Jó a felvetés, és egyetértek a "szerintem" résszel is, bár "SZERINTEM"Rock60 írta: ↑2024.03.29., pén. 22:31Igen, ezt többen valljuk, hogy az a jó, ha a kábel nem borítja fel a ballanszt és nem színez különösképpen.
Nekem annyi az észrevételem evvel kapcsolatban, vagy inkább kételyem, hogy honnan tudjuk megítélni, hogy mikor hallunk színezetlen hangú kábelt ?
Hiszen a lánc többi tagja is színezheti - és színezi is - a hangot. Az összes forrás, dac, erősítő, hangfalak.
Szerintem úgy helyes a megfogalmazás, hogy adott rendszerben színezettlennek TŰNŐ kábel az, amit szeret, vagy nem szeret valaki.
- egy-egy kábel torzítását (vagy "hangszínezését") alighanem mérni is lehet (kritikus esetekben, pl. hangfalkábeleknél szinte biztosan)
- azért vannak igen egyértelmű esetek is (érdekes módon pont egy digitális kábellel tapasztaltam a legnagyobb mértékű "hangbanyúlást", nagy meglepetésemre), amiben szerintem egyetértenénk, és ezt úgy is mondom, hogy nem iserem a "füledet"
- végül, több olyan anyagom van, amelynek a felvételénél is ott voltam a helyszínen, nem volt "belenyúlás" a felvételbe, tehát kb nyersanyag, és - bár ilyenkor az ember valószínűleg egy idő által megszépített hangemlékkel hasonlít - ezekkel "tesztelni" SZÁMOMRA releváns
- végül többek által is semlegesnek mondott hangú DAC-kal és fejhallgató-erősítővel, kábelekkel, valamint a fejhallgatómhoz (mérések alapján) készített konvolúciós szűrővel kapott hang is egyfajta referenciaként szolgál nálam a szubjektív hangsemlegességhez.