Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Ez mit jelent, hogy kevés? Halkabb lesz csak, de ugyan úgy szól mint a vastagabb? Csak mert ha a hangerőt befolyásolja azt a Denon majd bekalibrálja, és erősít rajta.
Elvileg 12m-en ez a 1.54m2 ezt hozza:
Maximális ajánlott távolság (2.5% teljesítményvesztés): 13.62 m
Kábel ellenállása 12 méteren: 0.14 Ω
Teljesítményveszteség 12 méteren: 2.21 %
Kábel miatt elveszített hangerő 12 méteren: -0.10 dB
A 0.1dB-t rá tudom pluszba húzni az erősítővel simán.
Elvileg 12m-en ez a 1.54m2 ezt hozza:
Maximális ajánlott távolság (2.5% teljesítményvesztés): 13.62 m
Kábel ellenállása 12 méteren: 0.14 Ω
Teljesítményveszteség 12 méteren: 2.21 %
Kábel miatt elveszített hangerő 12 méteren: -0.10 dB
A 0.1dB-t rá tudom pluszba húzni az erősítővel simán.
- béres-jános
- Fórumlakó
- Értékelés: 298
12 méter távolságra kevés lesz az 1,54m2!
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
Jelenleg még nincsenek meg a hátsó hangfalak, majd az építkezés végén jutok el oda, hogy megvegyem azt is. Csak most húzzuk a kábeleket és ezt a festés elött beakarom csatornázni. Akkor furu marad az 1,54 m2
Köszi nektek
Köszi nektek

- béres-jános
- Fórumlakó
- Értékelés: 298
12 méter távolságra a vastagabb kábelt javasolnám! Ekkora távon már magasfrekvencia vesztéssel lehet számolni vékonyabb kábel esetén.sakab írta: ↑2024.05.04., szomb. 20:48Sziasztok, tanácsra lenne szükségem. Álmennyezetbe vezetném el a hátsó 2 hangfal kábeleit és tanácstalan vagyok, hogy milyen keresztmetszetet válasszak.
Dali Spektor, vagy ikon lesz hátul. Valami ilyesmi:
Az áthidalandó távolság az 12m.
Egy házimozi erősítő lenne jelenleg Denon 3312, de ez hamarosan cserés lesz feljebb lépés miatt.
Amik szóba jönnek a kácsánál:
Szerintetek melyikkel járnék a legjobban?
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Én nem látom indokoltnak a 4 mm2, vagy a fölötti keresztmetszetet, én ezekből talán a Furu FS 303 - at választanám,..

A vastag kábelek húsosabb, mackósabb hangúak álltalában, az hátra meg végképp nem hiányzik szerintem, de ez egyéni preferencia kérdése.
Most milyen keresztmetszeteket használsz - elöl-hátul - mi a tapasztalatod vele ?
Sziasztok, tanácsra lenne szükségem. Álmennyezetbe vezetném el a hátsó 2 hangfal kábeleit és tanácstalan vagyok, hogy milyen keresztmetszetet válasszak.

Egy házimozi erősítő lenne jelenleg Denon 3312, de ez hamarosan cserés lesz feljebb lépés miatt.

- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3237
Nekem volt ilyen kábelem a Kácsától(hazai hivatalos forgalmazó), és a képeid alapján én eredetinek mondanám. Amúgy kipróbáltad? Hozza az általad elvártakat?banfizoltan84 írta: ↑2024.05.04., szomb. 12:30Sziasztok
A napokban vettem egy hasznàlt audioquest red river rca kàbelt. Kicsit meglepődtem mikor a dobozból kivettem a kàbelt, a dobozra 1 m van feltüntetve, viszont a kàbel 2 méter hosszú. Egy 280 eurós kàbelt kaptam meg 90 euróért amiben benne volt a postaköltség. ( Hollandiàban élek)
Elképzelhető, hogy egy hamisìtvànyba futottam bele? A kàbel külső anyaghasznàlata, súlya megszokott audioquest minőség, de mi lehet belöl.
Kicsit aggódom, mivel túl olcsó volt, és nem eggyezik a kàbelhossz a dobozon feltüntetett adattal. Szerintetek?
Csatolok pàr képet
Ár/érték arányban szerintem igen jó kábel.
Sajnos, mint minden nagy márkát, az AQ-t is előszeretettel hamisítják.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Szerintem a legtöbbet hamisított kábel az AQ.banfizoltan84 írta: ↑2024.05.04., szomb. 19:28Teljesen egyetértek veled, viszont a nyelvet nem beszélem annyira, hogy esetleg egy bonyolult vàlaszt kapok tőle, hogy azt én teljesen megértsem!istvan01 írta: ↑2024.05.04., szomb. 13:56Ezt azért az eladóval kéne megkonzultálni. Mit rendeltél, 1m vagy 2m-est? Ha az eladó bujkál előled, az gyanúra ad okot. De akár hogy is, ha ő tévesztette a métert, vagy éppen a kábelhez nem találta az eredeti dobozát. Az ár? lehet szabadulni akart tőle gyorsan. Ennél fontosabb, engem zavarna ha 2m-esből fel kéne tekernem, mert túl hosszú. opció, tovább adod, de eredeti dobozod neked sem lesz hozzá.banfizoltan84 írta: ↑2024.05.04., szomb. 12:30Sziasztok
A napokban vettem egy hasznàlt audioquest red river rca kàbelt. Kicsit meglepődtem mikor a dobozból kivettem a kàbelt, a dobozra 1 m van feltüntetve, viszont a kàbel 2 méter hosszú. Egy 280 eurós kàbelt kaptam meg 90 euróért amiben benne volt a postaköltség. ( Hollandiàban élek)
Elképzelhető, hogy egy hamisìtvànyba futottam bele? A kàbel külső anyaghasznàlata, súlya megszokott audioquest minőség, de mi lehet belöl.
Kicsit aggódom, mivel túl olcsó volt, és nem eggyezik a kàbelhossz a dobozon feltüntetett adattal. Szerintetek?
Csatolok pàr képet
Végső esetben elmennék egy holland AQ kereskedőhöz, bemutatni, hátha lát rajta fake jelet.
A hirdetésben 1 méter szerepelt, vagy a dobozon làttam az egy méteres feliratot, és ez alapjàn vettem meg. Mivel a hollandom nem szàz szàzalék, előtte egy picit szeretnék tàjékozodni, van e alapom reklamàlni....szoktak e ilyen kàbeleket hamisìtani stb
Hogy a beltartalomban mennyiben különböznek az eredetitől azt nem tudom.
Attól,hogy hamis még lehet jó.
Persze az érzés nem jó.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
- banfizoltan84
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 0
Teljesen egyetértek veled, viszont a nyelvet nem beszélem annyira, hogy esetleg egy bonyolult vàlaszt kapok tőle, hogy azt én teljesen megértsem!istvan01 írta: ↑2024.05.04., szomb. 13:56Ezt azért az eladóval kéne megkonzultálni. Mit rendeltél, 1m vagy 2m-est? Ha az eladó bujkál előled, az gyanúra ad okot. De akár hogy is, ha ő tévesztette a métert, vagy éppen a kábelhez nem találta az eredeti dobozát. Az ár? lehet szabadulni akart tőle gyorsan. Ennél fontosabb, engem zavarna ha 2m-esből fel kéne tekernem, mert túl hosszú. opció, tovább adod, de eredeti dobozod neked sem lesz hozzá.banfizoltan84 írta: ↑2024.05.04., szomb. 12:30Sziasztok
Csatolok pàr képet
Végső esetben elmennék egy holland AQ kereskedőhöz, bemutatni, hátha lát rajta fake jelet.
A hirdetésben 1 méter szerepelt, vagy a dobozon làttam az egy méteres feliratot, és ez alapjàn vettem meg. Mivel a hollandom nem szàz szàzalék, előtte egy picit szeretnék tàjékozodni, van e alapom reklamàlni....szoktak e ilyen kàbeleket hamisìtani stb
- banfizoltan84
- Lefelé a lejtőn
Igen a fényképen nem làtszik de minden dugó végén ott a red river felirat. Marktplaats ról vettem, ez itt olyan mint a jófogàs. A hirdető 18 éve aktìv, és több mint szàz értékelés utàn 5 csillagos!denesdr írta: ↑2024.05.04., szomb. 13:57Annyira nem ismerem az AQ kábeleket, de a gyártó honlapján fellelhető képek alapján a kábelek csatlakozóin a típus mindig feliratozva van, a tiéden (legalábbis a feltöltött képeken) ez nem látszik.banfizoltan84 írta: ↑2024.05.04., szomb. 12:30Sziasztok
A napokban vettem egy hasznàlt audioquest red river rca kàbelt. ...
Elképzelhető, hogy egy hamisìtvànyba futottam bele?
Egyébként honnan vetted?
Annyira nem ismerem az AQ kábeleket, de a gyártó honlapján fellelhető képek alapján a kábelek csatlakozóin a típus mindig feliratozva van, a tiéden (legalábbis a feltöltött képeken) ez nem látszik.banfizoltan84 írta: ↑2024.05.04., szomb. 12:30Sziasztok
A napokban vettem egy hasznàlt audioquest red river rca kàbelt. ...
Elképzelhető, hogy egy hamisìtvànyba futottam bele?
Egyébként honnan vetted?
Ezt azért az eladóval kéne megkonzultálni. Mit rendeltél, 1m vagy 2m-est? Ha az eladó bujkál előled, az gyanúra ad okot. De akár hogy is, ha ő tévesztette a métert, vagy éppen a kábelhez nem találta az eredeti dobozát. Az ár? lehet szabadulni akart tőle gyorsan. Ennél fontosabb, engem zavarna ha 2m-esből fel kéne tekernem, mert túl hosszú. opció, tovább adod, de eredeti dobozod neked sem lesz hozzá.banfizoltan84 írta: ↑2024.05.04., szomb. 12:30Sziasztok
Csatolok pàr képet
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára istvan01 2024.05.04., szomb. 13:58-kor.
- banfizoltan84
- Lefelé a lejtőn
Sziasztok
Csatolok pàr képet
Csatolok pàr képet
Egyébként tévéhez szerintem is fölösleges a kábelt erőltetni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6076
Az USB3-as adapter dolog tuti igaz, ha a tévé tudja kezelni az USB-s network adaptereket, de ha csak a sebesség a lényeg, elmondanám, hogy nálam a 2Gbps stabilan jött 20m hosszú Cat5e dróton is, a a bázisállomás 2.5 Gb-es ethernet portjába dugva egyik végét, a másikat pedig egy Baseus 2.5GBASE-T - TB3 (USB-c) adapterrel a gépbe. Azóta a Cat5e helyett Cat6a-n megy ugyanaz, illetve közbeiktatva egy Zyxel 2.5 Gbps-es switch-et.Shimano írta: ↑2024.04.12., pén. 21:16Utána olvastam,és szinte mindenütt azt írják hogy a 100mbps több mint elég a legelterjedtebb streaming szolgáltatásokhoz,de ha jó a wifi,akkor felesleges a kábelt erőltetni.Az lg egyébként min cat 7-es kábelt javasol.Egyik fórumon azt is írták hogy egy usb3-as adapterrel jóval nagyobb sebesség érhető el.Hogy ebben van e igazság nem tudom,mert nem igazán vagyok képben ez ügyben,de mivel elég stabil és gyors a wifim,ezek után lehet el is engedem ezt a kábeles vonalat.Mondjuk nem nagy kaland kipróbálni,így akár ki is próbálhatom.
Egyébként tévéhez szerintem is fölösleges a kábelt erőltetni.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Min 4-5m kellett,de ki is próbáltam egy ilyennel,és semmivel sem jobb mint a wifi kapcsolat,így ez megy is majd a mediaboxba.Kíváncsi leszek hogy ez a visszanézéskor hoz e valami pluszt,mert a visszanézett műsor érezhetően gyengébb mint az élő azzal a cat dróttal amit bekötöttek anno.tonee73 írta: ↑2024.04.13., szomb. 19:33Nem tudom milyen hosszú kábel kell, ide most dobtak fel egy pár 1m-es darabot:
viewtopic.php?f=64&t=202794
Szerk.gomolalaci írta: ↑2024.04.18., csüt. 20:36Igen, az MCU minél vastagabb, annál rosszabbul szól. De ez érvényes bármelyik (IC, táp, digit) drótra.
Mi alapjan irod ezt?
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 367
Nem Te írtad, bocsánat! De attól még lehet jó isRock60 írta: ↑2024.04.19., pén. 09:19Nálam az MCU jobb volt 2.5 - ben, mint a 1.5 - es, de ezen nem veszünk össze.gomolalaci írta: ↑2024.04.18., csüt. 20:36
Igen, az MCU minél vastagabb, annál rosszabbul szól. De ez érvényes bármelyik (IC, táp, digit) drótra.
Az is igaz, hogy nálam annyiban változott a leányzó fekvése, hogy lepucoltam róla a gyári szigetelést és dupla pamutszigetelést tettem rá.
Ez nyilván mind a két vastagságúnak jót tett.
Én is hasonlítgattam más drótoknál is a vékonyabb - vastagabb kérdést, nem egyértelmű a vékonyabb előnye.
Azon is elméláztam közben, hogy az Oyaide gyári kanóca asszem 4.5 - es, és nem mondanám rossz hangú drótnak és ha jól emlékszem az Acrolink is hasonló keresztmetszetű.
NEM írogatunk bele a másik hozzászólásába, pl. " A 1.5 - es meg még jobban ! " , a felületes szemlélő, azt hihetné, hogy én írtam ...![]()

A gondolkodás nem megerőltető...
Abszolút igazság talán nincsen, hogy az egyik sodrott a másik sodrottnál miért szól jobban, vagy rosszabbul, azt nem tudom.SoundMania írta: ↑2024.04.19., pén. 16:57
Az Acrolink 100 szálból adja ki, nem olyan vastagok azok a szálak. Vz 80, Spx 120 szál...
Persze az össz vastagságuk több mint a kisebb szintű, rosszabb hangú olcsóbb márkatársaik.
Szóval most mi akkor az igazság? :)
Az lehet - legalább is a gyakorlat számomra azt mutatja - hogy a túlzó összkeresztmetszet növekedésével járó hangminőség-romlás az egy eres tömör drótokat hamarabb utoléri.
De, az MCU - kérdést amúgy sem mint valami etalon citáltam ide, csak megemlítettem, hogy fillérekért mennyivel jobb - keresztmetszettől szinte függetlenül - mint a mellékelt PC drótok.
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1258
Az Acrolink 100 szálból adja ki, nem olyan vastagok azok a szálak. Vz 80, Spx 120 szál...Rock60 írta: ↑2024.04.19., pén. 09:19Nálam az MCU jobb volt 2.5 - ben, mint a 1.5 - es, de ezen nem veszünk össze.gomolalaci írta: ↑2024.04.18., csüt. 20:36
Igen, az MCU minél vastagabb, annál rosszabbul szól. De ez érvényes bármelyik (IC, táp, digit) drótra.
Az is igaz, hogy nálam annyiban változott a leányzó fekvése, hogy lepucoltam róla a gyári szigetelést és dupla pamutszigetelést tettem rá.
Én is hasonlítgattam más drótoknál is a vékonyabb - vastagabb kérdést, nem egyértelmű a vékonyabb előnye.
Azon is elméláztam közben, hogy az Oyaide gyári kanóca asszem 4.5 - es, és nem mondanám rossz hangú drótnak és ha jól emlékszem az Acrolink is hasonló keresztmetszetű.
NEM írogatunk bele a másik hozzászólásába, pl. " A 1.5 - es meg még jobban ! " , a felületes szemlélő, azt hihetné, hogy én írtam ...![]()
Persze az össz vastagságuk több mint a kisebb szintű, rosszabb hangú olcsóbb márkatársaik.
Szóval most mi akkor az igazság? :)
Nálam az MCU jobb volt 2.5 - ben, mint a 1.5 - es, de ezen nem veszünk össze.gomolalaci írta: ↑2024.04.18., csüt. 20:36
NEM írogatunk bele a másik hozzászólásába, pl. " A 1.5 - es meg még jobban ! " , a felületes szemlélő, azt hihetné, hogy én írtam ...

-
- Fórumlakó
-
- Fórumlakó
Nem kell sűrűre. Legyen annyira laza, hogy ne engedje szét bomlani. Nekem ez vált be.József1960 írta: ↑2024.04.17., szer. 20:54Milyen sűrűre kell fonni az MCU-vezetéket?gomolalaci írta: ↑2024.04.17., szer. 20:45Rock60 írta: ↑2024.04.17., szer. 17:58
Technikai, műszaki, ok - okozati összefüggések kérdésében egyáltalán nem vagyok járatos, de szerintem másnak is kell ott lennie.
A legegyszerűbb, legolcsóbb " speciál-tápkábel " a 2.5 - es MCU drót hármas fonásban elkészítve. A 1.5-es meg még jobban!
Ez, kb. három klasszissal szól jobban a készülékekhez alapból mellékelt PC zsinórhoz képest.
Zavarszűrés innen - onnan, vagy nem, stb...,ezt mivel magyarázod ?
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6278
Re: Phonar Speaker kábel kérdés
A kérdés átkerült a helyére.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Aztatat én nem tudhatom....

Fotókon inkább lazábban szőtt kábeleket látok, a LessLoss sem fonja túl sűrűre a kábeleit, szemre 2 - 2.5 centire saccolom.
Az én szövésemnél kb. 1.5 - 1.7 centiméterre követik egymást a kereszteződések, ami sűrűnek számít.
Nem szándékosan készítettem ilyen sűrűre, valahogy így adta magát kézenfekvőnek.
Én a Neotech kábeléből készítettem a fonást - hasonló tömör drót, mint az MCU, de jóval nagyobb tisztaságú rézből - és az azonos erővel végzett folyamat végén ilyen lett, lazábbra/ritkábbra készítve nehezebb azonos hosszúságúra készíteni a hurkokat.
Már jóval a kábelek elkészítése után beszéltem az Akusztikás úrral - sorry, nem jut eszembe a neve - és érdekes tapasztalatokról számolt be a saját kísérletezgetései eredményeképpen.
Nagyon önzetlenűl és láthatóan szívesen beszélt a témáról, pedig kábeleket is forgalmazó kereskedő lévén elutasító is lehetett volna.

Az Ő elmondása szerint - logikusan - a kábeleknek fizikai rezonanciája van, ami visszahallható a hangjukon is. A fonás eredményeképpen sok - sok " rugó " alkotja a kábelt, a rugók önrezonanciája a hosszukkal függ össze.
A rövidebb rugóknak magasabban, a hosszabbaknak mélyebben van az önrezonanciája.
Következésképpen a hosszabbra, lazábbra szőtt kábel kissé mélyebb tónúsú, a rövidebbre, feszesebbre szőtt drót picit feszesebb, analitikusabb hangzású.
Hangsúlyozom, ez nem az én tapasztalatom, de számomra teljesen logikus és hihető a magyarázata.