richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 21:30
Aszpirin írta: ↑2024.06.30., vas. 21:04
richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 20:18
Tudod ez a Te véleményed

, de bizonyíték és érv nélkül szerintem meg az olyan kábelgyártó a csaló, aki azt mondja a digit kábelre, hogy jelentős különbségeket fog hozni, miközben a tudomány jelen állása szerint ez kb lehetetlen,
Miért is lehetetlen a tudomány mai állása szerint? (informatikus vagyok, ne azzal érvelj, hogy 0 és 1 az mindig 0 és 1, mert azt én is tudom

)
https://sbence.hu/webapp/paudio/digital.php
https://youtu.be/XFbJD6RE4EY?t=358
De feladom, hisz nekem amúgy sem volt célom senkit meggyőzni az ellenkezőjéről. Mint írtam ez egy hobbi és ha a drága kábel jobb hallgatói élményt eredményez (mindegy milyen úton éri azt el), akkor annak örülni kell, de úgy látom, hogy ennek a véleményeknek itt nincs helye

.
Tetszik a korrekt hozzáállásod, szerintem pont így lehet érdembeli vitát folytatni, főleg kábeles kérdésekben.
Informatikusként hidd el, én is bejártam ezt az utat a hitetlenkedéstől a megtapasztaláson át a magyarázatokig.
Ott tévedsz, hogy a digit kábelekre csak mint információátviteli eszközökre gondolsz. Az elküldött 0-k és 1-ek az esetek túlnyomó többségében 0-k és 1-esek lesznek a fogadóoldalon is, ha nem, bithiba keletkezik, és ennek nagyon hallható a hatása, ezért egy digit kábel vagy működik , vagy nem, ugye? Ez a "conventional wisdom", amit a linkelt oldal és videó is (látatlanban mondom) terjeszt.
De hát ezt nem is vitatja senki. Vagy van bithiba, vagy nincs, az esetek 99,9999%-ában nincs, főleg nem azokon a távokon, amiket a hifi összekötő kábelek ívelnek át... És mégis a digit kábelek "hangja" nem ezen múlik, lássuk szerintem a két legjellemzőbb esetet, ami miatt mégis lehet jellemző "hangjuk" egy rendszerben:
1. amit a nulltesztesek is elfelejtenek, az az, hogy a digit kábeleken magasfrekvenciás és széles spektrumú analóg jel "viszi" a 0-kat és 1-eket, és a fémvezetőjű összekötő kábelek - a csatlakozásoknál különösen - analóg adóantennaként is működnek. Többé vagy kevésbé. Ha kevésbé, akkor job a kábel. Miért? Mert jóformán nincs zenehallgatás analóg. szekció nélkül, és nincs analóg szekció amely teljesen immunis az EMI okozta zavarokra. Márpedig ha egy digitális kábel adóantennává válik, akkor az analóg szekció az általa sugárzott és analóg szempontból zavarforrásnak minősülő gyorsan változó elektromágneses teret valamennyire érzékelni fogja. Kérdés hogy mennyire. Egy szabadon álló elektroncsöves előfok alighanem nagyságrendileg jobban, mint egy jól árnyékoló fémdobozban lévő félvezetős, de valamennyire mindkettő - és egy összevissza kábelrengetegben az analóg kábelek is szépen össze tudják gyűjteni ezen zavar egy részét. Márpedig ha zavarjel kerül az analóg szekcióba, akkor azt érzékelni fogod, ha hangfrekvenciás - és hogy mitől lesz hangfrekvenciás összetevője egy ilyen digitális zavarnak, aznak megfejtését rád bízom... szerintem menni fog, ha végig gondolod, de ha nem, akkor gondolj csak a működő mobiltelefonok közelében "purcogó" erősítőkre - szerintem kizárt, hogy nem hallottál még ilyent, pedig a mobiltelefonok gigahertzes tartományban dolgoznak.
2. A fémszálas digit kábelek - mint minden egyéb fémszálas kábel - valamennyire vevőantennaként is működnek, és a digit kábeleken is van jelföld. Ha a digit kábelek egy kábelrengetegben futnak, akkor más kábelektől (pl. tápkábelektől) is felszedhetnek zavarjeleket (többek között emiatt is számítanak a tápkábelek is), amik nem befolyásolják ugyan a 0-k és 1-ek túloldali értelmezését, de a jelföld által összeszedett zavar a egy minkét doménnben működő készülék (pl DAC) esetleg közös jelföldjén bizony átjuthatnak az analóg szekcióba, és innen ugyanaz töerténik, mint az 1. pontban, csak a zavar terjedésének mechanizmusa más.
Mindkét fenti eset olyan, amit egy-egy nullteszt laboratóriumi körülményei elnyomnak - márpedig a nulltesztekre igencsak szokás hivatkozni általában a kábeleknél...
Tehát a digit kábeleknél igenis számít az, hogy milyen mértékben szórják meg környezetüket, ezt milyen frekvenciaspektrummal teszik, illetve mennyire érzékenyek a környezeti EMI-zavarokra, és milyen frekvenciakarakterisztikával. Mindkét esetben lesz hallható komponens, kérdés csak ennek amplitúdója, frekvenciamenete, illetve hogy ezt hogyan érzékeljük.
Ez pedig az én véleményem - tévedés joga fenntartva, de legalább érveket hoztam fel, amiket hiányoltál, ha jól emlékszem.
Szerk. még három dolog, amit elfelejtettem megemlíteni:
- a galvanikus elcsatolások nem zavarszűrésre valók
- a fémszálas kábelek által esetleg hozzáadott jitter szvsz teljesen elhanyagolható, ezért nem érintettem a kérdést
- adná magát, hogy akkor mi a helyzet az optikai kábelekkel, azok nem érzékenyek az EMI-re, és antennaként sem viselkednek, szóval ideálisak - vagyis azok lennének elvileg, ha az üveg vagy egyéb optikai "fényvezető" anyagú szálban ide-oda "pattogó" fénnyalábok nem okoznának a fémszálas esethez viszonyítva nagyságrendekkel nagyobb hozzáadott jittert - szerintem