Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sütés-főzés

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2821
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2742
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

@Zoli73 Igen draga, de erre csak annyit tudok mondani hogy hozott kóstolónak utána mondtam hogy hozzon belőle. Edesanyam már többet látott mint én ő is csak annyit mondott,hogy ilyet meg ő sem látott. Ket fajta paprikaból van, a magjat nem őrlik meg mint sok mas gyartónál, az egyik a színe a másik az ìze miatt. Hobbiból csinálja, teljesen más területen mozog, a 16EFtos ár az önköltségi ára. Az etterem aki veszi tőle szinten kért mintat utana döntottek a vásárlás mellett. Volt olyan év hogy nem tudott kiszaradni rendesen ősszel mert esős volt az idő, kapott valamilyen gombafertőzést, bevizsgáltatta meg eppen hatarértek alatt volt, de inkabb kidobta az egeszet. Egyébkent ingyen adta volna de mondtam hogy úgy nem kell. ;)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2821
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2742
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

...
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2821
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2742
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Ha 20.-a akkor marhapörkölt. Azert nem birka mert azt csak én szeretem. A fűszerpaprika ismerősöm termesztése. A fotó nem tudom mennyire adja vissza a színét de az is és az ìze is nagyon jó.Valamilyen étterem szokta felvasarolni tőle a nagy részét. 1kg ot szoktam venni tőle baráti áron 16E ert. Ez kitart nekünk öcséméknek anyukámnak tovább mint egy évig.
20240820_120424.jpg
20240820_120518.jpg
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2024.08.20., kedd 12:35-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14125
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9112
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

cables írta:
2024.08.20., kedd 06:21
-----

Gulyásleves tuning

Kicsit hosszú lesz, de talán megéri. Megboldogult anyósom egy kis Balaton-felvidéki faluban született. Ott már gyerekként meg kellett tanulnia főzni. A család nagyon szegény volt ezért még szinte gyerek volt, amikor beadták a Veszprémi Érsekség konyhájára dolgozni. Ez a múlt század 30-as éveiben azt jelentette, hogy a Dunántúl legjobb szakácsnői között, a legjobb étel anyagokból különleges minőségű ételeket kellett főzni/sütni nap mint nap. Aztán felkerült Pestre, ahol a Római-parton egy gazdag családra főzött. Ott nagyon gyakran megfordultak külföldi rokonok, akik a franciás konyhát szerették. Ott ezt tanulta meg. Életem legjobb ételeit nála ettem, főzés mellett hihetetlenül finom süteményeket csinált lekváros buktát, fánkot, csörege-fánkot, és olyan hajtogatott tepertős pogácsát, hogy máig érzem az ízét. A főzésnél azt figyeltem meg, hogy kicsit tovább főzött, sütött mindent, mint a feleségem, az én lányomról nem is beszélve. Tegnap gulyás levest főzött a nejem és nekem szólt, ha puha minden zárjam le a gáztűzhelyt. Nem zártam le kb. negyed/fél órát tovább hagytam főni. Picit szétfőtt benne minden, de az íz olyan lett, mintha anyósom főzte volna.
Ez azért ennél sokkal bonyolultabb.

Megfelelő hőfokon, megfelelő ideig kell főzni, sütni, sous vide-olni, stb. Ez nem újkeletű, elég, ha mondjuk a klasszk bbq-ra gondolunk, ahol nem ritkán 10-12 órán keresztül készül az étel alacsonyabb hőfokon, vagy a nápolyi tipusú pizza, ami 1,5 perc alatt készül el 400 fokon.
Csakhogy két ellentétes példát említsek. :rolleyes:

Egyébként én a gulyást addig főzöm (ma már kizárólag bográcsban), amíg a burgonya el nem kezd kopni, a lekopó szemcsék picit besűrűsítik a levet. Ez az egyik titkom, kezeljétek bizalmasan! :kiss:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5506
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2316

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

-----

Gulyásleves tuning

Kicsit hosszú lesz, de talán megéri. Megboldogult anyósom egy kis Balaton-felvidéki faluban született. Ott már gyerekként meg kellett tanulnia főzni. A család nagyon szegény volt ezért még szinte gyerek volt, amikor beadták a Veszprémi Érsekség konyhájára dolgozni. Ez a múlt század 30-as éveiben azt jelentette, hogy a Dunántúl legjobb szakácsnői között, a legjobb étel anyagokból különleges minőségű ételeket kellett főzni/sütni nap mint nap. Aztán felkerült Pestre, ahol a Római-parton egy gazdag családra főzött. Ott nagyon gyakran megfordultak külföldi rokonok, akik a franciás konyhát szerették. Ott ezt tanulta meg. Életem legjobb ételeit nála ettem, főzés mellett hihetetlenül finom süteményeket csinált lekváros buktát, fánkot, csörege-fánkot, és olyan hajtogatott tepertős pogácsát, hogy máig érzem az ízét. A főzésnél azt figyeltem meg, hogy kicsit tovább főzött, sütött mindent, mint a feleségem, az én lányomról nem is beszélve. Tegnap gulyás levest főzött a nejem és nekem szólt, ha puha minden zárjam le a gáztűzhelyt. Nem zártam le kb. negyed/fél órát tovább hagytam főni. Picit szétfőtt benne minden, de az íz olyan lett, mintha anyósom főzte volna.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14125
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9112
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Ma pizza nap volt. szia.gif

.
IMG_2687.jpeg
IMG_2686.jpeg
IMG_2682.jpeg
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5506
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2316

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

-----
Mai ebéd: omlós sült kacsacomb hagymás törtburgonyával

ebéd.jpg

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14125
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9112
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Aszpirin írta:
2024.07.28., vas. 14:36
Vinkler írta:
2024.07.28., vas. 14:23
Gombakrémleves sajtos krutonnal. Imádom! 36_3_1.gif

.
IMG_2642.jpeg
:tutiok:

Szerintem Te pályát tévesztettél :D
:smile29: Gyermekkoromban szakácsnak készültem, de szerencsére nem így lett. Aztán csak megelégeltem, hogy az éttermek nagy részében nem tudok jót enni, így megcsináltam otthon.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6886
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 6096
Tartózkodási hely: Szár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Vinkler írta:
2024.07.28., vas. 14:23
Gombakrémleves sajtos krutonnal. Imádom! 36_3_1.gif

.
IMG_2642.jpeg
:tutiok:

Szerintem Te pályát tévesztettél :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14125
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9112
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Gombakrémleves sajtos krutonnal. Imádom! 36_3_1.gif

.
IMG_2642.jpeg
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5759
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3573

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Készítettem a zasszonynak egy ilyet. Kiette a fagyit egy pici kávéval,mondta,hogy ez nagyon finom,de a többit felönti tejjel 31_1_21.gif
(Sosem iszik csak tejeskávét)
20240727_141429.jpg

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1117
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 292
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Én ezt a Kiritsuke-t vettem nemrég. Még szokni kell de szeretem.
Csatolmányok
IMG_1164.jpg
www.chiliout.hu

Silent Angel-Hegel-REL-Usher

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14125
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9112
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

stx írta:
2024.07.21., vas. 19:12
Vinkler írta:
2024.07.21., vas. 16:15
Összejött a család, kellett egy kiadósabb étel. Hagyományos bográcsgulyás. Amúgy is imádom! :tutiok:

.
IMG_2574.jpegIMG_2575.jpegIMG_2579.jpegIMG_2581.jpeg
Remélem marhahús.
Mifelénk a gulyásleves marhából van. :rolleyes:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 933
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 467
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: stx »

Vinkler írta:
2024.07.21., vas. 16:15
Összejött a család, kellett egy kiadósabb étel. Hagyományos bográcsgulyás. Amúgy is imádom! :tutiok:

.
IMG_2574.jpegIMG_2575.jpegIMG_2579.jpegIMG_2581.jpeg
Remélem marhahús.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14125
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9112
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Összejött a család, kellett egy kiadósabb étel. Hagyományos bográcsgulyás. Amúgy is imádom! :tutiok:

.
IMG_2574.jpeg
IMG_2575.jpeg
IMG_2579.jpeg
IMG_2581.jpeg
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2821
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2742
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Szicíliai padlizsánragu. (Vagy ahogy mi hívjuk mediterrán lecsó :rolleyes: ) Először Olaszországban ettem valami hasonlót, utána kezdtem kutatni, hogy mi is lehet ez és hogyan kellene elkészíteni. Mondanom sem kell, olyan sikere lett itthon, hogy azóta szinte folyamatosan készítjük nyáron. Melegen, hidegen mindenhogy tökéletes, viszonylag gyorsan elkészül. Mi most épp pirítóssal ettük reggelire hidegen. A lenti receptet csatoltam, ami ízlés szerint variálható. Mi a mazsolát, vörösborecetet és a mentát kihagyjuk, a kaliforniai paprika helyett kápiát teszünk bele , és friss húsos paradicsomot konzerv helyett + egy kis csípős salsa szószt.

Az egyik legjobb hús nélküli étel amit ettem. :tutiok: Természetesen ha grillen készül még ütősebb.


https://sobors.hu/receptek/sziciliai-pa ... gu-recept/
20240721_095113.jpg
20240721_095119.jpg
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
earforce
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5863
Csatlakozott: 2009.01.21., szer. 00:18
Értékelés: 2942

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: earforce »

Hat Te írta:
2024.07.20., szomb. 21:17
„A kés a szakács lelke” tartja a japán mondás..
Sajnos elmentem meglátogatni egy budapesti üzletet a Japán kések boltját.. https://japankesek.hu/
A tulajdonos és egyben eladó, egy rendkívül segítőkész és profi üzletember, aki nem a legdrágább, hanem a leginkább neked való kést szeretné neked megtalálnia.
És, hogy miért sajnos? Nem jöttem el üres kézzel és még biztos vissza is fogok menni..
Ha valaki csak kiváncsi, akkor is érdemes megnézi az üzletet, nincs vásárlási kényszer, de bármilyen kérdésre választ kapsz.


IMG_5208.jpeg

IMG_5210.jpeg

IMG_5209.jpeg
Személy szerint Yoshihirokat használok ~5 éve. Mindig is szerettem volna normális kést, amire öröm ránézni, öröm használni és egy igazi munkaeszköz. Ahogy ezt egy késboltos mondta nekem anno:
"A japán ott kezdődik, ahol a német véget ér".

Ezeket a dolgokat 1x kell megvenni az életben. Utána már csak vigyázni és használni kell. Olcsó? Nem. Megéri? Nagyonis.
https://www.echefknife.com/
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 599
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 485
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

„A kés a szakács lelke” tartja a japán mondás..
Sajnos elmentem meglátogatni egy budapesti üzletet a Japán kések boltját.. https://japankesek.hu/
A tulajdonos és egyben eladó, egy rendkívül segítőkész és profi üzletember, aki nem a legdrágább, hanem a leginkább neked való kést szeretné neked megtalálnia.
És, hogy miért sajnos? Nem jöttem el üres kézzel és még biztos vissza is fogok menni..
Ha valaki csak kiváncsi, akkor is érdemes megnézi az üzletet, nincs vásárlási kényszer, de bármilyen kérdésre választ kapsz.

IMG_5208.jpeg
IMG_5208.jpeg (105.44 KiB) Megtekintve 1289 alkalommal
IMG_5210.jpeg
IMG_5210.jpeg (92.9 KiB) Megtekintve 1289 alkalommal
IMG_5209.jpeg

Avatar
Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 513
Csatlakozott: 2014.01.19., vas. 13:50
Értékelés: 547
Tartózkodási hely: Fejér megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Elmo írta:
2024.07.16., kedd 20:29
"üvegben sült csülök" Erről mesélhetnél.
Youtube " cooked in glass
" nagyon sok variáció.
Vízfürdőben dunsztolás hosszú órákig, sütőben 120-140 fokon 4-6 óráig, saját llevében, fehér borral, sörrel ffelöntve, zárt kupakkal, alufóliával lezárva. Hetekre, hónapokra eltartható szobahőn, mint a lekvár.
Kísérletnek jó volt, nagyon puha, omlós végeredmény, de rövidebb idő alatt is lehet más módszerrel nagyon jó ételt készíteni ezen alapanyagokból.
Nem akarom letörni a kísérletező kedvet, egyszer ki kell próbálni.

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1117
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 292
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

"üvegben sült csülök" Erről mesélhetnél.
www.chiliout.hu

Silent Angel-Hegel-REL-Usher

Avatar
Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 513
Csatlakozott: 2014.01.19., vas. 13:50
Értékelés: 547
Tartózkodási hely: Fejér megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Fiatal kakas varialt burgundi módra, üvegben sült csülök, zöldséges kurkumás basmati rizs, friss saláta variáció.
Csatolmányok
20240609_114329.jpg

Avatar
Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 513
Csatlakozott: 2014.01.19., vas. 13:50
Értékelés: 547
Tartózkodási hely: Fejér megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Római saláta variáció a'la kánikula.
Csatolmányok
20240623_125603.jpg

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5506
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2316

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Angyalföldi Rakott-krumpli a'la Párkány utca krinolinnal, Hartai kolbásszal, mélyalmos tojással, frissen reszelt sajttal

P7065400.jpg

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 933
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 467
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: stx »

Lemmy9.1 írta:
2024.07.01., hétf. 11:28
Én tarhonyával.
Épp most aratják a tarhonyaföldeket, várom a frisset. :D
Van ahol, azt hiszik, hogy fán terem.. :D

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14125
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9112
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Lemmy9.1 írta:
2024.07.01., hétf. 11:28
Én tarhonyával.
Épp most aratják a tarhonyaföldeket, várom a frisset. :D
Nálunk a gyerekeknél meg nagyot a tarhonya, én is szeretem, de a marhapöri mellé nálam no way. Sertéshez jó, meg lecsós cuccokhoz szoktam még.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”