Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szavazás az akusztikáról II.

Moderátor: Luxor Audio

Lezárt

1. Fontos az akusztika, saját erőből javítottam is rajta
22
28%
2. Fontos az akusztika, szakember bevonásával javítottam rajta
38
48%
3. Fontos az akusztika, foglalkozni fogok vele, de még nem tettem lépéseket
15
19%
4. Fontos az akusztika, de nincs lehetőségem a javítására
5
6%
5. Lényegtelen az akusztika, pont elég jó minőségű készülékeket vásárolni
0
0 szavazat
6. Nem tudom eldönteni
0
0 szavazat

Szavazatok száma: 80

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11159
Kapcsolat:

Re: Szavazás az akusztikáról II.

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

RudiSZT3 írta:
2024.03.12., kedd 08:40
Esetemben ez úgy nézett ki, hogy...
Köszönöm, hogy megosztottad a történeted! Jó példája annak, mikor valaki komolyan gondolja és cselekedni is képes.

Annyit hozzátennék a szavazáshoz, hogy talán még reprezentatívabb tudna lenni, ha egy olyan topicban kaphatna helyet, amit még szélesebb körű zenehallgató/hifista közönség látogat. Itt ezen a helyen lehetséges, hogy eleve olyanok szavaznak, akik nyitottabbak az akusztika kérdéskörére. De gondolom itt van lehetőség a szavazást elhelyezni.
A fórumon belül visszavonultam ebbe a topikba, lépésem okait nem szellőztetném, lezártam magamban ezt a nyűglődést. A szavazással több célom is volt, pl. kíváncsi voltam, milyen aktivitást lehet elérni a fórum ezen kieső részén, azaz érdemes-e fenntartani.

De ennél jóval fontosabb, hogy szívemen viselem az akusztika elfogadottságát, mivel a jelenlegi világ egyik legkomolyabb stresszfaktorához kapcsolódik. E fórum közönségének is komoly fejtöréseket okoz, mégha nem is mindenki veszi észre, hogy akusztikai problémákkal küzd.

Folyamatosan szondázom az emberek vélekedését a kérdésben és határozott javulást érzékelek a korábbi helyzethez képest. Sajnos a 6 évvel ezelőtti szavazás eredménye már nem látszik, de emlékeim szerint nagyjából fele-fele arányt mutattak az akusztika jelentőségét elfogadó és elutasító válaszok. A kb 15 éve végzett hasonló felmérés (aminek már a nyomai sem látszanak a fórumon) pedig kimondottan elutasító hozzáállást mutatott, az akusztika akkoriban inkább nevetség tárgya volt. A mostani szavazás csak néhány napja zajlik, de a beérkezett félszáz válasz alapján talán nem elhamarkodott kijelentés, hogy most igencsak más, sokat javult a helyzet.

Pl. senki nem tagadta a kérdés fontosságát, bár igazad lehet és ide eleve olyanok jönnek, akik már "be vannak oltva". Örvendetes, hogy a válaszadók közel fele szakember segítségével nyúlt a témához és nem követte a manapság trendi "ezermester" vonalat. Ugyanakkor négyen is azt válaszolták, hogy szeretnének, de nem tudnak javítani szobájuk akusztikáján. Én ezt szívesen firtatnám, főleg ha esetleg valaki leírná az indokait. Persze nem akarok csípőből cáfolni mindenkit, de talán sokan nem tudják, hogy a jelenlegi piaci kínálatban egészen igényes, gusztusos megoldások közül lehet válogatni. Amúgy nem is feltétlenül kell vásárolni bármit is a helyzet javításához, néha elég kicsit átgondolni és átrendezni a környezetünket.

RudiSZT3
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 15

Hozzászólás Szerző: RudiSZT3 »

Esetemben ez úgy nézett ki, hogy még a korábbi lakásomban a zenehallgatásra (is) használt szobában vettem észre, hogy egyes frekvencia tartományok nincsenek rendben, illetve volt rá példa, hogy a hangsugárzóimat más helyiségben hallottam szólni, és akkora mértékű volt az eltérés az otthon megszokotthoz képest, hogy azt gondoltam, nem létezik, hogy az elektronikák meg a kábelek mássága okoz ekkora eltérést. Így jöttem rá, hogy az akusztika mennyire bele tud szólni a végeredménybe.

Azóta építkeztem, és volt szerencsém külön szobát kialakítani úgy, hogy a berendezését elsősorban a zenehallgatáshoz tudtam igazítani. Már a ház tervezési fázisában tudtam konzultálni Lacival, majd a kész helyiséget mérte is, és a javaslatai alapján rendeztem be, illetve helyeztem el akusztikai paneleket. Az eredmény egy elég jól használható, nagyobb problémáktól mentes helyiség lett, ahol örömmel lehet zenét hallgatni. :)

Annyit hozzátennék a szavazáshoz, hogy talán még reprezentatívabb tudna lenni, ha egy olyan topicban kaphatna helyet, amit még szélesebb körű zenehallgató/hifista közönség látogat. Itt ezen a helyen lehetséges, hogy eleve olyanok szavaznak, akik nyitottabbak az akusztika kérdéskörére. De gondolom itt van lehetőség a szavazást elhelyezni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

GTomi írta:
2024.03.09., szomb. 19:05
Nem a Te sztorid volt, ahol srác milliókat költött a rendszerére, hogy majd javul, majd az akusztika rendbe lett téve nála, eladta a cuccait és vett egy autót rajta, és szerényebb rendszerrel jobban szólt nála minden ? (bocs ha nem, csak úgy rémlik.)
Ez nem tőlem származik, de hasonlóval találkoztam már. Én az alagsori mosókonyhás esettel szoktam példálózni, ahol (számomra) lehetetlen volt 5 másodpercnél tovább elviselni a hangzást, de a tulajdonos kb 60 milliót költött berendezésekre (embermagasságú sztatikus panelek, két komoly szubsugárzó, félmázsányi monó végerősítők, több milliós kábelezés). Majd miután csináltunk egy elfogadható akusztikájú szobát neki a tetőtérben, egy jóval szerényebb/olcsóbb rendszerre váltott és örömmel hallgatta.

Persze tudom, az ilyen sztorikat olvasva sokan felhúzzák a szemöldöküket, de aki költözött már és a jól ismert rendszerét meghallotta az új szobában, az tudja, mekkora ereje van az akusztikának.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 697

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Luxor Audio írta:
2024.03.08., pén. 13:40
edzoba írta:
2024.03.08., pén. 12:19
tapasztalásom szerint egy "normál" szobában sokat lehet költeni vasakra úgy, hogy ne legyünk boldogok:(
Sokat költeni bárhol, bármire lehet és nem állítanám, hogy nem érdemes, hiszen ez mindenkinek magánügye. De nagyon sok olyan esettel találkozom, ahol riasztó tempóban és mértékben tolják a pénzt a rendszerekbe, de a várt elégedettség nem jön el, a vásárlás okozta öröm néhány nap alatt elmúlik, aztán folytatódik a fejvakarás. Ítélkezés nélkül, de szomorúnak érzem az ilyen helyzeteket.

Csúnyán elvakult lennék, ha azt állítanám, hogy mindenkinél az akusztika a leggyengébb láncszem és néhány panel csodákra képes, de az akusztikai problémák sok esetben merev korlátot képeznek a produkcióval szemben. De olvastam már olyan véleményeket is berendezésekről, hangsugárzókról, hogy azoknál nem szempont az akusztika, mindenhol JÓL szólnak. Itt kissé szkeptikus vagyok.
Nem a Te sztorid volt, ahol srác milliókat költött a rendszerére, hogy majd javul, majd az akusztika rendbe lett téve nála, eladta a cuccait és vett egy autót rajta, és szerényebb rendszerrel jobban szólt nála minden ? (bocs ha nem, csak úgy rémlik.)
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3255

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

istvan01 írta:
2024.03.09., szomb. 11:33
zoli73 írta:
2024.03.09., szomb. 09:26
Akkor én is csatlakoznék, és megosztanám a tapasztalataimat.

... Fapaci elmondta, hogy itt valami nagyon nem stimmel, de egyértelműen nem az akusztika itt a fő probléma. A gyanúját alátámasztandó, végzett néhány közeltéri mérést a hangsugárzókról, és egyértelműen kiderült, hogy mindkét hangsugárzóban forditott polaritással van bekötve a mélysugárzó! Kérte, hozzak egy csavarhúzót és egy forrasztópákát, kiszereltük a hangszórót, megfordítottuk a polaritást, majd újra mért. A görbe már sokkal jobban hasonlított az elvárthoz...
Basszus hangszóró polaritását egyszerű mérni, elég hozzá egy 1,5V-os elem. De, csak akkor, ha a hangváltó nincs agyon bonyolítva és a basszus + polaritással van bekötve hangváltó szerint is.
De mi van a közép és főleg magas sugárzó helyes polaritás ellenőrzésével? Ehhez már szükség lehet a mikrofonos mérésre, a hangváltó kapcsolás ismeretére. Mérni kellene a hangszóró sávokat külön-külön impulzus és SPL görbére. Azután a hangszórókat együtt is impulzusra és SPL-re. De ezekből sem mindig egyértelmű, melyik polaritás változat fog kiegyenlítettebb hangzást adni. Persze, azt tudjuk, helyesebb polaritásban váltás közelében nincs, vagy kevés a púp/gödör. De mi van a váltástól távolabbi frekinél, főleg magas sugárzóval? Ott mennyit számít a polaritás?

fpacitól várok erre véleményt.
Az elemmel történő próba nem újkeletű, de bennem sajnos fel sem merült, pedig tudva levő volt, hogy a hangsugárzó már nem gyári, volt megbontva. Ez a figyelmetlen összeszerelés(elkötés) nekem túlságosan banális hibának tűnik, így meg sem fordult a fejemben, hogy kiszűrjem. Pedig ahogy Fapaci írja, ez nem is olyan ritka eset.
A hangsugárzó előző tulajdonosa, a lakása elteriörjéhez igazítás céljából, magafényű feketére fényeztette a dobozokat. Laikus felhasználó lévén(tényleg az, alapvető fogalmakkal sem volt tisztában), a komplett kivitelezéssel mást bízott meg. Feltehetőleg már a szétszerelésnél sem voltak eléggé körültekintőek, ezért hibázhattak az összeszerelésnél. Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy a vételt megelőző meghallgatásnál ez az elkötés, hogyhogy nem derült ki? A korábbi tulajdonosnál ezek a hangsugarzók egy 5.1-es rendszer fősugárzói voltak, a meghajtást egy eléggé "felsőpolcos", szobakorrekcióval is rendelkező, Harman/Kardon mozierősítő biztosította. Mivel csak a frontsugárzókat készültem meghallgatni/vásárolni, így 2.0-ban hallgattuk, de feltétellezem, az ellenfásiú bekötés hibája DSP-vel valamelyest ellensúlyozva volt. Ehhez nem értek, csak feltételezem, mindenesetre nem tűnt fel.
Mikor Fapaci fényt derített erre a hibás bekötésre, és javítottuk, utána újra mért, és meg is jegyezte, ahhoz képest, hogy ilyen sok hangszórós(4) sugárzó, igen szép átviteli görbét produkál.
Ezután, hogy bebizonyosodott a mélysugárzók elkötése, utánanéztem a hangsugárzónak, a váltójának(2 változat is létezik, az enyémben már a "javított" van), mit lehet és kell tudni róla, illetve szétszedtem, leelenőriztem a többi hangszóró bekötését is, de azoknál minden rendben volt.
Mindenesetre nagyon tanulságos eset volt, és arra is rávilágít, hogy egy akusztikai mérés, akár ilyen hibákra is fényt deríthet. Ne feledjük, nem minden zenehallgató/hifista rendelkezik műszaki vénával, hogy ilyen problémákat saját kútfőből megoldjon.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

zoli73 írta:
...biztos látott már 1-2 ezer zenehallgató szobát...
Év elején számoltam össze, akkor 1860 mérési csomag volt az archívumban, azóta kb félszázzal gyarapodott. Ezek fele zenehallgató szoba, a többi házimozi és hanghangstúdió vegyesen, meg van kb száz irodaépület és szórakozóhely.

... egyértelműen kiderült, hogy mindkét hangsugárzóban forditott polaritással van bekötve a mélysugárzó!
Meglepően sok ilyen hibával találkozom. Hogy a gyárban rontják el, vagy valamelyik felhasználó babrál bele, az általában nem derül ki, nem is szoktam firtatni. DIY dobozoknál sajnos még gyakoribb a hibás bekötés.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3579

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

zoli73 írta:

... Fapaci elmondta, hogy itt valami nagyon nem stimmel, de egyértelműen nem az akusztika itt a fő probléma. A gyanúját alátámasztandó, végzett néhány közeltéri mérést a hangsugárzókról, és egyértelműen kiderült, hogy mindkét hangsugárzóban forditott polaritással van bekötve a mélysugárzó! Kérte, hozzak egy csavarhúzót és egy forrasztópákát, kiszereltük a hangszórót, megfordítottuk a polaritást, majd újra mért. A görbe már sokkal jobban hasonlított az elvárthoz...
Basszus hangszóró polaritását egyszerű mérni, elég hozzá egy 1,5V-os elem. De, csak akkor, ha a hangváltó nincs agyon bonyolítva és a basszus + polaritással van bekötve hangváltó szerint is.
De mi van a közép és főleg magas sugárzó helyes polaritás ellenőrzésével? Ehhez már szükség lehet a mikrofonos mérésre, a hangváltó kapcsolás ismeretére. Mérni kellene a hangszóró sávokat külön-külön impulzus és SPL görbére. Azután a hangszórókat együtt is impulzusra és SPL-re. De ezekből sem mindig egyértelmű, melyik polaritás változat fog kiegyenlítettebb hangzást adni. Persze, azt tudjuk, helyesebb polaritásban váltás közelében nincs, vagy kevés a púp/gödör. De mi van a váltástól távolabbi frekinél, főleg magas sugárzóval? Ott mennyit számít a polaritás?

fpacitól várok erre véleményt.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3255

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Nem kérdés, az akusztika nagyon fontos, sőt alapvetés, ha az nincs rendben a zenehallgató helyiségünkben, akkor csak kínlódni fogunk, és valahogy sehogy sem esik jó a zenehallgatás, legyen a rendszerünk bármilyen nívós is.
Én mindenképpen javaslom szakember bevonását, mert olyan problémákra és fényt tud deríteni, ami nem, vagy csak közvetetten van kapcsopatban az akusztikával.
Ehhez a saját esetemet esetemet hoznám példának.
A jelenlegi othonunkba közel 4 éve költöztünk be, és mivel itt a zenehallgató helyiség(nappali) nagyobb, mint a korábbi lakásunkban, így nagyobb hangsugárzóra váltottam.
A választásom egy JBL Ti5000-re esett(régi vagyam volt), de valahogy nagyon nem azt hozta nálam, mint ami elvárható lett volna. Valahogy a mélyhangok elvesztek, semmi intenzitás nem volt a hangjában, a hangsugárzó méretéhez képest a hangtömeg kicsi volt. 1,5 évig kínlódtam így, próbálkoztam az elhelyezés megváltoztatásával, az elektronikák cserélgetésével, de majdhogynem teljesen eredménytelenűl.
Nem maradt más, amire gondolhattam, csak az akusztika. Ennyi mindent kiproobálva, meg voltam győződve róla, hogy a nappalink egy "akusztikai Bermuda háromszög", és nincs más hátra, szakembert kell bevonni a probléma megoldásába, így felvettem a kapcsolatot Fapacival.
A látogatása bő két éve volt(22 február), nagyon tanulságosnak és eredményesnek bizonyult.
Fapaci belépve a nappaliba, némi körülnézés után közölte, hogy ránézésre(biztos látott már 1-2 ezer zenehallgató szobát) nem lát komoly akusztikai problémára utaló jelet, de majd a mérés mindenre választ ad. Így is lett! A mérési görbéket látva Fapaci elmondta, hogy itt valami nagyon nem stimmel, de egyértelműen nem az akusztika itt a fő probléma. A gyanúját alátámasztandó, végzett néhány közeltéri mérést a hangsugárzókról, és egyértelműen kiderült, hogy mindkét hangsugárzóban forditott polaritással van bekötve a mélysugárzó! Kérte, hozzak egy csavarhúzót és egy forrasztópákát, kiszereltük a hangszórót, megfordítottuk a polaritást, majd újra mért. A görbe már sokkal jobban hasonlított az elvárthoz. Ez után újra mért a hallgatási pozícióból, ami kimutatta, hogy a nappalival szinte semmi akusztikai probléma nincs, de némileg javítani még lehet rajta.
Korábban készítettem 2db akusztikai panelt, de saját kútfőből nem igazán tudtam, hogy hol lenne az ideális helyük, most ezek is a helyükre kerültek, a hangsugárzók mögé, kisse befelé eltolva. Aztán kaptam még néhány ajánlást, apróbb változtatásokra, amiket néhány napon belül meg is oldottam.
Ez 1db további panel a hallgatási pozíció mögé, gumilap a szőnyeg alá, ill. a szekrényben, az üvegpolcok rezgáscsillapítasa. Ezen kívül a falra került még néhány, a feleségem által készített patchwork kép, amik tovabbi jótékony hatással vannak.
Ezek után, mintha kicseréltek volna a rendszerem, megjöttek a mélyhangok, az intenzitás, y hiányzó légtömeg. Persze ennek a hiánya leginkabb a mélysugárzó fordított bekötésére vezethető vissza, de erre az akusztikai mérés nélkül, talán még ma sem jöttem volna rá.
Azért kiváncsiságból végeztem egy A-B tesztet, kivittem, ill. megszüntettem minden akusztikai változtatást, és bizony hallható a hatása, még ennek a kevés változtatasnak is. Nélküle harsányabb, zavarosabb, kissé bántó a hang.
Tehat mindenkit bíztatnék arra, hogy az akusztika kérdését ne bagatelizálja el, és sok esetben egy ilyen mérés, ilyen banális hibákra is könnyen rá tud mutatni. Sokak nem is érzik, hallják, hogy milyen alapvatő problémákkal élnek együtt, kínlódnak, pedig nem kellene, mert van megoldás!
Ne resteljetek segítseget kérni, szerencsére van kitől!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 956

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Anno több mint 10évvel ezelőtt hangszigeteltettem az egész nappalit , szaki jött mérni is. Amikor kész lett akkor ért a meglepetés mert nagyságrenddel jobb hangot kaptam pedig nem is cseréltem le egyik komponensemet sem. Azóta ha valamit kicserélek kábel stb azonnal hallani lehet, hogy beválik vagy nem.
Az akusztika nagyon fontos tényező ugyanolyan fontos mint a többi komponens. Nekem már nem kell vele foglalkoznom aminek nagyon örülök. Szóval hajrá... :D :D
"Az igazi barát szemből támad."

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

edzoba írta:
2024.03.08., pén. 12:19
tapasztalásom szerint egy "normál" szobában sokat lehet költeni vasakra úgy, hogy ne legyünk boldogok:(
Sokat költeni bárhol, bármire lehet és nem állítanám, hogy nem érdemes, hiszen ez mindenkinek magánügye. De nagyon sok olyan esettel találkozom, ahol riasztó tempóban és mértékben tolják a pénzt a rendszerekbe, de a várt elégedettség nem jön el, a vásárlás okozta öröm néhány nap alatt elmúlik, aztán folytatódik a fejvakarás. Ítélkezés nélkül, de szomorúnak érzem az ilyen helyzeteket.

Csúnyán elvakult lennék, ha azt állítanám, hogy mindenkinél az akusztika a leggyengébb láncszem és néhány panel csodákra képes, de az akusztikai problémák sok esetben merev korlátot képeznek a produkcióval szemben. De olvastam már olyan véleményeket is berendezésekről, hangsugárzókról, hogy azoknál nem szempont az akusztika, mindenhol JÓL szólnak. Itt kissé szkeptikus vagyok.

edzoba
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 175
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: edzoba »

remélem a szavazás rögzítve van felülre, nem kerül lejjebb miattam:)
tapasztalásom szerint egy "normál" szobában sokat lehet költeni vasakra úgy, hogy ne legyünk boldogok:( 500k az akusztikára nekem többet hozott mint milliók a készülékekbe. Ha ma újra kezd(h)e(t)ném, olyan színeket választanék az elemeknek, ami megegyezik a háttérel és nem a már eladott SF takarójával. akkor nem nézne ki a nappali stúdiónak, fel sem tűnne senkinek, csak hogy már belépve más az akusztika normál beszédnél is. Zenével a legfeltünőbb, hogy tetszőlegesen lehet emelni a hangerőt, nincs "kavarodás".
S.M.S.L. PL200T+LHY Audio LPS ǀ iFi audio Zen Stream+LHY Audio LPS ǀ Gustard R26+LHY Audio OCK-1 ǀ AUDIONET AMP I V2 ǀ Dynaudio Audience 40 Soner tuning+REL T5i ǀ Perfect Acoustic elemek ǀ ENTREQ Vibbeater ǀ iFi audio DC Blocker ǀ Supra, Huber+Suhner kábelek

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Lassan 6 év telt el az utolsó ilyen témájú szavazás óta és sajnos nem is látszik már az eredménye, ezért úgy gondoltam, csináljunk egy friss felmérést.

Mióta akusztikával foglalkozom, jól érezhetően és folyamatosan változik a téma megítélése. Mikor az első felkérést kaptam zenehallgatásra használt szoba akusztikai felmérésére (valamikor 2005 körül), nem volt tanácsos szóbahozni a témát fórumokon, mert azonnal lehurrogták, kinevették az embert. Ma már igencsak más a helyzet, sokak véleménye megváltozott valamilyen okból. No de miért?

A múlt században olyan otthonokban, terekben éltünk, ahol a drabális szekrénysorok, a sok textília, a korabeli lakberendezési szokások viszonylag vállalható akusztikai környezetet teremtettek. Azóta sokminden változott körülöttünk, sokkal nagyobb zajban élünk (50 év alatt kb 8 dB-t emelkedett a városok háttérzajszintje), a szobáinkból eltűnt a bútorok nagy része, hódít a minimál lakberendezési divat, fém, beton, kő, üveg... Így hát a zenehallgatók is teljesen más akusztikai körülmények között próbálnak elfogadható hangzást csiholni rendszerükből.

Próbáltam néhány jellemző választ írni a szavazáshoz, de nyilván sokaknál árnyaltabb a helyzet. Megköszönöm, ha néhány szóban leírjátok a saját gondolataitokat az akusztika szerepéről. Számomra hasznos, másoknak pedig talán tanulságos lenne.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7798

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Lezárt

Vissza: “Luxor Audio”