Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités

katonaza
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 8

Re: Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités

Hozzászólás Szerző: katonaza »

istvan01 írta:
2024.02.12., hétf. 12:38
katonaza írta:
2024.02.12., hétf. 12:27
Az alábbi problémára szeretnék megoldási ötleteket kéreni.

Adott egy oldalanként 1 x ECF80 + meglepően pontosan quad-ba válogatott 2 x EL84 végcsövekkel üzemelő PP.

Adapterrel megmértem a készülékben üzemi állapotban az EL84 végcsövek áramát, a felsőnél 30, az alsónál 40 mA-t mérek. Mindkét oldalon ez a helyzet.
Ha csereberélem a csöveket, akkor is.
Logikám szerint ez nem a cső eltéréséből fakad.

Hogy lehetne szimmetrizálni a végcsövek áramát?

Kb. így néz ki a vége:
2 x EL84.jpg
Ha a PP csőpárt egymás között cseréled a katód/anód áram akkor is marad ennyire aszimmetrikus? És mindkét R/L oldalon fennáll? Elég furcsa.
Ha igen akkor a trafó primerrel lehet lehet baj, de hogy a mind két kimenőtrafóval is azonos?
Ha mégis szimmetrizálnád az anód áramokat, akkor egy-egy 10-22ohm/20W-os kerámia huzal poti a katódok és közös katód RC közé. A poti értékben nem vagyok biztos, nem tudom leolvasni a képedről a katód RC értéket.

Köszönöm a törődést:)

Most már tudok válaszolni mindkét kérdésre:

PP csőpárt egymás között felcserélve:
- a bal csatornán maradt a felsőnél 30, az alsónál 40 mA eltérés,
- a jobb csatornán viszont tovább nőtt az eltérés 20 és 60mA-re.

A közös katód R értéke 135 Ohm.

Még annyi adalék, hogy az egész méricskélést azért kezdtem el, mert az eddigieknél jól hallhatóan torzabban, zavaróan döngősen (mintha elment volna a csillapítás) kezdett el zenélni.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3488

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

katonaza írta:
2024.02.12., hétf. 12:27

Adott egy oldalanként 1 x ECF80 + meglepően pontosan quad-ba válogatott 2 x EL84 végcsövekkel üzemelő PP.

Adapterrel megmértem a készülékben üzemi állapotban az EL84 végcsövek áramát, a felsőnél 30, az alsónál 40 mA-t mérek. Mindkét oldalon ez a helyzet.

Kb. így néz ki a vége:
2 x EL84.jpg
Ha a PP csőpárt egymás között cseréled a katód/anód áram akkor is marad ennyire aszimmetrikus? És mindkét R/L oldalon fennáll? Elég furcsa.
Ha igen akkor a trafó primerrel lehet lehet baj, de hogy a mind két kimenőtrafóval is azonos?
Ha mégis szimmetrizálnád az anód áramokat, akkor egy-egy 10-22ohm/20W-os kerámia huzal poti a katódok és közös katód RC közé. A poti értékben nem vagyok biztos, nem tudom leolvasni a képedről a katód RC értéket.

katonaza
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kb. így néz ki a vége:
2 x EL84.jpg
2 x EL84.jpg (10.37 KiB) Megtekintve 2674 alkalommal

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2721

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Üdv.

Egy DS025 transzformátorhoz lehet tudni milyen vastag és főleg milyen hosszú vezeték szükséges? (kb. legalább méter pontossággal)

Köszi.
DS025.jpg
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2746

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Ennek a 20kHz/1W FFT-nek (7242 PSE no NFB) nem nagyon van zenei vonatkozása, de a kizárólag mérésekkel foglalkozók alaposan kielemezhetik :D
TJ.
Csatolmányok
7242 tube PSE amplifier FFT 20kHz 1W_resize_87.jpg
7242 tube PSE amplifier FFT 20kHz 1W_resize_87.jpg (88.21 KiB) Megtekintve 3403 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Egy karácsonyi ajándéknak köszönhetően :smile53: eddig el nem végzett méréseket tudok publikàlni a 7242 PSE erősítőről.
1kHz/1W és 10kHz/1W teljesítmény mérésnél készültek a fotók, amiből az jön le, hogy 1kHz-nél kb. a műszer méréshatára alatt van a második és harmadik harmonikus - gyakorlatilag eltűnik a zajban.
A 10kHz-es mérésnél - 50dB alatt van a második harmonikus, a harmadik már a - 60dB-nèl.
TJ.
Csatolmányok
7242 tube PSE amplifier FFT 1kHz 1W.jpg
7242 tube PSE amplifier FFT 10kHz 1W.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

bigkópé írta:
2023.12.16., szomb. 13:31
tunerman írta:
2023.11.23., csüt. 21:54
Visszatérve a topik eredeti céljához, felteszek két oszcilloszkóp fotót, a legújabb ötletem mérhető eredményéről.
A 7242 PSE négyszögjeleinek a frekvenciája 1kHz/5kHz/2v/div. állásban.
TJ.
A fotó csal, vagy tényleg ilyen rossz a felfutási idő az 1k-s négyszögjelen. Ha az utóbbi, akkor ezzel a megoldással kár kísérletezni.
Az 1kHz-es négyszög fotóján alig látszik a felfutási idő, egyáltalán milyen NO NFB--s elektroncsöves SE erősítőn van ennél gyorsabb?
Van róla fotó?
TJ.
Csatolmányok
7242 tube PSE 1kHz square sign foto.jpg
7242 tube PSE 1kHz square sign foto.jpg (85.53 KiB) Megtekintve 3674 alkalommal

bigkópé
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: bigkópé »

tunerman írta:
2023.11.23., csüt. 21:54
Visszatérve a topik eredeti céljához, felteszek két oszcilloszkóp fotót, a legújabb ötletem mérhető eredményéről.
TJ.
A fotó csal, vagy tényleg ilyen rossz a felfutási idő az 1k-s négyszögjelen. Ha az utóbbi, akkor ezzel a megoldással kár kísérletezni.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Végül mégis megváltoztattam a bootstrap megoldással kapcsolatos hozzáállásomat és kihagytam az utánhúzó ellenállást, és a hozzátartozó JFET-es áramgenerátoros bias tápot.
Inkább a további egyszerűsítést :smile53: , és az ezzel járó "kevesebb alkatrész jobb hang" hatásvadász szlogent választottam.
Most az R1 és R2 ellenállások kettős kihasználtsággal működnek, egyszer a fix BIAS feszültségének az ellenállás osztóját alkotják. A további szerepe az R1-nek mint a 7242 katódkövető rácslevezető ellenállása, míg az R2 az NC15 interstage transzformátor szekunder köri lezárását is adja.
Jelenleg így az erősìtő elvi kapcsolása 8 darab alkatrészt tartalmaz :D
TJ.
Csatolmányok
7242 tube PSE amplifier fixed bias.jpg
7242 tube PSE amplifier fixed bias.jpg (48.49 KiB) Megtekintve 3715 alkalommal

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

A legutolsó áramköri módosítás meghozta az eredményét a négyszögátvitel feljavítása után a no NFB torzítási adatban is.
1kHz/0,5W/0,02% THD-t mértem, amiben benne van a jelforrás hanggenerátor torzítása + 50Hz + 100Hz maradéka.
TJ.
Csatolmányok
7242 tube PSE 1kHz 0,5W 0,02% THD.jpg
7242 tube PSE 1kHz 0,5W 0,02% THD.jpg (70.51 KiB) Megtekintve 3816 alkalommal

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

TJ.
Csatolmányok
7242 tube PSE 1kHz square sign foto.jpg
7242 tube PSE 1kHz square sign foto.jpg (85.7 KiB) Megtekintve 3935 alkalommal
7242 tube PSE 5kHz square sign foto.jpg
7242 tube PSE 5kHz square sign foto.jpg (94.03 KiB) Megtekintve 3935 alkalommal

katonaza
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Több, általam nagyra becsült, az asztalra valamit már letett hazai szakember itt arra fecsérli az energiáját, hogy egymást csesztesse, ahelyett, hogy egymaga, vagy együttesen alkotna.
Ne már.

Szerintem borzalmas világ lenne, ha mindenki pont olyan volna, mint én.
Üdvözlöm a változatosságot, az eltérő vágyakat, igényeket, ízlést.

Erősítő kérdésben a szélsőségesen csekély és a lehető legtöbb (ebbe beleértem a spec hibakorrekciós áramköröket, lsd. pl. Quad405 alapúak) visszacsatolással működő erősítők között van egy darabszámra brutálisan széles köztes tartomány (se nem túl sok, se nem túl kevés), ami tarolja a piacot.
De mi a baj ezzel?
Javaslom, ne csináljunk egyik irányzatból sem vallási kérdést, csak azért, mert valakinek a hallása/ízlése/preferenciája alapján neki az a legmegfelelőbb.

Az én hallásomhoz és ízlésemhez roppant közel áll a NVCS teljes elhagyása.
Az elmúlt 20 évben kb. azzal kezdte minden új szerzemény nálam a karrierjét, hogy átfogó visszacsatolás off (akár egészen brutális/barbár módon, az ellenállás lábának kiforrasztásával).
Aztán vagy ment, vagy maradt.

Végül senkire nem célozva szeretnék megosztani egy személyes tapasztalatot.
Egy jól képzett hazai villamosmérnök számára kizárólag az egyetemen tanultak léteznek.
Egészen addig, míg be nem bizonyítod neki az ellenkezőjét.
Mert nem hülye, vagy süket, csak a nyílt gondolkodással szemben a lexikális tudás hangsúlyú oktatási rendszer foglya.

Simán lehet, hogy mindez off.
Nyugodtan töröljétek ki.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7571

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Most már tényleg jó lenne befejezni, pláne az OFFolást. Ne kelljen már megint... :rolleyes:
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Fody írta:
2023.11.06., hétf. 11:25
hodyka írta:
2023.11.05., vas. 17:34

Valami jó D osztályút hallottál már ?
Még nem, nem azért mert nem szeretem, az ismerőseim között nincs olyan aki hallgat!
A Vendégem vagy ha gondolod
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.11.07., kedd 08:18-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Fody
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 21

Hozzászólás Szerző: Fody »

hodyka írta:
Fody írta:
2023.11.05., vas. 15:42
Én hallottam a Jenő erősítőjét, nem is egyet, gyönyörűen szólt. Egy erősítőjét össze is hasonlítottuk több nagyágyúval, és mindet tönkre verte felbontásban. Az is érdekes hogy sok nagytudású úriember van itt, akiktől még semmit nem hallottunk, ergó most is csak Jenő képviselte az Audio Hobby-t! A többi igen tisztelt szakértő miért nem hozott valami produktumot. Szívesen meghallgattuk volna, és akkor tudunk másról is véleményt mondani, de addig…😁😁😁
Még nem, nem azért mert nem szeretem, az ismerőseim között nincs olyan aki hallgat!

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Deenoo írta:
2023.11.05., vas. 22:36
Aki megismerkedne a csöves (hibrid) erősítők belvilágával, netán maga is építene ilyet, esetleg segítségre lenne szüksége, számukra nyílt ez a fórum.

Tökéletesen egyetértek ezzel a véleménnyel, csak van egy kis bibi :smile29:
Az elmúlt napokban többször is próbáltam visszaolvashatóan a hozzászólók egy jól körülhatárolható részét erre figyelmeztetni.
Erre mi történik?
Minden más szóba került, csak az nem amit beìdéztem tőled :D
TJ.

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 29

Hozzászólás Szerző: Deenoo »

Rock60 írta:
2023.11.05., vas. 21:32
Deenoo írta:
2023.11.05., vas. 16:32

Semmitmondó/vádaskodó/szakmaiatlan magánvélemény.
Tehát OFF!
Nyilván atomerőművekkel, közlekedéssel, űrkutatással, gyógyászattal előhozakodni, az nem OFF a csöves erősítő topicban.

Ha szakmai érvekre vágysz, Tunerman elmagyarázza, és ha akarod le is rajzolja Neked. Szakmai szakvéleménnyel.

Egy felhasználótól ezt ne várd el.
Lehet, hogy újat mondok Neked, de mielőtt a hifista eldönti, hogy melyik készüléket vásárolja meg, azt előtte meghallgatja, összehasonlítja másik termék hangjával, stb...
/Tudod, puding próbája az evés./
Annak alapján dönt, az ö semmitmondó, vádaskodó, szakmaiatlan magánvéleménye alapján, a helyett, hogy frekvenciaválaszokat és egyéb műszaki paramétereket szakmailag tökéletesen felvázoló cetliket böngészne.
Ez a topik-ahogy maga T.J is jelezte- szakmai/műszaki fórum. Tehát nem a magánvélemények lennének relevánsak, hanem a műszaki tartalom! Jenő alkotásait számtalan elégedett tulajdonos tudná méltatni DE ez a topik nem erre való! Szerintem.
Aki megismerkedne a csöves (hibrid) erősítők belvilágával, netán maga is építene ilyet, esetleg segítségre lenne szüksége, számukra nyílt ez a fórum. Cáfolja meg az aki nyitotta. Ezt gondolom.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1351

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Deenoo írta:
2023.11.05., vas. 16:32

Tehát OFF!
Nyilván atomerőművekkel, közlekedéssel, űrkutatással, gyógyászattal előhozakodni, az nem OFF a csöves erősítő topicban.

Ha szakmai érvekre vágysz, Tunerman elmagyarázza, és ha akarod le is rajzolja Neked. Szakmai szakvéleménnyel.

Egy felhasználótól ezt ne várd el.
Lehet, hogy újat mondok Neked, de mielőtt a hifista eldönti, hogy melyik készüléket vásárolja meg, azt előtte meghallgatja, összehasonlítja másik termék hangjával, stb...
/Tudod, puding próbája az evés./
Annak alapján dönt, az ö semmitmondó, vádaskodó, szakmaiatlan magánvéleménye alapján, a helyett, hogy frekvenciaválaszokat és egyéb műszaki paramétereket szakmailag tökéletesen felvázoló cetliket böngészne.

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

tunerman írta:
2023.11.05., vas. 17:44
hodyka írta:
Fody írta:
Én hallottam a Jenő erősítőjét, nem is egyet, gyönyörűen szólt. Egy erősítőjét össze is hasonlítottuk több nagyágyúval, és mindet tönkre verte felbontásban. Az is érdekes hogy sok nagytudású úriember van itt, akiktől még semmit nem hallottunk, ergó most is csak Jenő képviselte az Audio Hobby-t! A többi igen tisztelt szakértő miért nem hozott valami produktumot. Szívesen meghallgattuk volna, és akkor tudunk másról is véleményt mondani, de addig…😁😁😁

Ezt nem kellett volna - ez a csöves erősítő építés topik!
(gerilla marketing?)
TJ.
A valósághoz való hűség kedvéért:
DIY csöves (vagy hibrid) erősítő építés. Áll a címben.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
Fody írta:

Ezt nem kellett volna - ez a csöves erősítő építés topik!
(gerilla marketing?)
TJ.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.11.05., vas. 17:55-kor.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Fody írta:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.11.05., vas. 17:55-kor.
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

bocs.gif s
Fody írta:
MOT64 írta:
2023.11.04., szomb. 17:02
SoundMania írta:
2023.11.04., szomb. 16:42
A csövek kiszorulásának az általad említett területekről a méretek, árak, fogyasztás hőmérséklet miatt szorultak ki. A hifiben ezek sokadlagos szempontok.
Ez nem igaz. Pl. az atomerőművi technikában pont nem érdekes sem a méret, sem a fogyasztás, sem az ár, de még a hőmérséklet sem. Plusz a csövek bírják a rádióaktív sugárzást, a félvezetők nem. Tehát minden a csöves technika mellett szól. Mégsem találsz egyetlen csővel működő egységet sem az atomerőművekben. És ez csak egy példa, de elgondolkodni ezen is érdemes, hogy miért nem. (Gyenge műszaki paraméterek, megbízhatatlanság,.... soroljam?)

SoundMania írta:
Jenő erősítőjét ugyan nem hallottam még,...
Akkor hallgasd meg! Lehet, átértékeled a negatív visszacsatolásról és a "rossz" mérési eredményeik-ről alkotott eddigi véleményedet. :tutiok:
Tehát OFF!

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Fody írta:
2023.11.05., vas. 15:27
MOT64 írta:
2023.11.04., szomb. 16:16
fülelek írta:
2023.11.01., szer. 21:15
Akit érdekel a visszacsatolás technikai háttere, jó-e vagy sem, és főleg miért, annak ajánlom Bruno Putzeys eme írását: https://linearaudio.net/sites/linearaud ... ume1bp.pdf
A deepL fordítóval a pdf magyarul is olvasható (amúgy célszerű a deepL fordítót használni a gugli fordítója helyett, mert sokkal jobb).
tunerman írta:
2023.11.02., csüt. 06:43
Köszönöm a berakott leìrást, de elektroncsöves no NFB erősítőt hallgatóként, a Bruno Putzeys úr több negatív visszacsatolást használó tanácsát részemről nem tartom aktuálisnak. :D
Nem szeretnék parttalan és értelmetlen szakmai vitákba bonyolódni, de elolvasva Bruno Putzeys cikkét egy dolog mindenképpen elgondolkodtató:
„… a negatív visszacsatolás hatékonysága a sugárhajtású vadászgépek levegőben tartására, a kompok felszínen tartására és az atomerőművek fel nem robbanására valahogy soha nem vált vita tárgyává. Csak audiophile körökben vált ki heves vitákat a visszacsatolás …”

Dezsavű érzésem támadt. Ugyan ez a helyzet az elektroncsöves elektronikákat illetően is. Ma már az élet egyetlen területén sem alkalmaznak elektroncsöveket. A félvezetők jobb műszaki paraméterei, könnyebb alkalmazhatóságuk mindenhonnan kiszorította a vákumcsöves technikát. Sem a méréstechnikában, sem a közlekedésben, űrkutatásban, sem a gyógyászatban vagy az atomerőművek irányításában (és még hosszasan sorolhatnám) nem használják már őket. Csak, és kizárólag a Hi-Fi-sták egy köre van szentül meggyőződve arról, hogy az elektroncsövek sokkal jobb hangot produkálnak és csak ők alkalmasak az igazi zenevisszaadásra. Mindezekkel szemben az alkalmazott műszaki tudományok területén senki sem vitatja a negatív visszacsatolás előnyeit vagy a félvezetők előnyösebb tulajdonságait.

Igaz az is persze, hogy az audio-technika iránt érdeklődők csoportja képzettség tekintetében eléggé vegyes képet mutat. Vannak itt pékek, autószerelők, szakácsok, asztalosok, hobbikertészek, rendőrnyomozók, önjelölt forrasztózsenik, stb (persze senkit sem megsérteni akarok), akik mind kifejtik magas szintű technikai tudásukat és büszkén lobogtatják szakértelmük széles tárházát az elektronikai ismeretek, az informatika , műszaki akusztika vagy a jelek és jelfeldolgozás témakörökben az internet megfelelő oldalain. Elolvasni viszont leginkább semmit sem akarnak, nehogy bárki is megzavarja őket nagy tudásuk elmélyült mélységeiben.

Az alkalmazott műszaki tudományok területén pedig többnyire szakirányú végzettséggel, sokéves szakmai gyakorlattal és megalapozott elméleti tudással rendelkező szakemberek dolgoznak.
Nem is vitatkoznak egymással butaságokon.
Szerintem azoknak a “nem szakirányú képzettséggel” rendelkező embereknek is van fülük, és össze tudják hasonlítani, hogy melyik erősítő szól nekik tetszően! Nekem van tranzisztor is is, de a polcon pihen, mert a csövesnek sokkal szebb hangja van SZERINTEM! A visszacsatolást azért alkalmazzák sokan, hogy olcsóbb anyagokból építsenek erősítőt. A visszacsatolás nélküli erősítőkhöz kizárólag megfelelő paraméterű alkatrészek kellenek, van olyan ahol tizednyi szórás sem lehet és ez nagyon drága. Sok konstruktőr a nagyobb haszon vagy spórolás tekintetében nem építi bele.
Tehát OFF!

Fody
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

MOT64 írta:
2023.11.04., szomb. 17:02
SoundMania írta:
A csövek kiszorulásának az általad említett területekről a méretek, árak, fogyasztás hőmérséklet miatt szorultak ki. A hifiben ezek sokadlagos szempontok.
Ez nem igaz. Pl. az atomerőművi technikában pont nem érdekes sem a méret, sem a fogyasztás, sem az ár, de még a hőmérséklet sem. Plusz a csövek bírják a rádióaktív sugárzást, a félvezetők nem. Tehát minden a csöves technika mellett szól. Mégsem találsz egyetlen csővel működő egységet sem az atomerőművekben. És ez csak egy példa, de elgondolkodni ezen is érdemes, hogy miért nem. (Gyenge műszaki paraméterek, megbízhatatlanság,.... soroljam?)

SoundMania írta:
Jenő erősítőjét ugyan nem hallottam még,...
Akkor hallgasd meg! Lehet, átértékeled a negatív visszacsatolásról és a "rossz" mérési eredményeik-ről alkotott eddigi véleményedet. :tutiok:

Fody
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

MOT64 írta:
2023.11.04., szomb. 16:16
fülelek írta:
2023.11.01., szer. 21:15
Akit érdekel a visszacsatolás technikai háttere, jó-e vagy sem, és főleg miért, annak ajánlom Bruno Putzeys eme írását: https://linearaudio.net/sites/linearaud ... ume1bp.pdf
A deepL fordítóval a pdf magyarul is olvasható (amúgy célszerű a deepL fordítót használni a gugli fordítója helyett, mert sokkal jobb).
tunerman írta:
2023.11.02., csüt. 06:43
Köszönöm a berakott leìrást, de elektroncsöves no NFB erősítőt hallgatóként, a Bruno Putzeys úr több negatív visszacsatolást használó tanácsát részemről nem tartom aktuálisnak. :D
Nem szeretnék parttalan és értelmetlen szakmai vitákba bonyolódni, de elolvasva Bruno Putzeys cikkét egy dolog mindenképpen elgondolkodtató:
„… a negatív visszacsatolás hatékonysága a sugárhajtású vadászgépek levegőben tartására, a kompok felszínen tartására és az atomerőművek fel nem robbanására valahogy soha nem vált vita tárgyává. Csak audiophile körökben vált ki heves vitákat a visszacsatolás …”

Dezsavű érzésem támadt. Ugyan ez a helyzet az elektroncsöves elektronikákat illetően is. Ma már az élet egyetlen területén sem alkalmaznak elektroncsöveket. A félvezetők jobb műszaki paraméterei, könnyebb alkalmazhatóságuk mindenhonnan kiszorította a vákumcsöves technikát. Sem a méréstechnikában, sem a közlekedésben, űrkutatásban, sem a gyógyászatban vagy az atomerőművek irányításában (és még hosszasan sorolhatnám) nem használják már őket. Csak, és kizárólag a Hi-Fi-sták egy köre van szentül meggyőződve arról, hogy az elektroncsövek sokkal jobb hangot produkálnak és csak ők alkalmasak az igazi zenevisszaadásra. Mindezekkel szemben az alkalmazott műszaki tudományok területén senki sem vitatja a negatív visszacsatolás előnyeit vagy a félvezetők előnyösebb tulajdonságait.

Igaz az is persze, hogy az audio-technika iránt érdeklődők csoportja képzettség tekintetében eléggé vegyes képet mutat. Vannak itt pékek, autószerelők, szakácsok, asztalosok, hobbikertészek, rendőrnyomozók, önjelölt forrasztózsenik, stb (persze senkit sem megsérteni akarok), akik mind kifejtik magas szintű technikai tudásukat és büszkén lobogtatják szakértelmük széles tárházát az elektronikai ismeretek, az informatika , műszaki akusztika vagy a jelek és jelfeldolgozás témakörökben az internet megfelelő oldalain. Elolvasni viszont leginkább semmit sem akarnak, nehogy bárki is megzavarja őket nagy tudásuk elmélyült mélységeiben.

Az alkalmazott műszaki tudományok területén pedig többnyire szakirányú végzettséggel, sokéves szakmai gyakorlattal és megalapozott elméleti tudással rendelkező szakemberek dolgoznak.
Nem is vitatkoznak egymással butaságokon.
Szerintem azoknak a “nem szakirányú képzettséggel” rendelkező embereknek is van fülük, és össze tudják hasonlítani, hogy melyik erősítő szól nekik tetszően! Nekem van tranzisztor is is, de a polcon pihen, mert a csövesnek sokkal szebb hangja van SZERINTEM! A visszacsatolást azért alkalmazzák sokan, hogy olcsóbb anyagokból építsenek erősítőt. A visszacsatolás nélküli erősítőkhöz kizárólag megfelelő paraméterű alkatrészek kellenek, van olyan ahol tizednyi szórás sem lehet és ez nagyon drága. Sok konstruktőr a nagyobb haszon vagy spórolás tekintetében nem építi bele.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”