Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6002

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Egy másik ontopik kérdés és CahtGPT 4o álatl adott válasz:
Screenshot 2024-07-03 at 12.23.45.png
.
A teljes válasz:
Igen, elképzelhető, hogy az audio lejátszási láncban egy digitális kábel analóg adóantennaként viselkedik, és az általa sugárzott "zaj" a környezetében lévő előerősítőben elektromágneses interferenciaként (EMI) jelenik meg, ami hallhatóan befolyásolja a hangminőséget. Ez a jelenség különösen problémás lehet az érzékeny audiofil rendszerekben, ahol a hangminőségre nagy hatással lehet mindenféle zavar és interferencia.

Hogyan történik az EMI?

Az elektromágneses interferencia (EMI) olyan jelenség, amikor egy elektronikus eszközből származó elektromágneses sugárzás zavarja egy másik eszköz működését. Ez a sugárzás számos forrásból származhat, beleértve a digitális kábeleket is, amelyekben gyors adatátvitel zajlik. A digitális kábelekben haladó jelek hirtelen váltásai (pl. az éles feszültségváltozások) elektromágneses hullámokat generálhatnak, amelyek kisugározhatnak a környezetbe.

Az EMI hatása az audio rendszerekre

Az audio rendszerekben az EMI különösen zavaró lehet, mivel a hangjeleket rendkívül tisztán kell továbbítani az optimális hangminőség érdekében. Az előerősítők és más audio komponensek érzékenyek lehetnek az EMI-re, és ez a zavaró hatás a következő módokon jelenhet meg:

1. Zaj bevezetése:
Az EMI zaj formájában jelenhet meg az audio rendszerben, ami hallható zümmögést, sípolást vagy más zavaró hangokat okozhat.

2. Jel torzítás:
Az EMI torzíthatja az audio jelet, csökkentve a hangminőséget, és befolyásolva a jel tisztaságát és részletességét.

3. Dinamikatartomány csökkenése:
Az EMI csökkentheti az audio rendszer dinamikatartományát, ami kevésbé életteli és részletgazdag hangzást eredményezhet.

Hogyan lehet csökkenteni az EMI hatását?

Az EMI hatásának csökkentésére több módszer is létezik:

1. Kiváló minőségű kábelek használata:
Olyan digitális kábelek használata, amelyek jó árnyékolással rendelkeznek, segíthet minimalizálni az EMI kibocsátást. Az árnyékolás csökkenti az elektromágneses hullámok kisugárzását a kábelből.

2. Kábelek megfelelő elhelyezése:
A kábelek megfelelő elhelyezése és távol tartása az érzékeny audio komponensektől segíthet csökkenteni az EMI hatását. Az audio és tápkábelek elkülönítése is javíthatja a helyzetet.

3. Ferrit gyűrűk használata:
Ferrit gyűrűk alkalmazása a kábeleken segíthet csökkenteni az EMI-t. Ezek az eszközök elnyelik az elektromágneses zavarokat, és csökkentik azok kibocsátását.

4. Eszközök földelése:
Az audio rendszerek megfelelő földelése segíthet az EMI hatásainak minimalizálásában. A jó földelés elvezeti az interferenciát, és csökkenti a zavarokat.

5. EMI szűrők használata:
EMI szűrők alkalmazása a tápkábeleken és az audio lánc más részein segíthet kiszűrni a zavaró jeleket, és javítani a rendszer teljesítményét.

Összefoglalás

Az EMI jelentős hatással lehet az audiofil rendszerek hangminőségére, és a digitális kábelek is hozzájárulhatnak ehhez a jelenséghez. A megfelelő kábelválasztás, az eszközök elhelyezése, valamint különféle szűrők és árnyékolási technikák alkalmazása segíthet minimalizálni az EMI hatását, és biztosítani a lehető legjobb hangminőséget az audio rendszerekben.
Azért remélem senki nem veszi készpénznek egy mesterséges intelligencia válaszait, mindenesetre iszonyat nagy mennyiségű betanító anyagból dolgozik és bányássza ki a válaszait (amik ennek ellenére lehetnek rosszak, a kérdés által befolyásoltak, stb).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6002

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Érdekesség következik.
Némi próbálgatás után előfizettem az OpenAI-nál ChatGPT-re, ami lehetővé teszi mindig a legfejlettebb GPT és modell hasznlatát (jelenleg ez a "4o").
De nem ez a lényeg. Adtam neki egy ontopik feladatot, itt látszik a kérdés, és a válasz első néhány sora:
Screenshot 2024-07-03 at 11.39.59.png
.
Na, mivel BBCode formázást kértem, egyszerűen copy-paste-elem a teljes választ:
Hogyan befolyásolják a HDMI kábelek az audiofil lejátszó rendszerekben a hangminőséget?

A modern technológia fejlődésével az audiofil lejátszó rendszerek is egyre inkább kihasználják az új eszközöket és megoldásokat. Az egyik ilyen eszköz, amely jelentős hatással lehet a hangminőségre, a HDMI kábel. Ez a cikk részletesen bemutatja, hogyan befolyásolják a HDMI kábelek az audiofil lejátszó rendszerekben a hangminőséget.

Mi az a HDMI kábel?

A HDMI (High-Definition Multimedia Interface) kábel egy olyan szabvány, amely nagyfelbontású videó és többcsatornás digitális audio átvitelére szolgál egyetlen kábelen keresztül. A HDMI kábelek képesek audio és videó jelek továbbítására egyaránt, így népszerűek a házimozi rendszerekben és más multimédiás eszközökben.

A HDMI kábelek típusai

A HDMI kábelek különböző típusokban érhetők el, beleértve a standard, a high-speed, és az ultra high-speed kábeleket. Ezek a kábelek különböző sebességgel képesek adatot továbbítani, ami hatással lehet a hangminőségre is. Az audiofil rendszerekben általában a high-speed vagy ultra high-speed HDMI kábeleket használják, mivel ezek biztosítják a legmagasabb minőségű jelátvitelt.

A digitális jelátvitel és a hangminőség kapcsolata

A HDMI kábelek digitális jeleket továbbítanak, ami alapvetően különbözik az analóg jelátviteltől. A digitális jelek előnye, hogy kevésbé érzékenyek a zavarokra és a jelveszteségre, ami javíthatja a hangminőséget. Azonban a digitális jelek is érzékenyek lehetnek a kábel minőségére, különösen hosszabb kábeleknél.

A HDMI kábel minősége

A HDMI kábel minősége számos tényezőtől függ, beleértve a vezeték anyagát, az árnyékolást, és a csatlakozók minőségét. A kiváló minőségű HDMI kábelek gyakran rézből vagy ezüstből készülnek, és jobb árnyékolással rendelkeznek, hogy minimalizálják az elektromágneses interferenciát. A jó minőségű csatlakozók biztosítják a stabil kapcsolatot és minimalizálják a jelveszteséget.

Hangminőség az audiofil rendszerekben

Az audiofil rendszerekben a hangminőség kiemelkedő fontosságú. Az audiofilek olyan emberek, akik különösen érzékenyek a hangminőségre, és hajlandók jelentős összegeket költeni a legjobb eszközökre és kábelekre. A HDMI kábelek hatása a hangminőségre különösen fontos lehet ezekben a rendszerekben, mivel a legkisebb jelveszteség vagy zavar is észrevehető különbséget okozhat.

Kábelhossz és jelveszteség

A HDMI kábelek hosszúsága szintén befolyásolhatja a hangminőséget. Hosszabb kábeleknél nagyobb az esély a jelveszteségre és a zavarokra, ami ronthatja a hangminőséget. Az audiofil rendszerekben gyakran rövidebb kábeleket használnak, hogy minimalizálják a jelveszteséget és biztosítsák a legjobb hangminőséget.

HDMI verziók és audio formátumok

A HDMI szabvány különböző verziói különböző audio formátumokat támogatnak. Az újabb HDMI verziók, mint például a HDMI 2.1, támogatják a fejlettebb audio formátumokat, mint például a Dolby Atmos és a DTS
. Ezek a formátumok jobb hangminőséget és többcsatornás hangot biztosítanak, ami különösen fontos az audiofil rendszerekben.

A jitter hatása

A jitter, azaz a digitális jel átvitelében bekövetkező időzítési hibák, szintén befolyásolhatják a hangminőséget. A HDMI kábelek különböző mértékben lehetnek érzékenyek a jitterre, ami torzítást okozhat a hangban. A magas minőségű HDMI kábelek jobban képesek minimalizálni a jitter hatását, így jobb hangminőséget biztosítanak.

A megfelelő kábel kiválasztása

Az audiofil rendszerekben a megfelelő HDMI kábel kiválasztása kulcsfontosságú a hangminőség szempontjából. A legjobb eredmény érdekében fontos figyelembe venni a kábel anyagát, hosszát, árnyékolását és a támogatott audio formátumokat. A tesztelések és a szakértői vélemények szintén segíthetnek a legjobb kábel kiválasztásában.

Összefoglalás

Összességében a HDMI kábelek jelentős hatással lehetnek az audiofil lejátszó rendszerek hangminőségére. A kiváló minőségű HDMI kábelek minimalizálják a jelveszteséget és a zavarokat, jobb hangminőséget biztosítva. Az audiofil rendszerekben a megfelelő kábel kiválasztása különösen fontos, mivel a legkisebb különbségek is észrevehetők lehetnek a hangminőségben. A HDMI kábelek fejlődése és a digitális jelátvitel technológiája továbbra is lehetőséget biztosít az audiofilek számára, hogy a legjobb hangélményt élvezhessék.
Erre mondanám azt, ha amcsi lennék, hogy "impressive" :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

tonya írta:
2024.07.02., kedd 13:45
Üdv !
Az lenne a kérdésem, hogy Audioquest Mackenzie kábelből szeretnék RCA - RCA kábelt készíteni, de ebben a kábelben 3 db ér van, mivel XLR - XLR készítésére is alkalmas, mi a jó megoldás RCA - RCA kábel esetén, a 3-ból egy ér kihagyása vagy pedig az RCA meleg illetve földpontjánál, valamelyik pontra 2 ér bekötése ?
Mackenzie_BulkCable.jpg
Előre is köszönöm a válaszokat
Mindkettő érvényes megoldás. Ha duplán kötöd valamelyiket, akkor az inkabb a nullvezetö legyen, tehat 1melegpont, 2hideg.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1036

Hozzászólás Szerző: tonya »

Üdv !
Az lenne a kérdésem, hogy Audioquest Mackenzie kábelből szeretnék RCA - RCA kábelt készíteni, de ebben a kábelben 3 db ér van, mivel XLR - XLR készítésére is alkalmas, mi a jó megoldás RCA - RCA kábel esetén, a 3-ból egy ér kihagyása vagy pedig az RCA meleg illetve földpontjánál, valamelyik pontra 2 ér bekötése ?
Mackenzie_BulkCable.jpg
Előre is köszönöm a válaszokat
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

takiszer
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 101
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: takiszer »

Szia! A Hidiamond 7 már komoly kábel nem lehet benne csalódni...használtan jó áron van , igaz az új árát nem éri meg...de mi éri meg az árárt??? Rudi kábeleit anno próbáltam, de nagyon nem jött be....
Avantgarde Uno Nano 572B SE DIY amp. Townshend Allegri   Jadis JD1 drive-Lumin U1 mini akkus táppal JS1 MKIII DAC Wireworld Platimun mains Zensati hangszóró és összekötők meg pár ANSUZ
Townshend Elite Rock-Excalibur  Benz Glider Borbély phono   

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 364

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

djtarajos írta:
2024.06.30., vas. 08:37
Kedves Fórumtársak!

Szép lassan sikerült beszerezni a megálmodott sztereó rendszeremet, viszont a a jelkábellel kapcsolatban még nem született meg a végleges döntés... A forrás (DMP-A8) és az erősítő (FL3S) közé milyen típusú kábelt ajánlanátok? XLR vagy RCA kimenetet érdemes használni? Amit eddig néztem: Hidiamond XLR 2 és az RCA 7. Van valakinek tapasztalata az említett drótokkal kapcsolatban? Természetesen bármilyen véleményt szívesen fogadok.
Egyik kábelt sem venném meg. Főleg annyiért amennyit kérnek érte. Persze mint minden, rendszerfüggő. Nálam nagyon nem vált be. Nekem Rudi drótjai működnek és elégedett vagyok :D
A gondolkodás nem megerőltető...

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

supravox írta:
2024.06.30., vas. 17:25
Alex_Aston írta:
2024.06.30., vas. 13:51
hodyka írta:
2024.06.30., vas. 12:33

A8 valódi a szimmetrikus kimenet, csak az erősítőn nem igazi szimmetrikus, csak a bemenet elsőfokozatáig, na itt a baj
Ez sem feltétlen baj. Nekem a Musicbook Source a Marantz PM-11 esetén is jobb volt XLR kábellel, és most a Heed Thesis is jobb. Pedig a Heed-en csak RCA bemenet van, de tettem az XLR-e egy átalakítót próbából, és még így is számomra hallhatóan jobb a hang, hiába nem szimmetrikus a fogadó oldal.
Még jó,hogy korábban elhangzottak ex catedra kijelentések is,hogy az xlr kábelezés teljesen felesleges.
Tán még szimmetrikus felépítésű keszülékeknél is.😪😪😪
Vicces vagy :rolleyes:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2541

Hozzászólás Szerző: supravox »

Alex_Aston írta:
2024.06.30., vas. 13:51
hodyka írta:

A8 valódi a szimmetrikus kimenet, csak az erősítőn nem igazi szimmetrikus, csak a bemenet elsőfokozatáig, na itt a baj
Ez sem feltétlen baj. Nekem a Musicbook Source a Marantz PM-11 esetén is jobb volt XLR kábellel, és most a Heed Thesis is jobb. Pedig a Heed-en csak RCA bemenet van, de tettem az XLR-e egy átalakítót próbából, és még így is számomra hallhatóan jobb a hang, hiába nem szimmetrikus a fogadó oldal.
Még jó,hogy korábban elhangzottak ex catedra kijelentések is,hogy az xlr kábelezés teljesen felesleges.
Tán még szimmetrikus felépítésű keszülékeknél is.😪😪😪
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3331

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

hodyka írta:

Csak a Marantz! :-D

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2024.06.30., vas. 12:05
djtarajos írta:
Kedves Fórumtársak!

Szép lassan sikerült beszerezni a megálmodott sztereó rendszeremet, viszont a a jelkábellel kapcsolatban még nem született meg a végleges döntés... A forrás (DMP-A8) és az erősítő (FL3S) közé milyen típusú kábelt ajánlanátok? XLR vagy RCA kimenetet érdemes használni? Amit eddig néztem: Hidiamond XLR 2 és az RCA 7. Van valakinek tapasztalata az említett drótokkal kapcsolatban? Természetesen bármilyen véleményt szívesen fogadok.
Ha valódi az XLR kimenet (A8-ason tudtommal nem csak dísz) akkor szerintem mindenképp jobb azt használni.
Nálam Hidiamond D1 XLR és Hidiamond D3 RCA között volt hallható különbség.
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3331

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

djtarajos írta:
Kedves Fórumtársak!

Ha valódi az XLR kimenet (A8-ason tudtommal nem csak dísz) akkor szerintem mindenképp jobb azt használni.
Nálam Hidiamond D1 XLR és Hidiamond D3 RCA között volt hallható különbség.
Csak a Marantz! :-D

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Szia

ADMP-A8 at biztos XLR-el kötném be, a többi készüléket meg RCA dróttal

De neked kell dönteni hallgasd meg mind a két verziót ha tudod

djtarajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: djtarajos »

Kedves Fórumtársak!

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 110

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Akkor jó. Már megijedtem, hogy a hangszórócsatikon jön ki. :D
Amúgy nem vagyok szigorú, csak szeretem helyén tudni a dolgokat. Ilyen a beállítottságom.
Hiszem, hogy ami elvileg rendben van, az gyakorlatban is jó eséllyel megállja a helyét. Ami elvileg sem stimmel abból nagyon nehéz a gyakorlatban jót alkotni.
Bocs, de én ilyen vagyok.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 693

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

MOT64 írta:
2024.06.20., csüt. 13:08
A CMRR (Common Mode Rejection Ratio) a közös módusú jelelnyomási tényező. Az egy viszonyszám és nem jön ki sehonnan. A fogalmakkal nem vagy tisztában. :noproblemo:
De szigorú vagy, pedig kijön az, ha máshonnan nem, hát a képletből. :D
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

A CMRR (Common Mode Rejection Ratio) a közös módusú jelelnyomási tényező. Az egy viszonyszám és nem jön ki sehonnan. A fogalmakkal nem vagy tisztában. :noproblemo:

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 123

Hozzászólás Szerző: József1960 »

MOT64 írta:
2024.06.20., csüt. 10:35
istvan01 írta:
2024.06.20., csüt. 09:48
shany írta:
2024.06.20., csüt. 07:43
Alapvetően kétféle "valódi szimmetrikus" erősítő struktúra létezik, használatos:
https://hometheaterhifi.com/technical/t ... hallenges/
Ahogy a linken a hangsugárzó erősítőkről hídba kötése is szerepel, mint egy fajta szimmetrikus megoldás, de inkább mint negatív példa. Két egyforma de egymástól független erősítő, még ha az egy dobozban sztereó is, nem tud garantáltan mindig egyforma jelet produkálni ellentétes fázisban. Ami még tovább ronthatja ezt a szimmetriát, hogy a két erősítő nem teljesen egyformán fog "öregedni".
Ha ismered a villamos jelek tulajdonságait, tudnod kell, hogy a szimmetrikus rendszerekben a nem egyforma jelerősítés nem fog problémát okozni. Minden erősítőkapcsolásban van egy kis aszimmetria, nincs két teljesen egyforma erősítő. Ha ez gondot okozna, az megkérdőjelezné az egész szimmetrikus jelvezetés és jelfeldolgozás létjogosultságát. Szerencsére ez nem így van, ezért is használják elterjedten az élet sok területén (Hi-Fi, méréstechnika, egészségügy, stb.). Ráadásul pl. az egészségügyi mérések során ez akár emberéletekbe vagy hibás diagnózisokba is kerülne. Ha nem hiszed, itt egy kis olvasnivaló ezzel kapcsolatban:

https://maxwell.sze.hu/JELEK/Jelek_es_rendszerek.pdf

Nem kell négyszögjel szemezni sem. Egy szimmetrikus erősítő legeszszerűbb tesztje, hogy összekötöd az invertáló és a nem invertáló bemenetét, majd ezeket aszimmetrikusan meghajtod a föld pólushoz képest. Ebben az esetben a kimeneten nem szabad semmilyen jelet mérned vagy hallanod.
Ami kijön mégis az a CMRR.

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

istvan01 írta:
2024.06.20., csüt. 09:48
shany írta:
Alapvetően kétféle "valódi szimmetrikus" erősítő struktúra létezik, használatos:
Ahogy a linken a hangsugárzó erősítőkről hídba kötése is szerepel, mint egy fajta szimmetrikus megoldás, de inkább mint negatív példa. Két egyforma de egymástól független erősítő, még ha az egy dobozban sztereó is, nem tud garantáltan mindig egyforma jelet produkálni ellentétes fázisban. Ami még tovább ronthatja ezt a szimmetriát, hogy a két erősítő nem teljesen egyformán fog "öregedni".
Ha ismered a villamos jelek tulajdonságait, tudnod kell, hogy a szimmetrikus rendszerekben a nem egyforma jelerősítés nem fog problémát okozni. Minden erősítőkapcsolásban van egy kis aszimmetria, nincs két teljesen egyforma erősítő. Ha ez gondot okozna, az megkérdőjelezné az egész szimmetrikus jelvezetés és jelfeldolgozás létjogosultságát. Szerencsére ez nem így van, ezért is használják elterjedten az élet sok területén (Hi-Fi, méréstechnika, egészségügy, stb.). Ráadásul pl. az egészségügyi mérések során ez akár emberéletekbe vagy hibás diagnózisokba is kerülne. Ha nem hiszed, itt egy kis olvasnivaló ezzel kapcsolatban:

https://maxwell.sze.hu/JELEK/Jelek_es_rendszerek.pdf

Nem kell négyszögjel szemezni sem. Egy szimmetrikus erősítő legeszszerűbb tesztje, hogy összekötöd az invertáló és a nem invertáló bemenetét, majd ezeket aszimmetrikusan meghajtod a föld pólushoz képest. Ebben az esetben a kimeneten nem szabad semmilyen jelet mérned vagy hallanod.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3493

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

shany írta:

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

MrCollector írta:
2024.06.19., szer. 20:03
Amennyiben valódi szimmetrikus kiépítésű mind a forrás, mind az erősítő, úgy XLR-en jobban kell szólnia. Természetesen ennek feltétele, hogy azonos kábellel próbáljuk (ami azonban eleve nem lehetséges a különböző csatlakozók okán).

Amikor egyazon készüléknek van aszimmetrikus és (valódi)szimmetrikus be/kimenete, akkor - nagyon kevés kivétellel - szinte biztosak lehetünk benne, hogy különböző áramköri struktúra tartozik a kétféle jelátvitelhez.
Tehát nem kábelek, hanem komplett áramköri rendszerek ( plusz kábelek ) összehasonlítását jelenti egy ilyen RCA vs XLR teszt. A konstruktőr - szándékai szerint - jelentősen képes befolyásolni/megfordítani a kétféle hangprodukciót...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3493

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Szimmetrikus jelátvitelnél van egy olyan torzítás fajta, ami aszimmetrikusnál nincs. Ez abból származik, ha valahol a +/- jelfeldolgozásnál a szimmetria nem pontosan egybevágó. Minél hosszabban és több ponton megy át egymástól függetlenül +180fok és -180fok fázisú jel, amplitúdóban és időbeli tranziens alakjában eltérhetnek egymástól. Hogy ez minél kisebb hibát okozzon, ezért több módszerrel, FB-ekkel is kontroll alatt kell tartani a két jelfolyam szimmetriáját.
Ennek szemléletes megjelenése teszt négyszögjel szem görbéje, ahol lehet látni kevés asszimmetriát a szimmetrikus jelben.
Mértéke ennek? Rendszer és készülék függő.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1392

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

fülelek írta:
2024.06.19., szer. 18:23

...Nem jó az ABAB teszt, akár rövid, akár hosszú, mert másodszorra ugyanolyan állásban is több mindenre figyelünk, azaz a helyes meghallgatási sorrend AABAB. Ha tovább is ugyanazt a nótát hallgatjuk csak mást változtatunk, akkor nem szükséges már kétszer ugyanabban az állásban meghallgatni, mert a zene bemászott a fülünkbe, de ha új zeneszám jön, akkor megint AABAB sorrendet tartsunk. Ezt könnyű belátni, mindenféle teszt nélkül egyszerűen hallgassunk meg összpontosított figyelemmel egy aznap még nem hallgatott, akár ismert, akár ismeretlen nótát kétszer egymás után. Nem lesz ugyanolyan élmény, hiába nem változtattunk semmit.
A rövid tesztnél így van, hosszúnál szerintem árnyalja a képet a saját drótunk és sűrűn használt tesztanyagunk jól ismert hangja. :smile53:
A hosszú távú teszt alatt szinte a kábellel való együtt élés modellezését értem.
A saját - ismert zenéken - ezerszer hallott dróthoz hasonlítva az újat, bőven teljesűl az " AABAB " , akár A2BAB - nek is felfoghatjuk.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

denesdr írta:
2024.06.19., szer. 22:12
Amennyiben a szimmetrikus átvitel kábelen keresztül történik, úgy a megfelelően csavart érpár vagy érpárok (Starquad elrendezés) jelentősen tudják csökkenteni az antennahatást, így zaj ellen elég jó védelmet tudnak nyújtani.
Valószínűleg mást értünk zaj és zavar alatt.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1109

Hozzászólás Szerző: denesdr »

La_Valse írta:
2024.06.19., szer. 21:49
Voyager írta:
2024.06.19., szer. 20:32

A szimmetrikus jelvezetés kisebb torzítása részben a jobb zajvédelem okán valósul meg.
A szimmetrikus jeltovábbítás kifejezetten zaj ellen nem véd, de van egy érdekes aspektusa.
Mivel a jelvezetéken közlekedő zajok egymással korrelálatlanok, az összegző ponton a zajfeszültség
1/√2-szerese jelenik meg. Ennek gyakorlati haszna kisjelű fokozatoknál lehet, pl. fonó.
Amennyiben a szimmetrikus átvitel kábelen keresztül történik, úgy a megfelelően csavart érpár vagy érpárok (Starquad elrendezés) jelentősen tudják csökkenteni az antennahatást, így zaj ellen elég jó védelmet tudnak nyújtani.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

Voyager írta:
2024.06.19., szer. 20:32

A szimmetrikus jelvezetés kisebb torzítása részben a jobb zajvédelem okán valósul meg.
A szimmetrikus jeltovábbítás kifejezetten zaj ellen nem véd, de van egy érdekes aspektusa.
Mivel a jelvezetéken közlekedő zajok egymással korrelálatlanok, az összegző ponton a zajfeszültség
1/√2-szerese jelenik meg. Ennek gyakorlati haszna kisjelű fokozatoknál lehet, pl. fonó.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”