Nem mond ellent neked, de a másik oldalon itt vagyok én, és ha nem akarok elemenként többszázezeret vagy milliót költeni, akkor marad a használt meg a kínai. És még valami, amit drágán adnak sokszor az is elhasal a méréseken, meg ugya sok helyre nem illik. Tudom, jön a marketing, hogy megmutatta milyen a többi, de ez a legtöbb esetben csak hülyeség.wittao írta: ↑2024.01.30., kedd 11:25Igen, de itt érdemes észrevenni azt is, hogy a shenzeni audioipar gyártói 4-ed/5-öd áron képesek bármihez hozzájutni. Ha ugyanolyan feltételek mellett jutnának hozzá az alkatrészekhez és egyéb technológiákhoz (sokszor állami dotációnak hála a veszteségeket 5-10 évig képesek finanszírozni, hogy a konkurenseket két vállra fektessék), akkor az EU gyártók árszintjén lenne a termékeik ára, ahol már a hang döntene. Egyértelmű, hogy a rengeteg funkció és az ár az aduász a kezükben. Ha ebből kivesszük az árat, akkor a sok funkció marad pl. DSD1024 és valljuk be ebből nem sok natív anyag van, a felkonvertálásban sem hisz miindenki, ott az MQA, megintcsak kérdőjeles... szóval kifogyna a levegő körülöttük pillanatok alatt. Ez a következménye, hogy árérzékeny piacokon tudnak nagyot alkotni. Az már más kérdés, hogy előbb vagy utóbb ők is elkezdenek árat emelni, jó példa erre a korábban 350-500EUR áron megvehető csúcs dac, manapság 1500-2000 EUR inkább, ahová pedig ők is beteszik a matériát simán becsúszik a 4000 EUR ár fölé.pjm írta: ↑2024.01.30., kedd 10:53Igaz, de általában nem is csúcsot vesznek tőlük az emberek. Itt pl a Wiimről volt szó, ami 100 ezer alatt van. Ennyiért nincs semmi, a Nad CS51 is afölött van, mást meg hirtelen nem is tudok mást mondani klasszikus gyártótól - ami sokat nem jelent, nem követem a trendeket.
A support sem olyan náluk, valahogy jobban hagyatkoznak a mérésekre mint a megszólalásra, ez így is lesz egy darabig. Cserébe viszont színesítik a piacot, és remélhetőleg versenyre késztetik a többi gyártót (amiknek jó része már keleti kében van).
A dologhoz hozzátartozik, hogy ha ránézek a hifire japán és amerikai az egész, kivéve az állványt, az egyedül angol, meg vannak holland kábeleim (is). Valahogy nekem az angol vonal nem igazán buli, kivéve például a Linnt.
Szóval a magyar fizetésekre ha figylemmel vagyunk sajnos, vagy nem sajnos igenis kell a kínai hifi. Vagy ha nem, jó az öreg a háznál...![]()
Itt lehetne még beszélni az árérzékeny vásárlókról, akik évente tisztesen támogatják pénzükkel a kínai audio ipart, és nem vásárolnak hazait. A hazai fejlesztők nem tudnak versenyképesek maradni még minimális profittal sem, és vagy eltűnnek, vagy felsőbb szegmensbe mennek versenyezni. Ez a tendencia jól kiolvasható a piac alakulásából. A végeredmény viszont az, hogy adott árszegmensben csak kínai terméket lehet majd venni ha jó a hang, ha sz@r, mert konkurens nem fog maradni... legfeljebb Ebay DIY összetákolások, amik a felhasználóknak jók, de eladni szinte tuti bukás.
Nekem ez a gondom a kínai audio nagyiparral. Persze könnyű mondani, hogy csináljunk olcsón jobbat, de ez szerintem most kivitelezhetetlen, ergo lehetetlen elvárás egy hazai/EU gyártótól ebben versenyezni. Én csak bízni tudok abban, hogy aki most nem áldoz többet a nem kínai termékre nagyon meg fogja szeretni és hozzá szokik, mert a jövőben ezzel maga előtt is bezárta az ajtót, más terméke nem lesz csak ilyen.
A rendszerem legtöbb eleme több rendszeren bizonyított már nekem, általában igyekszem olyanokkal élni, ami
1. nekem tetszik
2. van mögötte szükség esetén support
3. több rendszeren bizonyított.
4. ki tudom/akarom fizetni.
Jó dolog nektek, hogy legalább a jobb móduak tudnak tőletek vásárolni, nekünk marad a többi, s így talán megérthető, hogy belföldön nem annyira pörögnek a termékeitek.