Big írta: ↑2024.05.13., hétf. 18:51
zoli73 írta: ↑2024.05.13., hétf. 17:33
mishow írta: ↑2024.05.13., hétf. 08:10
Ha jelenleg úgysincs rádiód, akkor válassz olyat, amin van mindkét fajta bemenet. Ha a rádiózás a hangulata miatt hiányzik, érdemes egy szép vintege analóg tunert venni, ezeknek többnyire még az érzékenysége is egész jó. Mivel a legtöbb lakásban a tuner már csak szobadísz, jó áron tudsz szépet és használhatót venni, nem kell rá vagyonokat elkölteni, hacsak nem valami kultkus modellre vágysz.
Ha a yagi eddig sem nyújtott kielégítő minőséget, akkor nem biztos, hogy azt kell erőltetni. Korábban másnak is javasoltuk, hogy egy jó minőségű, ablakon kívülre (és lehetőleg minél magasabbra) kihelyezett autóantenna gyakran elegendő megoldás lehet.
Hevenyészetten körülnézve a tunerek piacán, a következőket tapasztaltam.
Rengeteg az olcsó, lomis, ütött-kopott vacak, vintage-t nem szeretnék, a párom(neki talán még jobban is kell a rádió, mint nekem), nem vacakolna vele, meg aztán a két véglet van. Vagy a hipeolt leganda horror áron, vagy a tisztességben megőszült modell, ami már biztosan felújításra szorul, feltéve ha van hozzá alkatrész. Nem beszélve arról, hogy ezek a vintage tunerek rend szerint nem 75 Ohmos bemenetűek.
Nagyjából, úgy a 90' évek tunerei a kiszemeltek, a vélemények alapján mondjuk egy Kenwood.
A két FM antennabemenetes elég ritka, két Sony-t találtam ilyet, de Sony-ról elvből szó sem lehet.
A két bemenetes tunert amúgy sem tudnám bekötni, csak egy koax kábel jön le a rendszerig, szépen a falba fűzve, másikat behúzni már nem lehet, és fúrás-faragásról sem lehet szó, ennyit nem ér.
A Yagi antenna a padláson van, de a domborzati viszonyok miatt, így sem kielégítő a vétel. A tetőre kirakni aránytalanul nagy meló volna, ennyit nem ér meg. Talán megpróbálom kicserélem egy kördipolra, nem nagy beruházás.
Ezért volt a kezdő kérdésem, hogy működhet-e két antenna(Yagi+kördipol) egy kábelen, de beigazolódott, hogy nem.
Lehet ezért virtuálisan megköveznek itt, én a leírásaid alapján és a saját mindennapos tapasztalatom alapján javasolnék egy Denon TU-S10 tunert. Minden paramélterében megfelehet neked, esztétikus, távirányítós, könnyen kezelhető, jól megépített, mindent tud amire szükséged lehet és a hangja is megüti a mércét. Már 150-200€ környékén meg lehet venni, (persze nem ismerem az anyagi keretet) ami nem messze áll a Kenwood-ok használt piaci árától, arról nem is beszélve, hogy egy darab dróttal is fog mindent ami a környékemen fogható, de az antenna azért jobb ha van.
TU-S10-1.jpg
TU-S10-2.jpg
Szerintem kövezésről itt szó sem lehett!

Ez azért egy elég komoly rádió!
A keret? Sajnos ennyit nem szánok rá, úgy 50 000-nél húznám meg a felső határt.
Lehet, hogy nálad egy darab dróttal is fog mindent, de nálunk sajnos vannak anomáliák, ezért is kínlódom az antenna kérdésén(is).
Ahogy említettem lentebb, az 5 elemes Yagi a padláson van, a Széchenyi-hegyi adót "célozza", ami légvonalban olyan 25-30km. Elméletileg nem lehetne gond, de gyakorlatilag sajnos nem így van. A falunk nagy része egy völgyben van, így a domborzat negatív hatással van a vételi lehetőségre.
A magasabban fekvő részeken, kis túlzással tényleg elég egy darab drót(ez biztos, laktam a falu azon részén is), de lentebb már vannak problémák.
A nagy, országos kereskedelmi adók sem mind fogható kielégítően, a Bartók már kissé zavaros, zajos. A kisebb térerejű adók, mint például a Jazzy a Sas-hegyről, ami szinte pontosan ugyanaz az irány nekünk, mint a Széchenyi-hegy, már teljesen élvezhetetlen, zavaros, nagy-nagy bánatomra. A falu magassabb pontjairól már jó minőségben fogható. Az autórádióban a Jazzy, az udvarunkban teljesen süket, de ha kiérek a falu határában az M6-os autópálya feletti hídra(kb. 1km), már szinte tökéletes a vétel.
Figyelembe véve a domborzati viszonyokat, az sem igazán segígítene, ha kitenném a tetőre a Yagit, az a plusz 2-3m, még lehet, hogy kevés volna.
Tavaj még rádióztunk a teraszon is, egy Technics rádióerősítővel, de idén már nem tettem ki, a terasz mennyezetére kihúzott "Y" drótantennával, csak a hülye Retro rádiót volt képes jól fogni, minden más szinte élvezhetetlen volt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech