Aszpirin írta: ↑2024.05.02., csüt. 17:42
Vissza az alapkérdéshez: a linkelt tranzakcióban ki fizeti ki az ÁFA-t? (ami erre a termékre szerintem Franciuaországban sem 0%). Valahogy az az érzésem, hogy cégnévre (ill- egyéb ÁFA-alany nevére) lett kiállítva az a francia számla, és a cégnek be kell fizetnie majd arra a magyar ÁFA-t a számla alapján.
Annak megfizetése nélkül hogy lehet legális egy ilyen tranzakció? Az elég durva kereskedelmi kiskapu lenne, vezethetné be nyugodtan minden webshop
Tévedek? Én sem vagyok adószakértő.
Ha EU-n belül EU adószámmal rendelkező felek közt bonyolódik le az üzlet, akkor az eladó NULLA VAT-s (ÁFÁs) számlát állít ki, ő nem fizet be és a vevő nem igényel vissza ÁFÁ-t.
Az ÁFA megfizetése akkor következik be, ha a vevő tovább értékesíti, beépíti az árut. Akkor a kiállított számlán szereplő ÁFÁ-t fizeti be az államnak, a vevő meg vagy visszaigényli, vagy nem, aszerint, hogy ÁFA alany vagy nem. Magánszemély nem tud ÁFÁ-t visszaigényelni, ÁFA körös vállalkozás igen. Nem ÁFA körös (alanyi adómentes) vállalkozás nem.
Mindaddig nem következik be ÁFA fizetési kötelezettség, amíg az áru nem kerül értékesítésre vevő által (vagy beépítésre más termékbe). Így lehet cégként ÁFA mentesen vásárolni gond nélkül, csak az adott árút a cég könyvelésében készletként kell nyilvántartásba venni mindaddig, amíg el nem adja, be nem építi és akkor viszont fizetnie kell a kiállított számla szerinti ÁFÁ-t a NAV-nak. Kettős adózás nincs. Viszont az ÁFÁ-t valakinek be kell fizetnie valahol. Ha ez nem így történik, az törvénytelen.
EU cég hivatalosan nem állíthat ki VAT (ÁFA) nélküli számlát magánszemélynek, EU TAX numberrel (EU adószám) nem rendelkező vállalkozásnak. Ha ezt teszi, akkor adócsalást követ el.