Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

ValhallA világa

Moderátor: ValhallA

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Értékelés: 6925

Re: ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: ValhallA »

:photograph: A nap képe!
Csatolmányok
a nap képe.jpg
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 287

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

Kezdődhet a hallgatozás és a zene élvezete! 😀
IMG_20240526_160339.jpg
IMG_20240526_160332.jpg

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

wittao írta:
2024.05.25., szomb. 17:24
Jozef76 írta:
2024.05.25., szomb. 17:19
Ma kicsit teszteltünk.
IMG_20240525_171358.jpg
IMG_20240525_120956.jpg
Balról jobbra Graphene, Graphene x, Ethos, Infinity kábelek.
Ez a 4 kábel még Ákosnál sem volt egyszerre.
Hangminőségre is így jönnek sorba az Infinity az nagy ugrás.
Szuper kabelek! Talan a legelsot volt szerencsem meghallgatni nehany eve.
A vezetok anyagai hogy jonnek sorban? Mi a kulonbseg?
(Hangfalkabel is van a grafen verziok kozott mar?)
Ezekre a kérdésre nem tudok választ adni. Az Ákost kellene megkérdezni.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2005

Hozzászólás Szerző: wittao »

Jozef76 írta:
2024.05.25., szomb. 17:19
Ma kicsit teszteltünk.
IMG_20240525_171358.jpg
IMG_20240525_120956.jpg
Szuper kabelek! Talan a legelsot volt szerencsem meghallgatni nehany eve.
A vezetok anyagai hogy jonnek sorban? Mi a kulonbseg?
(Hangfalkabel is van a grafen verziok kozott mar?)
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

Ma kicsit teszteltünk.
IMG_20240525_171358.jpg
IMG_20240525_120956.jpg

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

(Miles Davis composing at his keyboard in a recording studio, December 1st, 1970)
Csatolmányok
Miles.jpg
Miles.jpg (99.13 KiB) Megtekintve 2126 alkalommal
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

happybday.gif Ma 79 esztendős a legenda, Pete Townshend! happybday.gif leborulok.gif leborulok.gif leborulok.gif

youtu.be/PNbBDrceCy8

youtu.be/LeXf90OGTHE

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

(Alan Parker's film Birdy premiered at the Cannes Film Festival in May 1985 and won the Grand Prix Spécial du Jury prize. l-r Nicolas Cage, Alan Parker, Matthew Modine, Alan Marshall and Peter Gabriel.)

youtu.be/XCB-0bYN-jc
Csatolmányok
PG.jpg
PG.jpg (88.04 KiB) Megtekintve 1887 alkalommal

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3243

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Giacomo Puccini cukorbaja miatt hosszasan lábadozik autóbalesetben szerzett lábtöréséből. 1903 Torre del Lago, Lucca, Olaszország

.
1903_torre_del_lago_lucca_italy_the_celebrated_italian_music_composer_giacomo_puccini.jpg
Csak a Marantz! :-D

arthur3d
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 285

Hozzászólás Szerző: arthur3d »

Sziasztok,

Szeretnék megosztani Veletek néhány gondolatot Ákos legújabb összekötő kábelével kapcsolatban.

"To infinity.... and Beyond" … és tovább???

Talán ez is lehetne a címe eme irománynak, de még mielőtt belevágnék, írnék pár sort elöljáróban.

A tavalyi év elején, egyik Ákossal folytatott beszélgetésem során megemlítette, hogy készül egy új kábelcsalád, mely az Infinity névre hallgat. Júniusban már el is készítette nekem a hangszóró kábelt – erről írtam is akkor pár gondolatot itt a ValhallA világá-ban. Már akkor elhatároztam, hogy a későbbiekben (vagy minél hamarabb :D ) nekem kelleni fog egy Infinity XLR összekötő kábel is – pedig nem panaszkodhatom a ValhallA Ethos összekötő kábelemre.
Nos, 2 héttel ezelőtt egy valóra vált álmom teljesült, amikor kézhez kaptam egy kis bőröndöt, melynek gyomrában ott lapult a hőn áhított kábel.
Infinity_XLR.jpg
Nem tudtam mire számítsak, mert az Ethos XLR tényleg egy fantasztikus összekötő kábel. Szóval nagyon izgatott voltam, mint ahogyan Ákos is, hiszen jól ismeri a rendszeremet - mondhatni együtt építettük -, azt viszont kihangsúlyozta, hogy készüljek föl alaposan :) … erre nem lehet fölkészülni :)
Szóval eljött a pillanat, bekötöttem a kábelt, a rendszer életre kelt és vártam, hogy minden komponens bemelegedjen. Azt még zárójelben megjegyezném, hogy nemrég cseréltem DAC-ot, így mindössze pár óra zenehallgatás volt a háta mögött. Ahogy elindítottam az első zenét, egyböl egy olyan zenei színpad tárult elénk mintha egy teljesen másik dimenzióba repültünk volna – megszűnt a tér és az idő. Egy olyan élmény volt amit nagyon nehéz szavakba önteni. Talán ahhoz az érzéshez tudnám hasonlítani, mint amikor a Hubble űrteleszkóp által készített felvételeket 3D-ben láttam – igazi katarzis. Az a roppant tisztaság, folyékonyság mint egy hegyi forrás... elképesztő élményt nyújtott.

Azóta az első (letaglózó) benyomás óta eltelt kb. 70 óra és már most szinte végtelen felbontással sugárzik felénk a zene, nagyon részletgazdag minden egyes előadás. A basszuson semmilyen felrakódást nem lehet hallani. Többek között van egy Taiko – japándob, SACD lemezem Kodo előadásában és hallani minden egyes rezdülését, vibrálását a hangoknak. Elképesztő az az organikus hangképzés amit kapunk. Nincs elkenődés, vagy barmilyen torz, nem odavaló hang egyik területen sem, legyen az magas, közép vagy málytartomány.

Olyan részleteket tár elénk ez az Infinity összekötő kábel, mintha az Univerzum egy pontján ücsörögnénk és gyönyörködnénk a Világmindenség megszámlálhatatlan színében, mely oly tiszta, harmonikus, rendezett és hihetetlenül részletgazdag amit tényleg nehéz nemcsak szavakba önteni, de elképzelni is. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amit az egyik nagyon jó ismerősöm – aki a U.S. Air Force vadászpilótája – mesélt arról, amikor éjszakai repülésen volt és a felhőrétegeket átszelve elé tárult a csillagos égbolt, idézem: „Lehetetlen pontosan leírni, ezt látni és érezni kell!” Így vagyok én is Ákos Infinity összekötő kábelével, lehet róla írni, meg lehet próbálni átadni a többi embernek a szavak által, de ezt Hallani Kell!

Végezetül visszakanyarodnék az első idézethez: "To infinity...and Beyon!” Tényleg van tovább?
It's not enough to have talent, you also have to be Hungarian. Robert Capa (1913-1954)

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

(Holland, March 1979: In collaboration with Sony, Joop Sinjou of Philips introduces the compact disc to the world)
Csatolmányok
nap képe 4.jpg
nap képe 4.jpg (134.17 KiB) Megtekintve 1987 alkalommal

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Poseidon Anniversary
Csatolmányok
Poseidon 20 1.jpg
Poseidon 20.jpg

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

David William Sanborn (July 30, 1945 - May 12, 2024)
Rest In Piece Maestro

youtu.be/2BjljFq1Q5I

youtu.be/E6BBiZY_GeI
Csatolmányok
David-Sanborn.jpg

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

∞ Infinity ∞
Csatolmányok
Infinity202.jpg
Infinity 201.jpg

Bécó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 353

Hozzászólás Szerző: Bécó »

ValhallA írta:
2024.04.23., kedd 12:12
Infinity, WBT-0661-Ag villákkal szerelve.
Nagy Gratula Ákos! :tutiok:

rx8
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 154
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: rx8 »

Régebben voltam néhányszor, tényleg iszonyú nagy, csak nem látod a fától az erdőt.Jó hangot nem kell keresni, ha kiállításnak tekinted akkor pazar és érdekes. Amúgy a város sokkal érdekesebb. Az biztos, hogy érdemes elmenni Münchenbe egyszer.....
Forrás: Philips AK 601,Dual 1229, Empire 4000D/III, kínai phono, Tuner: Sanyo Plus T35+Dynaco,Előfok:DIY,Végfok:Appluase 300B, Hangsugárzó:DIY külső váltós,Kábelek Valhalla és egyebek.

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Agymenés Light.:

Hamarosan elstartol a világ legnagyobb, legnívósabb audiophile dzsemborija a High End Munich 2024!
Már elkezdtek szállingózni a netes megmondó celebek München irányába, így a legkülönbözőbb repterekről bejelentkezve próbálnak kínjukban valami értelmesnek tűnő, bemelegítő videót kikínlódni magukból. Általában kevés sikerrel!

Minden esetre, legalább egyszer az életben érdemes megtapasztalni, mert semmilyen egyéb kiállítás hangulata nem hasonlítható az ott tapasztalhatókhoz.
Egyszerre érdekes, frusztráló és fárasztó a rengeteg impulzus miatt.
Az a gyártó aki itt nem képviselteti magát az nem létezik, vagy egyáltalán nem tényező!
A legtöbb piacvezető cég általában itt debütáltatja a csúcstámadó készülékeket. Amit itt nem találsz meg az konkrétan nem is létezik!
Az msb már fel is töltött egy videót az ott debütáló új generációról.

youtu.be/e6ak04YxESE

A folyosókon lesben álló, feltörekvő, "arctámadó kiállítóktól" a csúcsragadozókig, akik maguk hozzák a speciális audio tapétát és saját gyártású járólapot(Kharma), itt mindenki képviselteti magát.
Egyes demókra nehezebb helyet foglalni, mint audenciát kapni Ferenc pápától!
Védnöknek olyan a zenei életben megkerülhetetlen, legendás embereket szoktak felkérni, mint Al Di Meola, Alan Parsons vagy Steven Wilson.
Szóval bárkik is a szervezők nem a hülye-gyerek kategóriát erősítik és méltán a legnagyobb show a témában!
Csatolmányok
1122.jpg

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Infinity, WBT-0661-Ag villákkal szerelve.
Csatolmányok
Infinity7.jpg
Infinity6.jpg
Infinity 4..jpg
infinity 3..jpg
infinity 1.jpg

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Never forgotten....
June 7, 1958 - April 21, 2016
Csatolmányok
112233.jpg
112233.jpg (48.91 KiB) Megtekintve 2659 alkalommal

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

(Eric Clapton, Phil Collins & Mark King in 1986)
Csatolmányok
nap képe 22.jpg

KisMarci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 490

Hozzászólás Szerző: KisMarci »

ValhallA írta:
2024.04.05., pén. 14:50

Megkaptam, hogy túl sokat írok dipól témakörben...
Tényleg sok a betű egy modern, fiatalos, írni-olvasni nem tudó társadalmi elvárásoknak és a divatnak maximálisan megfelelni kényszerülő fiatalnak.
Legalább 10 perc volt, mire elolvastam...

Megtennéd, hogy inkább egy 20 perces podcast-ban elmondod, hogy ne kelljen ezeknek a szerencsétleneknek erre több időt áldozniuk?
bocs.gif
Usher - Valhalla - Emotiva

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Az Audiostatic sztori – 3. rész:

Megkaptam, hogy túl sokat írok dipól témakörben...
Emlékszem, azért kellett átneveznem a topikot anno, mert akkor az bökte a csőrét egyeseknek, hogy zenéről, zenészekről írtam, holott a topik címe ValhallA kábelek.
Igazából ez itt a ValhallA Világa és arról írok ami megfog, foglalkoztat, érdekel.
Amennyiben a Komatsu homlokrakodókról értekeznék hosszasan, akkor talán lenne ok a hisztire, de ez mégis hifi, még ha nem is kábel...
Annak a maréknyi embernek tetszik amiket firkálok, akik ide járnak az átutazó forgalom véleménye meg nem igazán érdekel.
Aki nem szereti a babfőzeléket paprikás rántással az ne egye!

No de térjünk vissza az eredeti témánkhoz, elérkeztünk az AudioStatic agymenés trilógia záró epizódjához.
Azt találtam ki, hogy az AudioStatic Wing-et a Martin Logan – Spire
hibridjéhez fogom hasonlítani, mert korban, árban közel azonos a két típus.
A másik és egyben legfontosabb dolog, hogy azonos
láncban, elektronikákkal, helyiségben tudtam egymáshoz hasonlítani őket.
A Spire 2008-ban jelent meg, ekkor 8500USD volt páronként, míg a Wing 2004ben
került piacra és 7000EUR körüli összeget kértek érte.
A szorító egyik sarkában a 150cm magas, USA illetőségű, 26.3Kg súlyú Martin Logan - Spire, míg fekete
"nadrágban", kihívója a Holland, 188cm magas, nyúlánk tes(z)talkatú, 28Kg-os AudioStatic - Wing.

Annyit elöljáróban tudni kell, hogy a Spire, megkímélt, gyári állapotú, míg a Wing a DIS Elektrostaten-nél, amely kifejezetten dipólok felújítására specializálódott, tökéletes állapotúra restaurált darab.
Gyárilag nem létező, lakk fekete festést kapott és az eredeti, 6 mikronos zöldes színű mylar-t, sokkal stabilabb. tartósabb bevonattal rendelkező, 5 mikronos, modern DuPont®-ra cserélték, illetve néhány passzív elemet is jobb minőségűre cseréltek. Ez talán ebben az állapotában még jobb kiviteli és hangminőséget kínál, mint gyári állapotában, ami miatt talán nem túl korrekt és némileg feltételekkel kezelendő az összevetés.
Sajnos, korrekt, gyári állapotban a Wing fellelhetetlen, mivel az eredeti halvány zöld membrán nem bír ki jelentős érzékenység vesztés nélkül 10+ esztendőt.
A FIN kiegészítőt nem használtam a teszt során, mert többet ront, mint használ.
Aki AudioStatic-ban, Apogee-ben, stb. gondolkodik, érdemes a DIS-hez hasonló, felújító cégektől vásárolni, mert a magánszemélyeknél zömében igen lerúgott, agyonhasznált, kétséges minőségű példányok találhatóak az eredeti, elöregedett, elkoszolódott membránokkal.
Igaz a cégektől relatíve drágán, 3000-4000EUR környékén lehet megvásárolni, viszont cserébe biztosított a korrekt műszaki, esztétikai állapot. Magyarán itt is nagyon igaz a klasszikus mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve!
(Kizárólag csak ezeket a típusokat vásárolnám meg: WING, DCM5, DCP a többitől érdemes tartózkodni.)

Kivitel, külső.:
A Spire az egyik
legszebb, legelegánsabb hibrid amit valaha birtokoltam!
Tökéletes, formatervezett arányok, alumínium keretes, második generációs X-stat panel, 320Hz-től lefelé pedig, zárt dobozban, korrekt minőségű, 25.4cm-es alumínium membrános hangszóró, amelyet egy ma már ipari standardnak számító 200W-os IcePower végfok hajt.
A woofer doboza talán ennek a konstrukciónak a leggyengébb pontja, amely 19mm-es MDF lap furnérozva.
Talpak tekintetében, gumi és állítható tüskés megoldást és menetes fém távtartókat kapunk, hogy a hibridet egyenes és hátrafelé döntött állásban is beüzemelhessük. Előbbi a koncentráltabb, míg a második felállítás, kevésbé direkt megszólalást eredményez. A kivitele tökéletes, leírása csomagolása, abszolút professzionális, tartozék alap hálózati kábelekkel a csomagolásban. Megemlíteném, hogy hatványozottan sokat lehet javítani minőségi kábelekkel ennél a típusnál, hiszen ebben egy D-osztályú erősítő is található, nem
csak a step-up trafók és az azt kiszolgáló alkatrészek halmaza, mint a régebbi generációs, teljesen passzív Logan-ekben.

A Wing egy nagyon elegáns 188cm magas 30cm széles és 7cm vastagságú, modern műalkotásra hajazó oszlop szerű képződmény.
Amennyire az csak lehetséges, fizikai dimenzióit meghazudtolva, szinte nincs is jelen a helyiségben, legalábbis hasonló teljesítményű, minőségű vonalsugárzókhoz viszonyítva. Vagyis igen tekintélyes a "feleség tűrő faktor", amely nem elhanyagolható szempont a legtöbb családban.
Külsőre a Wing a legszebb AudioStatic ami valaha gyártásba került. Sőt!
A legszebb teljes-sávú elektrosztatikus! Nem készült sem előtte, sem pedig utána ennyire jól eltalált, élhető dimenziókkal rendelkező, arányos típus. "Már már sexy", jegyezte meg az egyik ismerősöm, jelentsen ez hifisztikai, vagy egyéb más értelemben bármit is ez a számára...
Ismerve az AudioStatic negyven évét, maga a forma nem tudatosan tervezett design, hanem az évek során a fejlesztések, minimalizált anyaghasználat és gyakorlati tapasztalat metszéspontjából eredeztethető.
Az egyetlen számomra megmagyarázhatatlan dolog az állítható talp!
Egy nagy méretű, 62mm-es átmérővel rendelkező, eloxált alumínium, egyféle, magasság állító díszcsavart kapunk, ami egy m8-as metrikus, imbusz tőcsavarban végződik. Ennyi! Nem tudom, itt mire gondolhatott a költő-műfordító, mert ha ezekkel így mindenféle végződés(ek) nélkül próbálunk szintezni, akkor megsértjük a padlót! Ez így konkréten, nagy felbontású, szélesvásznú pancserség!
Ideiglenesen a turkálómból kiemeltem pár kerámia golyót és Blu Tack segítségével az imbusz
kulcsnyílásába rögzítettem. Tervezek majd ide valamit ha lesz kedvem, mert ez így nekem gyárilag nem kielégítő, hogy finom és nőies maradjak...
Csomagolása, korrekt kivitelű, masszív fa láda, leírása gyakorlatilag egy A4-es lap, amin egyféle IKEA jellegű grafikával szemléltetik, hogyan kell a talp részt a panel kereteként szolgáló alaphoz rögzíteni.

Meghajtás,érzékenység.:

Kiszolgálás szempontjából a Spire egyáltalán nem háklis és annak ellenére, hogy sztatikus, vagyis szokásosan, 20Khz-en 0.8Ohm-ra esik, szinte bármilyen erősítővel vidáman, kompromisszumok nélkül, igazán hangosan hallgatható.
Szinte nem is érezni különbséget egy átlagos dinamikus teljesítmény igénye és a Spire között.
Simán lehetséges, hogy egy érzéketlenebb hagyományos dinamikus elven működő , mondjuk átlagos Dynaudio doboz, teljesítmény éhesebb lesz, mint a Spire.
A beépített 200W-os erősítő, rengeteg terhet levesz a végfok válláról és így gyakorlatilag kijelenthető, hogy a main végfokkal karöltve a Spire egy haladó biamp rendszert alkot.
A Martin Logan-ben talán az a legjobb, hogy mostanra, mindenki számára elviselhetővé szelídítette az elektrosztatikus technológiát. A kompromisszumok nagyon el vannak ásva, illetve elviselhető szintre redukálva, míg az erényei USA gyártókra jellemző(Ma már Kanada!) módon a kirakatban, arcunkba tolva!

A Wing egy teljesen más megközelítés! A korabeli katalógusokban azt írják, minimálisan 30-40W-os erősítő szükségeltetik. Mondjuk lehet az AS-nál az egér óvatos cincogása a minimális, de én azért némileg hangosabban szeretek zenét hallgatni.
A teljes-sávú elektrosztatikusnál a mély basszust bizony nem adják ingyen!
Az Audistatic mindig is azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy igen tisztességes alsó tartománnyal rendelkezik a többi, akár lényegesen nagyobb felületű membránokkal rendelkező, hasonló felépítésű típusokhoz képest.
Azt kell első körben leszögezni, hogy nem mi választunk erősítőt, hanem az AudioStatic!
Minél potensebb, stabilabb egy végfok annál jobban fog vele az AS együttműködni.
Igazából, itt nem annyira hangsúlyos az erősítők közöti (hang)minőség különbség, mert az AS minden erősítőt a saját (hang)karakterére formál, legyen az A, AB, D osztály, vagy bármi egyéb betű az ABC-ből. Vagyis eltünteti egy minőségi dinamikus hangsugárzó alapú láncnál tapasztalható, tonális különbségek legjavát az egyes végfokok között.
Itt szinte minden az erőről, stabilitásról, meghajtásról szól!
Első sorban, legfontosabb a stabilitása az adott végfoknak, de én minimálisan watt számban is a 150-200W-ot jelölném meg a gyári, pofátlanul merész, 40W-os ajánlás helyett.
Bizonyos, kevesebb watt számú, Ultra High End csövesekkel az internet népe szerint jó eredményeket lehet elérni, de ezt nem állt módomban kipróbálni. Meg ki a fene hajtana egy 40000USD értékű végfokkal egy lány korában is 7000EUR értékű hangsugárzót..?
A Spire-hez képest azt figyelembe kell venni, hogy itt bizony teljes sávban hajt
egyetlen végfok egy szegmentálatlan, hosszú-löketű, energia éhes panelt. Szóval csodák nincsenek, ide kell a natív kakaó!

Hangminőség.:
Igazából mind a kettő hangsugárzó úgy szól, amire azokat a technikai specifikációik predesztinálják.
A Martin Logan, már-már dinamikus sugárzókat idéző hangerő, dinamizmus mellett egy nagyon kiváló felbontású hangzást biztosít a kiszolgáló elektronikák, igen széles skálájával.
Elhelyezés szempontjából nem igazán háklis, még épp megfelelő szórással, de azért nem szereti, ha rá van tolva a hátsó falra, illetve ha nagyon közelről hallgatják.
Ilyenkor nem igazán tud kinyílni és "csak" erős átlagos hangminőség nyerhető ki belőle. A hátsó fal közelségét a woofer sem igazán üdvözli, ilyenkor vissza kell venni a 35Hz-es szintszabályozót, mert ennél a hibridnél bizony ilyet is lehet!

Az AudioStatic Wing egy teljesen más story... Itt sokkal jobban oda kell figyelni az elhelyezésre. Gyakorlatilag pár milliméter mozgatás, beforgatás, dőtés is képes, jó vagy rossz irányba befolyásolni a megszólalást, vagyis igazi türelemjáték.
Amennyiben valaki szereti a hardcore hifiskedést, próbálgatást, tesztelgetést ez lesz az álom dipólja!
Abszolút honorálja a megfelelően pontos, részletekbe menő installációt.
Az AS igazi régi vágású elektrosztatikus és semmiben sem különbözik az összes egyéb gyártó termékétől, mint amilyen az Acoustat, JansZen, Beveridge, korai Quad, Soundlab és sorolhatnám.
Azért hangsúlyozom ezt, nehogy véletlenül valakinek az jöjjön le az írásomból, hogy az AS valami kezelhetetlen szemétre való totemoszlop a többi dipól, meg csúcsra járatott, csoda elixír. Nem! Szinte minden teljes sávú elektrosztatikus szenved ezen problémáktól, kisebb vagy nagyobb mértékben, akármit is állít a gyártó...
Kicsit leegyszerűsítve, mivel az sztatikusoknak nincsen doboza, ezért maga a helyiség funkcionál a panelek, jobb-rosszabb (hang)dobozaként.
Hibridnél ez annyira nem vészes mert a frekvenciasáv egy jelentős része dobozos, de teljes sávban küzdelmes tud lenni az élet.
Az AS-hoz megvásárolható volt az igen sokat emlegetett FIN "tuning" kiegészítő, amely a basszus kiterjesztést hivatott javítani, legalábbis a tervezője szerint.
Jelen tesztnél én nem használtam, mert a megdöbbentően nyílt AS középsáv egyértelműen maszatosabbá, ködösebbé vált a használatával.
A FIN egy passzív kiegészítő elem, amit a panel hátuljára lehet akasztani, mint kabátot a fogasra. A FIN brutálisan nehéz, annyira, hogy a hangsugárzó súlypontját teljesen eltolja, ezért a hátsó állítható lábait szinte teljesen ki kell tekerni, hogy egyenesen álljon. Igazából szerintem ami hatása van az nem is igazán akusztikai, hanem megnöveli a hangsugárzó súlyát és a keret hátuljához feszülve némileg merevíti azt, ezáltal(Csökkenti?) más frekvenciatartományba tolja a panel saját rezonanciáját. Szerintem sokkal jobb megoldás a témában a Soundlab - SALLIE nevezetű akusztikai eleme.
Nagyon könnyen megépíthető házilagosan, pozitív hatása is egyértelmű(bb), illetve nem ront egyéb paramétereken. Akit érdekel keressen rá a neten.

Hangminőség.:
Nettó hangminőség tekintetében az AudioStatic többet nyújt, mint a Spire. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az 320Hz alatt el van kaszálva és onnantól hagyományos hangszóróra van bízva a sugárzás.
Kritikusan vizsgálva a Spire a Wing-hez képest produkál egy minimális zártságot, doboz hangzást, amely nagyobb hangerő szinteken tovább erősödik. Mondjuk mivel félig dobozos ezen nincsen mit csodálkozni. Az AudioStatic, nyíltabb, gyorsabb, koharensebb hangképet prezentál a teljes általa lesugárzott sávban, ezáltal hihetőbb, hangzást biztosít. Az alsó oktávok lesugárzása meglepő, nem hagyományos dinamikus hangszóró mértékkel persze, de tiszteletre méltó egy sztatikustól.
Kellő testtel jelenik meg a zongora, nagybőgő és a dob. A középsáv a DCI-nek köszönhetően éteri tisztaságú, nagy felbontású, kisebb szobákban, olyan mély energiákkal, hogy nem igazán éreztem szükségét szub(ok) használatának. Ami mindenképp negatívum, hogy dinamikusokhoz, de még a Spire hajlított paneljéhez mérten is nagyon irányított a hang, egy személyes a sweet spot.

"Te kit választanál?"
Nagyon nehéz döntés, pont ez miatt használok több hangsugárzót, hogy ilyen és hasonlóan, kellemetlen döntéseket ne kelljen meghoznom.
Talán az lett volna, sokkal korrektebb ha a régi CLS-t hasonlítottam volna a Wing-hez.
Mert az pontosan ugyan olyan energiavámpír, válogatós, tipikus full-sztatik hákligép mint a Wing!
Aki nem tudná a CLS még abból az időből származó, teljes-sávú elektrosztatikus, amikor még a Martin Logan sem szelídítette meg az elektrosztatikus technológiát és úgy nyersen, zabolázatlanul vásárolhattuk tőlük a dipólokat.
Na jó, nem kerülgetem tovább a végső ítéletet.:
Mindennapi használatban, idegrendszer megóvásban a Martin Logan-nél nehezen lehetne jobbat találni, legyen az bármilyen elvű hangsugárzó ebben az ársávban. Mára a legkevésbé elektrosztatikus hangsugárzók a Martin Logan hibridjei és ez most itt dícséret akar lenni!
Amennyiben kizárólag a hangminőséget nézem, akkor az AudioStatic a befutó, mert lényegesen több, itt valami igazán különös történik jellegű, "wow faktor-t" és bensőséges elektrosztatikus mágiát kapunk a pénzünkért.
A Spire a simulékony feleség, aki mindig meleg étellel vár, míg a Wing a modell alkatú barátnő, akivel lehet menőzni a haverok előtt, de feltételekhez köti a boldogságod.
Csatolmányok
Martin Logan.jpg
Martin Logan.jpg (81.21 KiB) Megtekintve 3097 alkalommal
Audiostatic talp.jpg
Audiostatic talp.jpg (52.34 KiB) Megtekintve 3097 alkalommal

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

A nap képe! :photograph:
Csatolmányok
Naka 1.jpg
Naka 1.jpg (103.49 KiB) Megtekintve 3242 alkalommal

KisMarci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 490

Hozzászólás Szerző: KisMarci »

A marketing csúcsa: Birtokolnod kell két plafonig érő csúcs hangfalat, hogy ne használd semmire...
.
Marketing.jpg
Usher - Valhalla - Emotiva

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

"Franco possessed the vision of an ascetic, the humility of a saint, and the wisdom of a sage."
Csatolmányok
Franco.jpg
Franco.jpg (31.5 KiB) Megtekintve 3346 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “ValhallA kábelek”