wittao írta: ↑2024.06.20., csüt. 13:24
Így azért eléggé lejt a pálya az MQA irányaba, ezek szerint miattad (inkább úgy fogalmaznám meg, hogy egyéni döntésed alapján).
Majd kiderül, hogy ez jó döntés volt-e vagy sem.
Egyébként úgy tudom van lehetőség egyszerre több féle felbontást is feltenni.
A streaming oldalakon történő 60.000 letöltés valljuk be az ismertségnek tudható be és nem a fájlformátumnak. Ez szerintem nem megfelelő érv, hogy felbontás-függetlenül ennyi lenne a letöltések száma... azért ennyi, mert egy rétegzene. Ha Mark Knopfler albumát tennéd fel, már most 1 millió felett lennél, mindegy milyen felbontásban, és az audiofilek nagyobb előfizetéseivel vélhetően lenne differencia a nagy és alacsony felbontások között is.
Megértem azt is, hogy ez egy stratégiai döntés, mindenkinek kell ilyeneket hoznia, aki ebben az iparágban dolgozik. Vagy bejön, vagy nem. Egyszer már aki MQA-ra tett, az rossz lóra tett. Kiderül most jobb lesz-e... csak nehogy ez a döntés egy amúgy másik, máshogy jól menő üzletet is magával húzzon.
1. Ha a kiadó nem akarja a kiadói jogait megosztani az un music distributorral, akkor nem tud olyan distributort választani, akinel 44k/16 bitnél magasabb felbontást is disztributálnának.
2. Akik igen, azok kérnek egy szeletet a kiadói jogokból is, azt meg nem adjuk.
3. MQA-t jelenleg nem terjeszt senki és nem is lehet feltölteni igy, amik a Qobuznál és az Apple Music esetében előfordulnak (például 2L kiadványok) azokat is mind korábban töltötték fel disztributoron keresztül.
4. "A nagy felbontás csak pénzért legyen elérhető" döntésemben az MQA semmilyen szerepet nem játszik.
Nem érzem fairnek azt, amit a streaming cégek csinálnak és igy csak 44k flac-ot töltünk fel, az MQA-tól teljesen függetlenül. Az MQA-t még csak letöltésen keresztül sem tettük fel sehová egyelőre. Csak tőlünk lehet megvenni, más forrásból nem. Vagyis semmilyen lóra nem tettem vele. A processzálást az MQA cég csinálta, közvetlenül, mert érdekesnek találták, hogy ugyanaz az előadás kétféle módon is benne van a kiadványban, ráadásul nagy felbontásban.
5. Nem Mark Knopflert, hanem inkább Lukács Miklóst, Oláh Krisztiánt, Juhász Gábort, Szaniszló Ricsit, Sebestyén Ernőt vagy a Besh O Dromot szeretném azzal is támogatni, hogy eljuttatom a zenéjüket az audiofilekhez, igényes, nagy felbontású kiadványokkal is akár.
6. A BJPP LP hasznának a 66%-a megy a zenészeknek. Ahhoz hogy a 300 LP eladásával keresett pénzt megkeressék a streaminggel kb pár tíz millió meghallgatást kellene a streamingen produkálniuk, arra meg a rétegzenéjükkel gyakorlatilag 0 az esély. Így meg pár hónap alatt megkapják a nekik járó részesedést.