wittao írta: ↑2024.01.21., vas. 16:29
10. generációtól semmilyen nyögdécselés nincsen már szerintem. MEssze meghaladták a processzorok azt a számítási szükségletet, amit a 2.0 igényel bármilyen felbontásban, DSD1024-es felkonvertálásig. Mivel ezek viszonylag gyorsan végbemenő dolgok, a passzív hűtésnek nem nagyon van ideje átmenni izzásba. Maximum tovább tart a szám beolvasása, ha valaki nagyon meredek HQPlayeres megoldásokat használ.
A frekvencia visszavétele (RAM-nál is) nem csak hőmenedzsment, hanem más generált zajok szempontjából sem mindegy. Amikor egy PC-ben olyan oszcillátorok dolgoznak, amik 20-24-25MHz frekikkel, kvarcokkal operálnak, akkor a felharmonikusaik bizony tudják egymást piszkálni, ezért szoktuk mi is kiugrasztani más üzemmódba a masterclock-okat, véletlenül se akadjanak az USB/Ethernet vagy éppen 100MHz PCIe kommunikációval, ami sokszor a processzor alap órajele is egyben...
Sokkal kevesebb problémát okoz a visszavett teljesítmény, mint a csúcsra járatott 5,6GHz proci 6GHz RAM-okkal. (szerintem)
Kíváncsivá tettél, van itthon egy régebbi i5-tel szerelt kis fogyasztású gépem, meg félpasszív tápom, van jó HTPC házam jó nagy hűtőm, össze is dobok egy teljesen passzív PC-t kíváncsi leszek a hangjára.
Szerencsére csak néhány kattintással ventilátort is tudom aktiválni egy-egy próba erejéig.
Az igazság az, hogy próbáltam a mozira szánt PC-t alulfeszelni, turbo funkciót kikapcsoltam, a processzornak én adtam meg a max sebességét, amit visszavettem jó néhány beállítást kipróbáltam, alulfeszeléssél addig jutottam, hogy be-be reccsent az USB kijárat, PCIe is néha akadt, tehát nekem ez nem jött be, ellentétben fix, de magasabb órajelen (turbo mód alapból kilőve mindig) aut feszültségen egyértelműen részletesebb, vagyis mikrodinamikában jobbnak hallottam tőle a rendszert.
Tehát összességében több rendszeren azt vettem észre, hogy visszavett teljesítménynél valami mindig bekavart, bár egy rakás tesztprogramot végigfuttatva is már előjöttek problémák.
Talán finomabb hangolás irányába kell indulni egy audió PC-nél?