istvan01 írta: ↑2024.02.12., hétf. 12:38Ha a PP csőpárt egymás között cseréled a katód/anód áram akkor is marad ennyire aszimmetrikus? És mindkét R/L oldalon fennáll? Elég furcsa.katonaza írta: ↑2024.02.12., hétf. 12:27Az alábbi problémára szeretnék megoldási ötleteket kéreni.
Adott egy oldalanként 1 x ECF80 + meglepően pontosan quad-ba válogatott 2 x EL84 végcsövekkel üzemelő PP.
Adapterrel megmértem a készülékben üzemi állapotban az EL84 végcsövek áramát, a felsőnél 30, az alsónál 40 mA-t mérek. Mindkét oldalon ez a helyzet.
Ha csereberélem a csöveket, akkor is.
Logikám szerint ez nem a cső eltéréséből fakad.
Hogy lehetne szimmetrizálni a végcsövek áramát?
Kb. így néz ki a vége:
2 x EL84.jpg
Ha igen akkor a trafó primerrel lehet lehet baj, de hogy a mind két kimenőtrafóval is azonos?
Ha mégis szimmetrizálnád az anód áramokat, akkor egy-egy 10-22ohm/20W-os kerámia huzal poti a katódok és közös katód RC közé. A poti értékben nem vagyok biztos, nem tudom leolvasni a képedről a katód RC értéket.
Köszönöm a törődést:)
Most már tudok válaszolni mindkét kérdésre:
PP csőpárt egymás között felcserélve:
- a bal csatornán maradt a felsőnél 30, az alsónál 40 mA eltérés,
- a jobb csatornán viszont tovább nőtt az eltérés 20 és 60mA-re.
A közös katód R értéke 135 Ohm.
Még annyi adalék, hogy az egész méricskélést azért kezdtem el, mert az eddigieknél jól hallhatóan torzabban, zavaróan döngősen (mintha elment volna a csillapítás) kezdett el zenélni.