A mérhető paraméterek (pl. frekvenciamenet) esetenként eléggé vakvágányra is tudnak terelni.Snipi írta: ↑2024.04.15., hétf. 11:41Nagyjából azt amit részben írtam is : nem biztos, hogy mérhető paraméterekben jó a termék (de még az is lehet, hogy igen, nem értek a méréshez) viszont nagyon élethű hang. Ahogy ezt már többször is leírtam (nem baj, ha nem olvastad vagy nem emlékszel rá, átsiklottál felette) vágjon át a rendszer. Hitesse el velem, hogy a zenészek ott ülnek előttem, ott játszanak. Ne legyen patikamérlegen kimérve a mély, a közép a magas stb. Nem kell, hogy feszes basszusa (vagy milyen?) legyen, vagy egyenletes középtartomány stb. Lehet benne kis piszok is, hiszen a valóság is olyan. Ne magasakat, mélyeket, közepeket - hangokat - halljak, hanem hangszereket. Sőt! A legjobb ha a hangszerek által megmozgatott levegőt hallom. (Persze elektromos-elektronikus hangszereknél ez másképp valósul meg, de nem vagyok PA-ban jártas így ezt nem tudom körbeírni, csak érzések vannak.) Szóval legyen levegős a hang. Ne legyen steril. Legyen olyan mint a valós élet : nem tökéletes, kicsit poros, de legyen szórakoztató vagy éppen elszomorító vagy amilyennek lennie kell. Utálom a tökéletes a legvégső részletekig "kimunkált" hangképet. Szóval mindent összefoglalva, legyen olyan életszagú, vagyis zenei. A zenész fingása, a szék zörgése ahogy "szenved" például vonóhuzigálás közben nem érdekel.Aszpirin írta: ↑2024.04.15., hétf. 11:16Őszinte kíváncsiságból, és teljesen függetlenül a konkrét fejhallgatótól: nálad mit jelent az, hogy "zenei hangú fejhallgató"? Hogyan jellemeznéd a "zenei hangot"? (több kritériumot is felsorolhatsz, ha kell, és van rá kedved/időd)
(nehogy félreérts, tényleg meg szeretném érteni, ki mit ért alatta, ráadásul tervezek egy projektet, amely azt kutatná AI-módzsrekkel, hogy van-e megállapítható/mérhető hangtulajdonság-mintázat ezekhez társítva)
Sok esetben pont az "élethű hang" az, ami nem tetszik az embereknek. Minél jobb egy fejhallgató (is), a jó minőségű felvételek annál jobban fognak szólni, viszont a rosszabb felvételeken a hibák is jobban előtérbe kerülnek. Ugyan ez igaz, ha nem megfelelő elektronikákkal hajtjuk. Sokan ezt nem bírják "megemészteni" illetve nem látják át az összefüggéseket. A legyen olyan, mint a valós élet ez leginkább max koncertfelvételeknél jöhet ki. Nyilván a zene által közölt érzelmeket közvetítenie kell.