asebestyen írta: ↑2024.01.09., kedd 08:58
Megint azt látom, hogy rá akarjuk nyomni a "JOBB" plecsnit úgy általában valamire.
Az ember úgy tud tájékozódni a világban, ha mindent végletesen leegyszerűsít.
Én nem használok árnyékolást a kábeleimnél (kivéve a kis jelszintű phono összekötőknél, ahol elengedhetetlen). Tisztában vagyok ennek hátrányával és néha találkoztam is olyan esettel, ahol ez gondot okoz, de az ilyen esetek aránya elenyésző HiFi környezetben. Házimozinál már gázosabb a dolog, mert ott kazalban tekeregnek a kábelek a készülékek mögött. Színpadon, stúdióban eszembe sem jutna árnyékolás nélküli kábeleket használni, mert ott elég durva elektromágneses, rádiófrekvenciás zavarás van, meg elég ciki, ha 30 ezer Wattal megszólal egy taxis a PA-n.
Ritkán értek egyet Rudibával, de abban igen, hogy az árnyékolás eltávolítása könnyen meghallható és jellemzően pozitív hatása van a nagy- és vonalszintű kábeleknél. Tápkábelnél bizonytalan vagyok (talán), hangfalkábelnél meg soha nem próbáltam. Került hozzám olyan - nem olcsó - készülék, amiben a belső kábelezés árnyékolatlansága miatt igen komoly zajok keletkeztek és ezeket az utólagos árnyékolás vállalható szintre csökkentette.
Szóval bármennyire is utálatos ezt olvasni, esete válogatja, kell-e árnyékolás.
Fülelek állítása önmagában helytálló, csak ott a bibi, hogy szerintem a tápkábeleknél nem az 50 Hz-es zavarokat próbáják árnyékolással gyengíteni, jóval magasabb frekvencián folyik a küzdelem. Chord kérdése valóban meglepő, mivel a jelenlegi tápkábelek nagy része árnyékolt.