Mint említettem, az árnyékolást megfelelő helyre kell kötni, ha ez nem történik meg, akkor lehet szimpatikusabb a hangzás árnyékolás nélkül.
A torzítások nem mindig kellemetlenek, (lásd pl. torzítós gitár

Végre valaki, aki nem ekézi és sértegeti.

Az ember úgy tud tájékozódni a világban, ha mindent végletesen leegyszerűsít.asebestyen írta: ↑2024.01.09., kedd 08:58Megint azt látom, hogy rá akarjuk nyomni a "JOBB" plecsnit úgy általában valamire.

Nem tisztem, hogy igazat adjak egyiknek vagy másiknak. Mégegyszer elírom: csak a TÉNYT közöltem, hogy használják az árnyékolást a Supránál is.
Fülelek is említette, tehát itt nincs eltérés a két dologban.It also minimizes the RF pick-up (Radio Frequency)
Az XLR összekötőt csak azért hoztam példának, mert a legtöbb gyártó ilyen jellegű kábelei szinte mind árnyékoltak, de a VoVox pont, hogy nem árnyékolja és ezt büszkén hirdeti is. Tápkábelnél mi lehet a haszna az árnyékolásnak? Fülelek azt írta, a kábelben futó, alacsony frekis AC kisugárzása ellen nem igazán hatékony az a fajta árnyékolás, ami a LoRad-ban (vagy más kábelben) van. Pedig a Supra ezt a kisugárzás elleni védelmet említi elsőként a szövegében. Most akkor kinek van igaza? Füleleknek vagy a Suprának?Aszpirin írta: ↑2024.01.09., kedd 08:17Ez így van.denesdr írta: ↑2024.01.09., kedd 07:57Ha árnyékolt egy kábel akkor az a marketingértéke, ha meg nem árnyékolt, akkor meg az (függetlenül attól, hogy mi is a valós hatása az árnyékolásnak):Aszpirin írta: ↑2024.01.09., kedd 07:23A méltán népszerű, és még bőven megfizethető Supra LoRad is árnyékolt. (a neve is utal rá áttételesen)
The radiation is lowered by means of two techniques. First the shield minimizing the alternating electrical fields from the cable. It also minimizes the RF pick-up (Radio Frequency).
https://vovox.com/collections/symmetris ... ect-s-line
De én csak tényként említettem, mert felmerült, hogy miért nem használják az árnyékolást a tápkábeleknél. Amint istvan01 irávilágított, rossz akérdés, mert használják. Erre én csak egy újabb példát hoztam.
Amit belinkeltél, az nem tápkábel, hanem egy szimmetrikus jeltovábbító. Sejtésem szerint itt az árnyékolásnak kisebb lehet a haszna, mint a hátránya (?). Nemúgy a tápkábeleknél.

Ez így van.denesdr írta: ↑2024.01.09., kedd 07:57Ha árnyékolt egy kábel akkor az a marketingértéke, ha meg nem árnyékolt, akkor meg az (függetlenül attól, hogy mi is a valós hatása az árnyékolásnak):Aszpirin írta: ↑2024.01.09., kedd 07:23A méltán népszerű, és még bőven megfizethető Supra LoRad is árnyékolt. (a neve is utal rá áttételesen)
The radiation is lowered by means of two techniques. First the shield minimizing the alternating electrical fields from the cable. It also minimizes the RF pick-up (Radio Frequency).
https://vovox.com/collections/symmetris ... ect-s-line
Az 50Hz szórását nem lehet árnyékolni ... ??fülelek írta: ↑2024.01.08., hétf. 22:34Az 50Hz szórását nem lehet árnyékolni, csak hőkezelt permalloy lemezzel (vagy nagyon vastag vasdobozzal) egyik se hajlékony fajta. A nagyfrekvenciás árnyékolás hatásos, amennyiben a megfelelő földeléssel kötik össze, az pedig nem a konnektor védőföldje.chord_ írta: ↑2024.01.08., hétf. 21:47A hálózati kábelek miért is nem árnyékoltak?
Saját tapasztalat, hogy a 230-as vezeték az érzékenyebb fokozatok közelében vezetve, módfelett ront a hangzáson. 'Megszórja', így mondjátok, az AC különösen szereti ezt csinálni.
Logikus lenne az, hogy húzzunk rá egy jó vastag árnyékolást, akár duplán, ha úgysem ront a hangon. Védve lenne a közelben lévő berendezés, meg a külső zavarok sem jutnának be.
Hol a hiba ebben a gondolatmenetben?
Most tényleg, miért nem csaptak le erre a hifi piacon a gyártók?
Tehát újfent van műszaki indok, megoldás, csak nem használható általánosan, ezért nem terjedt el.
Ha árnyékolt egy kábel akkor az a marketingértéke, ha meg nem árnyékolt, akkor meg az (függetlenül attól, hogy mi is a valós hatása az árnyékolásnak):Aszpirin írta: ↑2024.01.09., kedd 07:23A méltán népszerű, és még bőven megfizethető Supra LoRad is árnyékolt. (a neve is utal rá áttételesen)

[...]
The biggest differences between Lorad MkII and the old Lorad cable, is that it is now based on SUPRA’s unique Nylon screen concept. Semiconducting Nylon Screen provides improved shielding properties, bending strength, environmental immunity, higher tensile strength and less microphonic effect. The Nylon screen is connected with a drain-wire. We have tested and evaluated all known types of screens for making such a good cable as possible. SUPRA’s semi-conductive
Nylon screen was the only one that passed the safety requirements and, moreover, its shielding properties was best in test. LoRad MkII is tested and certified by Intertek Sweden, meeting the European safety regulation HD21.5 S3.
Mond, te a holdon élsz? Ott keresed a zenéléshez a hálózati tápkábeleket?chord_ írta: ↑2024.01.08., hétf. 21:47A hálózati kábelek miért is nem árnyékoltak?
Saját tapasztalat, hogy a 230-as vezeték az érzékenyebb fokozatok közelében vezetve, módfelett ront a hangzáson. 'Megszórja', így mondjátok, az AC különösen szereti ezt csinálni.
Logikus lenne az, hogy húzzunk rá egy jó vastag árnyékolást, akár duplán, ha úgysem ront a hangon. Védve lenne a közelben lévő berendezés, meg a külső zavarok sem jutnának be.

Az 50Hz szórását nem lehet árnyékolni, csak hőkezelt permalloy lemezzel (vagy nagyon vastag vasdobozzal) egyik se hajlékony fajta. A nagyfrekvenciás árnyékolás hatásos, amennyiben a megfelelő földeléssel kötik össze, az pedig nem a konnektor védőföldje.chord_ írta: ↑2024.01.08., hétf. 21:47A hálózati kábelek miért is nem árnyékoltak?

Én használok ilyet is, olyat is, akkor én melyik táborba tartozom? Én kivel vitatkozzak?

Minek? Nincs itt semmilyen vita.

Pontosan. Azon ritka esetekben, amikor a forrás és a terhelés impedanciája összemérhető, a számításnál az utóbbit is figyelembe kell venni. De ez továbbra sem befolyásolja cables elektronjainak mozgását bőven a hallható tartomány

cables írta: ↑2024.01.08., hétf. 16:35A szomorú tény, hogy az elektronok nem számolgatnak. Úgy haladnak az árnyékolt vezetőkben, ahogy a megbolygatott elektromágneses tér engedi. A jóval nagyobb kapacitás miatt megbomlik a hangjel integritása a gyors jelváltozások, élek letompulnak, ezért élőbb sokkal az árnyékolatlan kábelek (pl. IC kábelek) hangja. A tapasztalat ezt világosan visszaigazolja.

Egyáltalán nem biztos, hogy jobb, te úgy hallod, a rárakódott zavarok demodulációjának következtében kissé élénkebbé (megnövekedett torzítás) váló hang neked tetszik, mást meg kifejezetten zavar.Cso írta: ↑2024.01.08., hétf. 19:09Üdv ! Mivel az elektromossághoz tök hülye vagyok,én úgy választok kábelt a hifimhez,hogy kipróbálok mindent amit tudok. Ha jobb mint a régi akkor elégedett vagyok. Nem érdekel a nagyobb név,márka ,ha kisebb az ellenállása,indukció,Farad,stb.Én mindíg a fülemre hallgatok.Nem tudom ,hogy mindenhol beválik e, de az IC kábelnél biztos,az árnyékolatlan " csupasz " drót jobban szól,mint a harisnyába húzott.Részletezőbb,pontosabb ,szárazabb,mélyebbre menő basszus.Teszek fel képet , az összekötőről,hogy lehessen nevetni a méreteken!

Valóban egy nulla lemaradt, 1000 Ohmnál igaz a fél megahertz, 100 Ohm forrásimpedancia esetén 5,3MHz a helyes szám, ami még inkább jelentéktelenné teszi azt a fals felvetést, hogy "az élek letompulnak", meg hogy "megbomlik a hangjel integritása".La_Valse írta: ↑2024.01.08., hétf. 14:42Végre valaki számol, hát még ha pontos is lenne...fülelek írta: ↑2024.01.08., hétf. 11:02Számoljunk csak: egy olcsó árnyékolt összekötő kábel kapacitása sem több, mint 300pF/m (a legtöbb árnyékolt összekötő kábel kapacitása 100-250pF között van), általában az 1m elegendő hossz, tehát max. 100 ohmos forrásellenállással számolva (az összes félvezetős dac, előerősítő, rádió, cdjátszó idetartozik) f = 1/2 pi x R x C a -3dB határfrekvencia. ami a jelzett értékekkel 530 kHz, tehát semmilyen problémát nem okoz.
Interferenciát pedig csak akkor okoz az árnyékolás, ha rossz helyre kötik, vagy nem kötik sehová.
NEM igaz az a cables által kijelentett állítás, miszerint az árnyékolás káros a hangminőségre.![]()

A szomorú tény, hogy az elektronok nem számolgatnak. Úgy haladnak az árnyékolt vezetőkben, ahogy a megbolygatott elektromágneses tér engedi. A jóval nagyobb kapacitás miatt megbomlik a hangjel integritása a gyors jelváltozások, élek letompulnak, ezért élőbb sokkal az árnyékolatlan kábelek (pl. IC kábelek) hangja. A tapasztalat ezt világosan visszaigazolja.