Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4322
Kapcsolat:

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: revox »

supravox írta:
2024.01.09., kedd 13:48

Screenshot_20240109_134432_Chrome.jpg

Egy ilyesmire csöpögtetek tűtisztító folyadékot és bekapcsolt cuccnál,háulról előre irányba párszor "megcsiszatolom" a PIKÖP-öt.
Ennyi.
De azt hittem mindenki így csinálja😁
Ezzel a módszerrel tutti nem kúszik fel a lötyi a tűszáron.
nekem ugyanez van, csak mosófolyadékkal. rossz a szemem, nagyon kicsi a tű, nehéz céloznom :D de, majd lehet megpróbálom. bár a mosó is lehozza. volt nálam olyan PU,amin feketén rá volt rohadva a kosz, főleg a tű tövében, ahol a tűszárat metszi. totál víztisztára lehozta, de azt kiszerelt állapotban tudtam csak megoldani. az én lifegő karommal ez se egy egyszerű művelet (de aki hülye, ne panaszkodjon, hogy lifeg :D )
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Voyager írta:
2024.01.09., kedd 13:42
A tű tisztán tartásával egyetértek, de ezeket a gyurmákat és minden ragacsos cuccot kerülök. Elfogadom, hogy másnak jó, de nekem meggyőződésem, hogy ezek maradvány anyagot hagynak maguk után.
éveken át volt zerodustom, igaz, nem 20 évig őrizgettem az elsőt, hanem cseréltem rendszeresen. nagy gondom sose volt vele, de nemrég téma volt talán ebben a topicban és a rossz vélemények beették magukat az agyamba, így elengedtem azt a napi első tisztítást is,amire használtam(utána sasupa). egyébként van 20éves zerodustom,mert ki sose dobtam(másnem a nagyítója jó valamire). egy frissnek a zseléje inkább egy keményebb párna. a régi már majdnem folyik, mint valami ragasztó. minap beletenyereltem véletlenül, tudom :D
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2489

Hozzászólás Szerző: supravox »

revox írta:
2024.01.09., kedd 13:38
NJ_ írta:
2024.01.09., kedd 12:39
MoFi LP9 (vagy vmilyen dörzsölő hatású alkohol, pl. izopropyl).

Semmi mas!

Udv., J
>
itt szólítanám meg Voyagert, nyilván már több PU-t látott lassan, mint mi mindannyian, mennyire lehet probléma a tűszáron esetlegesen felkúszó alkohol? én fosok tőle, de ez semmit nem jelent. lemezmosófolyadékkal mosom a tűt. az is lehozza szépen a koszt(még a durván beragadtat is), de a Loricraft alkoholmentes.
Screenshot_20240109_134432_Chrome.jpg
Egy ilyesmire csöpögtetek tűtisztító folyadékot és bekapcsolt cuccnál,háulról előre irányba párszor "megcsiszatolom" a PIKÖP-öt.
Ennyi.
De azt hittem mindenki így csinálja😁
Ezzel a módszerrel tutti nem kúszik fel a lötyi a tűszáron.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

NJ_ írta:
Hello,
Sajnos nem tudom mi lehet az a porszivo elvu eszkoz amit kerestek..

Nalam az elmult 20 evben az maradt meg, hogy a lemezbarazda legjobb tisztitoja a tű. Tehat nem a lemezbarazdat “mosom agyon”, hanem a tut.

Persze minden hozzam kerulo uj es hasznalt lemezt mielobb lemosatok. Utana csak idoszakosan, szukseg szerint. (A mosast mar nem en csinalom, ezt meguntam. Oszinten.)
Viszont van nehany kotelezo dolog, amit betartok:

- Mindig (acryl) porvedo boritja a futomuvet, ami nem a futomure van rogzitve, ezert a tut elero levegoben terjedo rezgesek ellen is hatasos (lehet)..
- A lemezeket kulon taroloban tarolom, antisztatikus tokban
- Amikor eloveszek egy lemezt nem beszelek mellette/folotte.😅
(Hülyeség? Vajon miert?)
- Amit rendszeresen tisztitok, az a tu. Modszer:

1. Szaraz tisztitas, minden lejatszas elott es utan: Blu Tack/ Fun Tak/ Bluestik strukturalis ragasztoba 4-5x finoman beleejtve a tut
2. Nedves tisztitas, csak akkor, amikor mar nem mukodik a szaraz tisztitas, azaz nem szunik meg vmilyen hallhato torzitas a száraz tisztitasok utan (erosen felrakodo tormelek miatt): MoFi LP9 (vagy vmilyen dörzsölő hatású alkohol, pl. izopropyl).

Semmi mas!

Udv., J
>
A tű tisztán tartásával egyetértek, de ezeket a gyurmákat és minden ragacsos cuccot kerülök. Elfogadom, hogy másnak jó, de nekem meggyőződésem, hogy ezek maradvány anyagot hagynak maguk után.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

NJ_ írta:
MoFi LP9 (vagy vmilyen dörzsölő hatású alkohol, pl. izopropyl).

Semmi mas!

Udv., J
>
itt szólítanám meg Voyagert, nyilván már több PU-t látott lassan, mint mi mindannyian, mennyire lehet probléma a tűszáron esetlegesen felkúszó alkohol? én fosok tőle, de ez semmit nem jelent. lemezmosófolyadékkal mosom a tűt. az is lehozza szépen a koszt(még a durván beragadtat is), de a Loricraft alkoholmentes.

mosni én is utálok. egyszer vállaltam bérmosást, 20 lemez képében. haveré volt,becsületből megcsináltam(többszöri nekirugaszkodásra), de mondtam neki, max legközelebb jön és mossa magának, pedig még kussolhatok is, mert az enyém csendes.

apropó antiisztatik tasak... lehet baromság, de a lemezekhez kapott külső borítókat kidobálom (de megnyugtat,hogy nemcsak nálam van gond a toronyban -akril tető, de a hangsúlya a lehet )
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

NJ_ írta:
2024.01.09., kedd 12:56
revox írta:
2024.01.09., kedd 11:55
..kicsit megfáradtam a nagy hifizésbe :D
Illjjjen ez.. :kapdelm:
🙏
nem itt, ez már a fáradtság jele, hogy inkább fórum, mint éles bevetés :D dús volt az elmúlt 3-4 hetem.
halfnote.hu

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

revox írta:
2024.01.09., kedd 11:55
..kicsit megfáradtam a nagy hifizésbe :D
Illjjjen ez.. :kapdelm:
🙏
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2024.01.09., kedd 12:59-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Hello,
Sajnos nem tudom mi lehet az a porszivo elvu eszkoz amit kerestek..

Nalam az elmult 20 evben az maradt meg, hogy a lemezbarazda legjobb tisztitoja a tű. Tehat nem a lemezbarazdat “mosom agyon”, hanem a tut.

Persze minden hozzam kerulo uj es hasznalt lemezt mielobb lemosatok. Utana csak idoszakosan, szukseg szerint. (A mosast mar nem en csinalom, ezt meguntam. Oszinten.)
Viszont van nehany kotelezo dolog, amit betartok:

- Mindig (acryl) porvedo boritja a futomuvet, ami nem a futomure van rogzitve, ezert a tut elero levegoben terjedo rezgesek ellen is hatasos (lehet)..
- A lemezeket kulon taroloban tarolom, antisztatikus tokban
- Amikor eloveszek egy lemezt nem beszelek mellette/folotte.😅
(Hülyeség? Vajon miert?)
- Amit rendszeresen tisztitok, az a tu. Modszer:

1. Szaraz tisztitas, minden lejatszas elott es utan: Blu Tack/ Fun Tak/ Bluestik strukturalis ragasztoba 4-5x finoman beleejtve a tut
2. Nedves tisztitas, csak akkor, amikor mar nem mukodik a szaraz tisztitas, azaz nem szunik meg vmilyen hallhato torzitas a száraz tisztitasok utan (erosen felrakodo tormelek miatt): MoFi LP9 (vagy vmilyen dörzsölő hatású alkohol, pl. izopropyl).

Semmi mas!

Udv., J
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2024.01.09., kedd 10:50
akvapark írta:
2024.01.09., kedd 08:13
Nagyon jó szerkentyű volt a lencostaic(!)
Ez egy a lemezjátszó porvédőjére szerelhető, szénszálas kefe, mely körpályán mozgott a lemezen, és az erősítőhöz volt földelve.
Én inkább azt tartom a hátrányának, - mint a többi, más gyártótól is származó kis gémeskút - szerű lábazaton álló kis kefének - hogy nagyrészt csak maga előtt tolja port, meg talán egy kicsit bele is gyömöszöli a barázdába. gondolkodik.gif
Olyan, mint ha egy padlószőnyeget csak sepregetnél körbe - körbe. :D
Annak a kis porszívóban a nevében van a lényege... :napsut:
kicsit megfáradtam a nagy hifizésbe, de nincs szívem itthagyni ezzel a problémával :rolleyes:
nekem ettől azért jönnek a bogarak. ez plusz rezonanciát okoz(hat), ami nem biztos, hogy kell a futóműnek. A régi dolgok megszépülnek, de mai szemmel és rendszerrel, felbontással, nem biztos, hogy pozitív lesz az eredő.
a lemosott lemez azért nem olyan könnyen lesz újra koszos. szerintem hamarabb összefogdossuk, mint elkoszolódik. nyilván nem kell bundáskenyér- evés közben lapjára fogni, de akaratlanul is hozzá-hozzáérünk, hiába igyekszünk, nagyon élén fogdosni. Azért nálam egy lemez simán megél vagy 10 lejátszást, mire megint mosodába kell vinni, bár sose húztam a strigulákat, lehet csak 5, nem tudom. az is lehet, 20. de az is igaz, nálam kb márciusban vége a hifiszezonnak, max szerelgetés közben előkerülnek CD-k és november vége fele kezd feléledni, így nem vagyok nagyfogyasztó és így főleg nem emlékszem, egy lemezt hányszor játszok le egy mosással, de nem kell folyton a mosógép mellett ülni, azt tudom. Azt egyébként lehet hallani, mikor mosásérett a lemez, de az is igaz, azt is, mikor frissen mosott és mikor másodjára lejátszott. De nem annyira borzalmas még az a második lejátszás sem. Aztán a második és harmadik között már alig van eltérés és így tovább. Ami holtbiztos, frissen vett lemezt fel nem tennék a gépre, még-ha, úgy adják ide, hogy le van mosva, akkor se. Majd én :D minimum kétszer mosom át, legalább 5-5 perces áztatással oldalanként és kétirányú leszívással. Ha feltéve még azt érzem, lehet ott valami, akkor kap egy még alaposabb áztatást. Ha ezt becsülettel végigcsináljuk az elején, utána már csak fazonigazítás vár ránk néha. A legtöbb kosz nem a jövőben vár ránk, hanem a múltból gyökerezik.
na a pékbe, megint írtam egy kisregényt :D
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1329

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

akvapark írta:
2024.01.09., kedd 08:13
Ez egy a lemezjátszó porvédőjére szerelhető, szénszálas kefe, mely körpályán mozgott a lemezen, és az erősítőhöz volt földelve.
Én inkább azt tartom a hátrányának, - mint a többi, más gyártótól is származó kis gémeskút - szerű lábazaton álló kis kefének - hogy nagyrészt csak maga előtt tolja port, meg talán egy kicsit bele is gyömöszöli a barázdába. gondolkodik.gif
Olyan, mint ha egy padlószőnyeget csak sepregetnél körbe - körbe. :D
Annak a kis porszívóban a nevében van a lényege... :napsut:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Sokan hátránynak tartották, hogy le kell hajtani a fedelet, de amin használva volt - PL-300 - annak nem számított.
Tudtommal van ma is olyan ami a játszóra tehető, leföldelendő. gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:
2024.01.08., hétf. 20:19
Rock60 írta:
2024.01.08., hétf. 19:50

Jó régen volt egy olyan herkentyűm, ami a központi csapba " kapaszkodva " körbeforogott a lemezen, finom kis keféjét pörgetve beszívta a port. Ha jól emlékszem, Nagaoka volt, de nem biztos.
Ismerős valakinek :quetionmark:
Ez milyen elven szívta a port? Mert ha statikusan töltődik, adsz egy pofont a gyalunak...
Ez kb. 18 cm hosszú, 3 cm magas, 4 cm széles kis szerkezet, benne ceruzaelemekkel és egy kis motorral. Ez egy miniatűr porszívó, ami a kiszívott és kisepert port egy kis rekeszben gyűjtötte.
Nem tudom, hogy sztatikusan mit csinált, de szerintem zseniális kompromisszum a sepregetem vagy mosom között. Csillogott - villogott a használata után a lemez.
Kár, hogy kihalt.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

stabilizer infó:
nemrég megismerkedtem a kibertérben egy zenebaráttal. szó-szót követett és mesélte, hogy egyik ismerőse csinált neki egy stabilizert. majd kérek fotót. a tetején van egy gomb,amit lenyomva kel feltenni a temgelyre és helyéretéve gomb elenged és ha jól értettem, a persely rácuppan a tengelyre. gondolom, ez is akkor hasítottperselyes. láttam egy fotót, de nem tudtam pontosan kivenni, milyen. mintha, annak is lenne gumigyűrű az alján...
ha nem felejtem el, megkérdezem újra a dolgot,... csak mindig elfelejtem...
Szeged környékiek előnyben, ott készül. a trafók mellett :rolleyes:
halfnote.hu

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7553

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Foglalkozzatok a lemezjátszókkal egymás helyett, legyetek kedvesek!
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ELEX írta:
2024.01.08., hétf. 21:29
supravox írta:
2024.01.08., hétf. 20:46
Azért gondolom érted amit Revox írt?
Revi úgy adja meg a "tiszteletet",hogy használja és óvja őket.
Értem én, csak nem szeretem. Hogy idézzem a klasszikust.

A használattal egyetértek, hogy óvja?
Hát, nekem erről a képről nem ez jött le.
De ha ez a követendő mód, akkor hajrá!
Az én beszűkült, konzervatív analóg világomba ezek a dolgok nem férnek bele.
De hát nem vagyunk egyformák.
Csak a szegény fiatalokat sajnálom, akik netán most kezdenének el LP-vel foglalkozni és ezt a példát látják a "nagy öregektől".
Mint írtam, ez egy lemeztányér takaró (porvédő). kérlekszépen, ez egy 1990-ben vásárolt, mute nyomott, depeche mode/personal jesus maxi, amit megvásárlása után az akkor kb 5-6éves hugi sutyiban hallgatott és a Lencot a végállaskapcsolóval lehetett megállítani. csak hugi azt nem leste el, hogy előtte a karlifttel a kart fel kell emelnie és csak lazán kihúzta végállásig, így olyan sérüléseket szenvedett, ami a lejátszhatósággal nem volt többé összeegyeztethtő. így járt egy fine young cannibals album is. bár tudom, ezekért nem is kár. a végletekig kifinomult emberek nem hallgatnak ilyen szennyeket, ahogy einstürzendét sem. báár, az én ismerőseim igen és első blikkre szorult beléjük némi művészi hajlam. szóval,... szerettem azt a lemezt, az volt ifjúkorom első, eredti nyomású maxija (a jugok után), így nem dobtam ki és most a lemeztányér porfédőjeként funkcionál, mivel nemigazán lehet a GYALUT lefedni. Egy hirtelen fotóért nem tettem fel szakszerűen egy szép lemezt és a telefon béna vakus képe egyébként is kiemel minden, lényegesen jobban, mint az a valóságban van. egyébként ezt a "porvédőt" is rendszeresen lemosom és antisztatizálom, de legközelebb elhívok egy profi fotóst és a csilli-villi bt-t, hogy tökéletes reklámfotót készítsenek neked.

ettől eltekintve, valóban rumlis vagyok, de van néhány szent dolog. bár, lehet már megsértődtek, mert a hájgend rendszert csak simán hifinek hívom

igyál egy sört :smile49:
halfnote.hu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3176

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

supravox írta:
ELEX írta:
2024.01.08., hétf. 19:19
revox írta:
2024.01.08., hétf. 11:38
.....jót hozott ki a gyaluból.
Milyen gyaluból?
Tökgyaluból?

Ennél jobban még a "bakelit" se irritál.
Ez annyira "bigi" stílus, hogy fáj (már ha valaki még emlékszik rá). Egy picivel kevesebb "laza csávó" stílus, hidd el jobban áll ehhez a hobbihoz.
Ez nem a kapkodó idegbetegek és a jaj de laza vagyok csávók sportja. Nyugalom, precízség, türelem és tisztelet.
"gyalu".."pörgető".... - kiráz a hideg ezektől.

Adjuk már meg a tiszteletet a "lemezjátszónak" , "futóműnek", "hangkarnak", "hangszedőnek"....
Egy picivel jobb helyesírást én el tudnék szívelni a részéről. ;)
Igen fárasztó olvasni a kommentjeit.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 745

Hozzászólás Szerző: ELEX »

supravox írta:
Értem én, csak nem szeretem. Hogy idézzem a klasszikust.

A használattal egyetértek, hogy óvja?
Hát, nekem erről a képről nem ez jött le.
De ha ez a követendő mód, akkor hajrá!
Az én beszűkült, konzervatív analóg világomba ezek a dolgok nem férnek bele.
De hát nem vagyunk egyformák.
Csak a szegény fiatalokat sajnálom, akik netán most kezdenének el LP-vel foglalkozni és ezt a példát látják a "nagy öregektől".
Csatolmányok
20240105_232935.jpg

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2489

Hozzászólás Szerző: supravox »

ELEX írta:
revox írta:
Milyen gyaluból?
Tökgyaluból?

Ez annyira "bigi" stílus, hogy fáj (már ha valaki még emlékszik rá). Egy picivel kevesebb "laza csávó" stílus, hidd el jobban áll ehhez a hobbihoz.
Ez nem a kapkodó idegbetegek és a jaj de laza vagyok csávók sportja. Nyugalom, precízség, türelem és tisztelet.

Adjuk már meg a tiszteletet a "lemezjátszónak" , "futóműnek", "hangkarnak", "hangszedőnek"....
Ne legyél már ilyen érzékeny.
Ezek nem SZENT tárgyak.
Illetve én még nem láttam depresszióba eső GYALUT meg PIKÖPÖT se,mert nem úgy lettek megnevezve ahogy Te szeretnéd.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2024.01.08., hétf. 19:50
A lemezmosással kapcsolatban volt róla szó, hogy a száraz sepregetés kb. nem sok mindenre jó, csak ide - oda tologatjuk a port a lemezen, meg csak még jobban beseperjük a port a barázdába.
/ Mint amikor a térburkolat réseibe beseperjük a kvarchomokot... :D /
Ez sem túl jó, de az sem járható út, hogy minden lejátszás előtt mosogassunk.

Aztán eszembe jutott, hogy jó régen volt egy olyan herkentyűm - bevallom lusta voltam rendszeresen használni, pedig 10 mp. az egész - ami a központi csapba " kapaszkodva " körbeforogott a lemezen, finom kis keféjét pörgetve beszívta a port. Ha jól emlékszem, Nagaoka volt, de nem biztos.
Fogalmam sincs, hova tűnt és mikor, de sajna nincsen meg. sad.gif
Nem tudom, létezik - e utódja, nekem nem sikerült nyomára bukkanni.

es ez milyen elven szívta a port? mert ha statikusan töltődik, adsz egy pofont a gyalunak...
lemosom, aztán tasakba. ha felteszem, előtte a tányért is letörlöm kecskeszőrrel, majd a lemezt. hallgatás után megint kecske és tasakba. aztán, mampjd, egyszer. megint le kel mosni. mondjuk a kecskeszőrecsetet minden törlés után "kicsapom", "lecsapom", igyekezve azt is megszabadítani a felszedett kosztól, bár az minimál lehet. két törlés között zacskóba visszazár. néha ki lehet mosni.
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ELEX írta:
revox írta:
Milyen gyaluból?
Tökgyaluból?

ez komoly? :D add meg helyettem is :D

bakelit. ezen szoktunk kuncogni, hogy divat lett köpködni a bakelit kifejezést. még a sellakk idején elterjedt, mert fényes fekete volt, mint a bakelitből készült tárgyak. aztán amikor váltottak, ugyanúgy rajta maradt. a köznyelvben tökéletesen elfogadott szóhasználat, ami majd százéves múltra tekint vissza... mellesleg a vinil is csak az egyik összetevő, nem tisztán vinil. akkor pontosabban, "részbenvinil" lenne a neve. amúgy a kislemezeket polysztirolból is gyártották. akkor az mi? a választ egy vonsnégyes közremúködésével, áriázva kérem megadni, közben persze, ajdejófül módra bort kortylva :smile46:
halfnote.hu

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

ELEX írta:
revox írta:
Milyen gyaluból?
Tökgyaluból?

"Errefelé jöwet kéccer wolt igazam. -Nem? -De! Három!"

Rock60
Őslakos
Őslakos

A lemezmosással kapcsolatban volt róla szó, hogy a száraz sepregetés kb. nem sok mindenre jó, csak ide - oda tologatjuk a port a lemezen, meg csak még jobban beseperjük a port a barázdába.
/ Mint amikor a térburkolat réseibe beseperjük a kvarchomokot... :D /
Ez sem túl jó, de az sem járható út, hogy minden lejátszás előtt mosogassunk.

Aztán eszembe jutott, hogy jó régen volt egy olyan herkentyűm - bevallom lusta voltam rendszeresen használni, pedig 10 mp. az egész - ami a központi csapba " kapaszkodva " körbeforogott a lemezen, finom kis keféjét pörgetve beszívta a port. Ha jól emlékszem, Nagaoka volt, de nem biztos.
Fogalmam sincs, hova tűnt és mikor, de sajna nincsen meg. sad.gif
Nem tudom, létezik - e utódja, nekem nem sikerült nyomára bukkanni.

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 745

Hozzászólás Szerző: ELEX »

revox írta:
Milyen gyaluból?
Tökgyaluból?

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:
2024.01.08., hétf. 09:46

Arzachel - nek ha jól emléxem, még a karja is hasonló rendszerű.
Tunermannak, Arzachelnek, Sütinek és nekem ugyan olyan karja van, minimális különbséggel a felszereltség és a széria függvényében.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

NJ_ írta:
2024.01.08., hétf. 11:42
2013 korul lehetett amikor a Triplanar-on zenelt a Universe, es ekkor próbáltam a Reference-et.

Udv., J
>
edit: hüje vagyok... most nézem, írtad, hogy a Referncét... már midegy... akkor a kérdés, nem kérdés

kicsit gugliztam képekért. Nálad ez a kar volt (első link), vagy az amcsi verziós? (a második link)
ez az első volt a klasszik Reference. nekem ez nagyon elmés volt, tetszett a felépítése. az egész egy torzióss szálon (rugó) lógott,aminek az előfeszítésével lehetett a skatingerőt állítani. alulról pedig egy mágnes tartotta viszonylag egyenesben az egészet, nem volt alulról megcsapágyazva. lehet látni a fotókon a kis légrést. Az akkori karok, mind ebben a felépítésben készültek, csak kisebb,nagyobb kiadásban. az azimut az excenteres ellensúllyal volt állítható. a tűnyomás pontosítása pedig az ellensúlyon lévő kisebb csavarható "bigyóval". műszaki szemmel ez egy brutálisan ötletes kar volt.

A másik már az amerikai vegyesválogatott volt. Kürthy Tominak van/volt ilyen karja. Sokszor hallgattuk, de már nagyon nem foglakoztatott, miként működik (nekem az eredeti felállás volt nagyon újító és ötletes), de ránézésre ez már jobban emlékeztet egy rendes karra.
nem tudnám megmondani, melyik szólt jobban, mert egymás mellett sose próbáltuk, Kürthynél meg minden jól szólt :)

klasszik
https://oswaldsmillaudio.com/schroder_reference

későbbi
https://soundodyssey.be/en/audio/turnta ... oder-cb-l/
halfnote.hu

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”