Emögött a rendszered, lejátszód beállítási problémáját sejtem. Találkozom a hibával néhány filmnél én is, de ma már nagyon ritkán, pedig elég sok filmet fogyasztok és kizárólag sztereóban hallgatom őket. A filmhangnak sztereó kompatibilisnek kell lennie, akárhány csatornára is keverték, ez előírás. Sok filmnél van gyári sztereó hangsáv, de ha nincs, a rendszerednek tudnia kell lekeverni sztereóra az eredeti megszólalási arányok megtartása mellett.
Én sem járok moziba már, de inkább az emberek miatt.Rock60 írta: ↑2024.03.04., hétf. 13:50Amikor a mozikat kezdték átállítani a Dolby Sorrund rendszerre, óriási elvárásaink voltak a hangminőséget tekintve a beharangozás után. Nekem kb. olyan emlékeim maradtak, hogy brutális, természetellenes dinamika, fölöslegesen hangos effektek, szörnyű beszédhangok, full műanyag, erőszakos hangzás. Már akkor is volt aki elájult a gyönyörtől, én akkor kezdtem leszokni a moziról.
Filmeknél természetes látványról és hangzásról beszélni felesleges, hiszen ott szinte minden hangot utólag vesznek fel, vagy mesterségesen állítanak elő, az alkotóknak nem célja a valóság másolása. Talán csak a dokumentumfilmes műfajban van értelme ilyen hivatkozásnak. Ha a zenei kiadványoknál reklamálunk a természetellenes hangzás miatt, akkor a filmeknél fokozottan megtehetnénk, de szerintem egyiknek sincs értelme.
A technikai fejlesztések - mint a sokcsatornás hang - nem feltétlenül a hangminőség javításáról szólnak, a Dolby kezdeti újításai pont hogy minőségromlást okoztak, mégis elterjedtek. Sokkal inkább az élmény fokozása a cél, hiszen a nép azt tudja értelmezni, azért fizet szívesen. A sokcsatornás hang sokaknál fontosabb, mint a nyers hangminőség, inkább vesznek valami gagyi sokdobozos szettet, mint egy komolyabb sztereó rendszert.