A Fórum működési költségeihez járulsz hozzá azzal, ha hirdetéseket jeleníthetünk meg. Kérjük, hogy fontold meg ezen az oldalon az „Adblock” rendszered kikapcsolását.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Ehhez viszont néha elő kéne venni a z amerikánert.
Ekkor ment el a kedvem,hogy szerezzek egy ilyet.
Sajnos, én beleszaladtam pár rendesen félrefúrt lemezbe az évek alatt, nem pár tized - az nem érdekel - hanem 2 - 3 mm. ütéssel.
Össze nyalábóltam őket, és elsétáltam velük egy mindenre kapható esztergályos ismerősömhöz.
Szépen kiszedte a közepüket a kislemez - adapter méretére.
És voala !
Na ez tetszik
DS audiónak el ne áruld mert bedobnak a Fujiba
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Sajnos, én beleszaladtam pár rendesen félrefúrt lemezbe az évek alatt, nem pár tized - az nem érdekel - hanem 2 - 3 mm. ütéssel.
Össze nyalábóltam őket, és elsétáltam velük egy mindenre kapható esztergályos ismerősömhöz.
Szépen kiszedte a közepüket a kislemez - adapter méretére.
És voala !
Hát azt, hogy ez már nekem egy kicsit sok ebben a vinyl hallgatós hobbiban.
És természetesen sem téged, sem mást nem akartalak ezzel a "paranoid" kiszólással megbántani!
Mosás közben/alatt rendkívül hasznos. A lemezeim hónapokig töltésmentesek.
Hogyan mosás közben/alatt?
Ezt kicsit bővebben?
Ha legközelebb mosok, akkor lefotózom a konkrét felállást.
Egyébként ez egy ventilátoros ionizátor és a lemezmosóra (környékére) van irányítva mosás közben. De mint azt írtam, sokkal korábban bekapcsolom, hogy nagyobb területen semlegesítse a töltéseket.
ionizátor.PNG (679 KiB) Megtekintve 1659 alkalommal
Mit értesz azalatt,hogy paranoid?
Nagyon jól működik a szerkezet.
Tényleg antisztatizál.
Ha estleg használom a szénszálas kefét akkor sem töltödik fel a lemez.
Illetve a hangra gyakorolt hatása sem elhanyagolható.
Nyílván lehet enélkül is élni.
De én megkedveltem.
És természetesen sem téged, sem mást nem akartalak ezzel a "paranoid" kiszólással megbántani!
Hogyan mosás közben/alatt?
Ezt kicsit bővebben?
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
Jaj ne már... erre (ilyenekre) írtam a múltkor, hogy azért ne legyünk már teljesen paranoidok...
Hiszen ilyet, ill hasonlót használtunk az XPS polisztirol-hab szigetelő anyag gyártó üzemünkben a megmunkáló soron a sztatikus feltöltődés levezetésére/csökkentésére...
A beszállító emberem nem is mondta, hogy gyártanak "vinyl edition" kivitelt is ...
Tényleg antisztatizál.
De én megkedveltem.
Jaj ne már... erre (ilyenekre) írtam a múltkor, hogy azért ne legyünk már teljesen paranoidok...
Hiszen ilyet, ill hasonlót használtunk az XPS polisztirol-hab szigetelő anyag gyártó üzemünkben a megmunkáló soron a sztatikus feltöltődés levezetésére/csökkentésére...
A beszállító emberem nem is mondta, hogy gyártanak "vinyl edition" kivitelt is ...
Tényleg antisztatizál.
De én megkedveltem.
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
A "híreslemezjátszógyártó" Nakamichi-nek volt excenter kiiktató gépe.
Tudtommal nem hozta meg a megváltást.
Sajnos a leendő user-nek az összes lemezét fel kell fúrnia,hogy tudja állítgatni...
Csigafúrót nem tartalmaz a készülék!!
Ezt most ugy veszem, hogy vicceltel.. es nem vettem eszre.
A Naka TX-1000 (de ugy tudom a Dragon CT-nek is) korrekciós mozgásának a határa 0,5mm. (A legtöbb rosszul kopott lemez orsófuratai megfelelnek ennek a 0,5mm-es offset határnak). Tehat ha erre rafursz, semmifele elonyosebb helyzetbe nem kerulsz!
Ha a lemezfurat kozepe jobban elter a középponttól mint 0,5mm, akkor ezeket a lemezeket eloszor kézzel szoktak középre állítani, mielőtt a kozpontosito mechanizmus indilna.
Egyebkent a hallhato wow 0,1mm-tol mar jelentkezhet, ki hogy hallja..
Udv., J
>
Az van,hogy a legtöbb lemez passzentosan megy fel.
Legalábbis az SP10-re.
Vannak amik picit kottyannak vannak amit semmit.
A DS audio kütyüje "igényli" a tágabb határok közt történő állítgatást,hogy a műszer szerint pontosan központos legyen.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Sajnos a leendő user-nek az összes lemezét fel kell fúrnia,hogy tudja állítgatni...
Ezt most ugy veszem, hogy vicceltel.. es nem vettem eszre.
A Naka TX-1000 (de ugy tudom a Dragon CT-nek is) korrekciós mozgásának a határa 0,5mm. (A legtöbb rosszul kopott lemez orsófuratai megfelelnek ennek a 0,5mm-es offset határnak). Tehat ha erre rafursz, semmifele elonyosebb helyzetbe nem kerulsz!
Ha a lemezfurat kozepe jobban elter a középponttól mint 0,5mm, akkor ezeket a lemezeket eloszor kézzel szoktak középre állítani, mielőtt a kozpontosito mechanizmus indilna.
Egyebkent a hallhato wow 0,1mm-tol mar jelentkezhet, ki hogy hallja..
Udv., J
>
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2024.01.10., szer. 16:03-kor.
Ok:Idézési hiba javítása
LIMAR (HG) nyugdíjba vonult. Maradt ELEX a saját vállalkozás 1989 óta!
Én csak lelkes amatőr vagyok, akit érdekel a téma. Aki megkeres, segítek neki megoldani olyan dolgokat, amikhez nincs meg az eszközkészlete és a gyakorlata.
Méghogy "lelkes amatőt"? Te? Hát persze!
Én meg a Tenkes Kapitánya!
Ha Te vagy a lelkes amatőr, akkor Mi meg kb. neander völgyiek.
LIMAR (HG) nyugdíjba vonult. Maradt ELEX a saját vállalkozás 1989 óta!
Én csak lelkes amatőr vagyok, akit érdekel a téma. Aki megkeres, segítek neki megoldani olyan dolgokat, amikhez nincs meg az eszközkészlete és a gyakorlata.
......
Biztosan nem nyomkodnám a stylus-hoz és amúgy semmihez se a lemezjátszó körül. (de ez csak az én rigolyám)
Én a Blutack-et csak mikroszkóp alatti tűtisztításhoz használom, ahol jól működik, de utána mindig lemosom a tűt szénszálas kefére cseppentett tűtisztító folyadékkal.
Sajnos tényleg nyomot hagy a felületen. Ráadásul mikroszálak válnak le róla és rátapadnak a tűre is. Ezeket csak önmagával lehet "felszedni". De ehhez kell mikroszkóp, megfelelő világítás és tapasztalat, hogy mit és hogyan kell látni.
Hasznos tud lenni a durvább, még rá nem égett szennyeződések eltávolításakor. A már rákövült szennyeződést nem távolítja el a Blutack sem. Azokhoz "durvább" módszereket kell alkalmazni, de csakis teljes vizuális kontroll mellett.
A végső felület tisztítás mindig a szénszálas kefe és az arra rácseppentett tűtisztító folyadék adja.
Így válik tükörfényessé a tű felülete.
Sajnos nem emlekszem rad regrol, de a hozzaszolasaidbol es kepeidbol kitunik, hogy hivatasszeruen (is) foglalkozol a hangszedokkel. Orommel olvasom. Annak idejen HG (Limar) volt aki hasonlo tapasztalatokat megosztott..
Szoval ahogy latom, foglalkozasszeru tapasztalataid vannak, nos, az en tapasztalataim is professzionalis korokból erednek. Es mi az erdekes, mit mondasz? Igaz, ugy fogalmazol mikroszkop alatt monitorozva, de a B T-vel leszeded a durvabb tormelekeket, a raegetteket pedig nedves tisztitassal - amennyiben kell. Otthoni zenehallgatasba a profi megkozelites igy epitheto be. Inkabb tobb szaraz, mint nedves. Otthoni korulmenyek kozott tobb kockazatot rejthet a nedves mint a szaraz. Es ez all szembe a tökéletes tisztitasra iranyulo torekvessel. En, mi ezt igy mondjuk es igy csinaljuk. Az elmult evekben soha semmi gond nem volt ezzel a gyakorlattal.
Ez a tapasztalatszerzes tkp. egy oda vissza mutato feedback. Adok kapok. Amikor pl. dr. Tominari-hoz vissza lett kuldve komplett felujitasra egy XV-1 vagy JC-hez egy Olympus, sokmindent megtudhattam a kezem munkajarol, hogy hogyan gondoztam a hangszedoimet (a nalam toltott) futamidejuk alatt.
......
Biztosan nem nyomkodnám a stylus-hoz és amúgy semmihez se a lemezjátszó körül. (de ez csak az én rigolyám)
Én a Blutack-et csak mikroszkóp alatti tűtisztításhoz használom, ahol jól működik, de utána mindig lemosom a tűt szénszálas kefére cseppentett tűtisztító folyadékkal.
Sajnos tényleg nyomot hagy a felületen. Ráadásul mikroszálak válnak le róla és rátapadnak a tűre is. Ezeket csak önmagával lehet "felszedni". De ehhez kell mikroszkóp, megfelelő világítás és tapasztalat, hogy mit és hogyan kell látni.
Hasznos tud lenni a durvább, még rá nem égett szennyeződések eltávolításakor. A már rákövült szennyeződést nem távolítja el a Blutack sem. Azokhoz "durvább" módszereket kell alkalmazni, de csakis teljes vizuális kontroll mellett.
A végső felület tisztítás mindig a szénszálas kefe és az arra rácseppentett tűtisztító folyadék adja.
Így válik tükörfényessé a tű felülete.
naka.jpg
Ez se váltja meg a világot.
De egy nagyon elmés szerkezet végtelen szofisztikáltan kivitelezve.
Cserébe nem olcsó
Az viszont nagyon tetszik,hogy van még cég aki a formátumban még lát jövőt.
Miközben egy közepesen ügyes,jól konfigurált audio pc+normális dac gyakorlatilag bármilyen lemezjátszót lebírkóz.
Feltéve ha nem Tidalról etetjük.
De ez szigorúan magánvélemény.
NJ_
1. Szaraz tisztitas, minden lejatszas elott es utan: Blu Tack/ Fun Tak/ Bluestik strukturalis ragasztoba 4-5x finoman beleejtve a tut
Ebből soha, semmi gondod nem volt?
Köszi a választ!
Tudomasom szerint soha semmi Doktor úr. Csak oda kell figyelni a hasznalatara, pl. ne kemeny allapotaban engedjuk bele a tut, stb.
Hosszú tesztelgetes eredmenye a mai leegyszerusitett lemez -es tutisztitasi modszerem. A felsorolas igenye nelkul a szaraz tutisztitasom az Onzow gel-tol a Magic Eraser melamine kopolimeren at vezetett ide, es egy johiru hangszedogyartotol ered. Ő, sokan masok, es en is azon a velemenyen vagyok, hogy ez az anyag nem hagy semmi (káros) maradekot a tun. Milyen maradek johetne szoba? Pontosan nem tudom. Pontosan senki sem tudja. Nagy forumos blabla veszi korul, a fo problema az, hogy a pontos osszetetele a gyarto altal nem publikalt. Egy nem reaktív, nyomásérzékeny ragaszto, vmilyen szintetikus gumi anyagbol vmilyen asvanyi olajjal es vmilyen asvanyi toltoanyagokkal. Ennyi.
2011-2012 korul joval “feketeovesebb” kivitelben en is ott tartottam (es ezt itt a forumon is leirtam akkor), hogy ipari toltes neutalizalo EXAIR gen4 ionizalo cső volt a lemeztanyer fole szerelve (kb. 10 cm magassagban 40 cm-hosszban.) Mint egy hosszu dekor olvasolampa. Rezzenestelen, levegoaramlas nelkul eszkoz volt es kivaloan elllata a feladatat.
Egyszerűen (ez is) csak kikopottt a szobambol. Nem azt jelentette, hogy nem jo, csak nem hianyzik. https://www.exair.com/products/static-eliminators.html
Blutack, gyurmaragasztó összetétele a biztonságtechnikai adatlap (MSDS) szerint a következő.
10% amorf propylén és polyisobutylén kopolimer, 6-8% paraffin szénhidrogén, 82-84 % ásványi töltőanyag (Mészkő és szilikát ásvány őrlemény keverék) szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú keveréke.
Nekem az a tapasztalatom, hogy lenyomatot hagy maga után. Ezt egyszerűen lehet tesztelni/szemléltetni egy üveglap, tükör segítségével. Gondolom a műveletet nem kell leírni?
Nekünk régen volt egy olyan páraelszívónk a tűzhely fölött, aminek az elszíváson túl volt külön ionizáló funkciója is. Nagyon jót tett a levegőnek.
Gondolom, más hatásfokú egy fixen telepített, vagy a polcra tehető cucc, a lemezre irányítható pisztolyhoz képest. A mi szempontunkból az utóbbi elég, nem ?
Nekünk régen volt egy olyan páraelszívónk a tűzhely fölött, aminek az elszíváson túl volt külön ionizáló funkciója is. Nagyon jót tett a levegőnek.
Gondolom, más hatásfokú egy fixen telepített, vagy a polcra tehető cucc, a lemezre irányítható pisztolyhoz képest.
A mi szempontunkból az utóbbi elég, nem ?
Anno az "átkosban" a BKV-s buszok vezetőfülkéjében volt egy Medicor gyártmányú ionizáló. Áll. lényegesen avult a koncentráló képesség, csökkent a balesetek száma.(?)
Én lemezhallgatáskor minden oldal lejátszása előtt Zerostat 3-at használok.
Tényleg antisztatizál.
De én megkedveltem.
Hello,
Sajnos nem tudom mi lehet az a porszivo elvu eszkoz amit kerestek..
Csak én keresem...
Tulajdonképpen meglep, hogy nem hallott róla senki.
Már eszembe jutott, a Belgrád - rakparti Hifi boltban árulták egykor, kb. a Heybrook HB-1, Ortofon MC 10 - 20 korszakban.
Gondoltam, létezik valami modernebb utódja, de úgy tűnik, anélkül halt ki.
Hello,
Nalam az elmult 20 evben az maradt meg, hogy a lemezbarazda legjobb tisztitoja a tű. Tehat nem a lemezbarazdat “mosom agyon”, hanem a tut.
Persze minden hozzam kerulo uj es hasznalt lemezt mielobb lemosatok. Utana csak idoszakosan, szukseg szerint. (A mosast mar nem en csinalom, ezt meguntam. Oszinten.)
Viszont van nehany kotelezo dolog, amit betartok:
- Mindig (acryl) porvedo boritja a futomuvet, ami nem a futomure van rogzitve, ezert a tut elero levegoben terjedo rezgesek ellen is hatasos (lehet)..
- A lemezeket kulon taroloban tarolom, antisztatikus tokban
- Amikor eloveszek egy lemezt nem beszelek mellette/folotte.
(Hülyeség? Vajon miert?)
- Amit rendszeresen tisztitok, az a tu. Modszer:
1. Szaraz tisztitas, minden lejatszas elott es utan: Blu Tack/ Fun Tak/ Bluestik strukturalis ragasztoba 4-5x finoman beleejtve a tut
2. Nedves tisztitas, csak akkor, amikor mar nem mukodik a szaraz tisztitas, azaz nem szunik meg vmilyen hallhato torzitas a száraz tisztitasok utan (erosen felrakodo tormelek miatt): MoFi LP9 (vagy vmilyen dörzsölő hatású alkohol, pl. izopropyl).
Semmi mas!
Udv., J
>
Valamikor hajdanán Mr. Clean Magic Eraser Original-t is ajánlottad az elmúlt már?
Mr-Clean-Magic-Eraser-Original.jpg
Igy van! De nem elmult, inkabb atalakult.
Fontos: a feheret, nem a keket! Nem kell ide a szinezo anyag.
Udv., J
>
Nekem fehér van....................
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
Hello,
Nalam az elmult 20 evben az maradt meg, hogy a lemezbarazda legjobb tisztitoja a tű. Tehat nem a lemezbarazdat “mosom agyon”, hanem a tut.
Persze minden hozzam kerulo uj es hasznalt lemezt mielobb lemosatok. Utana csak idoszakosan, szukseg szerint. (A mosast mar nem en csinalom, ezt meguntam. Oszinten.)
Viszont van nehany kotelezo dolog, amit betartok:
- Mindig (acryl) porvedo boritja a futomuvet, ami nem a futomure van rogzitve, ezert a tut elero levegoben terjedo rezgesek ellen is hatasos (lehet)..
- A lemezeket kulon taroloban tarolom, antisztatikus tokban
- Amikor eloveszek egy lemezt nem beszelek mellette/folotte.
(Hülyeség? Vajon miert?)
- Amit rendszeresen tisztitok, az a tu. Modszer:
2. Nedves tisztitas, csak akkor, amikor mar nem mukodik a szaraz tisztitas, azaz nem szunik meg vmilyen hallhato torzitas a száraz tisztitasok utan (erosen felrakodo tormelek miatt): MoFi LP9 (vagy vmilyen dörzsölő hatású alkohol, pl. izopropyl).
Semmi mas!
Udv., J
>
Valamikor hajdanán Mr. Clean Magic Eraser Original-t is ajánlottad az elmúlt már?
Mr-Clean-Magic-Eraser-Original.jpg
Igy van! De nem elmult, inkabb atalakult.
Fontos: a feheret, nem a keket! Nem kell ide a szinezo anyag.