És annyi, hogy a Genesys jelenetében nem csak az LCR-ek ütöttek, hanem a 4db 18-as szub is
Örülök, hogy voltatok, legközelebb talán több időtök lesz, mert ennyi sajnos nem sok mindenre elég.

Amit Quetz írt az 100% igaz, de én más irányból közelíteném meg a dolgot. Mert nem biztos, hogy 100% a kérdésedre válaszolt. Vegyél mondjuk két pro szubot 65centis szélességgel és 47 cm dobozmélységgel. Aztán tedd be őket állítva egy 4m széles szobába a szoba elülső falára. Így a 4 méterből marad 270centi szélességed a vászonhoz kerettel együtt, ha nem akarsz 50-60 centis vagy annál mélyebb előtétfalat, vagy ha nem hangáteresztő vásznat használsz. Ha mehet az ekkora előtétfal és hangáteresztő a vászon, akkor persze nem feltétlen számít, hogy állítód, vagy fekteted a mélysugárzókat. Ha fekteted a dobozokat, akkor felettük megmarad a 4m a szélességből, igaz, 65 centi magasról fog indulni a vászonkereted. Ellenben az LCR-ek beérhetik kevésbé mély előtétfallal is a mélynyomókhoz képest, nem hangátáresztő vászon esetén meg közvetlen mehet a falra a vászon. Szóval azért függ a mélynyomók elhelyezése a kívánt vászonmérettől ill. a mélynyomó típusától és a szoba méretétől is valamilyen szempontból. Egy kisebb szobában simán lehet, hogy a kívánt vászon szélességet nem fogjuk tudni kivetíteni 55-60 centis előtétfallal, csak mondjuk 20-30-al. Most ilyenkor vagy fekteted a nagy mélynyomókat, vagy veszel olyan mélyládát aminek nem nagyobb 25-30cm-nél a mélysége. Ahány szoba, annyi variáció.Rp526 írta: ↑2024.04.05., pén. 13:06Sziasztok!
Azokat kérdezném elsősorban akiknek pro SUB van és AT vászon, de szívesen hallgatok bárkit. A topikban is látom, hogy vki lefekteti a front SUB-okat a földre és van ahol az LCR-ek közt van. Ezt mind mértétek és így jött ki jobban akusztikailag, vagy a hely és a vászon szélessége határozta meg inkább? Tehát ahol nem elég széles a vászon, ott ment a földre? Nekem, ha a mérések is igazolják majd a tervem L(S)C(S)R elrendezés. Illetve gondolom a mély hangoknál pont mindegy lenne, de így nem fordul az elő, hogy a keret belelógjon a SUB hangszórójába. Ami még eszembe jutott ennek hátránya lehet, hogy nem negyedponton lesznek a SUB-ok a front szekciónál, hanem a szoba közepe felé inkább. Aki esetleg méregetett, vagy átment ezen a folyamaton és megosztaná, azt megköszönöm!![]()

A mélynyomók elhelyezése független a vászon illetve a mélynyomó típusától. A Harman intézet modellezte az optimális elhelyezést és csak azért nem követik ezt az emberek mert mondjuk nappaliban megoldhatatlan, vagy nem tudnak a tanulmányról: Subwoofers: Optimum Number and Locations by. Todd Welti

Nem világos, hogy itt mire gondolsz. Arc Genesys-ben is szanaszét állítható a görbe és a korrekciós tartomány. Beszéljünk privátban, ha kell segítség.Avglas írta: ↑2024.03.29., pén. 09:23
Az Anthem ARC-ja a magas tartományt illetően korlátokba ütközik/ütközhet, nem mindegy, hogy milyen frekvenciáig engedjük dolgozni, mert a meghatározott, véges számú korrekciós lehetőség ebben a tartományban oszlik el. Megnéztem, az Anthem otthon most a beállítás lapján 5000 Hz-ig korrigál csak. Természetes nem mindegy az adott szoba akusztikája, miszerint az alsóbb tartományban milyen mértékű korrekció szükséges, mert simán lehet, hogy magasabb Hz érték is megadható az Anthemnek, ha az alacsonyabb frekvenciákon „rendben” van a szoba alapján a hangnyomásgörbe.
Félreértés ne essék, az gondolom az Anthem AVM60 ár-érték aránya kifejezetten erős még mindig, egyáltalán nincs szégyenkezni valója még manapság sem a többszörösébe kerülő Storm mellett.
Maximálisan egyetértek. Nincs a bemérő rendszerekkel semmi baj (leszámítva egy párat), csak ismerni kell a bugjait, gyengeségeit, és hogyan kell úgy használni, hogy a kapott hang jó legyen. Akár tudományos magyarázattal és azt követőt, vagy egyéni preferencia miatt attól eltérőt. Az, hogy használhatatlanok és károsak a hangképre az egyszerűen nem igaz. Illetve lehet az, ha nem megfelelően vannak használva.Cutler írta: ↑2024.02.18., vas. 07:13Akkor maradjunk a témánál
Fapaci írt egy remek hozzászólást a frekvenciákról, torzításokról, az emberi fül működéséről, ami itt a Pro topikban nem off, mert mindenki használ különféle műszert, mikrofont a szoba kalibrálásához. Így visszaidézném a gondolatait és az ehhez fűződő kérdését csenelesnek. Remelem fapaci válaszol rá, mert sok Pro-t és valószínűleg nem Pro cuccot használót is érdekelne.fapaci írta: ↑2024.02.17., szomb. 12:49Az emberi fül a közép-magas tartományban a legérzékenyebb (2-5 kHz). A szekciók érzékenységi különbsége viszont a hangnyomás növelésével folyamatosan csökken, 100 dB SPL környékén meg is szűnik, ott már közel lineáris az érzékenységünk a hangnyomásra. A bántó hangnyomásszint (fájdalomküszöb) is alacsonyabb a középtartományban (kb 110 dB SPL), mint a basszus és magas tartományban (120-125 dB SPL).
100 dB hangnyomás zenehallgatás, filmnézés közben csak pillanatokra van, a jellemző átlagérték 70-80 dB, ezért mérünk általában ezen a szinten. Lehet vizsgálódni nagyobb jelszinttel is, ha van rá okunk és tudjuk, mit akarunk mérni.
Magasabb hangerőnél általában azért érzékeljük bántónak a magas hangokat, mert ott érzékenyebbek vagyunk a torzításra és a kommersz hangsugárzók nagy része sajnos magas torzítást produkál 100 dB felett, a bépített keresztváltást sem ilyen jelszintre méretezik általában.Én is kiváncsian várom fapaci válaszát, mert magam is használtam korábban a Harman által ajánlott célgörbét. Jelenleg a Dirac ART által mért beállítással mozizok, mindenféle belenyúlás nélkül.
Olvassuk az Off topicot is!fapaci írta: ↑2024.02.18., vas. 17:14
Szép és összetett téma, amiben nagyon sok tévhit és félreértés kering, ezért nem intézném el két mondattal, feleslegesen viszont nem körmölnék, ha innen úgyis kiszórják és senki nem olvassa. Konkrét kérdésekre szívesen válaszolok a "saját" topikjaimban, onnan talán nem leszek kimoderálva.
Amúgy a hangdobozainknál többféle hangszín, célgörbe közül lehet választani ízlés szerint,

Nem Off, hanem "felesleg". Mi lehet a lényeg?
Szép és összetett téma, amiben nagyon sok tévhit és félreértés kering, ezért nem intézném el két mondattal, feleslegesen viszont nem körmölnék, ha innen úgyis kiszórják és senki nem olvassa. Konkrét kérdésekre szívesen válaszolok a "saját" topikjaimban, onnan talán nem leszek kimoderálva.

Szerintem ide tartozik a méréseknél alkalmazott súlyozás diagramja:Cutler írta: ↑2024.02.18., vas. 07:13Akkor maradjunk a témánál
Fapaci írt egy remek hozzászólást a frekvenciákról, torzításokról, az emberi fül működéséről, ami itt a Pro topikban nem off, mert mindenki használ különféle műszert, mikrofont a szoba kalibrálásához. Így visszaidézném a gondolatait és az ehhez fűződő kérdését csenelesnek. Remelem fapaci válaszol rá, mert sok Pro-t és valószínűleg nem Pro cuccot használót is érdekelne.

fapaci írta: ↑2024.02.17., szomb. 12:49Az emberi fül a közép-magas tartományban a legérzékenyebb (2-5 kHz). A szekciók érzékenységi különbsége viszont a hangnyomás növelésével folyamatosan csökken, 100 dB SPL környékén meg is szűnik, ott már közel lineáris az érzékenységünk a hangnyomásra. A bántó hangnyomásszint (fájdalomküszöb) is alacsonyabb a középtartományban (kb 110 dB SPL), mint a basszus és magas tartományban (120-125 dB SPL).
100 dB hangnyomás zenehallgatás, filmnézés közben csak pillanatokra van, a jellemző átlagérték 70-80 dB, ezért mérünk általában ezen a szinten. Lehet vizsgálódni nagyobb jelszinttel is, ha van rá okunk és tudjuk, mit akarunk mérni.
Magasabb hangerőnél általában azért érzékeljük bántónak a magas hangokat, mert ott érzékenyebbek vagyunk a torzításra és a kommersz hangsugárzók nagy része sajnos magas torzítást produkál 100 dB felett, a bépített keresztváltást sem ilyen jelszintre méretezik általában.
Én is kiváncsian várom fapaci válaszát, mert magam is használtam korábban a Harman által ajánlott célgörbét. Jelenleg a Dirac ART által mért beállítással mozizok, mindenféle belenyúlás nélkül.

A vetített képpel kapcsolataos kérdést a vászonméret párhuzamában engedelmetekkel megválaszolom én.Den írta: ↑2024.02.15., csüt. 17:285 méterről nézem a 4 m széles vásznat és pont beteríti a perifériás látómezőmet. Ha szélesebb lenne akár csak 20 centivel, akkor már nem látnék, nem vennék észre részleteket.
1 hangfalat kivéve az összeset kicseréltem Hope után, nem összehasonlítható a Klipschekhez képest a minőség javulása a hangrendszer terén.
Nem a kép teszi ki a nagyobb élményfaktort az összhatás terén, hanem a térhatás- dinamika- hangminőség.
Amit nem értek:
akik ebből élnek, miért nem vetítenek 4- 4.5 méter széles képet- is?
Az utolsó Hilton kiállításon a Házimozi Stúdió 5 méteres képpel demonstrált.
A mozi építők miért vetítenek jóval kisebb méretet, mint ami lehetséges lett volna? Pl 350 cm simán kifért volna, de csak 300 cm széles lett...?

Fogalmam sincs, a telefonos jó példa, vagy tv, az sem olyan 1:1-ről nézve. Viszont ezzel szembe megy egy jó VR, ott 2 cm 2 cm-ről nézve viszont elképesztő mennyire átveri az agyad. Érdekes ezhopetorture írta: ↑2024.02.15., csüt. 14:41ennek szerinted milyen tudomanyos magyarazata lehet, hogy hiaba 1:1 arany, megis tobbet ad vizualisan a nagyobb kep? nem kotozkodesbol, tenyleg erdekel, mar pedzegettem ezt a temat masik forumban. mert en is igy ereztem amugy Den vasznat latva, hogy a nezesi tavolsag ellenere sokkal mozisabb, impozansabb volt a kep. en kb. ket magyarazatot talaltam csak ra, egyik akkor amikor nala voltam mar par honapja nem vetitettem szoba atalakitas miatt es lehet emiatt voltam elfogult, tv utan...masik meg az, hogy betolti a vaszon az egesz falat kb. amit nezel ezert latvanyosabb, mas az osszkep.thxfan írta: ↑2024.02.15., csüt. 12:29A fikázás helyett meg kellene néznetek egy ilyen szobát, ahol ekkora vászon van, és nagyon nem olyan egy 3 m széles vásznat nézni 3 m-ről, mint egy 4 méteres vásznat 4 méterről, hiába 1:1 az arány, sokkal többet ad vizuálisan a nagyobb kép és sokkal mozisabb érzés is. Ráadásul egy igen komoly méretű szobáról beszélünk, az itteni átlagos moziszobák duplája, lég m3-t tekintve akár három pincemozi, megfelelő belmagassággal, ahol a térhangzást nem kergetni kell, hanem már maga a tér adja az érzést és ezt semmilyen technikával nem lehet megugrani, kompenzálni, illetve az sem hátrány, ha nem vered be a fejed az Atmos hangfalba.
de lehet hogy a nagy ter is kozrejatszik ami nala volt. amugy tenyleg nekem is jonak tunt nala a terhangzas..es akkor meg ilyen bekebeli frontjai voltak, akkora hangszorokkal mint a fejem es meglepoen dinamikus, eletteli hangot csinaltak.

telot nem probaltam meg ilyen kozelrol, de igazad lehet.