kargidje írta: ↑2024.01.19., pén. 06:49
Csak sokan azt felejtik el, ha emelkedik is az ára az új terméknek 1-2év alatt, attól az még új! termék marad, teljes körű garanciával, hozzá- és belenyúlás mentesen. Míg a használt termék ennyi idővel régebbi, használtabb, avultabb lesz, garancia meg ennyivel kevesebb vagy már nincs is. Már-már itt úgy tekintetek rájuk, mintha ezek nem is használtak lennének.
Nem arról van szó, hogy bárki elfelejtene bármit, hanem arról, hogy a világ nem úgy működik, ahogy azt a posztjaid alapján elvárod.
@wittao már leírta a lényeget, mindenesetre ami az autópiacon vagy a lakáspiacon teljesen természetes, az a hifiben vagy bármelyik másik piacon miért bánt bárkit? Az infláció egy létező dolog, és nem csak a hazai piacot érinti. Ott vannak a gitárok. Imádom a japán Ibanezeket, az elmúlt 30 évben volt belőlük otthon több tucat. Pl. egy bizonyos modellből (RG7620) volt nekem is legalább 6-7 példány, eladogattam őket pár év használat után, aztán gond nélkül tudtam mindegyiket pótolni 350-400 dollár körüli áron. A covid előtt kezdtek el felmenni az árak, feltettem az enyémet reverbre, 850 euróért vitték el 2020. tavaszán. Gondoltam, szokás szerint lövök belőle egy másikat - 2023. decemberig kellett várnom egy kulturált árú példányra, mert ami az elmúlt 3 évben akár Japánban, akár máshol eladó volt belőle, az mind 1000 euró fölött jött volna ki, és így is 1-1 nap alatt kelt el. Volt egy szétvert testű, fehér példány Japánban, egyik nap elkelt 60.600 jenért a yahoo-n (én 60.000-et licitáltam haha), harmadnap felkerült a reverbre 1600 dollárért, és egy nap alatt elvitték. És ismétlem, ugyanezeket a gitárokat töredék áron meg lehetett kapni még 3 éve is. Mi ennek az oka? Egyszerű: már a covid előtt is akadozni kezdtek az ellátási láncok, időszakosan nemzetközi kereskedelmi tilalmat is írtak elő az egyik alapanyagra (rózsafa), így az új japán héthúros Ibanez gitárok ára kilőtt az égbe, ami húzta magával a használt piacot. Pár éve 1000 euró volt egy új japán hathúros Ibanez Prestige induló ára. Most ez ~1500, és héthúros japánból a kínálat alja ~1750. Őrület.
Vagy ott az órapiac. Követhetetlenek a Rolex, Omega, JLC (stb) árak.
És a hifi még ennyire nem is durva, szerintem a használt termékek átlagára nem is követi az inflációt. Persze a svéd és a holland piac mindig tele van remek ajánlatokkal, de itthon egyáltalán nem rossz használt hifit venni. Az, hogy nem annyiba kerül ugyanaz a használt hangfal 3-4 évvel idősebben, mint amennyiért 3-4 forgott az avx-en, szerintem teljesen természetes. Ami megfigyelhető, nagy számban tetten érhető jelenség, az a román piac lefölözése: ott qrvajó akciók vannak, nem véletlen, hogy tele az avx és a fb csoportok jó része is "új, bontott dobozos, csak kipróbált" KEF, MA dobozokkal vagy CXA61/81 erősítőkkel.
Ha a bizonyos hazai, új termékekre vonatkozó árazási gyakorlatot szeretnénk kutyázni, abban könnyebben tudnánk azonos nevezőre jutni. Az, hogy az Audiophonicson pár éve sokáig 1000 euróért árult Musician Pegasus hogy indult ~450 fölött, majd hogy lett ~650 ezer a muzixnál, sosem fogom megérteni. (Azóta az audiophonics is emelt az áron, és a muzix is visszavett, pl. a muzix európai oldalán olcsóbb a cucc, mint a franciáknál. De itthon még mindig mocsok drága.) Ugyanez vonatkozik az Eversolo A6/A8 streamerekre.