Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11021
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

diagnet írta:
2024.02.29., csüt. 21:49
Mik a termékek szubjektív jellemzői? Amikor legyártanak egy hangsugárzót arról a QM részlegen ki/mi dönti el, hogy csomagolható állapotban van-e?...
Energiáid nem igazán hatékony felhasználása, ha éppen azt próbálod meggyőzni a mérések jelentőségéről, aki éveket töltött (elektro)akusztikai mérésekkel? Javaslom neked is, lépj ki a fekete/fehér, igen/nem skatulyából!

Minden terméknek van minimum egy szubjektív jellemzője, mégpedig hogy neked, vagy nekem mennyire tetszik, ezt egyik gyártó sem tudja kimérni. A mérések egy dologra használhatók igazán jó hatásfokkal: hibakeresésre. Ezért alkalmazzák őket az általad példaként hozott minőségellenőrzés során is, de ott sem azt mérik, hogy a termék mennyire JÓ, hanem hogy van-e durva hibája. Ha nincs, csomagolják és mehet a piacra, ettől még azok a hangsugárzók nem fognak tökéletesen egyformán szólni.

A cables kartell újra azt próbálja ellenérvként felhasználni, hogy az emberi fülnél nincs érzékenyebb és magasabb feldolgozóképességű eszköz. Ezt még egy kezdő fül-orr-gégész is tudja, hogy nem így van. De egy hangmérnöknél hogyan merülhet fel?
Nem merül fel, hiszen butaság és mindenki beláthatja, aki akár csak egyetlen órát is szánt tájékozódásra az emberi hallás témakörében. Újfent javaslom, ne kartellezzünk! Legalábbis addig ne, míg egy műszeres méréssel be nem bizonyítod, hogy az általad azonos csoportba sorolt emberek minden itt felmerült kérdésben ugyanazt gondolják!

Pl. a rammstein miért szól a világ bármelyik rendezvényhelyszínén az 1 éves turné alatt összetéveszthetően professzionálisan egyformán?
Eddig három Rammstein koncerten voltam, az egyiken dolgoztam is. Nem szóltak egyformán. Lehet, hogy a FOH állásban nagyjából ugyanaz a spektrális energiaeloszlás mérhető beállás után, a mai processzorok képesek ezt összehozni, de ettől még nem lesz ugyanaz a megszólalás, pláne ha odébbsétálsz 10-20 métert. Az sem reális, hogy a koncert minden látogatója ugyanazt hallja és a buli után ugyanazt a véleményt vallja. Ez majd akkor lesz lehetséges, ha a folyamatból kikerül a fülünk, meg az agyunk hangfeldolgozó folyamata és az élményt közvetlenül az elménkben hozzák létre valamilyen módon. De ez az én életemben már nem fog összejönni, szerencsére.

Ettől még az aktuális Rammstein turné a színpadtechnika jelenlegi legfelsőbb szintjét képviseli, felvonultatva rengeteg műszaki okosságot. A tökéletestől viszont még messze van, ha egyáltalán létezik olyan. Ha igazán nagyot akartál mondani, akkor inkább a Las Vegas-i Sphere koncertgömböt kellett volna felhoznod, mert ott tényleg szintet léptek, viszont az egy fix telepítésű, több évig tervezett, szénné processzált hangosító rendszer.

youtu.be/v3uRvJcM3z8

S4tch, de igen, miattuk jöttünk el tucatnyian az emlegetett fórumról.

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

fererencz írta:
2024.02.29., csüt. 22:23
kammerer írta:
2024.02.29., csüt. 22:11

(Teszek kivételt az alól, hogy megjegyezgessem, hogy kivétel.)

"De akkor a hallásunk az két eszköz"
Nem "de akkor", hanem határozószó nélkül: két eszköz - egyben. Azt "mi" mondjuk évtizedek óta, amióta van hifi, hogy a hallás két eszköz - egyben.
Rosszul értelmezed. Aztán félremagyarázod. Sajnállak, őszintén!
Ez hangzott el a válaszom előtt:
chord:
Nem.
Annyit beszéltünk már erről, úgy tűnik, nem olvastad.
A hallgatási élményünk, az egy tanult folyamat pillanatnyi eredménye. Sokkal bonyolultabb, 'sablon-leakasztó' képességekkel rendelkezik.
A mikrofon, az nem adaptív, nem emlékezik, nem szépít, nem fed, nem felülír, az teszi a dolgát.
fererencz:
De akkor a hallásunk az két eszköz, egy "hardver" és a "szoftver". Ennek megfelelően kellene összehasonlítani is.

Mit értettem félre a te mondásodon?
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 33
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: VoidX »

revox írta:
2024.02.29., csüt. 22:31
Félrement. Én natúr hone audióról bedzélek, ahol minden varia nélkül betedzek egy lemezt. Aztán leülök a kanapéra és az ótvaros telefonommal (nekem az van) felveszem és azt bököm fel yutubi.
Az valami nagyon gagyi felvétel lesz, de legyen gyereknap. Mi a tracklist?

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4477
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

VoidX írta:
2024.02.29., csüt. 22:19
revox írta:
ez hogy készült? arra gondoltam. hogy bekapcsolod a hifidet,amit emlegettél és mondjuk a telefonoddal felveszed. ahogy szól. egyébként érdekes, mert nálam (eg y headsetet dugtam be a tabletbe) alapvetően elég közvetlenül kapok balról-jobbról egy-egy gitárt, ami térben nem helyezkedik el és középen egy énekhangot, de az kicsit érdekes, nem tiszta sztereóközép. de lehet nem egyre gondoltunk.
Igen, nálam ezt a tökéletesen oldalról érkező hangzást lehet sztereó zenénél érezni, modern technikákkal meglepően könnyen össze lehet hozni. Konkrétan olyanra állítom a teret, amilyenre szeretném, itt éppen 180 fokra van széthúzva a színpad (koncert első sor kb, ha nem lenne hangosítás), de mehet tovább is, csak az már nagyon abszurd. Ez két UMIK-1 két kartámlán, én köztük, hogy azért blokkolja a másik oldalt, és felvételre újrakalibrált rendszeren, mert azért mégse a fülek helyén voltak. Mivel most csak egy van, két részletben tudom felvenni. Lehet, hogy kicsit el fog csúszni miatta a sztereó, de ha már csináljuk, csináljuk a lehetőségekhez képest rendesen.
Félrement. Én natúr hone audióról bedzélek, ahol minden varia nélkül betedzek egy lemezt. Aztán leülök a kanapéra és az ótvaros telefonommal (nekem az van) felveszem és azt bököm fel yutubi.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 886

Hozzászólás Szerző: fererencz »

kammerer írta:

Nem "de akkor", hanem határozószó nélkül: két eszköz - egyben. Azt "mi" mondjuk évtizedek óta, amióta van hifi, hogy a hallás két eszköz - egyben.
Rosszul értelmezed. Aztán félremagyarázod. Sajnállak, őszintén!
Nem szotkam hibázni.

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

revox írta:
ez hogy készült? arra gondoltam. hogy bekapcsolod a hifidet,amit emlegettél és mondjuk a telefonoddal felveszed. ahogy szól. egyébként érdekes, mert nálam (eg y headsetet dugtam be a tabletbe) alapvetően elég közvetlenül kapok balról-jobbról egy-egy gitárt, ami térben nem helyezkedik el és középen egy énekhangot, de az kicsit érdekes, nem tiszta sztereóközép. de lehet nem egyre gondoltunk.
Igen, nálam ezt a tökéletesen oldalról érkező hangzást lehet sztereó zenénél érezni, modern technikákkal meglepően könnyen össze lehet hozni. Konkrétan olyanra állítom a teret, amilyenre szeretném, itt éppen 180 fokra van széthúzva a színpad (koncert első sor kb, ha nem lenne hangosítás), de mehet tovább is, csak az már nagyon abszurd. Ez két UMIK-1 két kartámlán, én köztük, hogy azért blokkolja a másik oldalt, és felvételre újrakalibrált rendszeren, mert azért mégse a fülek helyén voltak. Mivel most csak egy van, két részletben tudom felvenni. Lehet, hogy kicsit el fog csúszni miatta a sztereó, de ha már csináljuk, csináljuk a lehetőségekhez képest rendesen.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

VoidX írta:
2024.02.29., csüt. 22:00
revox írta:
2024.02.29., csüt. 21:54
videót lökjed fel. amit írtam. addig csak puffogtatjuk a szavakat. ha lehet, kérek bele egy nick cave red right hand-et, esetleg valami ligeti györgy zongorajátékot. lusta vagyok felállni... van egy vonósokra írt 4 évszak..itzhak perlman. 3 violin concertos, emi classic kiadás (gondolom hálózatról nyomod, ott biztos fent van). de még lehet mixelni némi stíluskabalkáddal. meg hagyok másnak is, nekem nincs ötletem. általában nem érdekes. mi szól, lehet hallani,amit kell.
Te most tényleg azt kéred, hogy vegyem fel mikrofonnal, hogyan szól? Elég abszurd, de csináltam már hasonlót, tessék:
https://youtu.be/_eu9hkbCoPE
Itt például egy 100 milliós rendszeren "hallhatsz" különböző verziókat. Na és ebben az új fejlesztéseim nincsenek is benne, az egy sokkal nagyobb szint, amit konkrétan sztereóval vissza se lehet adni. Amit nálam hallhatsz, az pár ligával efelett van.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

fererencz írta:
2024.02.29., csüt. 20:31
chord_ írta:
2024.02.29., csüt. 20:20

Nem.
Annyit beszéltünk már erről, úgy tűnik, nem olvastad.
A hallgatási élményünk, az egy tanult folyamat pillanatnyi eredménye. Sokkal bonyolultabb, 'sablon-leakasztó' képességekkel rendelkezik.
A mikrofon, az nem adaptív, nem emlékezik, nem szépít, nem fed, nem felülír, az teszi a dolgát.
De akkor a hallásunk az két eszköz, egy "hardver" és a "szoftver". Ennek megfelelően kellene összehasonlítani is.

Metafora: A számítógépben se működik hardver szoftver nélkül és viszont. A számítógép is két eszköz, hardver és szoftver - egyben. Metafora vége.
Az emberi hallás (is) csak úgy tud működni, hogy "hardver" és "szoftver", egyik sincs a másik nélkül. Az egyéni szoftver - a társadalom mint szoftverháló segítségével - megtanulja az egyéni hardver kezelését, valamint nemzedékről nemzedékre fejlődik (néha visszafejlődik) egymással összefüggésben a szoftver is és a hardver is a biológiai evolúció révén.

"Ennek megfelelően kellene összehasonlítani is."
Ezt is "mi" mondjuk - és tesszük - évtizedek óta, amióta van hifi.
Az emberi hallás és a mikrofon összehasonlíthatósága persze nem olyan, mint a villamosé és a citromé, hogy az egyik keresztben sárga, a másik meg függőlegesen savanyú - emlékszel nyilván a HFM példabeszédre: "Egy gyerekes vicc szerint a villamos és a citrom között az a különbség, hogy az egyik vízszintesen sárga, a másik pedig függőlegesen savanyú. Aminek az volna a filozófiai magva, hogy ha nagyon akarjuk, kapcsolatot találhatunk olyan dolgok között is, amelyeknek az égvilágon semmi közük egymáshoz." A hallásnak és a mikrofonnak persze van köze egymáshoz, vannak összehasonlítható paraméterei. De azt vizsgálni, hogy melyik hall jobban, nem lehet. A mikrofon nem hall.

A mérésről.
Nem mindegy, hogy mit akarunk mérni. Meg akarjuk-e mérni az esetleg létező különbséget vagy el akarjuk fedni. Egyáltalán, amiről sokszor beszéltem ott anno, amikor még beszéltem ott, elegendően nagy-e a mérőműszer felbontása ahhoz, hogy a mérendő jelenség felbontására rálásson? - lásd még Schrödinger macskája.
Metafora: A te kis optikai távcsöved felbontása ugyebár nem elég ahhoz, hogy megláss vele 14-milliárd évvel ezelőtt keletkezett galaxisokat, a Webb felbontása már elég nagy. De közvetve a te távcsöved felbontásával bíró távcsővel is meg lehet mérni, ha az ember gondolkodik - például rádiótávcsővel a kozmikus háttérsugárzás paramétereit, és abból is lehet következtetni, hogy kb. milyen öregek a legrégibb galaxisok. Metafora vége - most mondom, hogy miért hoztam fel.
Te nem jársz arra, de nemrég volt, liszi talán emlékszik, mert sokat sertepertél mostanában arrafelé vakvilágmengmentésileg az ő külön egyéni frazeológiájával - vagy Matthiask. A fejhallgatóerősítős-DAC-os topikban (akik nem tudnák, a Prohardveren), amikor épp nagy volt a "nem lehet mérni, tehát nem létezhet, ráadásul digitális, tehát eleve nem létezhet" jellegű felhorgadás az átszabadult "műszaki hifi"-topikos habitusúak részéről, Nova kartárs mellékelt egy praktikus mérést - aztán még egyet - különböző USB-kábelek drasztikusan eltérő viselkedéséről atekintetben, hogy a DAC komparátora mit látott a digitális kábel által átvitt jelekből, és aztán az ugyebár hogyan jelent meg a DAC analóg kimenetén. Megmérte bazmeg, hogy milyen irdatlan mérhető különbségek vannak digiális kábelek között.
Másik példa, ez könnyebb, hiszen analóg kábelekről van szó. A PH-s hűbéruraddá vált, most itt is megjelent minekisnevezzemhogyamoderátorneítéljeszemélyeskedésnek ugyebár egyéb bornírtságok mellett bevezette a "műszakihifi"-topikba, hogy még analóg kábelek között sem lehet hangminőségi különbség - hiszen még csak nem is mérhető ilyesmi, tararam, tararam - lásd még ASR Amir barátotokat, mint a megmérni- és meghallaninemakarás másik eklatáns állatorvosiló-manifesztumát. A fülhallgatós topikban is előkerült a téma, megint hivatkozhatunk NoVa kartársra, aki mutatott két egymástól konstrukcióra és hallomásra is eléggé eltérő fülhallgatókábel műterheléssel mért SPL-jét, hát igen, eléggé egyforma volt a két görbe. Csakhogy ő nem elfedni, hanem megmérni szokott szándékozni, mutatott rögtön ugyanerről a két kábelről nem műterheléssel, hanem valódi (azaz hangsugárzós - jelesül fülhallgatós) terheléssel készült nem SPL-t, hanem vízesést (alias kumulatív lecsengési spektrum, emlékszel erre is a HFM-ből, amit még olvastál néhai hifista korszakodban). Persze, mérve is drasztikusan más lett a hallásra két különböző kábel - megjegyzem, érdekes módon már önmagában az SPL is mindig eléggé más egy SPL és egy vízesés diagramon, műterhelésen és valódi terhelésen.

Nem csak az a gond, hogy a mikrofon nem hall, hanem egyelőre jóval gyengében is "hall", mint az emberi hallás. Lásd a Prohardveren is volt róla szó az audiokultúrában, hogy miért sokkal fontosabb a mikrofon közelsége az elhangzó zenéhez, mint a fülé.
És ugye hűbérurad rendesen mondogatja, hogy mikrofonnal - egyáltalán, elektromos mérőműszerrel - lehet és kell hangminőséget mérni... ?!?!?!
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára kammerer 2024.02.29., csüt. 22:16-kor.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

Milyen mikrofonnal és szoftverrel kell pl egy erősítőt mérni? Meg mit kell mérni? Persze azoktól kérdezem akik szerint a fül nem okés egy komponens kiválasztásában.

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

revox írta:
2024.02.29., csüt. 21:54
videót lökjed fel. amit írtam. addig csak puffogtatjuk a szavakat. ha lehet, kérek bele egy nick cave red right hand-et, esetleg valami ligeti györgy zongorajátékot. lusta vagyok felállni... van egy vonósokra írt 4 évszak..itzhak perlman. 3 violin concertos, emi classic kiadás (gondolom hálózatról nyomod, ott biztos fent van). de még lehet mixelni némi stíluskabalkáddal. meg hagyok másnak is, nekem nincs ötletem. általában nem érdekes. mi szól, lehet hallani,amit kell.
Te most tényleg azt kéred, hogy vegyem fel mikrofonnal, hogyan szól? Elég abszurd, de csináltam már hasonlót, tessék:
https://youtu.be/_eu9hkbCoPE
Itt például egy 100 milliós rendszeren "hallhatsz" különböző verziókat. Na és ebben az új fejlesztéseim nincsenek is benne, az egy sokkal nagyobb szint, amit konkrétan sztereóval vissza se lehet adni. Amit nálam hallhatsz, az pár ligával efelett van.

Igazából egy új felvételt megér, azt például hallani fogod rajta, hogy nálam a dinamika az eredeti felvétel felett lesz (igen, tényleg, és ez most nem olyan bullshit, amit a kábelekre mondtok). Szóval mi a pontos tracklist?

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

VoidX írta:
2024.02.29., csüt. 21:40
asebestyen írta:
2024.02.29., csüt. 21:34
Te mit fogadtál meg a hagyományos hifista ajánlásokból, mit próbáltál ki közülük anélkül, hogy előtte eldöntötted/tudtad, hogy mi lesz az eredmény?
Nagyjából a teljes ezo irányt végigteszteltem, moziban is: switchek, LAN kábelek, tápszűrők, tápkábelek, fali aljzatok, hálókártyák, újraórajelezés, kábeltartók, interkonnektek, hangszórókábelek, USB szűrők, optika vs koax, HDMI kábelek (képre is), és ez csak ami eszembe jut. Egy ideig jártam az országot, hátha tényleg van valami, ennyi ember nem tévedhet, de mindenhol a szakmai jóslatoknak volt igaza, a tulaj se ment át a vakteszten, hátha csak én lennék süket. Sokkal nagyobb, valódi, mérhető dolgokkal sem. Egyszerűen csak az logikus konklúzió, hogy ez egy akkora konteó, ami a laposföldesek számával vetekszik. Sajnos ennek az ellenkezője lett igaz, a mérnökök toronymagasan verték a kábelesek fülét lényegében az összes valódi hallgatási teszten.
halfnote.hu

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2059

Hozzászólás Szerző: wittao »

Basszus mar tudom ki ez a mukso… azert ebbe most igy estere jol beleszaladtunk ;peace;
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 605

Hozzászólás Szerző: diagnet »

fapaci írta:
Aki műszaki diplomákat és szakmai előmenetelt lobogtatva vonja kétségbe, hogy mindenkinek joga van eldönteni, neki mi tetszik és nem látja be, hogy szubjektív jellemzőket semmilyen műszer nem képes objektíven mérni, az szerintem erősen eltévedt a szétgurult tablettáit keresgélve.
Mik a termékek szubjektív jellemzői? Amikor legyártanak egy hangsugárzót arról a QM részlegen ki/mi dönti el, hogy csomagolható állapotban van-e? Nekiállnak minden darabnál 200 óra bejáratási idővel szeánszozni? Vagy betolják egy többmikrofonos mérőkabinba ami azt is megmutatja ha nincs egy csavar nyomatékra húzva?
Az erősítőket mivel tesztelik , hogy kiderüljön nincs-e valamelyik oldalban áramköri hiba? Vagy fülre állítja be a kék köpenyes bácsika egy pár közelsugárzóval a sor végén? Heti 1270db-ot tökéletesen egyformára?
Minőségi kifogás esetén meg azt mondják, hogy "há figyelj ez ilyen, ahány ember annyi hallás, mi nem tudjuk, hogy te milyennek véled, szerintünk meg jó, úgyhogy csá"

A cables kartell újra azt próbálja ellenérvként felhasználni, hogy az emberi fülnél nincs érzékenyebb és magasabb feldolgozóképességű eszköz.
Ezt még egy kezdő fül-orr-gégész is tudja, hogy nem így van. De egy hangmérnöknél hogyan merülhet fel?
Pl. a rammstein miért szól a világ bármelyik rendezvényhelyszínén az 1 éves turné alatt összetéveszthetően professzionálisan egyformán? Van egy abszolút halló csodahangmérnökük aki az első próbánál már hallja és belövi, hogy a 40+ csatornán a többszáz hangszóróból az akusztikától függetlenül mindig ugyanazt kapják? A többieknek miért csak elvétve sikerül? Vagy van egy soktízmillió dolláros menedzsment rendszerük ami számítógépes szimulációval és mikrofonrendszerrel akár valós időben összerakja nekik az előírt hangképet?

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

fülelek írta:
2024.02.29., csüt. 21:44
Daedalont vigyél magaddal, für alle Fälle mozi, olasz jbl, chinese klipsch, messzebb van a Quadodtól, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől :smile29:
Ilyen előítéletekkel csak nagyobb seggreesések szoktak lenni.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5225

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Rock60 írta:
2024.02.29., csüt. 18:44
VoidX írta:
2024.02.29., csüt. 18:34

Inkább mondok jobbat, mert végre van hifim Budapesten is, nem csak a világ végén Nagykanizsán. Ugorjatok át, és meg tudom mutatni, hogy jelenleg hogy áll a valódi tudomány, milyen az igazi dinamika, mi is az, ha tényleg van szeparáció. Garantálom, hogy olyat fogsz hallani, amit még soha. És még itatásban is tudok újat mutatni, nálam sör helyett koktélok vannak, és abból sem az egyetemista szarok.
Ok, köszönöm, megegyeztünk, elfogadom a meghívást ! :tutiok:
Sietek, de amíg oda nem érek, addig ne írj semmit, különben oda az egyezség... :smile49:
Daedalont vigyél magaddal, für alle Fälle mozi, olasz jbl, chinese klipsch, messzebb van a Quadodtól, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől :smile29:

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

asebestyen írta:
2024.02.29., csüt. 21:34
Te mit fogadtál meg a hagyományos hifista ajánlásokból, mit próbáltál ki közülük anélkül, hogy előtte eldöntötted/tudtad, hogy mi lesz az eredmény?
Nagyjából a teljes ezo irányt végigteszteltem, moziban is: switchek, LAN kábelek, tápszűrők, tápkábelek, fali aljzatok, hálókártyák, újraórajelezés, kábeltartók, interkonnektek, hangszórókábelek, USB szűrők, optika vs koax, HDMI kábelek (képre is), és ez csak ami eszembe jut. Egy ideig jártam az országot, hátha tényleg van valami, ennyi ember nem tévedhet, de mindenhol a szakmai jóslatoknak volt igaza, a tulaj se ment át a vakteszten, hátha csak én lennék süket. Sokkal nagyobb, valódi, mérhető dolgokkal sem. Egyszerűen csak az logikus konklúzió, hogy ez egy akkora konteó, ami a laposföldesek számával vetekszik. Sajnos ennek az ellenkezője lett igaz, a mérnökök toronymagasan verték a kábelesek fülét lényegében az összes valódi hallgatási teszten.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7654

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

VoidX írta:
2024.02.29., csüt. 21:30
chord_ írta:
Case in point, az a megbízhatóbb. Egyébként a füled sem emlékszik, próbálj meg egy gyanútlan vendégnek kétszer ugyanazt lejátszani, majd kérdezd meg, mi változott. Ki fog találni valamit mindenki. Bocsánat, nem ki fog találni, hanem tényleg máshogy fogja hallani, mert eltorzul az előző emléke, illetve még másra is figyel. Ennyire van auditív memóriánk. És erre alapozzátok a teljes érvrendszereket, konkrétan semmi más nem hangzott el, csak hogy "én hallom".

Ez nem neked szól, te normálisan próbálkozol, csak nem akarok új kommentet kezdeni: én az egész hisztiben, amit itt a kábelesek letolnak, csak azt látom, hogy nem mernek megpróbálni egy otthoni 3 perces vaktesztet sem. Olvassátok át az elmúlt pár nap történéseit, és mutassatok rá, hogy ki említett bármi konkrétumot, nevezett meg jelenségeket vagy metodikákat, vagy lobogtatott a mindenható tapasztalatán kívül bármi mást, csak egy egyszerű megismételhető tesztet vagy valami random szakszót kontextus nélkül, ezen a ponton nekem már az is elég, csak ne a könnyeket kelljen lapátolni. De nincs.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

VoidX írta:
2024.02.29., csüt. 18:43
Tctronic írta:
2024.02.29., csüt. 18:39
Hát még jó kábelekkel milyen lehetne. ;) :napsut:
Felőlem jöhetnek vaktesztelni, eddig úgyis csak 40-0 van a teszt javára. Olcsó kábel van hasonlítani :D
ettől egyszerűb. ha felteszel valamit youtubera, amit a cucoddal játszol le. ki tudja, lehet látunk valamit. de ne egy csaj kesergjen rajta, mint régenvolt bemutatókon. de lehet több, kb fél-egypercesekből összevágni. engem érdekel, sose tudni.
halfnote.hu

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

chord_ írta:
Case in point, az a megbízhatóbb. Egyébként a füled sem emlékszik, próbálj meg egy gyanútlan vendégnek kétszer ugyanazt lejátszani, majd kérdezd meg, mi változott. Ki fog találni valamit mindenki. Bocsánat, nem ki fog találni, hanem tényleg máshogy fogja hallani, mert eltorzul az előző emléke, illetve még másra is figyel. Ennyire van auditív memóriánk. És erre alapozzátok a teljes érvrendszereket, konkrétan semmi más nem hangzott el, csak hogy "én hallom".

Ez nem neked szól, te normálisan próbálkozol, csak nem akarok új kommentet kezdeni: én az egész hisztiben, amit itt a kábelesek letolnak, csak azt látom, hogy nem mernek megpróbálni egy otthoni 3 perces vaktesztet sem. Konkrétan ez minden, ami ahhoz kell, hogy a szuperhallásra bizonyítékot adjanak. De valahogy csak nem sikerül.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 886

Hozzászólás Szerző: fererencz »

fapaci írta:
Lefelé a lejtőn ritkán mondjuk, hogy Isten hozott!, most mégis egyazon szövegkörnyezetbe kerültek.

Megélt már ez a topik egy s mást, de ami pár napja zajlik itt, az már szerintem sokaknál okoz heveny emésztési zavarokat, nekem is kavarog a gyomrom tőle. Vagyunk itt néhányan mérnökök, akik láttunk már mérési adatokat és összetett képleteket, de ezred dB különbségeket és a mérőmikrofonok mindenhatóságát vallási szintre emelni... Hát ezt eddig még senki nem gondolta jó ötletnek.

Általában a realista oldalon állok és nekem is (túl) nagy a pofám néha, most mégis én szeretnék egy kis visszafogottságot kérni az ide szabadult Pro és Hard vektoroktól. Lehet, de nem érdemes fizikai törvényekkel villogni szubjektivitással és érzelmekkel annyira átitatott tevékenységek környékén, mint a HiFi és a zenehallgatás. A ProSzoftver oldal legalább annyira erős és létre jogosult, mint a ti lovatok. Aki műszaki diplomákat és szakmai előmenetelt lobogtatva vonja kétségbe, hogy mindenkinek joga van eldönteni, neki mi tetszik és nem látja be, hogy szubjektív jellemzőket semmilyen műszer nem képes objektíven mérni, az szerintem erősen eltévedt a szétgurult tablettáit keresgélve. Önmagában is kellemetlen a helyzet, amit nem feltétlenül kellene azzal súlyosbítani, hogy telekiabáljátok az utcát.
Csak én érzek itt ferdítést, de vastagon?

Ezúton is szeretném megköszönni Kammerernek, hogy idecsempészett egy kisebb folyamot onnét. Hol látod, hol látja bárki más, hogy az emberi oldal, az érzelmek ki vannak zárva, vagy alá vannak rendelve az értelemnek, Provektoréknál?

Nem csoda, ha kavarog a gyomrod, de biztos attól, hogy "minket" szánsz? Talán nekem is, de legalább úgy Neked is van okod szégyellni magadat! Mondom ezt minden irántad és mások iránt is érzett tisztelettel, és nagyon sok dologért elismeréssel.
Nem szotkam hibázni.

zbiro32
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 157

Hozzászólás Szerző: zbiro32 »

VoidX írta:
Rock60 írta:
2024.02.29., csüt. 18:26
Ha valóban segíteni akarnál, azt a néhány embert megkeresnéd privátban és felhomályosítanád, hogy élete baklövését kívánja elkövetni - hiszen Te tudod.
Erről nyílván szó sincs, hiszen akkor dugába dőlne a valós szándékod.
Tehát egyenként írjak rá mindenkire, hogy "helló, téged épp átvert emberek visznek bele a rosszba, vagy ennél is rosszabb történik", mintsem gyökerestül tépjem ki a dezinformációt? Tök jó, ha a hozzá nem szólók csak ezt az oldalt látják...

Inkább mondok jobbat, mert végre van hifim Budapesten is, nem csak a világ végén Nagykanizsán. Ugorjatok át, és meg tudom mutatni, hogy jelenleg hogy áll a valódi tudomány, milyen az igazi dinamika, mi is az, ha tényleg van szeparáció. Garantálom, hogy olyat fogsz hallani, amit még soha. És még itatásban is tudok újat mutatni, nálam sör helyett koktélok vannak, és abból sem az egyetemista szarok.
Szerintem akár be is zárhat az AVX:
Van itt egy pár vájtfül fórumtárs, akik több, mint egy évtizede vitatkpznak, érvelnek,
de szerencsére jött egy új tag, aki irányt mutat, és rögtön "logikusan" bebizonyította, hogy a mi füleink, és agyaink összesen nem érnek fel a telefonmikrofonjával...
Nincs itt semmi látnivaló elvtársak, mindenki mehet lefeküdni...
KEF LS 50 Wireless
Soundarts állvány, Sounndcare Superspikes talpak
Saec AC 600 - tápkábelek, Hydrasound Next Carbon Gold ethernet
Lenovo NAS - ( Minimserver)
Clarus dupla analóg tápegység

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1426

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

fapaci írta:

Vagyunk itt néhányan mérnökök, akik láttunk már mérési adatokat és összetett képleteket, de ezred dB különbségeket és a mérőmikrofonok mindenhatóságát vallási szintre emelni... Hát ezt eddig még senki nem gondolta jó ötletnek.
Aki műszaki diplomákat és szakmai előmenetelt lobogtatva vonja kétségbe, hogy mindenkinek joga van eldönteni, neki mi tetszik és nem látja be, hogy szubjektív jellemzőket semmilyen műszer nem képes objektíven mérni, az szerintem erősen eltévedt a szétgurult tablettáit keresgélve.
Ennél szebben én sem fogalmazhattam volna, max, ha mérnök lennék. :D
:tutiok:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

VoidX írta:
2024.02.29., csüt. 17:02
revox írta:
2024.02.29., csüt. 16:54
az, hogy valamire van magyarázat, nem jelenti, hogy bárki ennek birtokában is van
Oké, Jézus kártya kijátszva, akkor engedjük el ezt a vonalat. Marad az, hogy miért csak akkor sikerül ezeket hallani, amikor egymás közt megy a circlejerk, bármilyen mérési metodika nélkül? A vaktesztek miért buknak sorra? Miért nem mertek tömörítések közt se vaktesztelni, mikor azt mondjátok, hogy az asszony is hallja a konyhából?
revox írta:
Általában megfigyeléseken, próbálgatásokon alapul az egész mizéria
Ugye olyan sose fordulhat elő, hogy valaki azzal indokolja meg az eltapsolt vagyonát, hogy jobbnak látja, amit vett... Mind tökéletesen objektívek vagyunk.
revox írta:
A hangminőség nem mérhető jellemző.
Ez az átfogalmazása annak a tévhitnek, hogy az ember füle jobb a mikrofonnál. Te meg tudsz mondani 0.001 dB különbséget? A legalja mobilom gyári mikrofonja képes erre. Az konkrétan ki tudja mérni, ha egy zsebkendőt odébbteszek a szobában. Szóval miért is alkalmasabb egy ember a hangminőség megítélésére, mint bármilyen mérés?
revox írta:
Pl amikor megjelent a Kondo KSL technológia, az nem egy tudományos kutatással kezdődött, csupán megfigyelték, hogy a régebben bundon álló ezüstzsinórokból készített hangszedők jobban szólnak.
"Ha a távolba nézek, nem egy körívet látok, tehát a Föld lapos." Komolyan, itt tartunk?
revox írta:
Ebből lett a KSL technológia, amiért egy összekötőért ma ki kell pengetni 3600EUR-t méteres szettben. Ez megfelezve alkalmas a digitális koax összeköttetésre futómű és dac között, ami nem analóg jelközvetítés, mégis hallható. Ennyi erővel, bár sose próbáltam, mert nem képezi érdeklődési körömet a hálózati lejátszós, holtbiztos, hogy a LAN kábelek között is van hangbéli eltérés.
"Nem próbáltam, de biztos így van." Na az a helyzet, hogy én próbáltam, a tulajjal vakteszteltem, 4/10 lett az eredmény. És ez az első vakteszt volt, amivel házhoz mentem. Őszintén hallani akartam, és amikor a szemem előtt cserélte, hallani is véltem. Csak hát az embernek is vannak mérési hibái, amit a teszt igazolt is. Minden teóriának úgy állok neki, hogy az akár igaz is lehet, de sajnos ezt a kábeles béltekervényt bárhogy nézzük, csak szar jön ki a seggén.
ez kicsit hosszú, így este, meg ez a buli már lepörgött régebben a villamosmérnkökökkel. akik szerint ha két kábel mérhető (ismert) paraméterei egyezőek, azoknak egyformán kell szólnia. Abban az időben vetették papírra a kétfázisú "törvényt", ami kimondja:

"Az első felében kimondja, hogy ha egy mérnök és egy hifista azon vitatkoznak, hogy egy jelenség létezik e, akkor mindig, minden körülmények között a hifistának van igaza. Ez nem egy elméleti fizikai törvény, mint a relativitáselmélet vagy hasonlók, hanem tapasztalati törvény, úgy hetven évre visszamenőleg. Amit a hifisták hallani vélnek, az létezik is. A törvény második fele viszont kimondja, hogy ha ezek után a hifista büszkén meg is akarja magyarázni elektroakusztikai terminusokban, hogy miért van ez így, akkor okvetlen nagy marhaságot fog mondani! "

Ezt nyugodtan lehet adoptálni a jelenkor összefeszülésére. Aztán tisztán látszik.hogy ezek alapján bárkitől. bármit kérni, hogy bizonyítsa,... mindenki jobban jár, ha nem teszi :D

de nemigazán értem ezt a dolgot. ha nem érdekelnek a madzagok, xard le. értelmesebb dologkra is el lenet pengetni 3600eurot, főleg, hogy egy kábel, nem kábel.

vannak még olyan giccses dolgok, hogy mindig a másként gondolkodók vitték előre a világot, de az már fölös kör.
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1426

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

VoidX írta:
2024.02.29., csüt. 18:46
Rock60 írta:
2024.02.29., csüt. 18:44
Ok, köszönöm, megegyeztünk, elfogadom a meghívást ! :tutiok:
Sietek, de amíg oda nem érek, addig ne írj semmit, különben oda az egyezség... :smile49:
Éppen a "kábelesek nyitottabbak" elvet látjuk a működésben.
Csak azt látjuk, hogy buktad az egyezséget, és a provokációt sem adtad fel. :noproblemo:
Hidegen hagy. :smile49:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3456

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

VoidX írta:
Off.

És még szerény is vagy! :smile53:

A sörrel amúgy mi a baj? Mitől "jobb" egy koktél?

On.
Csak a Marantz! :-D

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”