Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 446
Re: Lemezjátszó
No, én is belekeveredtem:
-amit ígértem, azt nem tudom tartani, csak Orbit saját tápkábelét tudom cserélgetni, tesztelni.
-az Orbittól a lemezjátszóig futó kábel cseréje azért nehéz ügy számomra, mert az általam most használt
nem tú drága Viablue kábelek nagyon merevek, vastagok, félek, hogy elhúzzák a lemezjátszót, rontják a stabilitását, a vízszintezés nehézzé válik. Egy barátom, aki színházi technikai ember, javasolta, hogy próbáljam ki az általuk vezérléshez használt "LIYCY" kábelt, amiből kaptam egy 2x0,5mm2 keeresztmetszetű darabot, de a gyártó a honlapján azt írja, hogy tápkábelnek használni tilos.
Amúgy meg az említett phono csere annyira megborított mindent poztív irányba, hogy ez a kábel csere kissé háttérbe szorult...
-amit ígértem, azt nem tudom tartani, csak Orbit saját tápkábelét tudom cserélgetni, tesztelni.
-az Orbittól a lemezjátszóig futó kábel cseréje azért nehéz ügy számomra, mert az általam most használt
nem tú drága Viablue kábelek nagyon merevek, vastagok, félek, hogy elhúzzák a lemezjátszót, rontják a stabilitását, a vízszintezés nehézzé válik. Egy barátom, aki színházi technikai ember, javasolta, hogy próbáljam ki az általuk vezérléshez használt "LIYCY" kábelt, amiből kaptam egy 2x0,5mm2 keeresztmetszetű darabot, de a gyártó a honlapján azt írja, hogy tápkábelnek használni tilos.
Amúgy meg az említett phono csere annyira megborított mindent poztív irányba, hogy ez a kábel csere kissé háttérbe szorult...
- PgSpa
- Fórumlakó

A hosszú hétvégén kipróbálom, és referálok! 
Én még mindig kételkedem, hogy egy Orbit - lemezjátszó közti kábel változtatása megváltoztatja a hangképet. 
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Ok, kösz...
Nem az i betűn múlott, csak nem tudtam, mi az SC5...
- PgSpa
- Fórumlakó

Bocsánat kihagytam egy betűt, helyesen. "A gyári SC5 is a hűha kategóriájába eső javulást okozott." Bővebben a külső tápegység komoly javulást, stabilitást adott a hangnak.nemcsak azért, mert a nyávoás kisebb lett, hanem általában is.
- PgSpa
- Fórumlakó

Azt hittem, hogy lerágott csontot dobtam be, de látom, hogy sokan sokféleképp gondolják. Aminek örülök, hogy senki sem úgy kezdi, hogy ez lehetetlen, ennek semmi hatása nem lehet stb.
Nem kezdtem bele a cserébe, de a hálózati kábel lemezjátszóra gyakorolt hatásáról pár tapasztalatot leírnék a korábbi rendszereimből, amelyek inkább mind kezdő szintűek voltak:
1. Legelső NAD kacsám kötelező tuningja volt a kidobozolás után a tápkábel csere: a fekete villásdugós kiforraszt, az akkor a HFM-nek köszönhetően divatos vastag, tömör kék drót beforraszt, szem kikerekedik, hüledezés. Mindez ha jól emlékszem a legvégén max X-1 MC-vel.
2. Rega RP3-al szenvedtem, nekem vakahogy nem jött be a hangja. Gondoltam szerzek be hozzá egy TT PSU-t. Jobb lett, de nem eléggé, sosem szoktam meg, ezért ment.
3. Edwards TT6, ami kb az RP3 szintje volt árban, hangra szerintem sokkal jobb. A motorja 24V-os Rega, és ami vicces, hogy az olcsóbb (1-es,2-es) modellek egysége volt. A gyár SC5 is a hűha kategóriájába eső javulást okozott. Itt alkalmam volt a kábeleket is buherálni, mert a táp bejövő kábele -tehát nem az, amit én most cserélni akarok- normál IEC verzió volt. Egy olcsó tápkábel (Viablue X-25) kb. annyit javított, mint egy CD lejátszó esetében. Mindezt úgy, hogy a táp itt 230V váltóáramból, 24V egyenáramot csinál...
Most azért álltam meg, mert közben phono-t cseréltem, és annyira durván más, hogy három napja csak pislogok...A típusát le sem merem írni, mert kinevettek....
Ja, és a villásdugó fordítás: az Orbit esetében elsőre a rosszabbik állást dugtam be, meg is ijedtem, de gyorsan korrigáltam.
Nem kezdtem bele a cserébe, de a hálózati kábel lemezjátszóra gyakorolt hatásáról pár tapasztalatot leírnék a korábbi rendszereimből, amelyek inkább mind kezdő szintűek voltak:
1. Legelső NAD kacsám kötelező tuningja volt a kidobozolás után a tápkábel csere: a fekete villásdugós kiforraszt, az akkor a HFM-nek köszönhetően divatos vastag, tömör kék drót beforraszt, szem kikerekedik, hüledezés. Mindez ha jól emlékszem a legvégén max X-1 MC-vel.
2. Rega RP3-al szenvedtem, nekem vakahogy nem jött be a hangja. Gondoltam szerzek be hozzá egy TT PSU-t. Jobb lett, de nem eléggé, sosem szoktam meg, ezért ment.
3. Edwards TT6, ami kb az RP3 szintje volt árban, hangra szerintem sokkal jobb. A motorja 24V-os Rega, és ami vicces, hogy az olcsóbb (1-es,2-es) modellek egysége volt. A gyár SC5 is a hűha kategóriájába eső javulást okozott. Itt alkalmam volt a kábeleket is buherálni, mert a táp bejövő kábele -tehát nem az, amit én most cserélni akarok- normál IEC verzió volt. Egy olcsó tápkábel (Viablue X-25) kb. annyit javított, mint egy CD lejátszó esetében. Mindezt úgy, hogy a táp itt 230V váltóáramból, 24V egyenáramot csinál...
Most azért álltam meg, mert közben phono-t cseréltem, és annyira durván más, hogy három napja csak pislogok...A típusát le sem merem írni, mert kinevettek....
Ja, és a villásdugó fordítás: az Orbit esetében elsőre a rosszabbik állást dugtam be, meg is ijedtem, de gyorsan korrigáltam.
Teljesen igazad van.
Akkor került fel a kapcsolós dugó a kábel végére, amikor két éve gatyába rázáson esett át az öregfiú.
Amikor szétkapva az ebédlő asztalon állt és sok kapcsolgatás kísérte a beállításokat, kellett rá a kapcsoló, hogy ne kelljen annyit ki - be ráncigálni a dugót.
Aztán, mikor összeállt a cucc, kényelmességből úgy maradt, gondoltam, nem akkora katasztrófa...
De, ha rákerűl az új tápkanóc, biztosan megy a fiókba a világítós-kapcsolós dugó.
Így belegondolva, teljesen jogos...dgab írta: ↑2024.03.12., kedd 18:27
Egy nagy felbontású, nagy erősítésű rendszerben (~MC lemezjátszó) szerintem minden hat a hangra, ami olyan távolságon belül van, hogy az energiája mozgási, elektromos, hullám, hő vagy bármilyen energia formájában eljut a rendszerig. Hogy a hatás milyen mértékű és ki hallja - hát emiatt léteznek a hifis fórumok.
Talán elektrotechnikailag nem mérhető a tápkábelek közötti különbség, de hogy rezgés, hő, mágneses mező vagy más formájában van közöttük különbség, az biztos. És hogy ez a hatás eljut a hangszedőig/tányérig/csapágyig/erősítőig/összes többi kábelig, szintén biztos. Akár az Orbiton, akár máson keresztül. És a fentiek fényében ez a rendszer minden komponensére igaz.
Off a lentiekhez:
Nálam - bár nem vagyok hálózati kábel fan - de bármely kapcsolós villásdugó, vagy hosszabbító lényegesen ront a hangon.
Már ha be van kapcsolva.
Nálam - bár nem vagyok hálózati kábel fan - de bármely kapcsolós villásdugó, vagy hosszabbító lényegesen ront a hangon.
Már ha be van kapcsolva.
Mint írtam, csak találgatok. Amiket említesz, azok az egyértelmű hatások, amik vagy vannak, vagy nincsenek. Ezen túl vannak a kis dolgok. Azt is hallani véled, hogy be volt vagy nem volt kapcsolva a rendszer (én is hallom), gondolj bele, mi minden nyúlhat bele a hangba. És ezek ott vannak, még ha nem is tudjuk mérni őket. Pl. egy tápkábel fizikai tulajdonságai, amik biztosan befolyásolják a rajta keresztül folyó áramot.Rock60 írta: ↑2024.03.12., kedd 17:59Nem tudom, az árnyékolás hiánya okozhat - e ilyesmit...dgab írta: ↑2024.03.12., kedd 17:26
-nincs rendesen árnyékolva, összegyűjt valami rádiófrekvenciás, elektromágneses, sima mágneses sugárzást, ami modulálja a folyó áramot;
-nincs rendesen árnyékolva, interferál a körülötte lévő táp- ill. jelkábelekkel;
Biztosan van még más is. És a végén mindezt a tápegységen keresztül vagy direkt belevezeted a lemezjátszóba, ahol az MC jelet a hangsugárzóig milliószorosára (?) erősíted. Persze, nem direkt a hangszedőbe, de a környékére, így valószínűleg van hatása a hangszedő jelére.
Azt gondolnám, hogy a sebességre gyakorolt hatás nem olyan érdekes, de csak találgatok.
Saját DIY kábelem egyáltalán nem árnyékolt, de sok gyári kábel sem - pl. Vovox...
Amiket leírtál jelenségek, azoknak nem kellene egyértelműen beazonosítható hatásuknak lennie ? Zümmög, brummog , gerjed, ilyesmi...![]()
A kábel sebességre gyakorolt hatását - ami leginkább magyarázná a hangminőség-változást - csodálkoznék, ha ki lehetne mutatni.
Az RPM WOW alkalmazásban elmentettem az egyenfutási adatokat - elég jók - ha majd meg leszek az átoperálással, úgy is megmérem.
Akinek cserélhető a tápkábele a tápegységben, próbálta már valaki, hogy evvel az alkalmazással kimutatható sebességkülönbség a kábel cserével ?
Én pl. arra is figyelmes lettem, hogy esős időben tendenciózusan más a hang, mint száraz időben. Nem nagy a különbség, de hallom. Talán a levegő páratartalma, ill. ezzel összefüggve a légnyomás, de nem tudom, nem vagyok fizikus.
Egy nagy felbontású, nagy erősítésű rendszerben (~MC lemezjátszó) szerintem minden hat a hangra, ami olyan távolságon belül van, hogy az energiája mozgási, elektromos, hullám, hő vagy bármilyen energia formájában eljut a rendszerig. Hogy a hatás milyen mértékű és ki hallja - hát emiatt léteznek a hifis fórumok.
Talán elektrotechnikailag nem mérhető a tápkábelek közötti különbség, de hogy rezgés, hő, mágneses mező vagy más formájában van közöttük különbség, az biztos. És hogy ez a hatás eljut a hangszedőig/tányérig/csapágyig/erősítőig/összes többi kábelig, szintén biztos. Akár az Orbiton, akár máson keresztül. És a fentiek fényében ez a rendszer minden komponensére igaz.
Köszi, lehetne ez is, de friss, ropogós élmény, megtaláltam a okot.
Volt egy kis varia a konnektorok környékén, és fordítva dugtam vissza a lemezjátszó dugóját...
Még csak azt sem mondhatom, hogy véletlenül.
Oldalkivezetéses az a bizonyos kapcsolható villásdugó, és lefelé fordítva pont leért a földid. Hogy könnyebb legyen a kábelek alatt takarítani, átfordítottam.
Ez két hete történt és el is feledkeztem róla, meg eddig sem volt biztos, hogy helyesen van bedugva, mert fix bekötésű a drót, így nem tudtam fázist mérni az IEC végen.
Na, most már tudom, hogy véletlenül úgy volt jól, ahogy korábban volt....
Átfordítottam és minden ok !
Nem tudom, az árnyékolás hiánya okozhat - e ilyesmit...dgab írta: ↑2024.03.12., kedd 17:26
-nincs rendesen árnyékolva, összegyűjt valami rádiófrekvenciás, elektromágneses, sima mágneses sugárzást, ami modulálja a folyó áramot;
-nincs rendesen árnyékolva, interferál a körülötte lévő táp- ill. jelkábelekkel;
Biztosan van még más is. És a végén mindezt a tápegységen keresztül vagy direkt belevezeted a lemezjátszóba, ahol az MC jelet a hangsugárzóig milliószorosára (?) erősíted. Persze, nem direkt a hangszedőbe, de a környékére, így valószínűleg van hatása a hangszedő jelére.
Azt gondolnám, hogy a sebességre gyakorolt hatás nem olyan érdekes, de csak találgatok.
Saját DIY kábelem egyáltalán nem árnyékolt, de sok gyári kábel sem - pl. Vovox...
Amiket leírtál jelenségek, azoknak nem kellene egyértelműen beazonosítható hatásuknak lennie ? Zümmög, brummog , gerjed, ilyesmi...
A kábel sebességre gyakorolt hatását - ami leginkább magyarázná a hangminőség-változást - csodálkoznék, ha ki lehetne mutatni.
Az RPM WOW alkalmazásban elmentettem az egyenfutási adatokat - elég jók - ha majd meg leszek az átoperálással, úgy is megmérem.
Akinek cserélhető a tápkábele a tápegységben, próbálta már valaki, hogy evvel az alkalmazással kimutatható sebességkülönbség a kábel cserével ?
Szép gondolatok. De mindez az Orbiton keresztül?dgab írta: ↑2024.03.12., kedd 17:26
Így van, ahogy írod, a zenelejátszás végeredményben a rendszeren átfolyó áram modulációja. Annál highabb a fidelity, minél kevesebb torzulást szed össze a folyó áram. Csak találgatok, de talán azt érdemes átgondolni, hogy milyen torzítások jelentkezhetnek egy tápkábelnél, néhány ötlet:
-maga a vezető modulálja valahogy az áramot;
-a vezető fékezi az áram szabad folyását, ami időben áramerősség egyenetlenségekhez vezet;
-valami nincs rendesen összerakva, ezért hozzáad a lejátszó elektrosztatikus feltöltődéséhez.
Így van, ahogy írod, a zenelejátszás végeredményben a rendszeren átfolyó áram modulációja. Annál highabb a fidelity, minél kevesebb torzulást szed össze a folyó áram. Csak találgatok, de talán azt érdemes átgondolni, hogy milyen torzítások jelentkezhetnek egy tápkábelnél, néhány ötlet:Rock60 írta: ↑2024.03.11., hétf. 18:53Szeretem legalább nagy vonalakban megérteni, mi miért történik.
Mikor álltalában a tápkábelekről volt szó, és kábel - szkeptikusok is színesítették a csapatot, talán revox fogalmazta meg találóan a választ.
A lényege zenzásítva az, hogy ugyanaz az áram megy végig a rendszeren, a villásdugótól a hangszóróterminálig, csak itt - ott kissé módosul az erősítőben.
Ok, ez tiszta sor.
Az nem áll össze nekem, hogy a lemezjátszó hangját miképpen befolyásolja a tápkábel. Miben forog másképpen a tányér a kábel függvényében ?
Nem kételkedem benne, fel is fogom turbózni, remélhetőleg meg is fogom hallani, csak érdekelne a jelenség magyarázata - ha van - azon túl, hogy " há' mer' csak "...
-maga a vezető modulálja valahogy az áramot;
-a vezető fékezi az áram szabad folyását, ami időben áramerősség egyenetlenségekhez vezet;
-valami nincs rendesen összerakva, ezért hozzáad a lejátszó elektrosztatikus feltöltődéséhez.
Nálam mindig ez van, néhány nap kikapcs után kell legalább két-három napig napi egy-két óra használat, mire visszatér a kiinduló szinthez. Felteszem, van olyan rendszer, ami érzékenyebb erre, és van, ami kevésbé. Ha nem kapcsolom le a gépeket a hálózatról, akkor kevésbé erős a hatás.Rock60 írta: ↑2024.03.11., hétf. 13:24Jártatok már úgy, hogy kisebb leállás után nem úgy szólt a lemezjátszó, ahogy korábban ?
Legalább két hétig nem ment nálam. Hétvégén bekapcsoltam, hát sehogy sem akart összeállni a hangja.
Lement vagy három lemez, mire úgy - ahogy magára talált, de úgy kapcsoltam ki este két - három óra után, hogy még mindig nem az igazi...![]()
- Big
- V.I.P.

- Értékelés: 759
Egy kis helyesbítés az Orbithoz. PgSpa-nak Orbit2 tápegysége van amit Theta le is írt 230V a kimeneti feszültsége. Orbit1 az a 110V-os kivitel. Nem összekeverendő lesz ami nem szereti..............................
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
NEM!!!!!!
Az Orbit kimenetén 230V AC 50Hz van (33 1/3) fordulatszám esetén. Max. 3W kimenő teljesítmény mellett.
Az Orbit kimenetén 230V AC 50Hz van (33 1/3) fordulatszám esetén. Max. 3W kimenő teljesítmény mellett.
Kicsit átforgatva kérdésed: Az Orbit és a lemezjátszó közti (hálózati)kábel cseréje okoz-e valamilyen változást, jó esetben pozitív irányba?
Hisz Orbitot az ember nem csak sebességváltás okán alkalmaz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2024.03.12., kedd 08:47-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
Ok: Idézési hiba javítása
-
gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 370
há' mer' csakRock60 írta: ↑2024.03.11., hétf. 18:53Szeretem legalább nagy vonalakban megérteni, mi miért történik.
Mikor álltalában a tápkábelekről volt szó, és kábel - szkeptikusok is színesítették a csapatot, talán revox fogalmazta meg találóan a választ.
A lényege zenzásítva az, hogy ugyanaz az áram megy végig a rendszeren, a villásdugótól a hangszóróterminálig, csak itt - ott kissé módosul az erősítőben.
Ok, ez tiszta sor.
Az nem áll össze nekem, hogy a lemezjátszó hangját miképpen befolyásolja a tápkábel. Miben forog másképpen a tányér a kábel függvényében ?
Nem kételkedem benne, fel is fogom turbózni, remélhetőleg meg is fogom hallani, csak érdekelne a jelenség magyarázata - ha van - azon túl, hogy " há' mer' csak "...
A gondolkodás nem megerőltető...
Szeretem legalább nagy vonalakban megérteni, mi miért történik.
Ok, ez tiszta sor.
Ok, ez tiszta sor.
Amíg gondolkoztok a válaszon
itt a következő :
Nálam a tápegységbe fix bekötésű a gyári tápkábel, azért sem akaródzott eddig nekiesni, hogy szétforrasszam, nyilván a szkepticizmusom is közrejátszott.
Úgy áll a dolog, hogy ha be van dugva a kábel, rögtön áram alá kerül az egész betonkeverő, világítanak a fordulatszám - választó érintőkapcsolók és a Rock logó.
Ezt elkerülendő - hogy ne kelljen ki - be huzigálni a dugót - a villásdugó helyére felszereltem egy kapcsolós dugót.
Ha kicserélem a tápkábelt, azt is fixre gondolom kivitelezni, semmi IEC - aljzat.
A kérdésem az lenne, hogy ha továbbra is szeretmék egy " főkapcsolót " a rendszerre, akkor jó megoldás a kapcsolós villásdugó, vagy inkább a tápegység dobozára szereljek egy kapcsolót ?
/ Az előző egyszerűbb, a másik korrektebbnek tűnik. Persze a legegyszerűbb, legolcsóbb és legjobb a ki-be dugdosás lenne, csak az olyan izé.../
Még annyiban más egy kicsit ez a setup, hogy nálam a " tápegység " igazából csak egy trafó, semmi elektronika nincsen benne. Az onnan kimenő kábel a végén azzal a DIN dugóval megy be a lemezjátszó hátuljára felszerelt elektronikába.
Ha a 220 - as kábelt kicserélem, nyilván a törpefesz kábelt is ki kellene.
/ Még e miatt kérdeztem múltkor a DIN - dugó forrást, de még nem szántam rá magam a projektre./
Nálam a tápegységbe fix bekötésű a gyári tápkábel, azért sem akaródzott eddig nekiesni, hogy szétforrasszam, nyilván a szkepticizmusom is közrejátszott.
Úgy áll a dolog, hogy ha be van dugva a kábel, rögtön áram alá kerül az egész betonkeverő, világítanak a fordulatszám - választó érintőkapcsolók és a Rock logó.
Ezt elkerülendő - hogy ne kelljen ki - be huzigálni a dugót - a villásdugó helyére felszereltem egy kapcsolós dugót.
Ha kicserélem a tápkábelt, azt is fixre gondolom kivitelezni, semmi IEC - aljzat.
A kérdésem az lenne, hogy ha továbbra is szeretmék egy " főkapcsolót " a rendszerre, akkor jó megoldás a kapcsolós villásdugó, vagy inkább a tápegység dobozára szereljek egy kapcsolót ?
/ Az előző egyszerűbb, a másik korrektebbnek tűnik. Persze a legegyszerűbb, legolcsóbb és legjobb a ki-be dugdosás lenne, csak az olyan izé.../
Még annyiban más egy kicsit ez a setup, hogy nálam a " tápegység " igazából csak egy trafó, semmi elektronika nincsen benne. Az onnan kimenő kábel a végén azzal a DIN dugóval megy be a lemezjátszó hátuljára felszerelt elektronikába.
Ha a 220 - as kábelt kicserélem, nyilván a törpefesz kábelt is ki kellene.
/ Még e miatt kérdeztem múltkor a DIN - dugó forrást, de még nem szántam rá magam a projektre./