Szép estét mindenkinek!
Érdeklődve követem a témát(kivéve a hitvitás kommenteket), néhány hozzászólást szívesen kommenteltem volna már frissen, melegében, de az egész napos munka nem engedi meg, hogy itt írogassak, csak néha belépek, és olvasok.
Pärt kollégához nagyon hasonló, megrögzött régi vágású hifista vagyok. Alapjában véve nagyon kiváncsi, érdeklődő ember vagyok, de nekem ez a stream alapú lejátszás nagyon idegen, még nehezen elfogadható, megérthető.
A több évtized alatt összegyűjtött Lp-cd gyűjteményem bírtokában, nagyon könnyen ráfoghatnám, hogy nekem soha nem kellene streamer, minek!
Viszont ilyen kijelentést butaság volna tenni, mert nem tudjuk mit hoz a jövő.
Tegyük kicsit mérlegre a kérdést, szigorúan az én szemszögömből!
Vannak nagyon vonzó tulajdonságai a steam alapú lejátszásnak, ami bizony bolygatja a fantáziámat.
Például az, hogy számtalan eddig számomra ismeretlen előadóval, zenével ismerkedhetek meg, ami a hallgatott zenei repertoárt nagyon fel tudja frissíteni. Vagy a másik, hogy olyan zenei albumokat érhetek el 1-2 kattintással, amiket Lp-n vagy cd-n jó ideje eredménytelenűl keresgetek, vagy csak nehezen, sok utánajárással tudok beszerezni.
De be kell valljam, a stream számomra vonzó tulajdonságai itt be is fejeződtek!
A sokmillió elérhető album nekem nem érv, inkább kissé megalomán érzéseket ébreszt.
Hangminőségileg semmiféle ellenérzésem nincs, szerintem minden formátumból ugyanúgy lehet nagyonjó, és csapnivaló hangot kihozni. Aki nem így gondolja, az erősen elfogult valamelyik formátum felé.
Sokszor felmerül, hogy a stream nagyon kényelmes, mert 1-2 kattintással bármi elérhető, a fotelből sem kell felállni. Ez valóban így van, de ahhoz, hogy ez így működjön, ahhoz el is kell jutni(beállítás, telepítés, frissítés, stb), én ezt saját kútfőből megoldani nem tudnám. Megjegyzem, nekem a lemezcsere, lemezfordítás sohasem teher, vagy hátráltató tényező, amit jó volna megúszni.
Ahogy olvasom ezt a topicot, számomra kiderült, hogy egy stream alapú forrás kiépítése semmivel sem egyszerűbb feladat, mint akár egy analóg vonalé. Itt is ugyan olyan sok a változó, hozzáértés nélkül elveszek benne.
További ellenérvként kell még felhozzam, hogy nem vagyok "zenefaló" nálam nem szól folyton a zene, a lemezgyűjteményem(ami persze folyamatosan bővül) és néha netrádió, maximálisan kitölti/kielégíti a szabadidőm zenehallgatásra szánható részét, sőt. Ennél fogva kijelenthetem, hogy még egy további formátumot(stream) már nem tudnék kihasználni, nem tudnék elég időt szánni rá, hogy ne tűnjön kidobott pénznek, még az a pár ezres havidíj is.
Bevallom, sokszor nyáron hetekig be sincs kapcsolva a rendszerem, annyira lefoglal más, leginkább szabadban űzhető tevékenység. Ezt figyelembe véve is felesleges nekem egy stream előfizetés, persze, ilyenkor a lemezgyűjteményis, de az már "nem kér enni".
No meg azt sem szabad elfelejteni, hogy ha stream lejátszásra akarnám adni a fejem, akkor az bizony nem csak elhatározás kérdése(itt 1-2 komment pedig így állítja be), hanem több-kevesebb pénz ellocsolását is maga után vonja.
Igen, streamert már elég olcsón lehet kapni(nekem is van egy filléres vacak, az szolgáltatja a netrádiót), de ha a meglévő forrásokból(Lp,cd) már a sok év alatt elértem egy magas szintet(az én pénztárcámhoz mérten magas), akkor a streamert sem üthetem el egy egyszerű megoldással, mert akkor nagyon können a stream hangminőségét fikázók táborában találhatom magam.
Hogy ne így legyen, rendesen zsebbe kellene nyúljnom, figyelembe véve a másik két forrásom szintjét, alsó hangon 500e-ret kellene költsek egy streamerre. Nos, ennyi pénzem, legalábbis ilyen célra költhető nincs.
Az Lp és cd lejátszómmal is hosszú évek alatt, sok apró lépéssel sikerült a jelenlegi szintre eljutnom, ekkora pénzt egyszerre nem tudok, és nem is akarok kiadni.
Aztán van még 1-2 techikai akadály is, ami meggátol benne, hogy stream előfizetést létesítsek, de ez már egyéni szociális probléma.
Ezeket a fenti körülményeket mérlegre téve belátható, hogy bár csábító a stream alapú zenehallgatás, a világ is egyre jobban e felé tendál, de ezt nem igazán nekem találták ki. Felteszem vannak még azért páran, akik ugyan ilyen, vagy hasonló helyzetben vannak.
Köszönöm, hogy elolvastad ezt az agymenést!

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech