dixie-chicken írta: ↑2024.02.16., pén. 16:43
NJ_ írta: ↑2024.02.16., pén. 11:50
dgab írta: ↑2024.02.16., pén. 08:47
A sercegés pedig sajnos zavar, ez van.
Csak érdekel, hogy lehet-e esetleg a dologgal mit kezdeni.
De akkor ezek szerint nem nagyon.
Hello,
amikor még (en) foglalkoztam vele, akkor kb. az alabbi 8 dolgot csinaltam a pattogas es serceges (es magas alapzaj) eltuntetese ill. csokkentese erdekeben:
1. Ovatos gozoles Shark gozolovel
https://images.app.goo.gl/bqJzWX4siaLK1u5T8
2. Nitty Gritty Pure 2 tipikus alkoholos tisztito folyadekkal vakumos mosas
3. 10 csepp Dr-Wack CW1:100 szelvedomoso folyadek
CW1:100 Insekten-Entferner Gel
VAGY
X-O haztartasi szagtalaníto koncentratum a nedves lemezre
X-O Concentrate – XO USA LLC
4. Jo minosegu kefevel (pl. Osage Audio) eloszlatas, majd az eloszlatott keverek vakummos leszivasa
5. Ismetelt vakumos mosas az alkoholos (NG pure 2) folyadekkal
6. 3 X LP lejatszas
7. 3. lejatszaskor Tascam DR-100MKIII-vel SD kartyara mentettem.., onnantol legtobbszor ezt hallgattam..🫣

8. A fentiek 90-95%-ban jelentos javulast hoztak. De a maradek serult tovabbra is zavaroan sercego pattogo lemezeket kidobtam es ujakat vettem helyettuk.
Udv., J
>
@NJ,olyan vélemény/tapasztalat esetleg hogy nem minden lemezjátszó futómű+kar párositás kezeli egyformán ezeket a minimálisnak nevezhető sercegéseket (ugyanazon hangszedő használatával... )
ugorjuk át azt az elméletet,hogy egy jó lemezjátszónak "semleges" hangja van,nincs olyan hogy ennek most egy kicsit "zártabb hangkaraktere van",még a másiknak egy kicsit "nyiltabb",értelemszerűen,az amelyik "zártabb hangkarakterű" eltünteti (minimalizálja) a minimális sercegéseket,még a nyiltabb hangkarakterű,ezeket a minimális sercegéseket,jobban a felszinen tartja ?...
zárjuk ki a rendszer többi elemét...
Ok. Átugrom.
Helyette ez, hogy tetszik(?):
“
Jobb rendszerben minden jobb”

Ok, nem poenkodok, de ez nincs messze az valosagtol..

Csak ismetelni tudom: az analóg reprodukció a “jol csinalt” részletek láncolata. Legyen az eszkoz vagy beallitas, a lanc minden eleme fontos.
Ezert - ahogy kerted - kizarhatnam a rendszer tobbi “elemét”, de inkabb osszefoglalom, szerintem mi kell a jobb lemez “zajszinthez”(?) A vegen lesznek az altalad kerdezett hangszedo hangkar viszonnyal kapcs. valaszok:
1. Jobb lemeztisztitasi es tutisztitasi modszer (Ezekrol, a referenciaimrol korabban irtam)
2. Jobb hangszedo beallitas a kovetokepesseg minosegehez
Egy lenyegeset kiemelve: minel pontosabb az SRA, annal halkabb lesz a lemez.
Referencia: Wally, Acoustical Systems
3.Jobb minosegben preselt lemezek (pl. a hő és a hőeloszlás szabalyozasa preseleskor)
Referencia(?): nem tudom, sok jo hasznalt lemez van, es sok uj bovli. Fejlodnie kellene tobb mai lemezkiadoknak.
4. Jobb, modernebb tuprofilok
- ha a tucsucs nagyobb letapogatasi feluleten (r/R) ül a barázdában, akkor a hangszedo egy (el)használt LP barázdfalaban olyan modulaciokat is kepes kovetni amelyek még nem sérültek pl. egy kúpos tüprofil által.
- modern metszesu tuprofilok, pl. micro ridge, fine line, vdH, replicant stb. csökkentik a belso barazda torzitast és javítjak a magas frekvenciák tisztaságát, mondhatni csendesebben futnak.
5. Jobb minosegu futomu - különösen a tányér
Ebbol a szempontbol, szerintem, nincs jobb mint egy jól csillapított, nagy tömegű, nagy tehetetlensegű tányér. Referencia: Micro Seiki es klonjai
6. Az analog lelke: jobb minőségi phono előerősítő, nulla visszacsatolással
- visszacsatolást hasznalo fonoaramkorok a pattogasokat es sercegeseket is hangsulyozhatjak. Altalanosan lehet, hogy zajosabbak a csöves előerősítők (visszacsatolassal), mint a felvezetosok, de kevesebb pattogast és sercegest okoznak. A hurok visszacsatolás nélküli csöves előerősítők nagyon keves patt. es serc. produkalnak
- a visszacsatolas eredmenye, egy, a hanghoz hozzáadott recsegésréteg. Ez a fonóáramkörökben jelenlévő terjedési késleltetés miatt lehet, amit a hurok visszacsatolás tovabb ront. Ettol ez a “hangreteg” egyre hangosabban jelenhet meg
Szoval ez fonoaramkori konstrukcios kerdes is.
Referencia: Lamm, Wavestream, VAC, Doshi, Simm, Klyne, JRDG
7. Hangszedo hangkar parositas
A hangkar szerepe, hogy mechanikus felüláteresztő szűrőként funkcionaljon a hangszedo számára.
- a rezonancia frekvenciajuk felett a hangkar mozdulatlan, és lehetővé teszi a hangszedo számára, hogy kövesse az LP barazdat.
- a rezonancia frekvenciajuk alatt a hangkar ugy mozog, hogy mentesitse a hangszedo tuszarat és felfüggesztését a nem zenei bemenetek reprodukálásától. (Ide tartoznak a nem központos lemezek, a vetemedett lemek, es a hangszedo lemezre történő leengedese/ cuing.)
Ezért egy magasabb hangszedo hangkar rezonancia frekvencia választás jobb lehet a követesi minoseghez, de nem feltetlenul jobb a vegso hanghoz, mivel a hangkar ugy fog mozogni, hogy kozben tompitja a hangszedot a barazda jeleitol, amelyeket követnie kell.
Ha jo a lemezjátszó felfüggesztése, beleértve a váz/ állvány szerkezetét és a padló strukturajat is, a motor(ok) pedig csendesek, akkor en a hangszedo hangkar rezonancia frekvenciáját az alsó ~7-8 Hz-es tartományban szoktam beallitani.
A követokepesseget, valamint a serceges es pattogas zajszintjet a hangkar csapágy kialakítása (lazabb unipivot, merevebb gimbal vagy konvecionalis, meg merevebb magneses, suritett levegos), az ellensúly kialakítása és a headshell és karszar(cső) hajlító ill. csavaró rezonanciái is befolyásolják. (Ez mas dolog, mint a hangszedo hangkar rezonancia.) Ebbol a szempontbol:
- a kevésbé merev, ezert rezonánsabb hangkarok eseten jobb szokott lenni a hangszedo hangkar rezonancia frekvenciat magasabbra allitani
- A merevebb hangkarok, mint pl. a Kuzma 4point, az ujabb Safir9, de a carbon Triplanar, vagy a szuper kompozit Graham phantom elite is, jobban szoktak szolni alacsonyabb hangszedo hangkar rezonancia frekvenciákkal
- Epp a nagyobb rigiditas miatt - mivel pl. jellemzoen rovidebb karszarral rendelkeznek mint a legrovidebb 9”-es forgocsaposok, - a lineáris követesu hangkarok halkabban tudnak szolni. Szoval lesznek olyan zajos LP-k amelyek normal hangkarokkal (radialis) mar nem igazan jatszhatoak le, de egy lineárissal igen
Szamomra itt (“zajszint”) ezek a lenyeges tapasztalatok.
Udv., J
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith