wittao írta: ↑2024.02.25., vas. 09:46
KisMarci írta: ↑2024.02.25., vas. 08:51
ZolaBA írta: ↑2024.02.25., vas. 05:51
Óvatos kérdés... Nem lehetne szabályzatba foglalni, hogy elfogadott ékezet nélkül írni?
illetve, hogy ezáltal nem elfogadott az ékezet miatti mindennapos hiszti...
Könyörgöm, még csak pár napja temették el Grétsy Lászlót és már szarunk bele a saját nyelvünkbe???
Nem tudom, hogy miota hasznalsz szamitogepet, en mondjuk tobb, mint 30 eve… akkor meg nem is volt magyar billentyukiosztas, mint ma. Grétsy László akkor elt es virult, es egyszer sem hallottam tole azota sem olyan kinyilatkozast, amelyben a szamitogepes ekezetek nelkuli irast ostorozna. Ha tudsz ilyenrol, legyszi kuldd el. Szep es jo dolog ot idezgetni ilyenkor, es egy kicsit moge bujva allitani dolgokat. Koszonom!
Biztos sokan vannak, akik attol erzik magyarabbnak magukat, hogy ekezeteket hasznalva gepelnek egy forumon, vagy eppen nagy Magyarorszag matricat ragasztanak a lokharito fele. Szerintem ezt mashogy “merik”. Mindenki ugy elvez, ahogy tud.
Mi meg anno igy irtunk ekezeteket, amikor nagyon kellett, nem tudom ez ismeros-e:
https://symbl.cc/hu/alt-codes/
Nem igazán értem, miért magyarázat erre, hogy 30 évvel ez előtt nem, vagy csak nagyon körülményesen lehetett ékezetekkel írni? Szerencsére ennek ma már semmi akadálya. Szerintem az sem kifogás, hogy telfonról/tapletről ékezetekkel lassabban lehet írni. Ez csak egy fórum, ami hobbival kapcsolatos! Itt semmi sem sürgős, semmi sem időre megy, és semmi veszteni valód nincs, ha 1-1 kommentet néhány másodperccel később tudsz elküldeni.
Nekem "csak" telefonom és tabletem van, én ezekről írok, asztali pc-m nincs, de mégsem gond, vagy kényelmetlenség, hogy ékezetekkel írjak. Felteszem, ezzel sokan vannak meg így.
Érdekes, mikor valaki feltűnik, aki látványosan sok helyesírási, vagy fogalmazási hibával kommentel, azt kő keményen betámadják, lehurrogják, kigúnyolják, hogy miért nem tiszteli meg annyival a fórum tagságat, hogy helyesen ír? Szerintem az ékezetek nélküli írás, ugyanannyira tiszteletlen az olvasóközönség felé, mint a helyesírási hibáktól hemzsegő komment.
Azt sem értem, miért kell azt sugallni, hogy ezt a magatartást a többségnek el kell fogadni, mert ez így is jól van. Ha minden igaz, itt a többség inteligens, tanúlt ember, nem hinném, hogy e felé kellene sodródni, és azt sem érzem elfogadható magyarázatnak, hogy "ha nem tetszik, akkor ne olvassam a kommentjeidet".
Persze vannak olyan esetek is, mikor a kommentelő technikailag akadályozva van, és nem önszántából ír ékezetek nélkül. Bár ezekre a helyzetekre is biztosan van megoldás, lásdd például Tonee73 esetét, tudtommal Ő Angliában él, de mégis meg tudja oldani, hogy ékezetekkel írjon.
Szerintem ez nem egy követendő, és elfogadásra érdemes viselkedés.
Tudom, most jön az, hogy miért kell ilyen piti dolgokon fennakadni.
Szerintem nem annyira piti dolog, és más, hasonló esetek is, pl. notorius offolás sem nagyobb probléma, azt mégis szankcionálja a fórum.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech