatott számítógépes tervezést ia alkalmazhatnak. Hogy ezt teszik vagy sem, azt nálam tájékozottabb megmondja.
Kísérletezések és próbálkozások valóban gyakoriak az audioiparban, és ezek eredményezik az új, innovatív termékeket. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a folyamat esetleges vagy véletlenszerű lenne. A mérnökök szisztematikusan dolgoznak azon, hogy a legjobb minőségű hangátvitelt biztosítsák, figyelembe véve a legújabb tudományos eredményeket és technológiai fejlesztéseket. Az ötvözetek és anyagok kiválasztása mögött komoly anyagtudományi kutatások állnak.Tctronic írta: ↑2024.07.23., kedd 18:43Lehet én vagyok naiv, tudatlan, de nehezen tudom elképzelni hogy ül az asztalnál egy mérnök csapat és hosszas gondolkodás, számolás (??), fejvakargatás után azt mondják: legyen 90% ezüst 5,3% arany 4,7% platina ötvözetű kábelt rendeljünk (Azt se tudom hogy ezek ötvözhetőek-e, csak egy példát mondtam) meg a gyártótól mert ez lesz az óriás ölő. (Mert azt nagyon nagy valószínűséggel nem ők gyártják) Ja a gyárban csak 5000m rendelhető minimális mennyiség amit legyártanak. Legyártják. Phhh jó sz@r lett. Na mindegy majd elsózzuk valahova.
Ahogy már írtam az összes eddigi tapasztalat próbálkozások, kísérletezések után lett megszerezve.
Csak egy példa a sokat emlegetett VdH MCS1000. Ugye már nem gyártják. Igény lenne rá? Igen? Sokat fizetnének érte? Igen.
Akkor meg miért nem gyártják újra? Mert legyártottak egy adagot (1Km tök mindegy) de valószínűleg nem tudják megismételni. Az az alapanyag, tisztaság, összetétel, gyártás technológia stb lehet még egyszer már nem reprodukálható.
Szóval szvsz, a kábelek kellenek, a jó kábel nagyon kell, de túl van misztifikálva ez az egész. Nagyon sokszor kihasználják ezt a gyártók szemrebbenés nélkül.
Nagyon sokszor előfordul hogy egy kábel több név alatt is fut. Meg olyan is volt már a történelemben hogy ismert gyártó filléres számítógép USB kábelt beburkolva nagyságrendekkel többért adta el.
Peace![]()
Khm.... Entreq? :) Az bizony egy csúnya sztori volt (szerintem).
Én (is) nagyon szeretem a komolyzenei ajánlóit.
Azért azt elmondanám neked, hogy Chord_ nál kevés tájékozottabb és audióban jobban gondolkodó ember van itt az AVX-en!
Személyes tapasztalatom szerint sokszor nincs tisztában az ember, mik a rendszere gyengeségei. Aztán egyszerűbb kábeleket cserélgetni, és várni a csodát, mint az eszközöket cserélgetni.sutemenyx írta: ↑2024.07.23., kedd 17:20Mivel felhasználó vagy, így nem lehet neked felróni, ha nem látsz bele mélyebben, hogy mi történik, milyen fejlesztési irányok vannak és azok mennyire helytállóak, így végsősoron azt sem lehet felróni, hogy az ismeretanyag hiányának okán ez a magánvéleményed alakult ki. Viszont helyén kell kezelni a dolgot, ebből kifolyólag hogy ez egy teljesen laikus véleménye, így pont annyit is számít a valódi fejlesztések tekintetében. Nagyjából olyan, mintha a negyedik generációs fluorokinolon antibiotikumok fejlesztéséhez szólnál hozzá. Könnyen lehet, hogy azok között is lenne, amit nehezen tolerálsz vagy kifejezetten rosszul leszel tőle, mégsem a szer hibája, hanem a te szervezeteddel nem igazán kompatibilis. Gondolom azert a gyogyszergyartokrol elhiszed, hogy valodi fejlesztest vegeznek. Ideje lenne elhinni, hogy a kábelgyártók is. A probléma viszont ugyanaz veluk, nem ugyanugy fog viselkedni az egyik rendszerben, mint a masikban. Ugyanis vannak mutatók, amik miatt egy kábel egyre jobbnak és jobbnak minősül, ám nem bármilyen rendszerben. Ahogy van antibiotikumbol is olyan, ami mondjuk a legjobb egy adott baktériummal szemben. Csaképp lehet, hogy pánikrohamot kapsz, idegelhalást okoz a végtagjaidban és májgyulladást is okoz egyben. De csak nálad, 100 másik embernél meg nem.chord_ írta: ↑2024.07.23., kedd 13:33Nehogy elkezdjünk sírni már, ha a nagy kábelgyártóknak valaki beszól.
Hogy adóznak, meg fizetik a TB-t a takarítónőjüknek.
Óóóó, szegények. Pedig nekünk akarják a jó hangot.
Hát pedig nem.
A magánvéleményem az, hogy amit az audio iparban a kábelekkel művelnek, az a szimpla 'csalás' kategóriájához igen-igen közel van.
Hogy miért?, nem, nem az ár miatt. Ha 10M egy kábel, és veszik, akkor az ár OK. Jó a kereskedő, ennyi. Hanem azért, mert halovány, pótkiegészítő fogalmuk sincs arról, hogy miért is szólnak másképp pl. a tápkábelek. Vagy mitől szólnának jól. Valami fizikai / elektromos / anyagtechnikai / amit éppen tudnak mérni maszlaggal nyomják a népet, ügynököket tartanak, és hülyítenek titeket is, meg engem is. Kínában legyártatják a sz@r rézből, az ellenőrizhetetlen minőségű ezüstnek mondott akármiből, itt meg vetítik a tuttit , hogy fú-de-mennyire jó.
Ehhez képest a villanyszerelő drót az egy korrekt dolog. Ha 16A, akkor 16A-el megküldöd, és nem fog elolvadni meg forrósodni.
Ha egy hálózati kábel CAT6, és megküldöd 1000M/s alatt, és átviszi frankón, akkor ez korrekt, és senki sem lett átverve.
Ehhez képest a hifiben, drótilag, az 'átverve' fogalom nincs is definiálva. Ez pedig a nagy kábelgyártóknak örök védelmet fog adni, bármilyen megoldással is állnak elő.
Egy audio kábel abban segít, hogy minél jobb legyen az elektromos jel továbbítása. Nade mi van, ha egy ótvar dac mögé kötöd be? Akkor csak azt fogod mégjobban hallani, hogy ótvar hangja van. De erről nem a kábel tehet, hanem a készülék. Tessék megismerni minél szintetikusabban, minél több környezetben a birtokolt készülékeket, és akkor könnyebb lesz elhelyezni őket a saját virtuális koordinátarendszerben. Úgy leegyszerűsödik a kábel választás is.
Mivel felhasználó vagy, így nem lehet neked felróni, ha nem látsz bele mélyebben, hogy mi történik, milyen fejlesztési irányok vannak és azok mennyire helytállóak, így végsősoron azt sem lehet felróni, hogy az ismeretanyag hiányának okán ez a magánvéleményed alakult ki. Viszont helyén kell kezelni a dolgot, ebből kifolyólag hogy ez egy teljesen laikus véleménye, így pont annyit is számít a valódi fejlesztések tekintetében. Nagyjából olyan, mintha a negyedik generációs fluorokinolon antibiotikumok fejlesztéséhez szólnál hozzá. Könnyen lehet, hogy azok között is lenne, amit nehezen tolerálsz vagy kifejezetten rosszul leszel tőle, mégsem a szer hibája, hanem a te szervezeteddel nem igazán kompatibilis. Gondolom azert a gyogyszergyartokrol elhiszed, hogy valodi fejlesztest vegeznek. Ideje lenne elhinni, hogy a kábelgyártók is. A probléma viszont ugyanaz veluk, nem ugyanugy fog viselkedni az egyik rendszerben, mint a masikban. Ugyanis vannak mutatók, amik miatt egy kábel egyre jobbnak és jobbnak minősül, ám nem bármilyen rendszerben. Ahogy van antibiotikumbol is olyan, ami mondjuk a legjobb egy adott baktériummal szemben. Csaképp lehet, hogy pánikrohamot kapsz, idegelhalást okoz a végtagjaidban és májgyulladást is okoz egyben. De csak nálad, 100 másik embernél meg nem.chord_ írta: ↑2024.07.23., kedd 13:33Nehogy elkezdjünk sírni már, ha a nagy kábelgyártóknak valaki beszól.
Hát pedig nem.
A magánvéleményem az, hogy amit az audio iparban a kábelekkel művelnek, az a szimpla 'csalás' kategóriájához igen-igen közel van.
Hogy miért?, nem, nem az ár miatt. Ha 10M egy kábel, és veszik, akkor az ár OK. Jó a kereskedő, ennyi. Hanem azért, mert halovány, pótkiegészítő fogalmuk sincs arról, hogy miért is szólnak másképp pl. a tápkábelek. Vagy mitől szólnának jól. Valami fizikai / elektromos / anyagtechnikai / amit éppen tudnak mérni maszlaggal nyomják a népet, ügynököket tartanak, és hülyítenek titeket is, meg engem is. Kínában legyártatják a sz@r rézből, az ellenőrizhetetlen minőségű ezüstnek mondott akármiből, itt meg vetítik a tuttit , hogy fú-de-mennyire jó.
Ehhez képest a villanyszerelő drót az egy korrekt dolog. Ha 16A, akkor 16A-el megküldöd, és nem fog elolvadni meg forrósodni.
Ha egy hálózati kábel CAT6, és megküldöd 1000M/s alatt, és átviszi frankón, akkor ez korrekt, és senki sem lett átverve.
Ehhez képest a hifiben, drótilag, az 'átverve' fogalom nincs is definiálva. Ez pedig a nagy kábelgyártóknak örök védelmet fog adni, bármilyen megoldással is állnak elő.
Bár megértem a szkepticizmusodat a nagy kábelgyártókkal szemben, szeretném kiemelni, hogy a kábelek gyártásában számos kiváló mérnök dolgozik, akik komoly szakértelemmel és elhivatottsággal fejlesztik termékeiket.chord_ írta: ↑2024.07.23., kedd 13:33Nehogy elkezdjünk sírni már, ha a nagy kábelgyártóknak valaki beszól.
Hát pedig nem.
Igen, mert igénytelen, hozzá nem értő módon készülnek. Adatlapra és a szemnek gyártják őket, nem arra, hogy jól is szóljon. Tisztelet a kivételeknek, amiből nagyon kevés van, és ezek a kivételek nem a nagyszériás termékek. Ezen véleményem továbbra is helytálló.
Ja és az legdurvább, hogy ezt önérdekből, anyagi haszonszerzés mellett teszik.
Persze, hogy nagyobb. A gyártónak is kevesebb eladott termékből kell realizálnia a fejlesztési költségeit/hasznát, és a kereskedőknek is sokkal több tőkét kell beletenni egy drágább kábel raktáron tartásába úgy, hogy nemtudni meddig fog benne állni a pènz. Nem is ezzel van a baj, ezek egyértelmű dolgok. Viszont a tisztességtelen gyártózás előtt kéne ezeken a dolgokon morfondírozni egy kicsit. Hogy mennyibe kerülhet alkalmazottakkal, céges formában, minőségellenőrzéssel, folyamatosan biztosítandó alapanyagból, szabványoknak megfelelve úgy kábelt gyártani, hogy utána azt még át is kell préselni a nagy és kiskereskedelmi láncon. Ugye..Vinkler írta: ↑2024.07.23., kedd 09:53Az árképzés egy érdekes témakör, megérne egy külön fejezetet. Egyébként abban igaza van, hogy a drágább termékeken fajlagosan nagyobb (általában) a haszon. Nyilván visszájára fordulhat én csak azt kérem, hogy normális stílusban történjen a kommunikáció. Csak ennyit kérek.sutemenyx írta: ↑2024.07.23., kedd 09:08Másrészt ami még ennél is durvább, hogy nem kéne éppen az árképzésbe beleszállni, mert abban cables verhetetlen, magasan a gyártók feletti profitarányt realizál -legalábbis azzal az adott kábelével, amivel találkoztam-. Ugyanis azok a szemét gyártók, akik a draga kabeleket gyartjak, bizony töredékáron bocsájtják kereskedelembe a kábeleiket, csak mire eljut a végfelhasználóig, addigra nem az a töredék ár lesz a katalogusba írva. Ennek is megvan a miértje és mikéntje, nem feltetlen kell ezzel foglalkozni, de még ezen felül is van egy nagyrakás költség, ami egy rendes gyártót terhel. Szoval szerintem hagyjukmá ezt a szemét pénzéhes gyártók témakört, mer könnyen visszájára fordul az ilyesmi.
Az árképzés egy érdekes témakör, megérne egy külön fejezetet. Egyébként abban igaza van, hogy a drágább termékeken fajlagosan nagyobb (általában) a haszon. Nyilván visszájára fordulhat én csak azt kérem, hogy normális stílusban történjen a kommunikáció. Csak ennyit kérek.sutemenyx írta: ↑2024.07.23., kedd 09:08Másrészt ami még ennél is durvább, hogy nem kéne éppen az árképzésbe beleszállni, mert abban cables verhetetlen, magasan a gyártók feletti profitarányt realizál -legalábbis azzal az adott kábelével, amivel találkoztam-. Ugyanis azok a szemét gyártók, akik a draga kabeleket gyartjak, bizony töredékáron bocsájtják kereskedelembe a kábeleiket, csak mire eljut a végfelhasználóig, addigra nem az a töredék ár lesz a katalogusba írva. Ennek is megvan a miértje és mikéntje, nem feltetlen kell ezzel foglalkozni, de még ezen felül is van egy nagyrakás költség, ami egy rendes gyártót terhel. Szoval szerintem hagyjukmá ezt a szemét pénzéhes gyártók témakört, mer könnyen visszájára fordul az ilyesmi.
Elolvastam, szerintem teljesen korrekt. Nem személyeskedés, mert nem a témától eltérö szemèlyes tulajdonságait becsméreltem, hanem a témában kinyilvánított véleményét, és rávilágítottam arra, hogy gyártóként nem oké, hogy ennyire sem ért hozzá, miközben osztja az észt. És kénytelen vagyok neki írni, mert amúgy kinek írnám? Általánosra fogalmazva elég furcsán nézne ki.
Ez egy OCC gép, ami olvadékot húz. Ennek semmi köze a nagyipari huzalgyártáshoz, ezt lehet UP-OCC meg PCOCC néven megvenni drágán audio boltban.hodyka írta: ↑2024.07.23., kedd 06:35Nem nagyon értek semmihezsutemenyx írta: ↑2024.07.22., hétf. 23:54Ha már kábelek gyártásával foglalkozol, akkor legalább azzal az alapfogalommal tisztában kellene lenned, hogy hogyan készül a huzal. De most akkor felvilágosítalak: azért hívják huzalnak, mert megfogják az anyagot (rezet, ezustöt, vagy amit akarsz) és áthúzzák egy lyukon. Aztán egy kisebben, aztán egy mégkisebben, és addig folytatják, a végén olyan kis lyukon húzzák át, amilyen vastag huzalt gyártani akarnak.![]()
De szerintem hengerelik vagy hidegen vagy melegen
https://youtu.be/C7mjlx4iJ9o