GTomi írta: ↑2024.03.02., szomb. 20:37
Találtam ilyet is, hogy crossfeed, Parametrikus EQ, valamint Audeze előbeállítások.
Ezek mikor praktikusak kellhetnek, vagy ne foglalkozzak velük?
Crossfeed kifejezetten praktikus, ha fejhallgatózol. Szerintem nagyjából csak akkor. A lényege, hogy közelebb visz a "hangfalas" sztereó zenehalgatáshoz azáltal, hogy a jobboldal "áthallatszik" a baloldalra és fordítva. Itt tudod állítani azt is, hogy az áthallás milyen mértékű éegyen, decibelben. Ha fejest használsz, mindenképp próbáld ki azzal (nálam a Roon-ban ki van kapcsolva, mert a DAC-on lehet állítani Crossfeed-et a fejhallgató-kimenetre).
Parametrikus EQ - ezzel lehet kísérletezni, ha mondjuk a szobád akusztikájában van egy nagy beszakadás, esetleg csak egyszerűen több basszust/közepet/magasat szeretnél, de elég bonyolult jól beállítani, én inkább békén hagyom.
Audeze beálítások: amint a nevük mutatja, ezek Audeze fejesekhez tartozó beépített EQ-beállítások, ha nincs Audeze fejesed, akkor ne foglalkozz velük, ha van, akkor esetleg próbáld ki, hogy kiválasztod a fejesednek megfelelő presetet. Aztán vagy tetszik az eredmény, vagy nem.
Szintén fejeseknél, hasznos lehet a konvolúciós szűrő (convolution filter), amelynek segítségével (többek között) a fejesed hangkarakterisztikáját a harman-görbére igazíthatod, és ismét igaz, hogy az eredmény vagy tetszik, vagy nem. A konvolúciós beállítások elvégzéséhez egy fájlt kell beolvasni, van egy hely a neten, ahol kb minden fejeshez megvan a megfelelő fájl. Én ezt használom, asszem még fapaci osztotta meg a linket:
https://phones.killdozer.uk