zoziplex upgrade 2023
Az ember általában az év végén szokott számvetést tartani az elmúlt év történéseiből. Nekem ez most február elejére esett. Így ölel fel egy évet, egy februártól, februárig terjedő időszakot. Az elmúlt egy évben sok víz folyt le a Dunán és sok mindent történt nálam is a mozimban. Van, amire jó szívvel gondolok vissza, van, amire kevésbé… de kezdjük is az elején, időrendi sorrendben. 2023 februárjában határoztam el, hogy az LCR-ek és a szubok után lecserélem a surround sugárzóimat és az atmosokat is. Elégedett voltam a KCS-sel, ár-érték arányban szerintem nagyon jó dobozok, de úgy éreztem, hogy lépnem kell, hogy még többet tudjak kihozni a szobámból. A Surroundok 2023-ra, az atmosok 2024-re voltak tervben.
Elsőből utolsók…
Surround fronton a választás a HKV110-re esett, ami szintén a HKV 1615-öt tervező német srác elképzelései alapján született meg. Vagyis ez nem teljesen igaz, mert kimondottam a szobámba készültek ezek a tervek. A surroundok döntött előlappal, a front wide sugárzók előlapja pedig a hallgatói pozíció fele forgatva. 3D modellezés után „alakot öltöttek” a tervező asztalon figyelembe véve a szobám fizikai adottságait és a hangsugárzók optimális elhelyezését. Május környékén kaptam meg a terveket, és kezdtem el beszerezni a drivereket, összetevőket.
Közben python-nal egyeztettem a kivitelezésről. Ez nem volt egyszerű dolog, de végül is hosszas huzavona után múlt héten elkészültek a dobozok a műhelyben. A kivitelezés ismét parádés, élmény volt őket szerelni, hazahozni és installálni a mozimba. Ilyen sok időt nem igazán vártam még semmire sem, de végül megérte. Nekem a tudat, hogy a maximum lett kihozva a projektből, és azt hiszem Csabinak is… egy kis elégtétel… nagyon félt tőle, de végül referencia munka lett belőle.

- IMG_8390.jpg (53.73 KiB) Megtekintve 1663 alkalommal

- IMG_8399.jpg (134.01 KiB) Megtekintve 1663 alkalommal
Szabadtéri mérések alapján (90 dB felett mérve) a dobozok frekvenciamenete szinte tökéletes, a csoport késleltetés és a torzítás pedig, hogy is mondjam… az ember kívánni sem akarna jobbat. Azt gondolom, sok gyári doboz megirigyelné és sokan elfogadnák akár frontsugárzóknak is.
frekvenciamenet simítás nélkül, EQ nélkül, nyersen egy laptopról, jack-rca átalakítóval
torzítás THD és 3rd felharmónikus
Nem akarok elhamarkodott kijelentéseket tenni, de a hangsugárzókat beüzemelve néhány órányi teszt után csak pozitívan tudok nyilatkozni a változásokról. A térérzet nőtt, a homogenitással együtt. A hangszórókészlet ugyanaz most a dobozokban. A hangsugárzók megszűntek létezni, és a hangok tökéletesen leválnak a sugárzókról. A KCS azért sok mindent elfedett. Nehezen akartam elhinni, de sajnos így van… nehéz megfogalmazni az érzést anélkül, hogy azt gondolnátok túlzásokba esem. Olyan mintha eddig külső szemlélőként néztem volna a jeleneteket (pedig azt hittem nem), de most tényleg beleültet a történések közepébe, még egy fokozattal magasabbra kapcsolva. Nehéz leírni… fura, de nagyon nagy élmény. Még ismerkedünk, de nem hiszem, hogy a kezdeti pozitív dolgok után megváltozna a véleményem. Ez egy kifizetődő invesztíció volt.
4K őrület, ami utolért…

- dlars4500_300-3.jpg (34.7 KiB) Megtekintve 1663 alkalommal
Sokat foglalkoztatott a 4K lejátszás. Imádtam a Christie képét, de egyre többször jött elő az érzés, csak csak 4K-ra kellene váltanom. A Christie full HD felbontása és a nagyon közeli nézési távolságom kombinációja azt eredményezte, hogy egyre többször kezdtem keresgélni a hibákat a képen… mondjuk a csirkehálón kívül nem találtam olyat, amibe bele tudtam volna kötni...
2023 év elején lehetőségem volt egy Sony-t kipróbálni, de az nem hagyott maradandó élményt. Később jött egy Barco Bragi Németországból, ami már minden tekintetben megfelelt volna, kivéve a fényerőt. Élességben, felbontásban hozta azt a nívót, amit kerestem, de a megszokott 30-40 fL helyett, csak 21 fL (szűrővel) fényerőt tudott a vásznamon. Az ideális választás a HODR lenne, vagy egy tuningolt Christie, de sajnos ezek a gépek kívül esnek a keretemen.
Májusban aztán a derült égből jött egy lehetőség (miután láttam egy NZ9 JVC képét ausztriában) egy JVC Z1 személyében. A JVC zászlóshajója volt 2017-ben, az első lézeres gép, hatalmas, már-már Christie méretű optikával. Rövid hezitálás után belevágtam. Az első sokk akkor ért, amikor megérkezett. Na nem a súlyától, ami több, mint 40 kg, nem is a méretétől, hanem a lecsökkent fényerejétől. Hamar kiderült, hogy hibás a gép és lézerblokk cserére szorul, de erről írtam is itt. Nem volt olcsó mulatság, de végül Cseneles segítségével talpra lett állítva és újra régi fényében ragyog, illetve vetít.
Kezdetben próbáltam keresni a hibákat (hogy legyen okom eladni és visszatérni a DLP vonalhoz), de végül nagyon megszerettem. 30+ fL fényerő 10.000:1 + kontraszt, szuper lézervezérlés és ami számomra fontos roppant éles optika. A képi világa inkább hasonlít egy jó DLP-hez, mint egy LCD-hez. A felbontásról nem is beszélve. Ennél a vetítőnél tényleg van értelme a 4K-nak, mert ez a 100mm-es optika meg is tudja mutatni a nagyfelbontású részleteket. Így pár hónap távlatából ez is egy sikeres projektnek tekinthető. Nem mondom, hogy nem cserélnem el egy jó Barco-ra, vagy Christie-re, de azt hiszem 1-2 évig ki fog szolgálni, amíg nem jön szembe egy jóárasított 4K DLP.
Storm vs Trinnov – egy korszak vége

- IMG_7543.jpg (48.28 KiB) Megtekintve 1663 alkalommal
A tavalyi évben nagyon sok időt töltöttem Harald haveromnál a Screensoundnál. Végig kísértem a referencia szoba evolúcióját, képben is, hangban is, így nagyjából tisztában voltam vele, hogy az otthoni mozizás csúcsa processzor szinten jelenleg a Trinnov megoldása. Szerintem. De ugyanezt megtapasztaltam Lübeckben a Movie Core-nál is. Nagy vágyam volt egy ilyen készüléknek a birtoklása.
2023 szeptemberét írtuk, amikor is szembe jött velem a „tökéletes” példány. Szintén nem gondolkodtam sokat, lecsaptam rá. Hosszas ismerkedés után „mára” jutottam el oda (német segítséggel), hogy minden tekintetben elégedett vagyok vele.
Hosszú út volt, de megérte. Az automata kalibráció után viszonylag rövid idő alatt a 3D hangzás, a térérzet soha nem látott/halott szintre emelkedett (az én szobámban). A mélyekkel viszont nem voltam elégedett. A 4 szubot önerőből nem volt képes összefésülni a szoftver. A dirac art ebben előrébb tartott. Jött aztán a német kolléga és kb egy óra leforgása alatt kiaknázta a lehetőségeket. Némi előzetes beállítás után (dupla SBA preset, illetve MSO gain és delay „manipuláció”) elérte azt a szintet a basszus tartományban is, amit a Storm csak alulról tudott karcolni.
További javulást a trinnov által szabadalmaztatott waveforming technológiával lehet majd elérni, de az csak 2025-ös terv. De a lényeg, hogy még itt is mindig van hova fejlődni és mindezt a trinnov ingyen bocsájtja a felhasználók rendelkezésére, hasonlóan a Storm audio-hoz. Hogy megéri-e az árát? Ez egy jó kérdés. A support minden esetre példás. Valószínű ezt a szolgáltatást is tartalmazza a vételár. Szerencsére a Storm is jó helyre került, így nyugodt szívvel tudtam megválni tőle. A király (mert ez volt a rendszerem legbiztosabb alapja) átadta a helyét a rackszekrényben az utódnak. Bakancslistás pont pipa!
Vászoncsere – Gerriets opera white microperf
Novemberben érkezett egy új mikroperforált vászon a Gerrietstől. A német HKV fórumon sokan cseréltek és én is kíváncsi voltam erre a típusra. Jó pár különféle terméket teszteltem nálam. Stewart microperf, Stewart ultraperf, és a Gerriets. A Gerrietsnek volt a legkisebb a nyeresége (kb 0.9 Gain) viszont a perforáció annyira finom, hogy 2.9 méterről nem igazán venni észre, még nagyon világos jeleneteknél sem. De nem csak fényerőt nyertem vele a 0.75 Gain xyscreenhez képest, hanem élességben is sikerült előre lépnem. Akusztikailag kicsit deficites, de a rendszeremben volt annyi tartalék, hogy „erőből” sikerült megoldanom és kompenzálnom a veszteséget. Ez a csere is teljesen pozitív érzéseket kelt bennem, ha visszagondolok. DIY megoldás (az xyscreen keretre rögzítettem), nem is drága. Jó ár érték arány. Szeretem.
Atmos csere
Egy nem tervezett változás még a végére. Az egyik HKV-s srác felszámolta átmenetileg a moziját és kiárulta a HKV Bolide családhoz „fejlesztett” atmos sugárzókat. Nem volt 2023-ra tervezve, de kihagyhatatlan ajánlat volt. Szinte driver áron megkaptam a kész sugárzókat, dobozostól, váltóstól. Ez egy 2 utas passzív coax konstrukció, olyan formában elkészítve, hogy a döntött előlap miatt a hangsugárzó a mennyezetre rögzítve pont a hallgatói pozícióba sugároz. Szerencsére magasságban is befért a mennyezet és az akusztikai keret közé, így továbbra sincs látható hangsugárzó a mozimban. A coax megszólalása tökéletesen illik a többi hangsugárzó karakteréhez. Így ezzel lett a mozim kerek egész.
Még vár rám egy teljeskörű újra kalibrálás és utána jöhet a hátradőlés. Egy ideig mindenképp. Az idei évet sokkal nyugisabbra tervezem.
Egy kisebb változás lesz még a közeljövőben a subwooferek meghajtásában, már előkészülök vele a waveforming implementációjára.
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *