Azt javasolnám kedves Zoltán, hogy nyiss egy kereskedést, fektesd be és kockáztasd a 26 év Ausztria munkával összehozott megtakarításod, és aztán keress vele hatalmas vagyonokat "szinte semmi érdemi munkával"! Sok sikert!zoltanvarga írta: ↑2024.05.17., pén. 09:59" Igazából nem tudom a magyarázatát, és főleg a kereskedők véleménye érdekelne."wittao írta: ↑2024.05.15., szer. 21:35Siman benne van, hogy 415-os HUF/EUR arfolyamot fagyasztottak a Forintunknak, es nem napi arfolyammal szamolnak (bele is orulnenek).Aszpirin írta: ↑2024.05.14., kedd 16:52Valami foglalkoztat, ami kapcsolatban áll azzal, hogy miért vettem az értékes hifi-, házimozi-, és It- cuccaim egy igen jelentős részét Ausztriában. Igazából nem tudom a magyarázatát, és főleg a kereskedők véleménye érdekelne.
A dolog egyáltalán nem újkeletű, és mindig hasonló volt, nagyjából függetlenül a forint középtávú árfolyam-mozgásától.
Tehát adott egy termék, amely Ausztriában több helyen is 2500€-ért vesztegetnek, itthon pedig egyerlen helyen 1.280.000, a többin 1.300.000 (lásd képek, geizhals.at, ill. arukereso.hu - mellesleg a listában szereplő, és "zöld" árukészletet jelző osztrák Heimkinowelt-ben nem egy cuccot vásároltam már, korrekt hely, óriási bemutatótérrel...). A két ár mellett két alapvető különbség van a körülményekben:
- Ausztria: 20% ÁFA, Magyarország: 27% ÁFA
- Ausztria: 2 év garancia, Magyarország: 3 év garancia.
Na, akkor számoljunk. Az egyszerűség kedvéért legyen 395 Ft egy euró. 2500€ = 987.500 Ft. Ebből leszámolva 20% ÁFA-t (osztva 1,20-szal) a nettó ár 822.917 Ft. 27% ÁFA-val (1.27tel felszorozva) ez durván 1.045.000 forint. A legolcsóbb magyar ár ennél 235.000 forinttal, százalékosan mintegy 22,5%-kal drágább.
Na, az érdekelne, hogy mi indokolja ezt a több mint 20%-ot (ÁFA-beli különbséget ugye már leszámoltuk...) Ennyit érne +1 év garancia? Ennyire van beárazva a pénzügyi bizonytalanság itthon? A kizárólagos importőr extraprofitja? vagy mi?
Mi az, amiért nekem, magyar felhasználónak, aki 2 óra alatt Bécsben van, amikor épp kedve támad, érdemes lenne itthon vásárolnom több mint 20%-kal (ÁFAkülönbséget is beleszámolva majdnem 30%-kal) drágábban?
Egyébként hasonló nagyságrendű eltérés miatt mentem ki pár hónapja Bécsbe (egészen pontosan a Media Markt Shopping City Süd-be, azaz Vösendorf-ba) egy vadiúj Apple Studio Display-ért, illetve hasonló okokból vettem a DAC-omat és a fejhallgatómat is a Thomann-tól (amely eleve a magyar ÁFA-t teszi rá az áraira magyarországi küldés esetén, viszont ilyen értékű rendeléseknél már bőven ingyenes a küldés, ráadásul 3 év garanciát is vállal).
Egyszerűen nem stimmel, és egyértelmű, hogy nem az ÁFA itt a legnagyobb tényező. De akkor mi?
Termszetesen az orszag fizetoeszkozenek penzugyi bizonytalansagat is a vevo fizeti meg, soha nem nyel be egy fillert sem az importor (ebben az esetben meg 20Ft/EUR profitja is van). Mivel mar jartunk ezekben a penzugyi magassagokban, nem is olyan regen igy nem meglepo, hogy ott maradt. Ha tartosan lefele mozdul, akkor lejjebb fogjak vinni.
Ez egy picit hasonlit az 1USD=1EUR valtashoz nehany nagyobb ceg eseten…
Erre a kérdésre egyetlen kereskedőtől sem fogsz hihető és érdemi választ kapni! A kereskedő abból él, hogy a te munkával nehezen megkeresett pénzedet, szinte semmi érdemi munkával, a lehető leghamarabb elszedje tőled! Nem a kereskedő gyártja a terméket! Nem a semmiért kötelezték a gyártókat, hogy kereskedőkön keresztül legyenek kénytelenek eladni a termékeiket. Így teret nyitva egy biztosan haszontalan kizsákmányoló rétegnek! Hajdanán nagyon jó kapcsolatom volt az egyik neves híradás technikai óriásvállalat kereskedelmi igazgatójával. Ő azt mondta, hogy a kereskedelem 100% -os haszonkulcsal dolgozik. Ugyanannyit keres az eladással, mint a gyártó az előállítás őszes költségével. Egy 100 Ft- os szart, 200 Ft-ért adnak tovább. Ezt alátámasztandó, mert rögtön meg akarják majd támadni amit írtam, hogy pár éve múlt, hogy úgy döntöttem veszek egy új hangsugárzót. A hangsugárzó akkori listaára 1.200000. Ft volt. Elmentem a Médiába, kértem egy ajánlatot, azt mondták 1.000000, ezzel az ajánlattal elmentem a márkakereskedőhöz, megmutattam az ajánlatot, mire rávágta, hogy "zárjuk rövidre a témát" 830000 Ft. Ezt nem tudta volna megtenni, ha nincs rajta akkora árrés. Ha a kereskedőnek nincs haszna, akkor csőd, ő nem állít elő semmit. És volt még pár hasonló esetem, még új autóval is! Úgyhogy a kérdésedre, hogy miért ennyi Magyarországon, a válasz, kereskedők gátlástalan kapzsisága! Lehet, hogy a Duna nyugati oldaláról még megkockáztatsz egy 3 órás utat Bécsbe, de attól keletre már ciccegnek az emberek,hogy messze van, sok a benyó, bla- bla. Úgyhogy megveszi itthon drágábban. És ezt tudják ők is! Én 26 év Ausztriai munka után bizton állíthatom, hogy ott minden más minőségű, és jobb. És nem olyan a mentalitásuk mint nálunk. Egy ottani befolyásos barátom mondta, hogy külön gyártósor van, ami keleti piacra megy, és másik gyártósor a nyugati piacra. Számtalan dolgot írhatnék még, de most ez nem erről szól. Ha eddig is Ausztriában vetted a cuccaidat, ezután is tégy úgy!
Zoltán
Bírom az ilyen vulgármarxista megközelítést, esetleg sződd még bele a mondanivalódba a burzsoázia, imperializmus, kizsákmányolás (hopp, ez már benne is volt), extraprofit kulcsszavakat, hogy igazán autentikus legyen a szöveg, és Marx, Engels, Lenin és többi elvtárs is elégedetten mosolyoghasson a pokolban!