Alex_Aston írta: ↑2024.03.05., kedd 22:32
ELEX írta: ↑2024.03.05., kedd 21:12
....Csak kattintgatsz egyikről a másikra és közben eltelik az életed ezzel.
Albumon belül meg ugrálsz tíz másodpercenként egyik számról a másikra.
Na, ez se zenehallgatás.
Megint egy önigazolas, aminek nem sok valóság alapja van....
......Hanem mondjuk arról, hogy olyan információhoz is juthat itt az ember, amihez egyedül nehezebben, vagy ötleteket, tapasztalatokat hallhat másoktól. Nemde?
Ezt az "önigazolást" nem igazán értem. Mit "önigazolok" én?
Semmi valóság alapja?
Ne már!
2007-től hallgattam streamerek sokaságát napi sok órán keresztül. Kezdve a Linn Klimax DS-sel az összes Linn-t.
Majd a LUMIN legelső magyarországi darabja az én magántulajdonom volt. Majd utána több, mint tíz évig az összes Lumin, Rose, Cocktail, Advance, egy ideig Lindeman....az integráltak közül Ayre, Aesthetix, Soulution....
Több száz streamer felhasználó szokásait nagyon közelről ismertem.
Amikor a Tidal megjelent, az elsők közt fizettem elő rá. A Qobuz-hoz is az elsők közt férhettem hozzá az országban.
Veszteséges streamet sohasem hallgattam sehol.
Hidd el, van "némi" rálátásom a streamer eszközökre, szolgáltatókra és persze a felhasználók zenehallgatói szokásaira is.
Ha Te a zenehallgatásra szánt idődet azzal töltöd, hogy leülsz a rendszered elé, felraksz egy albumot (netán egy komplett klasszikus művet) és azt végig hallgatod, akkor egy üdítő kivétel vagy.
Sajnos a valóság ettől fényévekre van.
A bőség zavara, a gyors és végtelen elérhetőség, az olcsóság nagy kihívás. Tökéletesen elértékteleníti a zenehallgatást.
Szimpla tömegtermékké és azok fogyasztóivá tesz.
Jó lenne, ha az emberek vissza tudnának térni a zene elsődleges céljához, hogy a szerző gondolatát fogadják be, amit szeretne közvetíteni a hallgató felé a művén keresztül.
Számomra ezért sem volt sohasem érték egy "best of", "hits of.." album, egy "kivonat", a stream korszakban egy "playlist".
Ezek fogyasztása egyenlő a háttérzenéléssel, aminek a célja, hogy zúgjon valami, ne legyen csend. Ezek semmiféle gondolatot nem képesek közvetíteni a hallgató felé.
Csupán hangok egymásutánisága.