Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Big írta:
2024.01.09., kedd 21:43
NJ_ írta:
2024.01.09., kedd 12:39
Hello,
Sajnos nem tudom mi lehet az a porszivo elvu eszkoz amit kerestek..

Nalam az elmult 20 evben az maradt meg, hogy a lemezbarazda legjobb tisztitoja a tű. Tehat nem a lemezbarazdat “mosom agyon”, hanem a tut.

Persze minden hozzam kerulo uj es hasznalt lemezt mielobb lemosatok. Utana csak idoszakosan, szukseg szerint. (A mosast mar nem en csinalom, ezt meguntam. Oszinten.)
Viszont van nehany kotelezo dolog, amit betartok:

- Mindig (acryl) porvedo boritja a futomuvet, ami nem a futomure van rogzitve, ezert a tut elero levegoben terjedo rezgesek ellen is hatasos (lehet)..
- A lemezeket kulon taroloban tarolom, antisztatikus tokban
- Amikor eloveszek egy lemezt nem beszelek mellette/folotte.😅
(Hülyeség? Vajon miert?)
- Amit rendszeresen tisztitok, az a tu. Modszer:

1. Szaraz tisztitas, minden lejatszas elott es utan: Blu Tack/ Fun Tak/ Bluestik strukturalis ragasztoba 4-5x finoman beleejtve a tut
2. Nedves tisztitas, csak akkor, amikor mar nem mukodik a szaraz tisztitas, azaz nem szunik meg vmilyen hallhato torzitas a száraz tisztitasok utan (erosen felrakodo tormelek miatt): MoFi LP9 (vagy vmilyen dörzsölő hatású alkohol, pl. izopropyl).

Semmi mas!

Udv., J
>
Valamikor hajdanán Mr. Clean Magic Eraser Original-t is ajánlottad az elmúlt már?
Mr-Clean-Magic-Eraser-Original.jpg
Igy van! De nem elmult, inkabb atalakult.

Fontos: a feheret, nem a keket! Nem kell ide a szinezo anyag.

Udv., J
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

akvapark írta:
2024.01.09., kedd 15:29
NJ_
1. Szaraz tisztitas, minden lejatszas elott es utan: Blu Tack/ Fun Tak/ Bluestik strukturalis ragasztoba 4-5x finoman beleejtve a tut
Ebből soha, semmi gondod nem volt?
Köszi a választ! leborulok.gif
Tudomasom szerint soha semmi Doktor úr.🙏 Csak oda kell figyelni a hasznalatara, pl. ne kemeny allapotaban engedjuk bele a tut, stb.

Hosszú tesztelgetes eredmenye a mai leegyszerusitett lemez -es tutisztitasi modszerem. A felsorolas igenye nelkul a szaraz tutisztitasom az Onzow gel-tol a Magic Eraser melamine kopolimeren at vezetett ide, es egy johiru hangszedogyartotol ered. Ő, sokan masok, es en is azon a velemenyen vagyok, hogy ez az anyag nem hagy semmi (káros) maradekot a tun. Milyen maradek johetne szoba? Pontosan nem tudom. Pontosan senki sem tudja. Nagy forumos blabla veszi korul, a fo problema az, hogy a pontos osszetetele a gyarto altal nem publikalt. Egy nem reaktív, nyomásérzékeny ragaszto, vmilyen szintetikus gumi anyagbol vmilyen asvanyi olajjal es vmilyen asvanyi toltoanyagokkal. Ennyi.

2011-2012 korul joval “feketeovesebb”💪😅 kivitelben en is ott tartottam (es ezt itt a forumon is leirtam akkor), hogy ipari toltes neutalizalo EXAIR®️ gen4 ionizalo cső volt a lemeztanyer fole szerelve (kb. 10 cm magassagban 40 cm-hosszban.) Mint egy hosszu dekor olvasolampa. Rezzenestelen, levegoaramlas nelkul eszkoz volt es kivaloan elllata a feladatat.
Egyszerűen (ez is) csak kikopottt a szobambol. Nem azt jelentette, hogy nem jo, csak nem hianyzik.
https://www.exair.com/products/static-eliminators.html

U. i.. Igy igaz @Big👍 sokaig es gond nelkul hasznaltam a M E-t. Egyszer hianycikk volt, ekkor jott helyette a B T.
https://uturnaudio.com/cdn/shop/files/M ... 1613774080

Udv., J
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Big »

NJ_ írta:
2024.01.09., kedd 12:39
Hello,
Sajnos nem tudom mi lehet az a porszivo elvu eszkoz amit kerestek..

Nalam az elmult 20 evben az maradt meg, hogy a lemezbarazda legjobb tisztitoja a tű. Tehat nem a lemezbarazdat “mosom agyon”, hanem a tut.

Persze minden hozzam kerulo uj es hasznalt lemezt mielobb lemosatok. Utana csak idoszakosan, szukseg szerint. (A mosast mar nem en csinalom, ezt meguntam. Oszinten.)
Viszont van nehany kotelezo dolog, amit betartok:

- Mindig (acryl) porvedo boritja a futomuvet, ami nem a futomure van rogzitve, ezert a tut elero levegoben terjedo rezgesek ellen is hatasos (lehet)..
- A lemezeket kulon taroloban tarolom, antisztatikus tokban
- Amikor eloveszek egy lemezt nem beszelek mellette/folotte.😅
(Hülyeség? Vajon miert?)
- Amit rendszeresen tisztitok, az a tu. Modszer:

2. Nedves tisztitas, csak akkor, amikor mar nem mukodik a szaraz tisztitas, azaz nem szunik meg vmilyen hallhato torzitas a száraz tisztitasok utan (erosen felrakodo tormelek miatt): MoFi LP9 (vagy vmilyen dörzsölő hatású alkohol, pl. izopropyl).

Semmi mas!

Udv., J
>
Valamikor hajdanán Mr. Clean Magic Eraser Original-t is ajánlottad az elmúlt már?
Mr-Clean-Magic-Eraser-Original.jpg
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 603

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

supravox írta:
2024.01.09., kedd 20:30
Voyager írta:
2024.01.09., kedd 20:13
De vannak akik igen komolyan gondolják.

youtu.be/Q1EQFYyMFs8
Ja és van egy ilyenem...
Jaj ne már... erre (ilyenekre) írtam a múltkor, hogy azért ne legyünk már teljesen paranoidok...
Hiszen ilyet, ill hasonlót használtunk az XPS polisztirol-hab szigetelő anyag gyártó üzemünkben a megmunkáló soron a sztatikus feltöltődés levezetésére/csökkentésére...
A beszállító emberem nem is mondta, hogy gyártanak "vinyl edition" kivitelt is ... :D
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

supravox írta:
2024.01.09., kedd 20:30

Ja és van egy ilyenem...
Nyilván... :D

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2489

Hozzászólás Szerző: supravox »

Voyager írta:
2024.01.09., kedd 20:13

youtu.be/Q1EQFYyMFs8
Ja és van egy ilyenem...
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

youtu.be/Q1EQFYyMFs8

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.01.09., kedd 19:59
Az ionizálóról mondanál kicsit többet ?
Hogy néz ki egy ilyen, mi a használat menete, stb...
Keress rá... Én iparit használok, mert más ESD érzékeny munkához is használom.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ioniz%C3% ... dez%C3%A9s

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:
2024.01.09., kedd 19:09

Tökéletesen elegendő a tű (stylus) száraz kefélése 2-3 lemezoldalig. Utána (tűtisztító folyadékkal) nedvesített kefével tisztítok és kb. minden olyan, mint új korában. (ahogyan supravox leírta)

Nagyon lényeges, hogy a lemezek és a lemezjátszó pormentesen legyenek készenlétben/tárolva. A zeneszobába nem viszek be poros dolgokat, nem rázok rongyot, nem köpködök, nem engedek senkit be koszosan :) stb... A lemezmosóhoz most építettem ki egy ionizátort (50cm-ről 2sec alatt 1,5kW töltést semlegesít). Ezt a mosás előtt néhány órával bekapcsolom a szobában, de a mosás alatt is üzemel. Elképesztően hatékony cucc.
Az első két mondatoddal tökéletesen egyetértek, kb. én is így csinálom, ezer éve, de mindig útáltam és féltem, hogy kárt teszek a tűben, gondoltam újítok egyet... :smile29:
A többi már nem olyan egyszerű.
Nincsen dedikált zeneszobám, csak étkezős - konyhás nappali.
Nagyon poros környezetben lakom.
Van egy hosszúszőrű marha nagy agaram.
Pozitív viszont rám nézve, hogy a sáros gumicsizmát a kertben hagyom, nem köpködök én sem a szobában és nem használom a szobanövények párásító spricnijét sem a lemezjátszón és a lemezszekrény tartalmán.. :D
Nyilván igaz, amit mondasz, hogy rejt egy kis kockázatot a lemezjátszón való pancsolás, bár talán nem kivitelezhetetlen. gondolkodik.gif

Az ionizálóról mondanál kicsit többet ?
Hogy néz ki egy ilyen, mi a használat menete, stb...

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2024.01.09., kedd 19:31
Voyager írta:
2024.01.09., kedd 18:45
A hanglemez lejátszás nem való ügyetleneknek! :D
Jaaa, lemezt lejátszani nem szoktam, csak a tűt tisztítom néha. 31_1_21.gif
Csak el ne kopjon a nagy tisztogatásban. :smile29:

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Voyager írta:
2024.01.09., kedd 18:45
Jaaa, lemezt lejátszani nem szoktam, csak a tűt tisztítom néha. 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.01.09., kedd 18:51
Voyager írta:
2024.01.09., kedd 18:35
Rock60 írta:
2024.01.09., kedd 18:05
Ok... És miért ?
Mi a hátránya ?
Hajrá!
Háát, ezek nem túl konstruktív válaszok, de sebaj !

Viszont, jártam ma Hanglemeztasakosoknál, vettem belső bugyit.
Rákérdeztem a Bidesztillált vízre, van nekik, kerek 2000 Ft az ötliteres kanna, ez a legjobb ár eddig.
A 2000 Ft/5L nagyon jó ár és jól teszed, ha azzal mosod a lemezeket. :smile32:

Egyébként ami az ötletedet illeti. Ha még van is benne hangyányi logika, lényegi kérdés, hogy mi is a tisztítóeszköz? A vizes barázda? Mellesleg nincs értelme ekkora melót belevinni. Én biztosan nem viszek semmilyen folyadékot közel a lemezjátszóhoz, nemhogy egy vizes lemezt.

Tökéletesen elegendő a tű (stylus) száraz kefélése 2-3 lemezoldalig. Utána (tűtisztító folyadékkal) nedvesített kefével tisztítok és kb. minden olyan, mint új korában. (ahogyan supravox leírta)

Nagyon lényeges, hogy a lemezek és a lemezjátszó pormentesen legyenek készenlétben/tárolva. A zeneszobába nem viszek be poros dolgokat, nem rázok rongyot, nem köpködök, nem engedek senkit be koszosan :) stb... A lemezmosóhoz most építettem ki egy ionizátort (50cm-ről 2sec alatt 1,5kV töltést semlegesít). Ezt a mosás előtt néhány órával bekapcsolom a szobában, de a mosás alatt is üzemel. Elképesztően hatékony cucc.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
supravox írta:
2024.01.09., kedd 15:41

AZ😁
Ok... És miért ?
Pont az a része csiszatolódik, tisztítódik a tűnek, aminek kell.
Sem több, sem kevesebb.
Így nem kenem össze és nem is nem töröm ki véletlenül a tűszárat.
Ez előny, szerintem. :D
Mi a hátránya ?
Nem tudom.
Intuíció😂😂
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:
2024.01.09., kedd 18:35
Rock60 írta:
supravox írta:

AZ😁
Ok... És miért ?
Mi a hátránya ?
Hajrá!
Háát, ezek nem túl konstruktív válaszok, de sebaj !

Viszont, jártam ma Hanglemeztasakosoknál, vettem belső bugyit.
Rákérdeztem a Bidesztillált vízre, van nekik, kerek 2000 Ft az ötliteres kanna, ez a legjobb ár eddig.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2024.01.09., kedd 18:39
Voyager írta:
2024.01.09., kedd 18:31
Hallod, hogy mit csinálsz.
Én meg mindig féltem attól, hogy az elektronika vagy a hangfal sérül, ha mondjuk megcsúszik a kezem.

ui: a hangerőt leveheted minimálisra. ;)

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
2024.01.09., kedd 18:31
Én meg mindig féltem attól, hogy az elektronika vagy a hangfal sérül, ha mondjuk megcsúszik a kezem.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
supravox írta:

AZ😁
Ok... És miért ?
Sem több, sem kevesebb.
Mi a hátránya ?
Hajrá!

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2024.01.09., kedd 18:22
supravox írta:
2024.01.09., kedd 13:48
Egy ilyesmire csöpögtetek tűtisztító folyadékot és bekapcsolt cuccnál,háulról előre irányba párszor "megcsiszatolom" a PIKÖP-öt.
Az miért jó, hogy a gép be van kapcsolva?

pali923
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
Egy ilyesmire csöpögtetek tűtisztító folyadékot és bekapcsolt cuccnál,háulról előre irányba párszor "megcsiszatolom" a PIKÖP-öt.
Az miért jó, hogy a gép be van kapcsolva?

Rock60
Őslakos
Őslakos

supravox írta:

AZ😁
Ok... És miért ?
Sem több, sem kevesebb.
Mi a hátránya ?

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2024.01.09., kedd 14:35
revox írta:
2024.01.09., kedd 11:55

Kicsit megfáradtam a nagy hifizésbe, de nincs szívem itthagyni ezzel a problémával :rolleyes:
Nekem ettől azért jönnek a bogarak, ez plusz rezonanciát okoz(hat), ami nem biztos, hogy kell a futóműnek.
Most lehet, hogy nekem kellene két kávé, de nem értem. :D

Milyen rezonancia nem kell a futóműnek ? Mászkálnak rajta bogarak, vagy mi ? gondolkodik.gif

Megittam a kávékat... :tutiok:
Nem gondolom, hogy a 2 - 3 kilós tányéros és 6 - 8 kilós lemezjátszó kétségbe esne, ha 5 - 10 másodpercig forog rajta a 10 dekás kis porszívó.
A Te tankodat most nem is kalkulálom... :rolleyes:

Tudjátok, mi jutott eszembe ?
Mi van akkor, ha csak azért tartok egy kidobásra szánt lemezt, hogy tűtisztításra használjam ?
Veszem a tiszta lemezt, és az első néhány barázdát megáztatom..... tisztító folyadékkal.
Utána szépen beleengedem a tűt és hagyom, hadd forogjon, aztán a tű a száraz szakaszra érve meg is szárad.
Hülyeség ?
AZ😁

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

NJ_
Ebből soha, semmi gondod nem volt?
Köszi a választ! leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4321
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Rock60 írta:
2024.01.09., kedd 14:35
revox írta:

Kicsit megfáradtam a nagy hifizésbe, de nincs szívem itthagyni ezzel a problémával :rolleyes:
Nekem ettől azért jönnek a bogarak, ez plusz rezonanciát okoz(hat), ami nem biztos, hogy kell a futóműnek.

Milyen rezonancia nem kell a futóműnek ? Mászkálnak rajta bogarak, vagy mi ? gondolkodik.gif

Nem gondolom, hogy a 2 - 3 kilós tányéros és 6 - 8 kilós lemezjátszó kétségbe esne, ha 5 - 10 másodpercig forog rajta a 10 dekás kis porszívó.

hájjó,csak az az infó maradt ki, hogy ez kis ideig megy, aztán kikapcs. azt hittem,ez is folyamatosan ott duruzsol,míg forog a lemez :D

amúgy a tank tényleg durván mázsa körül van, de sok dologra érzékeny. de ezek már lehet nem mezei mechanikai rezonanciák. mesélek egy hülye példát. az állvány alatt volt ledobva,feltekerve egy tápkábel. néztem, hogy rendes ember leszek, elteszem onnan. elvettem és megváltozott a hang. visszatettem, visszaállt. elvettem,elment, stb... így maradt a "helyén". ezek után kerülök mindent, ami a megszokott "rendet" felborítja :D
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:

Tudjátok, mi jutott eszembe ?
Mi van akkor, ha csak azért tartok egy kidobásra szánt lemezt, hogy tűtisztításra használjam ?
Veszem a tiszta lemezt, és az első néhány barázdát megáztatom..... tisztító folyadékkal.
Utána szépen beleengedem a tűt és hagyom, hadd forogjon, aztán a tű a száraz szakaszra érve meg is szárad.
Hülyeség ?

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
Ennyi.
De azt hittem mindenki így csinálja😁
Ezzel a módszerrel tutti nem kúszik fel a lötyi a tűszáron.
Leírtad helyettem. :tutiok:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”