Gondolom régen volt, de milyennek ítéled/ítélted a hangját?
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
Re: Sztereó erősítők
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn
Linn
Pont azzal nincs.... anno még TacT néven hallottam, most meg 1120-as van.....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Kedves Fórumtársak!
Lyngdorf tdai 2200-val van valakinek tapasztalata?
Lyngdorf tdai 2200-val van valakinek tapasztalata?
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn
Linn
Gato Audio Amp 150-el van valakinek tapasztalata?
2x150w/8ohm 2x250w 4 ohm.
Dynaudio SP25 hangsugárzóhoz keresek erősítőt.
2x150w/8ohm 2x250w 4 ohm.
Dynaudio SP25 hangsugárzóhoz keresek erősítőt.
Naim Nd5xs2 ---->Gato Amp150 ---->Dynaudio Special 25
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2833
1. Magáneladásnál az ilyen felemás paraméterű csőre kiírják, hogy "untested"Rock60 írta: ↑2024.06.27., csüt. 09:09Én azt vélelmezem ebben a konkrét esetben, hogy az a kettőstrióda, amelyről TJ. fennt ír, hogy amelyik fenn akad a rostán, mert nem halál pontosan egyforma a két oldaluk, az még nem kuka, mehetnek az MB II bajnokságba és megfelelnek az oldalanként egy csöves felépítésnek.
Szerintem.

2. Kereskedő mindig megadja az ilyen csövek adatait is, ezek mennek el olcsóbban
3. Azért egy jónevű gyártó az ilyen elég felemás, a saját szabványát nem tudó csöveit nem adta el annak idején saját logóval, ezeket elvitték a "felíratozó" cégek (pl. National, RSD)

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Én azt vélelmezem ebben a konkrét esetben, hogy az a kettőstrióda, amelyről TJ. fennt ír, hogy amelyik fenn akad a rostán, mert nem halál pontosan egyforma a két oldaluk, az még nem kuka, mehetnek az MB II bajnokságba és megfelelnek az oldalanként egy csöves felépítésnek.
Szerintem.
- tunerman
- V.I.P.
Rock60 írta: ↑2024.06.27., csüt. 08:54Ha ugyan annak az egy csőnek mindkét triódája egy oldali áramkörbe van betervezve, akkor
1. Nem nő duplájára az erősítése ? / Nem úgy kell elképzelni, mint két sorba kötött elemet ?/
2. Ha nem, akkor félgőzzel mennek a triódák, és akkor esetleg hosszabb az élettartamuk és kevesebbet torzítanak ?
Oda szeretnék kilukadni, hogy semmilyen elvi előny nem származik abból, ha mindkét oldalnak meg van a saját csöve ?
Megfordítva, semmi hátránya nincsen az egy darab " sztereo " cső használatának ?
1. Nem
2. Nem
3. Az oldalankénti külön csőnek műszaki előnyei lehetségesek - áthallás csökkenhet, külön fűtőkör kialakítható -, de az csak a tervezőn múlik, hogy ezt válassza-e.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Ha ugyan annak az egy csőnek mindkét triódája egy oldali áramkörbe van betervezve, akkor
1. Nem nő duplájára az erősítése ? / Nem úgy kell elképzelni, mint két sorba kötött elemet ?/
2. Ha nem, akkor félgőzzel mennek a triódák, és akkor esetleg hosszabb az élettartamuk és kevesebbet torzítanak ?
Oda szeretnék kilukadni, hogy semmilyen elvi előny nem származik abból, ha mindkét oldalnak meg van a saját csöve ?
Megfordítva, semmi hátránya nincsen az egy darab " sztereo " cső használatának ?
- tunerman
- V.I.P.
A gyártók szerintem nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen gyártási gondjaik voltak/vannak.Snipi írta: ↑2024.06.26., szer. 13:35Lehet, hogy butaságot mondok, de ha igen, akkor majd Jenő kijavít : én úgy tudom, hogy pont azért olyan drágák a minőségi alkatrészek, mert jelentős hányaduk "selejt", viszont azokat is le kell gyártani. Nem is anyag, mert az talán újrafelhasználható, de a munkabér költség (ami nálunknál történelmileg előnyösebb környezetben fejlődött országokban nem elhanyagolható) az menne mind a levesbe, ha nem lenne beépítve ez a "jó" darabok árába.
Ami az elektroncsövek paramétereinek a gyártási szórását és megbìzhatóságát illeti - már régen meg vannak ezek a tuti cégek

TJ.
- tunerman
- V.I.P.
Az erősítés nem attól fűgg, hogy a két csőfél triódája oldalanként van, vagy ugyanannak az egy csőnek mindkét triódája egy oldali áramkörbe van betervezve.Rock60 írta: ↑2024.06.26., szer. 12:47Az ilyen kettős triódás megoldásoknál, ahol egy cső végzi mind a két oldal erősítését, ott kisebb az erősítés mértéke, mint ott, ahol csatornánként 1 - 1 cső van ?tunerman írta: ↑2024.06.26., szer. 09:52
Aki no globál, vagy no lokális NFB kapcsolástechnikával épített elektroncsöves erősítőt használ, az gyakorlatilag egyformára bemért kettőstriódákat, vagy párba válogatott csöveket vegyen.
Mivel itt nincs negatív visszacsatolás, ami az fennálló csőparaméter különbségeket "megszüntetné", így az eltérő erősítés pl. eltérő hangerőt produkál a rendszerben.
TJ.
A cső nem tud róla, hogy melyik oldalon erősít

TJ.
Lehet, hogy butaságot mondok, de ha igen, akkor majd Jenő kijavít : én úgy tudom, hogy pont azért olyan drágák a minőségi alkatrészek, mert jelentős hányaduk "selejt", viszont azokat is le kell gyártani. Nem is anyag, mert az talán újrafelhasználható, de a munkabér költség (ami nálunknál történelmileg előnyösebb környezetben fejlődött országokban nem elhanyagolható) az menne mind a levesbe, ha nem lenne beépítve ez a "jó" darabok árába.
- tunerman
- V.I.P.
Persze, mérőműszerrel ellenőrzik a két csőfél paramétereit.Endrion írta: ↑2024.06.26., szer. 12:42Egy kettőstriódán belül is lehet difi? Ilyenkor csak a csere jöhet szóba??tunerman írta: ↑2024.06.26., szer. 09:52
Aki no globál, vagy no lokális NFB kapcsolástechnikával épített elektroncsöves erősítőt használ, az gyakorlatilag egyformára bemért kettőstriódákat, vagy párba válogatott csöveket vegyen.
Mivel itt nincs negatív visszacsatolás, ami az fennálló csőparaméter különbségeket "megszüntetné", így az eltérő erősítés pl. eltérő hangerőt produkál a rendszerben.
TJ.
Az így bemért belül egyforma csövek lényegesen drágábbak lesznek, a munka + a kiselejtezett nem egyforma darabok miatt

TJ.
Az ilyen kettős triódás megoldásoknál, ahol egy cső végzi mind a két oldal erősítését, ott kisebb az erősítés mértéke, mint ott, ahol csatornánként 1 - 1 cső van ?tunerman írta: ↑2024.06.26., szer. 09:52
TJ.
Egy kettőstriódán belül is lehet difi? Ilyenkor csak a csere jöhet szóba??tunerman írta: ↑2024.06.26., szer. 09:52
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
-CB- írta: ↑2024.06.26., szer. 09:22Van egy Croft GCI hibridem, abban 2 ecc83 as cső van az előfokvan. Játszottam egy darabig mire sikerült azonos erősítesű használt párat lőni hozzá.Endrion írta: ↑2024.06.26., szer. 08:58Na!, ez jó hír. Köszi.Snipi írta: ↑2024.06.26., szer. 07:40
Nekem is van ilyen erősítőm. Egy füles erősítő. Van benne egy ECC88-as és egy 6H5C (6N5SZ), (6AS7 ruszki változata) ami mind a kettő egy-egy kettős trióda, és úgy van megcsinálva, hogy az egyik csőfunkció a bal, a másik meg a jobb csatorna. Állítólag (nem nagyon értek hozzá) ez így azért jó, mert ebben az esetben az elméletben két cső paraméterei szinte (vagy teljesen, nem tudom) azonosak, ami a kiküszöböli a párba válogatás problémáját. Szóval elvileg ha ilyen van, és elég csatornánként egy cső (funkció) akkor ez a legjobb megoldás erre.
TJ.
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1234
Van egy Croft GCI hibridem, abban 2 ecc83 as cső van az előfokvan. Játszottam egy darabig mire sikerült azonos erősítesű használt párat lőni hozzá.Endrion írta: ↑2024.06.26., szer. 08:58Na!, ez jó hír. Köszi.Snipi írta: ↑2024.06.26., szer. 07:40Nekem is van ilyen erősítőm. Egy füles erősítő. Van benne egy ECC88-as és egy 6H5C (6N5SZ), (6AS7 ruszki változata) ami mind a kettő egy-egy kettős trióda, és úgy van megcsinálva, hogy az egyik csőfunkció a bal, a másik meg a jobb csatorna. Állítólag (nem nagyon értek hozzá) ez így azért jó, mert ebben az esetben az elméletben két cső paraméterei szinte (vagy teljesen, nem tudom) azonosak, ami a kiküszöböli a párba válogatás problémáját. Szóval elvileg ha ilyen van, és elég csatornánként egy cső (funkció) akkor ez a legjobb megoldás erre.
Na!, ez jó hír. Köszi.Snipi írta: ↑2024.06.26., szer. 07:40Nekem is van ilyen erősítőm. Egy füles erősítő. Van benne egy ECC88-as és egy 6H5C (6N5SZ), (6AS7 ruszki változata) ami mind a kettő egy-egy kettős trióda, és úgy van megcsinálva, hogy az egyik csőfunkció a bal, a másik meg a jobb csatorna. Állítólag (nem nagyon értek hozzá) ez így azért jó, mert ebben az esetben az elméletben két cső paraméterei szinte (vagy teljesen, nem tudom) azonosak, ami a kiküszöböli a párba válogatás problémáját. Szóval elvileg ha ilyen van, és elég csatornánként egy cső (funkció) akkor ez a legjobb megoldás erre.
Nekem is van ilyen erősítőm. Egy füles erősítő. Van benne egy ECC88-as és egy 6H5C (6N5SZ), (6AS7 ruszki változata) ami mind a kettő egy-egy kettős trióda, és úgy van megcsinálva, hogy az egyik csőfunkció a bal, a másik meg a jobb csatorna. Állítólag (nem nagyon értek hozzá) ez így azért jó, mert ebben az esetben az elméletben két cső paraméterei szinte (vagy teljesen, nem tudom) azonosak, ami a kiküszöböli a párba válogatás problémáját. Szóval elvileg ha ilyen van, és elég csatornánként egy cső (funkció) akkor ez a legjobb megoldás erre.
Igen, valami ilyesmi.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Ez azt jelenti hogy "kétcsatornás" a búrán belül?
Ezt hogy érted? Ez egy kettős trióda.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Sziasztok!
Ha az előfokban egy cső dolgozik (ecc88), ezen hogyan halad át egyszerre a két csatorna jele!?
Ha az előfokban egy cső dolgozik (ecc88), ezen hogyan halad át egyszerre a két csatorna jele!?
https://kacsa-audio.hu/hirek-tesztek/mi ... lr-bekotesgomolalaci írta: ↑2024.06.21., pén. 20:21Nem fog füstölni, sőt meg fogsz lepődni!headfi írta: ↑2024.06.21., pén. 13:25Köszönöm a tájékoztatást és a segítséget!MOT64 írta: ↑2024.06.21., pén. 12:54Szia!
Igen, elvben is működik és a gyakorlatban is, ha jól csinálod. Én több ilyen erősítőt is építettem már, ahol a sztereo szimmertikus végfok az 4 db végerősítő modul.
Az egy oldalon működő két végfok közül amelyikre az XLR + (2. láb) jelét kötöd, annak a végfoknak a kimeneti meleg pontja lesz a hangszóró + oldala. Értelem szerűen az XLR - (3. láb) -ra kapcsolt erősítő kimeneti melegpontja lesz a hangszóró - oldala. Az XLR föld (1. láb) csatlakozik mindegyik erősítő föld kapcsához. Az erősítő kimenetek föld pontja szabadon lóg, illetve a táp földjére van kötve.
Még annyi, hogy a híd kapcsolás elvben 4-szerezi az erősítő kimeneti teljesítményét P=U2 / R. Azért csak elvben, mert közben az erősítő kimenet a terhelő impedancia felét látja csak, tehát kissé vissza fog esni a kimeneti feszültség. Tehát 8 Ohmos hangszóró esetén az erősítőd 4 Ohmos terhelést fog látni. De jó esetben így is kaphatsz 140-150 W-ot.
La_Valse -nek is!
(DAC szimmetrikus XLR kimenetéről kapja majd a jelet. Épp azon gondolkodtam, hogyan állapítom meg a kimenet + és - pontját, hogy megfelelően kössem be a hangsugárzót.)
Jövőhéten tesztelem kísérlet képen Temu-ról rendelt D class végerősítő modullal. Ennek 1000 Ft darabja (2x30W 24 volton, táp nélkül értendő az ára), ha füstöl valami nem lesz nagy veszteség.
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 367
Nem fog füstölni, sőt meg fogsz lepődni!headfi írta: ↑2024.06.21., pén. 13:25Köszönöm a tájékoztatást és a segítséget!MOT64 írta: ↑2024.06.21., pén. 12:54Szia!
Igen, elvben is működik és a gyakorlatban is, ha jól csinálod. Én több ilyen erősítőt is építettem már, ahol a sztereo szimmertikus végfok az 4 db végerősítő modul.
Az egy oldalon működő két végfok közül amelyikre az XLR + (2. láb) jelét kötöd, annak a végfoknak a kimeneti meleg pontja lesz a hangszóró + oldala. Értelem szerűen az XLR - (3. láb) -ra kapcsolt erősítő kimeneti melegpontja lesz a hangszóró - oldala. Az XLR föld (1. láb) csatlakozik mindegyik erősítő föld kapcsához. Az erősítő kimenetek föld pontja szabadon lóg, illetve a táp földjére van kötve.
Még annyi, hogy a híd kapcsolás elvben 4-szerezi az erősítő kimeneti teljesítményét P=U2 / R. Azért csak elvben, mert közben az erősítő kimenet a terhelő impedancia felét látja csak, tehát kissé vissza fog esni a kimeneti feszültség. Tehát 8 Ohmos hangszóró esetén az erősítőd 4 Ohmos terhelést fog látni. De jó esetben így is kaphatsz 140-150 W-ot.
La_Valse -nek is!
(DAC szimmetrikus XLR kimenetéről kapja majd a jelet. Épp azon gondolkodtam, hogyan állapítom meg a kimenet + és - pontját, hogy megfelelően kössem be a hangsugárzót.)
Jövőhéten tesztelem kísérlet képen Temu-ról rendelt D class végerősítő modullal. Ennek 1000 Ft darabja (2x30W 24 volton, táp nélkül értendő az ára), ha füstöl valami nem lesz nagy veszteség.
A gondolkodás nem megerőltető...